Standarde inalte si masini de ultima generatie, arta edgy si fotbal la nivel inalt – capitala Bavariei, Munchen este un oras in care traditionalul si modernul se imbina atat de bine incat nu ai cum sa nu ratezi un city break aici.
Diversele aspecte ale Munchenului, strazile intinse, multitudinea de festivaluri, arta si multe altele fac din acest oras unul care o sa iti ramana in memorie mult timp. Munchen mai este cunoscut si ca „orasul artei si al berii”, interesant, nu ? Arta si berea ? Nu prea au foarte multe in comun 😂, asa ca, inainte de o iesire intr-un pub, trebuie sa savurezi arta locala care te va lasa cu gura cascata.
Oras al berii, artei, fotbalului, masinilor, Munchen este o adevarata capodopera! Acopera foarte multe domenii extrem de diferite si ascunde atat de multa istorie, incat trebuie neaparat sa o descoperim impreuna! Asadar, Munchen!
Munchen este capitala landului Bavaria din sudul Germaniei. Este cel mai mare oraa al Bavariei si al treilea oras ca marime din Germania (dupa Berlin si Hamburg). Munchen a jucat un rol important in perioada nazista, fiind numit de Hitler „capitala miscarii (naziste)” (Hauptstadt der Bewegung). Dar a fost si orasul unde Trandafirul Alb (Die Weiße Rose), un grup de studenti, au format o miscare antinazista.
Munchen inseamna „Minga”. Numele sau este derivat din vechea germana care inseamna „locul calugarilor”, deoarece este legat de o colonie (in locul numit Petersbergl) a unor calugari proveniti de la manastirea Schäftlarn.
Nu uita, odata ajuns acolo, trebuie sa savurezi berea lor care este considerata mancare. Tare, nu ? 😂 De asemenea, tot aici se afla si cel mai vechi cinema din lume, asa ca nu rata ocazia! Dar, haide mai bine sa pornim intr-o calatorie prin Munchen, capitala Bavariei sa vezi ce alte lucruri mai ascunde!
Aceasta piata a fost inima orasului inca din 1158. Astazi, este cea mai cunoscuta datorita targului de Craciun, care incepe cu trei saptamani inainte de Craciun. Marienplatz este dominata de Neues Rathaus, care acopera 9.159 mp si are peste 400 de camere. Una dintre cele mai faimoase caracteristici ale sale este ceasul cu cuc, Glockenspiel cu un carusel de figuri care danseaza la 11 dimineata, la pranz si la 17:00.
Alaturi de Feldherrnhalle se afla turnurile distinctive Theatinerkirche, galbene (Biserica Theatine) la 66 de metri inaltime. Aceasta biserica catolica din secolul al XVII-lea a fost construita de un nobil bavarez pentru a multumi pentru nasterea unui mostenitor mult asteptat la tron. Arhitectul sau italian, Agostino Barelli, a adus o nota Mediterana la Munchen cu stilul sau inalt baroc.
Marginea Englischer Garten vis-a-vis de Bruderstrasse gazduieste unul dintre cele mai preferate activitati din Munchen – surfingul. Da, in Munchen poti face chiar si surfing! Cand apa tranteste sub un pod mic, surferii isi asteapta cu nerabdare randul. Surferii trebuie sa sara de pe mal si sa faca viraje ascutite pentru a evita zidurile raului – tocmai de aceea magazinele de surf din Munchen vand placi mici cu margini protejate. Oamenii se confrunta cu valuri pe tot parcursul anului, chiar si in timpul iernilor, iar Eisbachwelle este ciudat.
Chiar la iesirea din statia de metrou Odeonsplatz se afla prestigiosul Residenz. Desi construit pentru a fi castel in 1385, ulteriorii conducatori l-au renovat si extins, transformandu-l in cele din urma intr-un mare palat cu gradini. Astazi, este un vast complex de muzee si expozitii despre istoria Bavariei si, de asemenea, este gazda concertelor si concursurilor de muzica clasica. Cu exceptia sarbatorilor publice, este deschis zilnic pana la 17:00 sau 18:00, in functie de sezon. Asigura-te ca lasi bagajele acasa sau la hotel – exista reguli stricte cu privire la aducerea pungilor bagajelor in Residenz.
Un reper celebru din Munchen, Biserica Sf. Petru (Peterskirche) se afla deasupra orasului, pe un deal dintre Rindermarkt si Marienplatz, ceea ce o face locul perfect pentru o priveliste incredibila. De la 56 de metri inaltime, privest direct pe acoperisurile Aldstadt si Frauenkirche, simbolurile Munchenului. Intr-o zi senina, vizitatorii pot vedea peste 100 de kilometri (62 mile) la distanta, pana la Alpi! Dar, pentru a avea parte de aceasta experinta nemaipomenita, bineintele ca exista o scara in spirala serpuita cu 306 trepte pe care trebuie sa le urci pana in varf.
Cea mai buna perioada pentru a vizita Munchenul este din martie pana in mai, deoarece sezonul de vara inca nu a venit, iar iarna a plecat de mult. Cu alte cuvinte nu este aglomerat si asta ar fi perioada perfecta, mai ales ca si preturile sunt destul de mici. Dar daca esti unul dintre milioanele de oameni care doresc sa vina la Oktoberfest, va trebui sa te inarmezi cu rabdare si cu haine groase. Temperaturile medii se incadreaza intre 4-5 grade.
Fiind un oras european unde nu ai nevoie nici de viza, bineinteles ca biletele de avion sunt ieftine. Pretul unu bilet pleaca de undeva de la 20 €, asadar, o nimica toata. In general in Munchen aterizezi pe aeroprotul Franz Josef Strauß. Daca poti achizitiona un bilet din timp este perfect. Fiind nemti, transportul public este grozav! Curat, eficient, sigur si in mare parte punctual. Asa ca, nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste transportul in comun, deoarece functioneaza totul perfect.
Munchenul are preturi tipice Germaniei, ceea ce il plaseaza la un nivel similar cu Amsterdam si cu siguranta este mai ieftin decat Londra sau Paris. O singura exceptie insa, atunci cand vii la Oktoberfest hotelurile si pensiunile cresc prețurile. Dar, in general, gasesti oferte bune atunci cand cauti cazare, in special in cartierul din apropierea garii centrale.
Cazarea pe noapte pleaca de undeva de la 25 €/noapte, o camera dubla, iar restaurante gasesti, la fel, pentru toate buzunarele. Bineinteles, nemtii au si o gramada de fast food-uri unde gasesti mancare destul de ieftina si foarte buna.
Pe final, te invit impreuna cu noi sa exploram Munchen-ul intr-o escapada de poveste, sa descoperim noptile vibrante ale acestui oras impresionant si sa savuram din plin locurile extraordinare pe care ni le ofera, Munchen! 😍