Conditii de calatorie - Calatorii 2021 | Travelship: Calatorii pentru tineri

Conditii de calatorie – Calatorii 2021

familie cuplu fericit vacanta calatorie plecare

Pentru ca de curand am lansat calendarul ce cuprinde calatoriile de grup si aventurile pe care le vom organiza in 2021, este necesar sa venim cu o serie e lamuriri vizavi de principalele nedumeriri pe care le au cititorii nostrii.

Vom incerca sa explicam de ce NU EXISTA RISCURI sa iti rezervi locul pentru o vacanta alaturi de noi si de ce toate deciziile pe care le luam sunt bine fundamentate. In plus, iti vom vorbi si despre asigurarea de calatorie, cel mai bun aliat in aceasta perioada. Sa incepem, deci:

Cum vom calatori in 2021?

Este una dintre intrebarile care stau pe buzele tuturor, in conditiile in care anul a debutat cu un nou val epidemiologic care a lovit din plin Europa de Vest si America de Nord. Exista temeri legate de noile tulpini descoperite, insa conform ultimelor studii, vaccinul dezvoltat este eficient si impotriva acestora, astfel incat pare a fi o lupta contra cronometru si, in fapt, o chestiune de timp pana ce majoritatea populatiei va fi vaccinata. Exista nedumeriri pe marginea discutiilor vizavi de necesitatea unui pasaport sanitar, sau a certificatului de vaccinare pentru a putea calatori liber, cel putin pe teritoriul Uniunii Europene, insa pana la acest moment nimic nu este clar.

Dupa parerea analistilor si a experitlor in domeniu, aceasta solutie are sanse mari sa fie adoptata chiar la scara larga, nu doar pe teritoriul UE, insa numai in momentul in care cel putin 30-40% din populatie se va fi vaccinat. Ori, aceste cifre nu vor fi atinse, probabil, mai devreme de de finalul primaverii, chiar si in conditiile in care noi vaccinuri sunt aprobate si distribuite in lume.

Dupa parerea noastra, pe fondul incalzirii temperaturilor, contagiozitatea va scadea pana la valori controlabile (vezi situatia de anul trecut) ceea ce va permite o relaxare si o redeschiderea a granitelor. Se va permite circulatia persoanelor fie pe baza prezentarii certificatului de vaccinare fie pe baza unui test covid (PCR sau chiar antigen, foarte posibil), asta pana ce proportia celor vaccinati va depasi 60%, cifra promisa de catre autoritatile europene catre finalul verii.

Cert este ca nu vom scapa de masti, cel putin pana la finalul anului, insa acestea au devenit deja un accesoriu natural, aproape indispensabil, incat purtarea lor in calatorii nu va fi un impediment prea mare.

 

A fi sau a nu fi…in izolare

Din nou, vorbim pe baza de teorii si supozitii, insa evolutia deciziilor autoritatilor pare sa ne arate o relaxare tot mai mare a perioadei de izolare. Romania, a fost unul dintre primele state care a anuntat ca persoanele vaccinate nu mai au nevoie sa se autoizoleze odata cu (re)venirea in tara, iar exemplul acesta este foarte proababil sa fie urmat de multe alte tari. Prima tara europeana care a anuntat o astfel de masura a fost Cipru, o tara a carei economii se bazeaza foarte mult pe turism.

In plus, conform legislatiei, la revenirea in tara dintr-o zona ,,galbena”, in conditiile in care nu ai un certificat de vaccinare, ai posibilitatea carantinarii pentru 5 zile, inainte de a face un test covid, pe baza caruia poti iesi din izolare. Asadar, usor, usor, carantina sau izolarea de 14 zile vor fi inlocuite cu masuri mult mai relaxate.

Majoritatea statelor din America de Sud si Africa permit accesul pe baza unui test covid, renuntand la perioada de carantina sau izolare la domiciliu, iar lucruile par sa evolueze in bine in acest sens si cu alte regiuni, pana acum complet inchise, de pandemie.

Nu mai departe de ieri, Sri Lanka, o tara inchisa de mai bine de 10 luni pentru turisti, a redeschis granitele, o veste extraordinara care insufla optimsim: mai multe state din regiune ii vor urma, cu siguranta exemplul.

Asigurarea storno – solutia salvatoare?

Noi recomandam intotdeauna turistilor nostri sa incheie atat asigurarea medicala cat si pe cea storno, tocmai pentru a evita sau a limita efectele unor situatii nedorite. In timp ce pretul unei asigurari medicale nu depaseste 100 de RON, pretul pentru cea storno variaza in functie de destinatie, de durata calatoriei si de pretul acesteia.

Astfel, o polita care acopera inclusiv problemele cauzate de COVID-19  porneste de la 90 de RON, pentru calatoriile planificate in Europa, mai scurte de 8 zile, cum ar fi Portugalia sau Tarile Baltice, si poate ajunge pana la 280-300 de RON pentru o calatorie de 2 saptamani in Mexic, Peru, Mongolia, Kenya, Etiopia sau Brazilia-Argentina Uruguay.

Datorita contextului actual, asiguratorii au creat produse noi extinde de asigurare de calatorie care acopera si COVID si inclusiv situatii neprevazute care impedica sa faci calatoria, asa ca va sfatuim sa va cumparati o asigurare de calatorie buna si sa lasati grijile acasa. Noi va putem ajuta sa incheiati o astfel de asigurare storno de calatorie, asa ca ne puteti scrie pentru mai multe detalii.

Ce se intampla daca nu se poate calatori intr-o destinatie

Asa cum spunem mereu, noi facem intotdeauna un studiu amanuntit asupra destinatiilor si ne preocupam in mod permanent de evolutia situatiei in destinatiile propuse, fie ca este vorba de contextul epidemiologic sau de eventuale alerte de calatorie de orice alta natura. Incercam sa luam toate masurile pentru a nu expune grupul nostru de turisti unor pericole, de orice natura, astfel incat rezervam biletele de zbor doar atunci cand suntem convinsi ca se poate desfasura calatoria in conditii normale.

In cazul in care din motive externe nu se va putea calatori, revenim catre persoanele inscrise si incercam sa gasim cea mai buna solutie, de comun acord, fie ca este vorba de o reprogramare pentru o data ulterioara, fie de un ramburs al pretului platit. Asta am facut si in anul trecut, cand am fost pusi intr-o astfel de situatie pentru o parte din calatoriile programate in primavara lui 2020. 

Daca nu mai pot calatori, pot recupera banii platiti?

Daca nu mai poti calatori din motive personale, iar calatoria este organizata conform programului, cel mai bine este sa ne anunti cat mai repede posibil pentru a gasi cea mai buna solutie. Presupunand ca nu ai incheiat o asigurare de tip storno, sau ca aceasta nu acopera situatia pentru care tu nu mai poti calatori, exista solutii. Putem discuta cu furnizorii nostri si incerca sa gasim o solutie pentru a rambursa fractiunea platita catre acestia pentru tine sau putem incerca sa inlocuim cu o alta persoana inscrisa pentru calatorie ,,last minute”.

In orice caz, este bine de stiut ca noi, la Travelship, rezervam biletele de zbor cu  2-3 luni inainte de plecare si facem platile catre furnizori esalonat, atunci cand este permis, tocmai pentru a evita astfel de situatii in care turistul nu mai poate calatori si doreste sa se retraga. Sunt masuri menite sa limiteze sau chiar sa elimine eventuale pierderi penttru cel care s-a inscris, in masura in care se poate face acest lucru.