Poznan - excursie de o zi din Varsovia - Travelship : blog de calatorii si experiente

Poznan – excursie de o zi din Varsovia

croissant unesco poznan excursie de o zi varsovia polonia calatorii travelship

Recent, scriam in ESCAPADA DE WEEKEND: Varsovia, capitala martir a Poloniei despre istoria acestui oras, dar si despre activitatile si obiectivele care v-ar putea tine ocupati cu siguranta pentru 2-3 zile, insa noua ne place intotdeauna sa combinam un city-break cu un loc de prin inprejurimi, fie ca e vorba de un alt oras, sat, castel sau orice altceva.

Ne propunem, asadar, sa scriem aici despre cateva posibile excursii de o zi foarte interesante pe care le puteti face avand ca baza de plecare si de retur Varsovia, prima propunere a fost Torun, iar a doua este…

Poznan, acolo unde s-a nascut Polonia

 Aflat la jumatatea distantei dintre Varsovia si Berlin, Poznan a reusit intotdeauna sa profite de pozitia sa strategica, dezvoltandu-se intr-unul dintre cele mai bogate si cosmopolite orase ale Poloniei.

De multe ori destinul ne pacaleste in cel mai dureros mod, iar Poznanul a resimtit asta din plin. Pentru ca fix ceea ce a adus prosperitate si dezvoltare orasului timp de secole, pozitia sa strategica, avea sa-l transforme intr-un teatru de razboi aproape de un teatru al absurdului.

Nazistii au incercat cu toate eforturile sa mentina orasul, pe care prusii il transformasera in fortareata cu un secol inainte, pentru ca era ultimul bastion important care odata cucerit ar fi lasat Berlinul expus. Sovieticii stiau asta, iar asediul a durat o luna si a rezultat in pierderi mari de ambele parti si in distrugerea cvasitotala a orasului, 90% din centrul istoric fiind lasat in ruina.

Curand dupa ce luptele s-au incheiat, polonezii, victime colaterale, au fost nevoiti sa recladeasca aproape tot orasul, inclusiv superbul centru istoric, iar munca lor nu a fost cu siguranta in zadar. Pe langa faptul ca Poznan a redevenit unul dintre cele mai importante orase ale tarii, cladirile centrului istoric au fost refacute cu precizie.

Superba primarie, care domina Stary Rynek (piata centrala), a supravietuit aproape miraculos razboiului si continua sa impresioneze la fel ca in fiecare din cei aproape 500 de ani de la constructia sa, atunci cand a fost numita ,,cea mai frumoasa cladire renascentista de la nord de Alpi”!

Poznan este considerat ,,leaganul statului polonez”, fiind locul unde s-a botezat sub religia crestina in anul 966, Mieszko I, regale polonilor, moment care a adus cu sine crestinarea sub biserica catolica si, deci, sub papalitate, al poporului polonez.

Daca spuneam de Torun ca este faimos pentru turta dulce, ei bine, Poznan are croissantul tipic, recunoscut chiar si de UNESCO drept patrimoniu gastronomic! Inutil, deci, sa va sugeram sa il incercati odata ajunsi aici 🙂!

Cum ajungi in Poznan?

Exista atat trenuri cat si autobuze, Flixbus mai precis, care fac ceva mai mult de 3 ore din Varsovia pana aici, asadar, cu toate ca orasul poate fi vizitat intr-o zi plina venind din Varsovia si intorcandu-va in capitala in aceeasi zi,  ar fi mai inspirat sa va opriti peste noapte aici 🙂.

 

Aceasta este una dintre cele 3 propuneri pe care le avem pentru voi pentru excursii de o zi din Varsovia.

                                                                      Noi va dam idei, ramane voi sa decideti care va place mai mult😃!

Stary Rynek case colorate stil german piata centrala poznan varsovia polonia calatorii travelship

Casele colorate din Piata Centrala din Poznan, Stary Rynek

orasul vechi cladiri istorice poznan varsovia excursie polonia calatorii travelship

Panorama glaciara a orasului vechi

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!