In ce tari ai nevoie de viza? | Travelship: Calatorii memorabile pentru tineri

In ce tari ai nevoie de viza?

In ce tari ai nevoie de viza planuri de calatorie

Inainte sa te hotarasti unde ti-ai dori sa iti petreci urmatoarea vacanta, e foarte important sa stii in ce tari ai nevoie de viza, pentru a-ti putea planifica din timp toate detaliile referitoare la vacanta ta de vis.

A existat un moment in care planificarea unei vacante in strainatate era un proces anevoios care ocupa mult timp. Incepand cu cozile ingrozitoare, sirul de documente care nu erau niciodata sficente, intrebarile de interogatoriu si apoi o lunga perioada in care asteptai o stampila sau o bucata de hartie, viza.

Acum lucrurile s-au simplificat mult si inca s-ar mai putea simplifica.

Exista in lume multe tari care iti ofera viza chiar la intrarea in tara. Surprinzator, acest lucru se intampla si intr-un timp foarte scurt. De o buna perioada de timp calatoria in strainatate nu mai reprezinta o experienta descurajanta.

Asadar, iti poti face bagajele si poti pleca linistit chiar si intr-o calatorie last-minute.

Exista insa multe tari in care cetatenii romani nu au nevoie de viza, cum ar fi tarile din Uniunea Europeana.

Totusi, trebuie sa tii minte ca, in cele mai multe tari pentru care nu este necesara o astfel de viza, timpul maxim de sedere ca turist este de 90 de zile. Acest lucru este valabil si in tarile Uniunii Europene.

Noi am selectat pentru tine cele mai utile informatii, sa stii in ce tari ai nevoie de viza, si le-am impartit pe continente, ca sa iti fie mai usor.

in ce tari ai nevoie de viza planuri de calatorie travelship

Europa – In ce tari ai nevoie de pasaport? Dar de viza?

Ei bine, la Europa este mult mai simplu😃. In majoritatea tarilor nu ai nevoie de pasaport, iar in restul porti calatori fara viza.

Singurele doua tari din Europa in care ai nevoie de viza sunt Rusia si Belarus.

Totusi, exista vesti bune si aici. Rusia permite inca de anul trecut intrarea pe teritoriul sau, in enclava Kalinigrad si mai nou si in regiunea Sankt Petersburg. Mai mult, de la 1 ianuarie 2021 Rusia va renunta complet la viza clasica pentru cetatenii U.E. Tot ce trebuie sa vei avea nevoie pentru a calatori in Rusia va fi eVisa pe care o vei obtine gratuit, aplicand online cu maxim 4 zile inainte de ata calatoriei. Pentru a afla mai multe informatii legate de procedura de obtinere a vizei poti contacta ambasada Rusiei sau poti intra pe site-ul lor oficial.

De cealalta parte, Belarus a renuntat partial la Visa pentru cetatenii a 70 de tari, inclusiv pentru romani, pentru intrarile prin aeroportul din Minsk, sau prin regiunile Grodno sau Brest (dealtfel cele mai frumoase orase ale Belarusului).

 

Asia

Pe aproape tot continentul asiatic romanii au nevoie de viza. Exista si tari unde viza se poate lua la sosirea in tara, intr-un timp foarte scurt. Pentru majoritatea tarilor asiatice trebuie sa ai viza in pasaprt inainte de a pleca in calatorie. Ca sa stii, inainte de a pleca spre destinatii iubite de romani, cum e Tailanda, Vietnam, Singapore, China, India sau Cambodgia, consultati site-ul MAE si ambasada tarii in care urmeaza sa mergi. Ia totul din timp pentru a obtine viza necesara intrarii intr-o tara din Asia.

 

Africa – In ce tari ai nevoie de viza

La fel ca si Asia, in tarile de pe continentul african ai nevoie de viza. Chiar si in destinatii preferate de romani, cum ar fi Egipt sau Kenya, viza este necesara. In Zambia, Zimbabwe si Benin ai optiunea de a obtine viza direct la intrarea in tara. Pentru restul tarilor ar fi bine sa consulti ambasadele cu suficent timp inainte de data de plecare in calatorie, sa fii sigur ca nu ai vreo surpriza neplacuta daca lasi totul pe ultima suta de metri.

 

America de Nord

Daca te hotarasti sa traiesti putin din visul american trebuie sa stii ca Statele Unite ale Americii  verifica viza din pasaportul tau la intrarea pe teritoriul lor. Ai nevoie de viza turistica, pentru care trebuie sa aplici cu cateva luni inainte de a pleca in vacanta. Procesul de eliberare al vizei, desi s-a simplificat mult in ultimii ani, inca dureaza destul de mult.

De cealalta parte, in Mexic vei primi viza on arival, la sosirea pe aeroport, fara a plati vreo taxa.

 

America Latina:In ce tari ai nevoie de viza

 

In America Latina sunt putine tari in care ai nevoie de viza inainte de a ajunge in tara. Multe dintre ele nu necesita o viza, altele iti ofera posibilitatea de a primi viza chiar la intrarea in tara.Totusi, in Guyana, Jamaica, Cuba, Suriname si Venezuela trebuie sa aplici pentru viza cu suficent timp inainte de a pleca in calatorie.

 

Australia

In Australia si Oceania ai nevoie de viza indiferent in ce tara alegi sa calatoresti. . Daca planuiesti o calatorie in aceasta parte a lumii trebuie sa stii ca doar in Fiji si Insulele Solomon primesti viza de intrare chiar la frontiera. Pentru toate celelalte tari ai nevoie sa planifici din timp viza. Asa eviti sa ratezi plecarea din cauza ca nu ai rezolvat din timp problema vizei.

 

Sfaturi utile

  • Incepe formalitatile pentru obtinerea vizei cu suficent timp inainte de plecare.
  • Ai in vedere ca timpul de asteptare pentru obtinerea vizei variaza de la tara la tara. Poate fi de la cateva zile la cateva saptamani.
  • Multe tari percep o taxa pentru eliberarea unei vize turistice sau de tranzit. Informatiile privind costurile vizei le gasesti pe site-urile oficiale ale misiunilor diplomatice din tarile respective.
  • Verifica daca este necesar sa obtii o viza de tranzit pentru tarile prin care vei trece catre destinatia finala. Acest aspect e valabil inclusiv in cazul zborurilor cu escale.
  • Cand calatoresti cu avionul catre Statele Unite spre America de Sud, trebuie sa ai o viza de tranzit .
  • In cazul unei calatorii al carei scop final este sederea permanenta, studiul, munca sau alte activitati aducatoare de venituri cetatenilor romani, trebuie sa detiI un permis separat. Acesta se obtine printr-o alta procedura decat cea de obtinere a vizei de turist.

Daca vrei sa stii in ce tari ai nevoie de viza, costurile necesare pentru obtinerea vizei si alte informatii referitoare la conditiile de calatorie in toate tarile din lume consulta site-ul oficial MAE. Aici informatiile sunt mereu actualizate,  bine structurate si aflii absolut orice ai nevoie sa stii inainte de a pleca intr-o calatorie.