Am observat din ce in ce mai des pe internet diferite topuri ale posibilelor ,,Venetii ale nordului”, orase construite pe canale, fie pentru ca relieful era de asa natura, fie pentru scopuri comerciale ori defensive.
Desi interesant, nu ne-am propus (inca) sa realizam si noi un asa top, am ales in schimb sa prezentam un oras candidat care s-ar incadra cu siguranta in primele locuri, Bruges. Este unul dintre cele mai frumoase orase belgiene construit in stilul consacrat de Venetia: pe canale navigabile.
Fondat de vikingi in secolul al IX-lea, Bruges a devenit rapid un port important din nordul Europei datorita pozitiei strategice, fiind inclus si in circuitul comercial al Ligii Hanseatice.
Interesant este ca prima bursa de valori din lume a aparut in Bruges la inceputul secolului al XIV-lea, fapt pentru care orasul a atras negustori si comercianti din toata Europa, de la italieni si spanioli pana la germani, polonezi si englezi.
Astfel, in secolul XV, in momentul apogeului sau, orasul a devenit unul dintre cele mai importante centre culturale si economice ale continentului, cu o populatie de peste 150.000 de locuitori (cam atat cat are si in prezent🙂), de 3-4 ori mai mult decat populatia Londrei din acea perioada!
Incetul cu incetul prosperitatea orasului au inceput sa dispara, odata cu blocarea canalului Zwin, cel care facea legatura cu Marea Nordului, datorata depunerii de aluviuni, rolul sau de port principal al Tarilor de Jos fiind inlocuit de Antwerp.
In doar un secol, Bruge a pierdut trei sferturi din populatie si a devenit un simplu oras de provincie, in ciuda eforturilor de revitalizare. Timp de patru secole a trait doar din amintirea zilelor glorioase si a epocii de aur, devenind chiar cel mai sarac oras al Belgiei in secolul al XIX-lea.
Paradoxal, tocmai acest declin care a lasat orasul fara prosperitate si l-a abandonat in saracie, fara noi posibilitati de dezvoltare, l-a salvat de modernitate, ,,blocandu-l” practic in timp, pastrandu-i imaginea de basm a prosperului secol XV, secolul apogeului.
Este turismul cel care a salvat Bruges-ul, la fel ca in cazul multor orase intrate in declin, pentru ca la finele aceluiasi secol XIX in care ajunsese sarac si lipsit de perspective, Bruges a fost redescoperit si a reaparut pe harta europeana, de data asta ca o destinatie turistica.
Stradutele pietruite, canalele sale de poveste, casele care par din turta dulce, toate dau un farmec aparte si un aer atat de romantic orasului belgian 😍.
Astazi, Bruges si-a recapatat statutul de oras cosmopolit, iar populatia sa a ajuns similara cu valoarea atinsa in secolul XVI. Bruges pare sa fi invatat lectia istoriei, parand mai pregatit ca niciodata pentru provocarile secolelor ce vor veni de acum incolo, incercand sa fie o gazda cat mai primitoare pentru cele cateva milioane de turisti care ajung aici anual…Bun venit in Bruges!
Veniti la Bruges pentru atmosfera de basm, pentru spiritul medieval si pentru farmecul strazilor, al canalelor si admirati fiecare cladire in parte, mai degraba decat sa ,,vanati” obiective turistice. Totusi, iata si cateva dintre acestea:
Cu toate ca am fi tentati sa spunem vara, atunci cand temperaturile sunt placute (nu caniculare) si precipitatiile mai reduse, trebuie sa tinem cont de faptul ca orasul este o destinatie turistica de top care atrage milioane de turisti, iar majoritatea acestora ajunge aici in lunile de vara.
Asadar, este intotdeauna un compromis intre preturi mai ridicate si aglomeratie, pe de-o parte, si vreme mohorata si sanse foarte mari de ploaie, pe de alta.
Partea buna este ca Bruges-ul nu experimenteaza niciodata temperaturi extreme, asadar iarna nu este teribil de frig, insa vantul si ploile lungi pot fi motive suficiente pentru a nu vizita orasul nici in acest anotimp.
Raman deci, primavara tarzie, cu lunile aprilie-mai si toamna timpurie perioadele ideale pentru o vizita in Bruges.
Exista o multime de variante de zbor catre Belgia, principalele doua aeroporturi ale tarii fiind in Bruxelles si in Charleroi, adesea considerat un aeroport secundar al capitalei tarii, datorita distantei relativ reduse.
Nu mai putin de 4 companii opereaza in prezent zboruri intre orase din Romania si cele 2 aeroporturi, asa ca nu veti avea probleme sa gasiti perioada si pretul convenabil. Pentru orar si tarife de zbor, puteti arunca un ochi aici.
Odata ajunsi in Bruxelles, aveti 3 optiuni pentru a ajunge la destinatia finala, Bruges: fie inchiriati o masina, fie luati trenul, fie luati un autobuz Flixbus, probabil cea mai ieftina varianta.
In orice caz, calatoria nu va fi foarte lunga pentru ca Belgia este o tara cu o suprafata redusa, asadar indiferent de ce varianta preferati, nu veti pierde prea multa vreme pe drum.
Bruges este o destinatie turistica faimoasa, prezentata la superlativ in toate ghidurile turistice, insa trebuie sa spunem ca marea majoritate a celor ce viziteaza micutul oras o fac intr-o excursie de o zi, fara sa se cazeze aici, fie ca vin din Bruxelles sau din Amsterdam sau de pe unul dintre sutele de vase de croaziera care acosteaza in port.
Asadar, surprinzator sau nu pentru un oras cu peste 8,5 milioane de vizitatori anual, Bruges nu are atat de multe hoteluri pe cat ne-am astepta. Asta nu inseamna insa ca nu veti gasi ceea ce va doriti, indiferent de nivelul de confort si de pretul pe care sunteti dispusi sa-l platiti.
Preturile sunt similare cu cele din Olanda, ceea ce inseamna ca o zi de calatorie in Bruges va va costa in jur de 55-60 de euro (cazare si bani de cheltuiala), insa vestea buna este ca pretul biletelor de avion pana in Bruxelles sunt foarte ieftine, undeva intre 40-60 de euro.
Am ajuns si la partea cea mai practica, aceea de a prezenta o oferta completa pentru o escapada de weekend in Bruges.
Asadar, va propunem o vacanta in Bruges de 200 de euro de persoana: avion si cazare 3 nopti cu mic dejun in Venetia Nordului! Perioada este excelenta, 24-27 mai, si puteti vizita alaturi de Bruges si Ghent, despre care vom scrie intr-un alt articol, si bineinteles Bruxelles!
Puteti rezerva biletele de avion direct de aici iar pentru cazare va propunem hotel Asiris.
Am avut timp sa urmarim si meciul Belgia-Anglia de la Cupa Mondiala, alaturi de alti 10.000 de suporteri ai Belgiei
Si cam asa poate arata o zi in oras:
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!