De ce credem ca in 2021 vom calatori mai mult ca niciodata | Travelship: Calatorii memorabile pentru tineri

De ce credem ca in 2021 vom calatori mai mult ca niciodata

vederea celebra cu Petra Calatorii de grup Iordania

Aproape fara sa ne dam seama s-a scurs acest an, cu bune si mai ales cu problemele sale pe care nu mai are niciun rost sa le discutam. Parca ieri scriam acest articol despre ce destinatii ne propunem sa vizitam in noul an, 2020, plini de sperante si nerabdatori sa descoperim locurile trecute pe acea lista.

Nu a fost sa fie, insa de aceasta data suntem mai increzatori ca niciodata ca vom reusi (aproape tot ce ne propunem) pentru anul 2021, cel putin in materie de calatorii. De ce credem noi ca vom putea calatori mai mult ca niciodata in acest nou an, 2021? Iata cateva argumente:

1) Dorinta de a calatori

Incepand cu luna februarie, atunci cand paflam ca acest virus incepea sa faca probleme in Europa, nu am facut nimic altceva decat sa speram. Sa speram mai intai ca nu se va dovedi decat o alarma falsa, apoi sa speram ca nu se va extinde prea mult, apoi ca nu va ajunge si in Romania . Si in cele din urma, ca va trece cat de repede.

A inceput acest carusel emotional in care fiecare veste buna legata de nu stiu ce stadiu clinic de cercetare al vaccinului era dublata aproape imediat de vesti rele, cu x numar de morti, y numar de cazuri noi sau z numar de tari noi care isi inchideau granitele. Evident, devenise cat se poate de clar inca din luna martie ca va fi un an diferit in ceea ce priveste calatoriile,. Si cam asa a fost, cu mici exceptii despre care am povestit aici.

Ce a ramas in urma? EI bine, frustrarea ca nu am putut calatori, ca nu am avut aceasta libertate de a ne urca pur si simplu in avion si de a zbura catre noi destinatii. Toata aceasta frustrare s-a transformat apoi in dorinta, dorinta de a ,,recupera” tot acest timp pierdut si toate planurile amanate. Iar cand exista dorinta, ce ne-ar mai putea opri?

2) Vestile din ce in ce mai bune

Spuneam mai sus, dupa un an atat de incarcat in ceea ce priveste stirile negative, iata ca cele positive s-au concentrat acum, pe final, si sunt intr-adevar vesti minunate: cercetarea si studiile clinice privind cele mai importante vaccinuri au ajuns la final, cu rezultate foarte promitatoare, iar guvernele se pregatesc sa lanseze campanii masive, fara precedent, de vaccinare!

Nu spunem ca pandemia s-a incheiat, nici pe departe, nu este nici macar inceputul sfarsitului acesteia, insa putem rasufla usurati gandindu-ne ca macar ne aflam in faza de ,,sfarsit al inceputului”.

Vaccinul este in sfarsit gata!

3) Pasaportul medical

Desi inca la nivel de zvon, este din ce in ce mai limpede ca vom putea calatori aproape oriunde in baza unui pasaport medical care sa ateste fie prezenta anticorpilor COVID fie faptul ca persoana a fost vaccinata impotriva acestui virus. Cipru este prima tara europeana care a facut anuntul, asadar incepand cu 1 martie 2021 vei putea vizita Insula Afroditei fara nicio alta restrictie, cu conditia prezentarii dovezii vaccinarii anterioare impotriva COVID. Oare cate alte state vor face anunturi asemanatoare in parioada urmatoare?

 

4) Teste PCR sau chiar testari rapide

O metoda folosita de catre majoritatea tarilor europene, in special in vara, cea a prezentarii rezultatului negativ al unui test PCR efectuat cu 48 sau 72 de ore inainte, va fi pastrata in continuare. Chiar daca aceasta metoda implica un cost si un stres suplimentar, este pana la urma o pargie foarte utila pe care o vom folosi cu siguranta pe parcursul anului 2021 catre mult mai multe destinatii, din intreaga lume. Exista chiar discutii cu priviere la includerea acestui test in pretul biletului de calatorie pentru unele companii aeriene. Va fi cu siguranta mult mai simplu si nu vom mai trebui sa ne inscriem cu saptamani inainte pentru o testare, asa cum a fost anul acesta 😊.

 

5) Experienta gestionarii problemelor

O imagine aproape comuna in toate tarile, indiferent de gradul de dezvoltare, s-a putut observa in primavara: decizii haotice, uneori teribile care au dus la un sir inalntuit de probleme, revolte, falimente si multa dezordine sociala. Era oarecum normal, intrucat ultima pandemie de proportii globale fusese inreguistrata acum un secol, asadar nimeni in viata nu mai avusese de-a face cu asa ceva. Ce s-a observant insa la acest al doilea val, din toamna? Ei bine guvernele au tras concluziile necesare, cercetarile asupra acestui virus au servit noi rezultate, iar masurile au fost cu mult mai precise si mult mai bine aplicate.

Avem asadar toate motivele sa credem ca eventualitatea unui al treilea val, anuntat de unii epidemiologi si chiar de OMS, nu va mai lua prin surpirndere pe nimeni, iar autoritatile vor reusi sa izoleze mult mai bine focarele respective fara a mai afecta circulatia oamenilor in aceeasi masura. Va fi valabil inclusiv pentru turism, industrie lovita din plin, care insa va reveni cu siguranta din acest soc catre jumatatea anului 2021, chiar daca nu la nivelul de dinainte de momentul zero al pandemiei.

6) Speranta exista

Poate cel mai elocvent exemplu in ceea ce priveste revenirea la o viata normala vine din China, tara aflata la inceputul acestui an pe marginea propastiei. Tara s-a mobilizat cu o disciplina exemplara si a reusit sa invinga pandemia, cea mai surpirnzatoare imagine venind de la principalele atractii turistice ale tarii, care au fost luate cu asalt in acest an de catre turistii chinezi. Daca ei au reusit, de ce oare restul lumii nu va putea?

China, locul de origine al Covidului, acolo unde totul a revenit la normal

Un alt exemplu care aduce o raza de lumina intr-un an intunecat aspura turismului este redeschiderea Sitului arheologic Machu Picchu, din Peru, in luna octombrie, dupa ce fusese inchis timp de 7 luni!  Vorbim de Peru, una diintre cele mai lovite tari, care in primavera isi ingropa mortii in gropi comune!

Dupa 7 luni in care nimeni nu a mai calcat pe aici, Machu Picchu s-a redeschis pentru turisti!

Asadar, cu toate aceste argumente suntem CONVINSI ca anul 2021 va fi un nou inceput, un an al calatoriilor si al povestilor pe care de-abia asteptam sa vi le impartasim pe blog. A, si sa nu uit: lucram la noile calatorii de grup, in destinatii noi noute, pe care le vom lansa incepand cu vara acestui an!