Belize City și Caye Caulker – America Latină pe ritmuri reggae

Go slow! Prin Belize City și Caye Caulker

Top 3 cuvinte despre Belize: Blue Hole, uragan, mix

Zona din jurul micilor insulițe din Belize, numite “cayes”, este un El Dorado pentru iubitorii de corali și viață subacvatică. Este cam tot ce ți-ai putea dori de la o experiență sub apele oceanului: apă perfect limpede, recifi de corali la câțiva metri adâncime (aproape că poți păși printre ei), peștișori colorați, mai mici sau mai mari, sau chiar rechini-dădacă de 2-3 metri lungime. Și dacă snorkeling-ul e pentru unii joacă de copii, în apropiere de Caye caulker se află Blue Hole, cea mai mare groapă marină în care te poți scufunda. Este imaginea la care rămâi cu gura căscată când cauți pe Google, o groapă de 100 de metri adâncime în care poți să te scufunzi până la 40 de metri (și da, mai există viață acvatică acolo). Dacă nu sunteți convinși încă, Discovery Channel a numit Blue Hole “numărul 1 într-o listă de top 10 cele mai uimitoare locuri de pe pământ”.

Dar Belize nu a fost întotdeauna un paradis și a fost lovit, la propiu sau la figurat, de mai multe uragane ce au lăsat urme adânci. Mai întâi au venit conquistadorii spanioli ce au găsit aici doar păduri întinse și populații de mayași fără bogății. Au urmat apoi englezii ce au transformat mica palmă de pământ într-o capitală a sclaviei, o adevărată uzină producătoare și exportatoare de lemn. Timpul a trecut, sclavia s-a abolit, dar au început să lovească adevăratele uragane. În ultimii 50 de ani, cel mai mare oraș al țării și insulele din jur au fost lovite nemilos de câteva uragane ce au făcut ravagii. Cu natura nu te pui, așa că Belize și-a mutat capitala într-un oraș înființat de la 0 în anii ‘70 – Belmopan. Belize City și prețiosele insule au rămas însă pe poziții, așteptând cu brațele deschise sutele de mii de turiști.

Belize este cu un picior în America Latină și cu celălat în Caraibe. Ce deosebește țara este mixul unic de culturi și personalități colorate. Unde în lume găsești laolaltă populații de mayași, mestizos, creoli, garifuna, indieni, menoiți, arabi sau chinezi, toți înghesuiți pe un mic teritoriu parcă al nimănui? Unde în lume găsești tortillas, fructe de mare și Fry Jack, port african cu broderii colorate mayașe  sau o limbă engleză spălăcită vorbită pe străzi, în mijlocul unei mări hispanice? Vorba aia, “You’d better belize it!”.

Călători în Belize City și Caye Caulker!

Nu-i chiar la îndemână să ajungi în Belize City sau pe insula Caye Caulker, dar fiindcă aveam o lună la dispoziție prin America Centrală, ne-am gândit că-i păcat să nu stam și pe aici ceva zile. Fiind un așa mix de culturi și tradiții, auzisem că Belize este un loc ce cu siguranță nu te poate lăsa indiferent.

După vreo 10 zile petrecute pe Riviera Maya din Mexic în care am ajuns la concluzia că plajele pustii de altădată cu care se lăudau mexicanii au cam fost înlocuite de resorturi all inclusive, vroiam să vedem și alte locuri, de data asta,  off the beaten track. Și nu pentru că-i la modă expresia, ci pur și simplu pentru că aveam în minte să ne relaxăm sub un palmier la Marea Caraibelor, așa cum doar prin filme mai văzusem pâna atunci 😍.

Ne-am îmbarcat într-un ADO Bus din Tulum spre Belize City, cel mai mare oraș al țării, și în vreo 7 ore eram deja acolo. Asta cu tot cu trecerea graniței și experiența cu vameșii belizieni ce aproape adormeau în post de cât de multă treabă aveau . Partea bună este că poți vizita Belize primind pe loc viza și fără să plătești ceva.

Ziua 1: Belize City – mix de Caraibe

Autocarul ne-a lăsat pe înserate în autogara din Belize City. Parcă nimerisem într-un oraș din Africa. Străzile erau ca un furnicar, mașinile prăfuite circulau haotic, iar dezordinea plutea în aer. Ne-au trebuit câteva minute bune până când ne-am liniștit, am luat un taxi și am ajuns la hotel.

Asta a fost prima impresie, pentru că Belize City cel non-turistic seamănă mai degrabă cu un oraș din Caraibe, cu căsuțe mici colorate de lemn, străzi înguste și mașini vechi. Am ieșit puțin la plimbare în acea seară prin zona Fort George și Commercial District, adică mai pe scurt zonele centrale controlate foarte bine de poliție și safe pentru turiști. Am încercat de câteva ori să ne aventurăm pe alte străduțe mai îndepărtate și am primit de fiecare dată avertismente din partea localnicilor. Dacă vorbim de siguranță, ei bine Belize City este cam singurul loc din țară unde poți avea probleme ca turist. Probleme mai poți avea în schimb și dacă vii pe aici cu marele gând de a merge pe low-budget, pentru că Belize s-a dovedit destul de scumpă când vine vorba de cazări, tururi sau chiar cumpărăturile din supermarket 😏.

A doua zi am luat la pas orașul de 57,000 de locuitori (tot statul Belize are vreo 300 și ceva de mii de locuitori), printre stăduțele mici. Dacă vă încălzește cu ceva, și prin Belize City sunt probleme mari cu traficul, nu doar prin București! Cum să nu fie așa, când trecerea spre principala arteră comercială a orașului se face pe Swing Bridge, un mic pod de oțel pe care de abia are loc o mașină pe sens, însă localnicii se laudă că este cel mai vechi pod turnat din lume, operat manual. Poate îi stătea mai bine la muzeu, dar na, știu ei mai bine 🙂.

După câteva ture prin centrul orașului, pe care de altfel îl vezi într-o oră, maxim două, am mers la Muzeul din Belize. O clădire austeră din cărămidă amintește de vremurile sumbre în care era o fostă închisoare. Muzeul este însă unul foarte interesant și ne-a făcut să petrecem vreo două ore pe aici printre explicațiile despre comerțul cu sclavi și istoria mayașilor ce populau aceste pământuri în trecut.

După o binemeritată masă de prânz în care am mâncat un soi de pui picant cu mult chili (nu prea știi ce să comanzi tradițional pentru că mai toate rețetele conțin infleențe ale diverselor culturi), am vizitat Casa Guvernatorului. În imensa casă albă, și ea construită tot din lemn precum majoritatea clădirilor din Belize, și-a avut sediul până prin anii ’80 guvernatorul Coroanei Britanice. Belize, în trecut denumită Hondurasul Britanic, a fost colonie engleză timp de vreo 300 și ceva de ani.

Destul cu Belize City, ne stătea deja gândul la Caye Caulker!

localnici Belize

Localnici primitori prin Belize City:)

Strazi si case Belize

Unele străzi, arată ca după uragan…la propriu

Centrul orasului Belize City

Principala stradă comercială din Belize City, împodobită de Crăciun

Faleza din Belize City

Și o mică pauză pe faleză…

Casa guvernatorului din Belize

Cea mai cea casă din Belize City – casa Guvernatorului, astăzi transformată în muzeu

Biserica St. John Belize

Biserica St. John construită acum 400 de ani de către sclavi cu cărămizi aduse din Regatul Britanic

Dans Belize

Să petrecem în stil belinez

Zilele 2 și 3: Insula Caye Caulker…Go Slow!

Pe Caye Caulker am ajuns cu o barcă de mare viteză din Belize City, după un drum de vreo 45 de minute. Nici nu a ajuns bine barca că deja ne imaginam pe o insulă retrasă plină de palmieri și terase cu hamacele întinse. Ce bine, Caye Caulker, insulița de câțiva kilometri pătrați, nu ne-a dezamăgit deloc!

Ulițele sunt neasfaltate, mașinuțele de golf și bicicletele sunt principalul mijloc de transport, iar căsuțele colorate de lemn sunt peisajul dominant. Resorturile și magazinele comerciale pline de suveniruri nu încap pe insulă.

Totul a început cu 6-7 familii de curajoși  ce au ajuns să populeze Caye Caulker pe la finalul anilor 1800, prin bunăvoința reginei Victoria a Marii Britanii. Timpul se scurgea încet, iar peștele lor cel de toate zilele era ocupația și sursa principală de hrană. Astăzi, cei 1.500 de locuitori își duc viața în același ritm boem, deși bucata de pământ „a fost descoperită” în ultimii zeci de ani de către backpackerii  din toată lumea ce vin aici pentru reciful de corali, plajă, viața de noapte, sau pur și simplu…să nu facă nimic J. În lumea agitată în care trăim, să nu faci pur și simplu nimic și să uiți de griji, a devenit un obiectiv în sine.

La cât de mică este insula, e greu să nu îți găsești aici o cazare cu vedere la mare și ieșire în 2 minute la plajă). Așa că, nici nu am pus bine piciorul prin Caye Caulker, că eram pe plajă cu o bere Belikin în mână. De altfel, două lucruri sunt omniprezente în Caye Caulker – berea Belikin și buna dispoziție a oamenilor.

Totuși, înainte de a lenevi puțin, am mers puțin și în explorarea insulei. După uraganele din trecut, Caye Caulker a fost “ruptă” în două: partea cu Caye Caulker Village – cea locuită, și cea cu Caye Caulker Marine Reserve – o pădure de mangrove și mlaștini. Caye Caulker Village are cam 3 străzi principale pe care ne-am plimbat de la un capăt la altul timp de vreo oră în ritm de melc, cu berea-n mână.

După un așa traseu în care am văzut cam totul, ne-am îndreptat în pași lenți către The Split , zona ce desparte cele Caye Caulker în două. Auzisem că acolo-i cel mai fain loc pentru a prinde apusul și a înota în apa caldă. Deși în acest loc nu există nisip, lumea stă relaxată pe pontonul de lemn și ascultă muzică reggae ori bea vreun cocktail de la barul The Lazy Lizard. Ce mai nume, în ton cu atmosfera! 😄

Atunci când vine vorba de mâncare, nimeni nu se așteaptă să găsească vreun restaurant cu pretenții sau stele Michelin pe Caye Caulker. Peștele-i rege aici! Eeeh, da, și fructele de mare. Grătarele pregătite de localnici în stradă sfârâiau de zor și a fost greu să rezistem tentației.

După un așa răsfăț, seara de abia începea, așa că ne-am lăsat ghidați de data asta de ritmul muzicii și ne-am trezit în mijlocul unei scene pline de americani, europeni, crioli, mestizos, reggae-boy și ce mai vreți voi 😂. Eram în mijlocul unei petreceri nebune la Sports Bar. Ce mai zi plină, ce mai seară nebună!

Singura mică problemă era că a doua zi trebuia să ne trezim dimineață pentru turul de o jumătate de zi de snorkelling. Pentru a te aventura la scuba în Blue Hole e nevoie să deții certificat de scufundări, nivelul avansat. Clar, nu era de noi, cel puțin nu de data asta. Dar nu-i nimic, snorkelling-ul la câțiva metri adâncime a însemnat cea mai tare experiență de acest fel pentru noi întâlnită vreodată. Am văzut o mulțime de corali, pești colorați mai ceva decât în documentarele National Geographic și am înotat la propriu, printre rechinii-dădacă de câțiva metri. Dacă ar fi să comparăm mega-cunoscutul Cancun cu Caye Caulker, o bucată de pământ ascunsă în Marea Caraibelor, am alege cu ochii închiși să…Go Slow! prin Caye Caulker…

Dacă nu ne credeți, am pus mai jos și un filmuleț dovadă! 

barca insula Caye Caulker

Poarta de intrare pe insula Caye Caulker

Belize bautura traditionala

Pe soarele de pe Caye Caulker merge bine și o bere tradițională Belikin 🙂

case colorate si liniste pe Caye Caulker

Și ne-a plăcut ce am văzut: la unison, căsuțe colorate hipstărești, muzică și voie bună 🙂

relaxare Caye Caulker in zona the Split

Și acum..să ne relaxăm puțin la The Lazy Lizard:)

apa si inotat pentru snorkeling in Caye Caulker

După atâta relaxare, merge o baie bună la The Split

Caye CAulker insula Belize relaxare

Și răsfățul de dimineața

Ape turcoaz pentru snorkeling în Caye Caulker

Ape turcoaz perfect limpezi pentru un snorkeling

rechini-dădacă și pisici de mare la Hol Chan Marine Reserve

Și supriză: rechini-dădacă și pisici de mare la Hol Chan Marine Reserve

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!