El Escorial, Segovia și Ávila – drumul cavalerilor - Travelship

El Escorial, Segovia și Ávila – drumul cavalerilor

apeduct segovia spania

Top 3 cuvinte: mănăstire-fortăreață, apeduct, cavaleri

Din Madrid am ajuns la Toledo, iar din Toledo am făcut o excursie de o zi în El Escorial, Segovia și Ávila, cu planul în minte de a descoperi cât mai multe locuri din Spania autentică.

Un mic Fiat 500 închiriat a reușit să își pună căluții la bătaie și să ne ducă în toate cele trei locuri în aceeași zi.

Cu El Escorial ne-am început ziua și nu a fost tocmai cea mai însorită dimineață. Totuși, în comparație cu stilul auster și intimidant al palatului-mănăstire, norii gri deveneau brusc cea mai prietenoasă parte din peisaj.  Asta pentru că ferestrele cu gratii de fier, ușile de necucerit și pavajul obsesiv de simetric ne-au făcut să vedem palatul-mănăstire mai degrabă ca o mănăstire-fortăreață.

De altfel, regele Filip al II-lea și-a luat foarte în serios rolul de “cel Prudent” atunci când a plănuit construirea palatului. Tot “prudența” sa l-a ajutat și să pună pe hartă expresia “imperiu unde soarele nu apune niciodată”, aducând Spania în cea mai de succes perioadă a istoriei sale, Epoca de Aur.

Din păcate, fiind 1 mai, noi  nu am reușit să ne alăturăm celor 500,000 de vizitatori anuali ce descoperă în detaliu cetatea construită după directivele regelui Filip:  “simplitate în construcție, severitate în întregime, noblețe fără aroganță, maiestate fără ostentație”. Ne-am ales totuși cu câteva poze din exterior, cam sobre și ele, ce-i drept.

Jumătate de oră mai târziu, eram pe drumul către Segovia, un drum pitoresc, cu o Spanie rurală și o mulțime de pietre galbene ce ne-au atras atenția.

Primul contact al nostru cu Segovia ne-a făcut să credem că ne-am întors în epoca romanilor, cu 2000 de ani în urmă. Nici în zilele noastre, apeductul roman conservat perfect nu ș-a pierdut din importanță. Dacă până în secolul XX-lea a fost funcțional și indispensabil orașului,  în epoca noastră , împreună cu Alcazar-ul, apeductul roman transformă Segovia într-un oraș aparte, greu de egalat.

De la apeduct am început la pas descoperirea orașului, nu înainte de a urca treptele de lângă apeduct, un loc foarte bun de a-ți încerca talentul de fotograf, în încercarea de a surpinde micuțul orășel în dreapta și apeductul în stânga. Mai jos dovada talentului. Străduțele mici, pavate și pline de turiști ne-au amintit de un alt loc aflat sub amprenta romanilor, Taormina, un mic orășel din Sicilia. Poate doar sinagogile din cartierul evreiesc alterau puțin comparația cu Taormina.

Toate drumurile duceau către Alcazar, cetatea orașului ce e devenit sursă de inspirație chiar și pentru marele Walt Disney și ale sale desene animate. Imaginează-ți castelul Cenusăreșei ce se înalță falnic asupra orașului, înconjurat de ziduri de piatră labirintice și delimitat de turnuri rotunde, parcă desprinse din poveste.

Zidurile galben-arămii ale cetății ne-au adus aminte de rocile de pe marginea drumului. Spaniolii nu s-au gândit tocmai la un basm atunci când au construit castelul, ci au folosit resursele bogate de piatră din regiune pentru a ridica în secolul XI-lea o fortăreață de necucerit.

Cu melodiile spaniole locale în boxele de la mașină, după o oră, am ajuns în Ávila, bastionul final al călătoriei noastre. Nu ne-a luat mult timp până să ne dăm seama de ce este Ávila supranumit “orașul pietrelor și al sfinților”: 90 de turnuri fortificate înconjoară orașul pe o rază de 2,5km și fac imaginea orașului Ávila o pagină parcă decupată din istorie, cu cavaleri și prințese; iar locașurile sfinte, ce combină stilurile gotic și romanic, pot fi întâlnite la tot pasul.

Poza de mai jos  descrie Ávila cât ar face-o o mie de cuvinte, dar nimeni nu a suprins mai bine esența atmosferei de aici precum scriitorul Jose Martinez Ruiz care vorbește despre Ávila drept  “cel mai bine conservat oraș al secolului XVI-lea” în cartea sa Sufletul Castiliei.

După o zi plină de istorie, cavaleri și prințese, cum toate drumurile duceau la Madrid, ne-am întors și noi în capitala Spaniei de astăzi. Înainte de a încheia ziua și excursia, ne-am bucurat de o ultimă sangria la o terasă din Puerta del Sol.

 
1-DSC_0040_resize

Marele El Escorial

El Escorial: „simplitate în construcție, severitate în întregime, noblețe fără aroganță, maiestate fără ostentație” (regele Filip al II-lea)

El Escorial: „simplitate în construcție, severitate în întregime, noblețe fără aroganță, maiestate fără ostentație” (regele Filip al II-lea)

SEgovia drumm pietre verde

Drumul către Segovia

Străzile medievale din Segovia

Străzile medievale din Segovia

Castelul Cenuşăresei avila spania

Castelul Cenuşăresei!?

Loc bun de pozat :)

Loc bun de pozat :)

Ávila: “orașul pietrelor și al sfinților”

Ávila: “orașul pietrelor și al sfinților”