Toscana și Umbria: Propunere de roadtrip de 8 zile | Travelship:Calatorii memorabile pentru tineri

Toscana și Umbria: Propunere de roadtrip de 8 zile

 

Circuit de 8 zile prin Toscana și Umbria

Culturi de viță de vie ce decorează dealurile verzi, istorie cât cuprinde, tradiții bine păstrate și orașe monumente Unesco. Nu ai cum să nu rămâi fermecat de Toscana și Umbria, două dintre cele mai reprezentative părți ale Italiei.

Poți petrece liniștit câteva luni în cele două regiuni vecine fără să te plictisești. Noi am avut o altă strategie J. Am închiriat o mașină și opt zile am cutreierat Toscana și Umbria în lung și în lat. Am început traseul din Roma pentru că aici am găsit cea mai ieftină variantă de zbor din București. Mai jos am realizat un rezumat al traseului. Ne puteți scrie oricând dacă vă planificați un astfel de traseu și aveți nevoie de ajutor. Articolele detaliate pe fiecare zi în parte le regăsiți pe linkurile de mai jos.

Ziua 1: Plecare din Roma. Civita di Bagnoregio –  Orvieto – Todi:

Aici articolele complet despre Roma și Civita di Bagnoregio –  Orvieto – Todi.

 • Civita di Bagnoregio: Supranumit orașul care moare, datorită pământului ce se surpă în mod continuu, mica așezare este cocoțată pe vârful unui deal ce domină zona. Decorul de aici ne-a dus imediat cu gândul la Evul Mediu.
 • Orvieto: Orașul cetate ce pare de necucerit este plin de istorie, fiind în trecut ales și de către Papi ca reședință. Dați o tură prin orașul subteran, pe la Torre del Moro, sau admirați Domul, una dintre cele mai importante biserici din punct de vedere artistic din Italia.
 • Todi: Este un orășel medieval cochet cu 20.000 de locuitori. Nu am mers aici pentru vreun obiectiv anume ci pentru că auzisem de apusul superb privid de pe zidurile orașului. Și așa a fost.
 • 233 km parcurși în 4 ore. Cazare în Perugia.

Ziua 1 traseu roma Civita di Bagnoregio - Orvieto – Todi

 

 

Ziua 2: Perugia și Assisi

Aici articolul complet despre Perugia și Assisi.

 • Perugia: Este un oraș plin de viață (aproape un sfert din populația orașului este reprezentată de către studenți). Ciocolata Perugina, tradiționala porchetta (un sandwich din carne de porc și multe condimente) sau peisajele de aici (orașul construit pe mai multe nivele) sunt principalele motive pentru a vizita orașul, din punctul nostru de vedere.
 • Assisi: Este numit Orașul Păcii în lume (datorită Sfântului Francisc ce a trăit și predicat aici). Cu o populație de doar 3.000 de locuitori, Assisi atrage anual peste 4 milioane de turiști. Credincioși sau nu, merită să vizitați Assisi pentru istoria și peisajele superbe.
 • 50 de kilometri parcurși toată ziua. Cazare în Perugia.

Ziua 2 traseu Perugia și Assisi

 

 

Ziua 3: Montepulciano – Pienza – Cappella di Vitaletta – Rocca d’Orcia

Aici articolul complet despre Montepulciano – Pienza – Cappella di Vitaletta – Rocca d’Orcia.

 • Montepulciano: Este un orășel toscan plin de atmosferă ce are marele avantaj de a nu fi asaltat de către turiști. Savurează un vin Nobile di Montepulciano în Piazza Grande, inima orașului și apoi, urcă în Turnul Primăriei pentru o priveliște superbă asupra plantațiilor de vița de vie și a dealurilor colorate ale Toscanei.
 • Pienza: “Orașul perfect”, așa cum a fost el supranumit, este considerat a fi primul exemplu de dezvoltare urbană ce a plecat de la ideile renașterii. Papa Pius al II-lea a planificat crearea unui oraș de poveste, și nu a dat greș! 
 • Capela de Vitaletta: o mică capelă aflată în mijlocul dealurilor Toscanei a devenit imagine de referință aproape pe orice vedere cu Toscana. Trebuie să ajungeți aici pentru a întelege frumusețea locului!
 • Rocca d’Orcia: Sunteți curioși să vedeți cum arată un sat medieval toscan? Rocca d’Orcia a rămas înghețat în timp și sentimentul pe care l-am avut aici a fost că ne-am întors în vremea cavalerilor.
 • 153 de kilometri parcurși toată ziua. Cazare în Siena.

Ziua 3 Montepulciano – Pienza - Cappella di Vitaletta - Rocca d’Orcia

 

 

Ziua 4: Siena

Aici articolul complet despre Siena.

 • Siena: În Evul Mediul orașul domina Europa din punct de vedere economic alături de Florența. După ce a pierdut lupta pentru supremație în fața familiei De Medici și a marii sale rivale, centrul orașului a rămas practic neatins de valul modernității fiind astăzi un adevărat muzeu în aer liber. De altfel, Siena mai este cunoscută în lumea întreagă și datorită celei mai vechi bănci din lume încă în funcțiune -Monte dei Paschi di Siena sau pentru festivalul Il Palio ce duce mai departe tradiția curselor de cai începută încă prin secolul al XVII-lea.

Ziua 4 siena italia

 

 

Ziua 5: Montereggioni – San Gimignano – Volterra

Aici articolul complet despre Montereggioni – San Gimignano – Volterra.

 • Montereggioni: Este o cetate fortificată din vremea cavalerilor, foarte bine conservată. De altfel, Montereggioni a fost sursă de inspirație pentru jocurile pe calculator Assassin’s Creedsau  Nu ai nevoie de mai mult de jumătate de oră pentru te plimba printre zidurile cetății, dar este un loc unic și merită cu adevărat.
 • San Gimignano: Orășelul de 8.000 de locuitori are cele din plin doua lucruri definitorii pentru Toscana din punctul nostru de vedere: peisajele superbe și istoria bine conservată. În plus San Gimignano este aparte și prin faptul că aici existau în Evul Mediu peste 70 de turnuri – locuință (astăzi se mai păstrează doar 14), cu rol defensiv.”Manhattan-ul Evului Mediu”, așa cum mai este el numit, atrage anual mai mulți turiști decât Bucureștiul.
 • Volterra: Un oraș cu tradiție în centrul Italiei fiind pe rând, important centru etrusc, roman, comuna liberă, sau aflat sub influența Florenței și a familiei De Medici. Străduțele mici și înguste, clădirile masive din piatră, dar și ruinele romane ori etrusce, au fost sursă de inspirație pentru filmul cu vampiri Twilight. Am ales să ne petrecem o noapte aici, dar nu i-am întâlnit.
 • 77 de kilometri parcurși toată ziua. Cazare în Volterra.

Ziua 5 Montereggioni - San Gimignano - Volterra

 

Ziua 6: Pisa si Lucca

Aici articolul complet despre Pisa si Lucca.

 • Pisa: Secole întregi Pisa era orașul ce domina comerțul pe Marea Mediterană alături de Veneția sau Genova iar vasele cu bogății ce soseau aici au ajutat la o dezvoltare fără precedent a orașului, indiferent că vorbim de cultură, educație, ori monumente mărețe. Cum nimic nu durează la nesfârșit, a urmat declinul Pisei. Totuși, monumente precum Piazza dei Miracoli (unde se găsește și celebrul Turn Înclinat) ori amintirea unor genii de calibrul lui Galileo Galilei, fac ca Pisa să rămână și astăzi un mare oraș în lume.
 • Lucca: Așa cum rivalitatea Florența – Siena este răsunătoare în lume, la fel și Pisa îl avea ca mare rival pe Lucca.  Deși nu avea port și acces la mare, acesta a beneficiat mult timp de statutul de comună liberă, ceea ce i-a permis să se dezvolte în liniște. Nu a putut fi cucerit nici măcar de către Florența, orașul ce a dominat aproape toată Toscana. Zidurile orașului ce se spune că au fost proiectate chiar de către Leonardo da Vinci și se păstrează și astăzi, făcând din Lucca unul dintre puținele orașe din Italia încă înconjurat în totalitate de fortificații.
 • 180 de kilometri parcurși toată ziua. Cazare în Florența.

Ziua 6 Pisa si Lucca

 

 

Ziua 7 și 8: Florența

Aici articolul complet despre Florența.

 • Florența: Despre Florența se pot scrie sute de cărți și articole. De aici a pornit mișcarea renascentistă ce a scos Europa din benză și asta se vede la orice pas prin oraș. Dacă sunteți pasionați de artă și istorie, două zile nu prea sunt suficiente pentru a vizita orașul ce conține peste o treime din obiectele de artă ale lumii, conform UNESCO.
 • Florența – Roma, 308 kilometri.

Ziua 7 si 8 traseu Florența

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]