Lodz- excursie de o zi din Varsovia - Travelship : blog de calatorii si experiente

Lodz- excursie de o zi din Varsovia

strada pietonala Piotrkowska lodz polonia excurise varsovia calatorii travelship

Recent, scriam in ESCAPADA DE WEEKEND: Varsovia, capitala martir a Poloniei despre istoria acestui oras, dar si despre activitatile si obiectivele care v-ar putea tine ocupati cu siguranta pentru 2-3 zile, insa noua ne place intotdeauna sa combinam un city-break cu un loc de prin inprejurimi, fie ca e vorba de un alt oras, sat, castel sau orice altceva.

Ne propunem, asadar, sa scriem aici despre cateva posibile excursii de o zi foarte interesante pe care le puteti face avand ca baza de plecare si de retur Varsovia, prima propunere a fost Torun, apoi am povestit de Poznan, iar ultima excursie de o zi este despre…

Lodz, the ,,promised land

The promised Land este titlul unui film de Andzej Wajda, nominalizat la Premiile Oscar in 1976, sugerand sperantele si asteptarile uriase cu care miile de oameni din toate colturile Europei soseau anual in Lodz-ul secolului XIX, in cautarea unei vieti mai bune si a unui loc de munca intr-una dintre fabricile sale. In realitate, filmul se dorea a fi o critica adusa capitalismului care ucidea sperante si inghitea vieti de dragul ,,celor putini” care se imbogateau de pe urma clasei muncitoare.

Povestea orasului este intr-adevar demna de un Oscar, mai precis povestea ultimelor doua secole ale existentei sale, pentru ca desi atestat documentar inca din secolul al XIV-lea, Lodz a inceput sa exista cu adevarat de abia din 1815, atunci cand s-a decis dezvoltarea micii localitati.

Din nou, pozitia strategica a ajutat enorm, pentru ca la acea vreme Polonia nu mai exista, fusese impartita cu 2 decenii in urma intre marile puteri ale vremii, Imperiul Tarist, Prusia si Imperiul Habsburgic, iar Lodz era undeva aproape de granita occidentala a Imperiului Tarist, asadar un loc ideal pentru dezvoltarea industriei.

Revolutia industriala care incepuse de cateva decenii in Marea Britanie se raspandise rapid si ajunsese, desi inca timida, si in Imperiul Tarist, care era cumva fortat sa se adapteze cerintelor vremii si  sa iasa din feudalismul care domnea aici.

In acest context a fost luata hotararea sa se dezvolte un nou centru al industriei textilelor, iar ca locatie a fost aleasa micuta localitate aflata la ceva mai mult de 100 de km de Varsovia: Lodz (care se scrie Łodz). In doar cateva decenii Lodz a cunoscut o dezvoltare aproape fara precedent, devenind unul dintre cele mai attractive locuri atat pentru investitori cat si pentru zecile de mii de muncitori care ajungeau aici in cautarea Taramului promis.

Daca in cealalta parte a lumii, sute de mii de oameni  emigrau anual in cautarea visului american, ei bine, Imperiul Tarist avea propriul sau El Dorado, iar acesta era Lodz. Au aparut zeci de filaterii, industria a inflorit, investitorii bogati, mai ales evrei au ajuns aici si au pariat pe cartea castigatoare: Lodz-ul secolului al XIX-lea a insemnat prosperitate si bogatie pentru investitori si un loc de munca, chiar daca in conditii precare pentru muncitori.

Declinul a inceput odata cu izbucnirea primului Razboi mondial, la finele caruia Łodz a redevenit parte a Poloniei renascute, pierzand insa aproximativ 40% din piata de desfacere. A urmat o scurta perioada de prosperitate, apoi declinul si falimentul aduse de Marea Criza din 1929, pentru ca cel de-al doilea Razboi Mondial sa aduca mari pagube industriei orasului. Nu, orasul nu a suferit pagube inseminate insa marea majoritate a fabricilor si a infrastructurii a fost mutata in Germania pentru a contribui la efortul de razboi.

Dupa sfarsitul razboiului Lodz a fost dezvoltat si din nou, redevenind un important pilon al industriei Poloniei socialiste, insa caderea blocului comunist a adus cu sine sfarsitul industriei poloneze, care devenise neprofitabila si a dus la inchiderea fabricilor, a ceea ce odata fusese practic sufletul orasului.

Se parea ca Lodz nu va mai redeveni niciodata un oras atractiv, iar in acest context mai mult de 100.000 de locuitori au parasit urbea in nici 20 de ani, dar, ca de fiecare data in ultimele doua secole, Lodz a stiut sa reinvie si sa redescopere progresul.

Incet, dar sigur, Lodz se transforma devenind un mediu de afaceri din ce in ce mai tentant pentru investitori, industria textila fiind inlocuita cu servicii, in special IT. Este o poveste cunoscuta in Europa, numeroase fiind orasele care s-au reorientat odata ce industria a devenit neprofitabila, doua exemple elocvente fiind orasele Manchester si Bilbao.

Lodz nu este un oras turistic prin excelenta, nu are monumentele si pietele Varsoviei, nu are atmosfera medievala a Cracoviei si nici farmecul altor orase poloneze, precum Poznan sau Wroclaw. Si totusi Lodz are ceva ce niciun alt oras polonez nu are, are povestea, povestea premiata cu Nobel si nominalizata la Oscar a unui oras care a aparut din nimic si a alternat in fiecare moment al scurtei sale istorii intre prosperitate si saracie, intre dezvoltare si faliment, intre sperante si deziluzii.

Lodz este mai mult decat un oras, Lodz este orasul care reprezinta cel mai fidel destinul oricaruia dintre noi, intr-un fel tocmai asta transforma Lodz intr-un loc ce merita vizitat, trait, simtit. Fiecare pas pe strazile sale, printre fostele sale fabrici, si printre locuitorii sai ne face sa intelegem ca viata ne poate da totul din nimic si la fel de simplu ne poate lua totul.

Trecand peste poveste si peste simbolistica, Lodz nu este totusi lipsit de obiective, in primul rand o plimbare pe strada Piotrkowska este absolut obligatorie, strada fiind intesata de cladiri istorice, buticuri chic, magazine, baruri si restaurante si in acelasi timp este cea mai lunga strada din Polonia, de peste  4 kilometri lungime.

Manufaktura, o fosta fabrica de textile construita in perioada de glorie a orasului, care si-a inchis portile in 1997 si a fost transformata in urmatorul deceniu intr-un imens centru comercial, cu cinematograf, magazine, restaurante si muzee, este cu siguranta obiectivul central al orasului.

Cum ajungi la Lodz?

Exista mai multe posibilitati, dar presupunand ca nu aveti masina la dispozitie puteti ori lua unul dintre multele trenuri care fac zilnic legatura intre Varsovia si Lodz ori un autobuz (Flixbus opereaza mai multe curse zilnic aici). Distanta fiind de putin peste 100 de kilometri, nu veti face mai mult de o ora si jumatate pe drum, ceea ce transforma Lodz intr-o excursie de o zi demna de luat in calcul.

 

Aceasta este una dintre cele 3 propuneri pe care le avem pentru voi pentru excursii de o zi din Varsovia.

                                                                      Noi va dam idei, ramane voi sa decideti care va place mai mult😃!

Manufaktura centrul comercial fabrica renovata lodz polonia excursie varsovia polonia calatorii travelship

Manufaktura, vechiul si noul simbol al orasului

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!