Citybreak in Roma | Travelship - calatorii memorabile pentru tineri

Citybreak in Roma

Top 3 cuvinte: măreție, Statul Papal, orașul-etern

Roma este copleșitoare în măreție, dar nu în sensul modern al cuvântului precum Singapore sau Dubai, ci așa cum anticii înțelegeau măreția prin clădiri colosale ce au trecut testul timpului, prin cultura și arta orașului acumulate în câteva mii de ani de istorie. Și ce istorie!!! Să nu uităm că Roma antică a avut peste un milion de locuitori, fiind egalată abia peste 1900 de ani de Londra din epoca industrială.

Un alt factor care a contribuit la măreția Romei a fost faptul că, de pe vremea Sfântului Petru, Apostolul lui Iisus considerat primul Papă și până la înființarea oficială a Statului Papal, Roma a fost centrul creștinătății. Cum înainte religia dicta legile, de la împărțirea bogăției și până la planurile de război, ștafeta de putere a Romei a fost preluată în timp, după căderea Imperiulu, de către Vatican. Printre părțile bune ale acestei supremații a fost atragerea de opere de artă din perioada înfloritoare a Renașterii sau a barocului.

Odată ce vezi Roma, înțelegi supranumele de “orașul-etern”, locul care a reușit să își câștige eternitatea, păstrând și astăzi pe la orice colț de stradă fragmente de istorie ale unui Imperiu ce a dominat lumea și care din punctul nostru de vedere nu poate fi egalat astăzi de niciun alt oraș. Mergând pe străzile Romei, nu poți trece pe lângă Colosseum fără să ai impresia că te-ai întors în timp, cum de altfel nu poți să vizitezi Panthenon-ul fără să te întrebi cum a fost posibilă o construcție atât de complexă și “perfectă” acum mai bine de 2000 de ani.


Călători în Roma

Nu degeaba există obiceiul de a arunca bani în Fontana di Trevi pentru a te întoarce la Roma. Toate drumurile chiar duc la Roma: noi am ajuns prima dată în 2011 pentru un city break de 4 zile, apoi am avut o escală de o zi în capitală după un zbor din Brazilia, dar asta nu ne-a tăiat din entuziasmul de a reveni și pentru a treia oară într-un circuit prin Italia centrală.

Adevărul e că pentru milioane de turiști din lume ce aleg să viziteze și reviteze Roma, capitala Italiei rămâne și în zilele noastre “orașul etern”, puterea militară fiind înlocuită însă de valoarea de neegalat a obiectivelor turistice.  Totuși, Roma este un oraș cu obiectivele turistice grupate, astfel încât poate fi vizitat într-un city break de 4-5 zile, după cum am scris aici: Roma: Ghid și obiective turistice (pe zile).

Ziua 1: Roma Antică – în toată măreția ei

Odată ajuns la suprafața gurei de metrou Colosseo, ai impresia că, din realitatea modernă a secolului XXI te teleportezi cu 2000 de ani în urmă în centrul Romei Antice, cu Colosseum-ul în stânga și Forumul Roman în dreapta. Doar mașinile moderne și turiștii înarmați cu camere foto strică puțin din decorul filmelor cu gladiatori.

Deși “Colosseum-ul” te duce cu gândul la “colosal”, numele provine de la statuia împăratului Nero - Colosso di Nerone – ce se afla inițial în fața construcției. “Colosale” însă au fost realizările arhitecturale ale vremii: 50,000 de oameni puteau lua loc simultan, iar arena putea fi evacuată în maxim 15 minute. Și..și mai “colosale” au fost evenimentele petrecute aici, unde, pe parcusul celor aproximativ 500 de ani de spectacole gratuite din categoria “pâine și circ” pentru populație și-au pierdut viața peste 500,000 de oameni și peste un milion de animale.

Odată cu Roma Antică, Colosseum-ul a avut o evoluție tumultoasă: scenă pentru vestitele spectacole de 100 de zile consecutive, loc favorit de exploatare a marmurei, apoi clădirea a fost zguduită și distrusă parțial de două mari cutremure, salvată de la distrugere de către un Papă inspirat ce l-a declarat “loc sfânt” și până în zilele noastre când, parcă încercând să “își mai spele păcatele” a devenit un simbol împotrivira condamnării la moarte. De fiecare dată când un condamnat la moarte este grațiat sau când se aprobă o lege împotriva condamnării la moarte în lume, Colosseum-ul își modifică lumina exterioară a fațadei din alb în auriu.

La o plimbare de câțiva pași distanță, se întinde grandios Forumul Roman, fostul centru politic, administrativ și religios al Romei Antice. Aici sunt rămășițe ale clădirilor construite de-a lungul mai multor secole, multe dintre ele construite unele peste altele conform obiceiului romanilor.

De altfel, “forumul” era inima unui oraș, piața centrală în care aveau loc dezbaterile, în care erau cele mai importante clădiri publice. Principalele clădiri ce au mai rămas astăzi în Forumul Roman din vecinătatea  Colosseum-ului (printre care și Senatul)  sunt de pe vremea lui Ceaser și Marc Antonio.

Ne-a luat aproximativ o oră să ne plimbăm printre rămășițele romane, iar traseul s-a incheiat cu o vedere “Zoom-in din Antichitate” de pe dealul Capitolin, cu Forumul și Colosseumul la picioarele noastre.

Dacă te întrebai cu se mai mândreau romanii acum 2000 de ani și care încă mai este în picioare astăzi, foarte aproape de Forumul Roman, se găsește un simbol care pe noi românii ne face foarte mândri: Columna lui Traian, monument ce evocă prin cele 155 de scene incrustate în piatră, luptele grele duse de romani cu strămoșii noștri daci. Se spune că atât de importantă cucerirea dacilor de către Traian încât, în cinstea victoriei și a celor peste 200 de tone de aur, au fost organizate spectacole continue de 117 zile consecutive la Colosseum, bătând orice record de până atunci.

Lângă Columnă, se află ruinele ma multor forumuri, printre care cel al lui Traian, considerat de către unii un fel de mall al istoriei antice, constituit dintr-o piață imensă ce se întindea pe mai multe niveluri.

Dacă tot ești prin zonă, nu ai cum să ratezi o plimbare pe Via dei Fori Imperiali, unul dintre cele mai frumoase, dar și controversate bulevarde din lume. Acesta pleacă din zona Columnei lui Traian și desparte ruinele Forumului Roman de cele ale Forumurilor lui Traian, Augustus, Nero sau Vespasian, ajungând la Colosseum. Nu vă gândiți că bulevardul a rămas moștenire de la romani, căci Mussolini a ordonat construcția lui, fiind parte importantă din “cea de-a treia Romă” imaginată de el. Cum nici o operă nu vine fără sacrificii, celebrul bulevard a însemnat distrugerea unei cartier medieval întreg, a numeroase biserici sau a chiar a 80% din forumurile antice.

Colosseum-ul din Roma

Colosseum-ul din Roma

Forumul Roman

Forumul Roman

Via dei Fori Imperiali

Via dei Fori Imperiali

Ziua 2: Atâtea obiective, un singur Panthenon!

Roma are atât de multe de oferit încât pentru ziua a doua nu avem loc în titlul să enumerăm locurile vizitate, așa că noroc că vă putem povesti mai jos.

În Piazza Venezia, lângă Columna lui Traian, se înalță o clădire emblematică pentru Italia unită de astăzi – Altare della Patria sau clădirea simbolică ridicată în onoarea lui Vittorio Emanuele, primul rege al Italiei Unite. Fiind o clădire imensă, construită din marmură albă, ce contrastează puternic cu ruinele vechi-maronii din zonă, aceasta a fost botezată ironic de către cârcotașii mai tradiționaliști “The Wedding Cake”. Pentru noi, contrastele au farmecul lor, iar arhitectura clădirii cu sculpturi imense în marmură este incontestabil de valoare, la care se adaugă și o vedere de sus a orașului celor șapte coline de care puteți să vă bucurați urcând pe terasa panoramică a clădirii.

Din Piazza Venezia se poate coborî pe dealul Capitolin pentru a vizita muzeul cu același nume ce adăpostește sculpturi valoroase precum Lupul capitolin și picturi de Titian, Rubens sau Caravaggio,  deschis încă din anul 1471 și fiind cel mai vechi muzeu public din lume.

Dacă, așa și cum am tot povestit, prin Roma Antică Forumurile erau la ordinea zilei, treptat acestea au fost înlocuite de “piazze” lucrate de artiști celebri ai vremii cu care Italia de astăzi se poate mândri la orice pas. Așa că numai în decursul celei de-a doua zi am trecut prin minim 10 piețe ce ne-au atras atenția, dintre care se remarcă, normal de altfel, Piazza Navona și Piazza di Spagna, cu ale sale celebre trepte. Am putea adăuga aici și piața cu Fontana di Trevi, cea mai mare și cea mai faimoasă fântână în stil baroc din lume și unde legenda spune că trebuie să arunci o monedă ca să te întorci la Roma. Ce e interesant de știut este că locul unde este construită fântâna reprezintă capătul unui apeduct ce căra apă de pe vremea romanilor, de la 20 de km distanță de Roma.

Cel mai așteptat obiectiv al zilei era pentru noi clar Panthenon-ul despre care citisem că este cel mai bine păstrat monument roman al zilelor noastre și care reprezintă în continuare un mister din punct de vedere al proiectării construcției în principal datorită domului perfect proiectat astfel încât să nu se prăbușească sub propria sa greutate, dar și a celebrului “ochi al Panthenon-ului, Oculus” care permite ca lumina să pătrundă natural prin acoperiș, fără ca ploaia să pătrundă în interior. O altă enigma este felul în care construcția a scăpat de raidurile barbare după căderea Romei sau de cutremurele vremii. Începând cu anul 607 și până în zilele noastre a fost transformat în biserică creștină.

Plimbându-ne prin zona centrală, nu poți rata așa-zisele mini-fast-food-uri italienești, cu  pizza la suta de grame, dintre care o recomandăm pe cea cu mozzarela, rucola și roșii. După o pizza delicioasă, ce poți mânca în Italia ca desert decât o înghețată? O înghețată de la una dintre gelateriile cu tradiție din Italia – Della Palma, unde poți alege dintre peste 150 de arome.

După atâtea calorii (pentru că, da, ați ghicit, nu ne-am limitat nici la sortimentele de pizza, nici la cele de înghețată, că doar deh, aveam de unde alege), doar o plimbare ne mai putea salva, așa că am ales să ne plimbăm pe Via del Corso, acea stradă cu branduri de lux din Roma.

Piazza Navona roma fantana

Live din Piazza Navona

Altare della Patria Roma steag italia

Altare della Patria

Vedere de pe terasa clădirii Altare della Patria

Vedere de pe terasa clădirii Altare della Patria

În dreapta Forumul Roman, în față Colosseumul

În dreapta Forumul Roman, în față Colosseumul

Panthenonul Roma

Panthenonul

“Toate drumurile duc la Roma”...iar de aici?

“Toate drumurile duc la Roma”...iar de aici?

aglomeratie Via del Corso Roma

Via del Corso: trotuarele nu sunt suficiente pentru mulțimea de turiști

Trandafirul lui Zorro la Fontana di Trevi :)

Trandafirul lui Zorro la Fontana di Trevi :)

Ziua 3: Roma nu-i doar despre Roma, e și despre Vatican!

O fi el cel mai mic stat indepenedent din lume ce se întinde în mijlocul Romei pe doar 44 de hectare, însă pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit Vatican-ul pentru turiști, ai nevoie de minim o zi. Situat pe una dintre cele 7 coline ale Romei, dealul Vaticanului a fost considerat un loc sacru încă de pe vremea romanilor, a devenit apoi cimitir pentru martirii creștini, pentru ca apoi, odată cu recunoașterea oficială a creștinății, să capete din ce în ce mai multă putere până la a hotărî soarta lumii, dictând războaie, alianțe și curente de gândire. Odată cu unificarea Italiei din 1870 și cu pierderea puterii religiei în stat, Vatican-ul a traversat o perioadă în care nu a mai avut teritoriu fizic  și abia în 1929 a primit dreptul de a fi stat suveran în Roma și un teritoriu cu mult mai mic decât ceea ce a însemnat Vatican-ul până la unirea Italiei când domina tot centrul țării.

Astăzi Vaticanul are mai mult un rol simbolic, auto-susținându-se economic din contribuțiile turiștilor doritori să viziteze Muzeele Vaticanului, Basilica San Pietro sau Castelul Sant’Angelo.

Intrarea la Muzeele Vaticanului este gratuită în ultima duminică din fiecare lună, iar noi ne-am așezat cuminți la coadă cu o jumătate de oră înainte de deschidere pentru a evita cât de cât renumitele cozi de la Vatican. Bineînțeles, era ultima duminică din lună! 

Ce poți vedea în Muzeele Vaticanului sunt în principal colecțiile de artă ale papilor care și-au pus amprenta de-a lungul timpului, îmbogățind muzeele cu diverse secțiuni: antichități clasice, egiptene, etrusce, picturi celebre (camerele lui Rafael sau Capela Sixtină a lui Michelangelo), Camera Hărților ș.a.m.d. Capela Sixtină o recunoști în primul rând dupa marea de oameni între care nu poți scăpa niciun ac, iar după ce reușești să îți găsești un locșor din care să admiri picturile de pe pereți, peretele din fața altarului, “Ultima Judecată” pictat de Michelangelo îți atrage clar atenția prin dinamismul și expresivitatea personajelor. Unul dintre chipurile pictate este chiar auto-portretul artistul, provocarea este să descoperiți care. Câteva hint-uri: personajul este poziționat în zona centrală a scenei, iar la momentul picturii, Michelangelo se afla spre finalul vieții.

După muzee, numai bine că ieșise puțin soarele, așa că ne-am relaxat chiar în Piazza San Pietro, punctul-zero al creștinătății. Aici Papa ține discursurile sale în mijlocul mulțimii, în piața înconjurată de coloanele romane ce simbolizează brațele Mamei-Biserici ce te călăuzesc către Biserica San Pietro. Și tot aici, mereu la datorie, se află gărzile elvețiene, loiale Papalității de mai bine de câteva sute de ani. Și dacă vă întrebați, da, chiar sunt elevețieni și nu au rol simbolic, fiind foarte bine antrenați și selectați.

Întreaga piață are ca punct central Basilica San Pietro, locul sfânt unde se spune că a fost crucificat Sfântul Petru, apostolul lui Hristos care a propovăduit aici credința creștină în vremea romanilor, considerat de către mulți a fi primul Papă.  Încă de când a fost construită din perioada renascentistă, biserica San Pietro a avut partea de contribuția celo mai însemnați artiști ai vremii, fie că vorbim de Pieta a lui Michelangelo aflată în interior, de altarul decorat de Bernini sau chiar de mormintele Papilor ce se pot vizita ca într-o adevărată galerie de artă. La loc de cinste, chiar sub altar, se spune că se odihnește Sfântul Petru. În afară de biserica propriu-zisă și de mormintele Papilor, vă recomandăm să urcați în vârful  domului de unde se poate admira o panoramă superbă a centrului Romei cu Piața San Pietro, de o armonie perfectă, în mijloc.

Unul dintre multele mistere ale Vaticanului este Passetto di Borgo, pasajul secret ce leagă San Pietro de castelul-fortăreață  Sant’Angelo. Pasajul a fost construit ca rută secretă pentru a-i salva pe papi în caz de asediu, iar cel mai celebru episod rămâne salvarea lui Papa Clement al VII-lea care, apărat de garda elevețiană, a reușit să scape de asediu. Sant’Angelo a fost inițial construit pentru a fi mausoleul împăratului roman Hadrian, fiind mai apoi transformat de papi în fortăreață cu rol defensiv. Astăzi este muzeu și un punct panoramic de unde puteți admira o altă perspectivă a Romei, cu podul Sant’Angelo, cu ale sale statui în formă de înger, ce veghează parcă trecerea peste Tibru.

Piața din San Pietro Roma

Biserica San Pietro - locul de cuvântare al Papei

Biserica San Pietro Roma aglomeratie

Piața din San Pietro

Castelul și podul Sant’Angelo Roma

Castelul și podul Sant’Angelo

Ziua 4: “Italia s-a schimbat. Dar Roma este Roma.” - Robert De NiroLa fel ca stația Colosseo, Circo Massimo te întoarce în timp cu peste 2000 de ani, într-un loc în care trebuie să îți folosești ce-i drept mai mult imaginația pentru că, din marea arenă ce putea găzdui un sfert din toată populația Romei, adică 250,000 de oameni deodată, nu a mai rămas decât forma de ring. De altfel, Circus Maximus făcea parte tot din categoria “pâine și circ” pentru cetățenii Romei, fiind arena în care pentru mai bine de 1000 de ani s-au organizat curse cu care (quadriga = “car cu patru cai”), foarte populare printre cetățenii vremii care încă de pe atunci se întreceau în pariuri.

În aceeași zonă cu Circus Maximus, se află biserica Santa Maria in Cosmedin, cunoscută în lumea întreaga mai mult prin statuia Bocca de la Veritá, în formă circulară cu fața unui bătrân în relief, ce a funcționat ca un detector de minciuni antic în care riscai să îți pierzi mâna dacă mințeai.

În Roma, misterele nu sunt doar la Vatican, așa că, atrași de o poveste cu cavaleri, ne-am îndreptat către Piața Cavaleri di Malta, unde o suită de oameni așteptau cuminți să se uite printr-o gaură de cheie. Nu este o simplă gaură de cheie, ci este singurul loc prin care poți trage cu ochiul în proprietatea privată a ambasadorului Ordinului Cavalerilor de Malta. Ca bonus, poți întrezări cupola San Pietro înrămată parcă perfect în gaura cheii. Da, ați ghicit probabil, nu doar Vaticanul este un stat suveran pe teritoriul Romei, ci și Ordinul Cavalerilor de Malta, moștenitorii Cavalerilor Templieri ce au luptat pentru biserică în Cruciade și care, ca recunoștință, au primit dreptul de a-și stabili propriile reguli pe teritoriul Romei. În drumul de întoarcere către Circus Maximus, ne-am oprit la Giardini di Arancia, o grădină de portocali de unde am admirat orașul de sus și în același timp ne-am bucurat de câteva melodii italiene cântate live de către un artist local, foarte talentat de altfel.

Ne-am întors la Circus Maximus pentru că după-amiaza vroiam să mergem pe vechiul drum al romanilor, Via Appia care în zilele noastre poate fi vizitat de la Poarta San Sebastiano și se întinde pe câțiva kilometri buni. Poate multe s-au schimbat în Roma după căderea romanilor însă dacă sunteți în căutarea unei experiențe autentice, Via Appia este după părarea noastră una dintre cele mai inspirate alegeri. O plimbare pe un drum păstrat ca acum 2000 de ani, încadrat de zidurile vechi, înțepenite în timp, cu al său pavaj din piatră cubică este o experiență încărcată de emoție datorită însemnătății istorice. Aici Spartacus și armata sa de 6000 de oameni au fost crucificați de către romani pe o distanță de 200 de km, aici sunt păstrate catacombele săpate în piatră de către miile de creștini persecutați din cauza religiei, dar și mormintele patricienilor romani și tot pe acest drum este biserica Quo Vadis unde se spune că Sfântul Petru l-a întâlnit pe Iisus și a avut loc dialogul celebru: “Doamne, încotro te duci?”/ “Merg către Roma pentru a fi crucificat din nou.”.

Și noi am mers înapoi către Roma pentru că se lăsa seara și foamea ne ajungea din urmă.

Circus Maximus Roma

Un pic de imaginație la apel ca să întregim imaginea cu fostul Circus Maximus

Giardini della Arancia – terasa muzica hipsteri roma

Giardini della Arancia – și nici măcar nu era apusul :)

piata cavaleri di malta

Ce e interzis mereu atrage :)

cladire antica Roma

Back in time :)

Via Appia Roma

Via Appia – Drumul Romanilor

Catacombele creștine de pe Via Appia Roma

Catacombele creștine de pe Via Appia

 Ziua 5: “Când ești în Roma, trăiește precum romanii.”

Am păstrat ultima zi din Roma pentru a colinda străduțele și piețele autentice, a simți atmosfera unui meci adevărat pe Olimpico și a ne bucura pe îndelete de ultimele ore petrecute în oraș.

Am început dimineața cu o cafea în parcul Villa Borghese, recunoscut mai ales pentru punctele de belvedere șu unde am aflat că parcul a fost proprietatea familiei Borghese, o familie de tradiție, ce a dat lumii chiar și un papă, iar în zilele noastre a dat lumii o serie de antreprenori sau politicieni abili, moștenitori ai numelui Borghese.

În aceeași atmosferă relaxată, ne-am plimbat apoi prin Trastevere, cartier medieval al clasei de mijloc, mai puțin cunoscut turiștilor de masă, loc în care poți simți cum arată Italia tradițională, chiar și în aglomerata Roma: cu clădiri îmbrăcate în verdeață, cu flori la geam și drumuri înguste, pietruite și presărate de terase cochete.   Fiind de cealaltă parte a Tibrului (Trastevere = Trans-Tiberim), cartierul a fost ușor izolat de restul Romei, oamenii de aici conservându-și mândri o cultură proprie, a trasteverinilor.

Am urmat cursul Tibrului către Piața Campo dei Fiori, un fel de La Boqueria din Barcelona, la fel de colorată și îmbietoare. De aici, am avut restaurante pe alese, iar noi ne-am oprit la Baffetto, o pizzerie specializată în pizza thin & crispy, pe care o recomandăm cu toată încredere.

Spectacolele pe Colosseum nu mai sunt, nici cursele de la Circus Maximus, dar ce a înlocuit adunările de altă dată sunt meciurile de fotbal de pe stadionul Olimpico. Dincolo de gluma de mai sus, stadionul olimpic din Roma este un loc în care ți se face piele de găină chiar dacă nu ești cel mai mare microbist. În Roma, până și stadionul este încărcat de istorie, Olimpico găzduind de-a lungul timpului olimpiade, finale de Campionat Mondial și fiind gazdă pentru cele două mari echipe ale orașului, A.S. Roma și Lazio.

Este o vorbă mare cum că “Roma nu a fost construită într-o zi.”, ca urmare nu poate fi vizitată într-o zi și nici măcar descrisă într-un simplu post pe blog. Cel mai bine, vizitați Roma!

Dacă mai aveți câteva zile prin zonă, avem și câteva sugestii ale unor excursii extra în regiunile de lângă, Umbria și Toscana.

Biserica Santa Maria din Trastevere Roma

Biserica Santa Maria din Trastevere

terase cartierul Trastevere din Roma

Plimbare prin cartierul Trastevere din Roma


Oameni ai locului

În drum spre stadionul Olimpico, l-am întâlnit pe Alessandro, un tânăr de aproximativ 30 de ani, născut și crescut în Roma, care, surprinzător sau nu, afirmă faptul că s-ar muta oricând din Roma dacă ar putea din cauza aglomerației și a prețurilor mari: “Viața nu este ușoară aici cu atâția emigranți și turiști. Dacă ar fi să aleg să mă mut, aș alege SUA.”

Pentru Alessandro,

Pentru Alessandro, "La vita è bella".Roma: 5 motive

Roma, “Orașul Etern”, “Caput Mundi”  sau indiferent cum mai este el numit, a știut să își păstreze vii urmele epocilor de glorie prin care a trecut. Și ce mai vremuri…centrul lumii în perioada romană, centrul creștinătății sau perioada de înflorire din perioada renașterii.

Mai puțină istorie, mai mult romantism și relaxare? Trastevere este cartierul boem din Roma unde te poți plimba în voie admirând viața liniștită a oamenilor de aici savurând un espresso italian.

Dincolo de rolul său religios, Vaticanul este locul în care poți vizita unele dintre cele mai importante realizări artistice ale lumii: fie că vorbim de Muzeele Vaticanului ce curpind colecții din toate epocile și colțurile planetei ori de Biserica Sfântul Petru, la construcția căreia și-a pus la dispoziție geniul chiar și marele Michelangelo. Până la căderea sa din secolul V, aproape 1000 de ani, Roma a reprezentat centrul politic, cultural și economic al lumii cunoscute. Au rămas astăzi moștenire în Roma modernă, printre altele: Colosseumul – votat de curând într-un top ca fiind între primele 7 Minuni ale Lumii Noi; Panthenonul – minunea arhitecturală cu al său dom suspendat; Via Appia – vechiul drum al romanilor, acolo unde poți parcă retrăi ceea ce simțeau armatele romane plecate să cucerească lumea. Obosit după atâtea obiective vizitate? În Roma există la orice colț de stradă o trattoria, terasă sau osterie primitoare unde te poți relaxa. Roma este de asemenea un oraș de top în lume și atunci cand vine vorba de shopping (via Condotti) sau gastronomie – atât de importantă pentru romani încât au creat chiar și un muzeu dedicat pastelorMuseo della Pasta.

Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1:

Colosseum, Forumul Roman, Dealul Capitolin, Columna lui Traian și Via dei Fori Imperiali sunt grupate toate într-o zonă compactă pe care o poți străbate lejer într-o singură zi bucurându-ne de energia din Roma. Îți poți începe ziua cu vizitarea Colosseumului, aflat la stația de metrou Colosseo.

 • Colosseumul: Imaginea de prezentare a Romei și a Italiei de pe aproape orice vedere, Colosseumul este mai mult decât un simplu simbol. Este un loc încărcat de istorie în tribunele căruia au lua loc Împărații Romei, dar și trist în același timp. Se spune că de-alungul celor aproape 500 de ani de existență a luptelor din scenă peste 500,000 de oameni și un million de animale și-au pierdut viața aici.

Biletul combinat cu intrarea la Forumul Roman și Dealul Palatin costă în jur de 12 euro/persoană. Cel mai indicat ar fi să plătiți în plus câțiva euro pentru audioghid. Tururile cu ghizi dedicați sunt în general scumpe și merită pentru grupurile mai mari. Programul de vizitare aici.

 • Forumul Roman: Centrul politic, cultural și spiritual al Romei antice. Pasionat sau nu de istorie, este o vizită aproape obligatorie pentru oricine ajunge astăzi în Roma. Dacă vă puneți puțin la lucru imaginația și vă plimbați printre fostul Senat, templul lui Cezar sau Arcul lui Tito J, vă veți întoarce în timp 2000 de ani. Forumul Roman este situat chiar lângă Colosseum, iar accesul se face în baza aceluiași bilet.
 • Dealul Capitolin: La finalul Forumului Roman se întinde Dealul Capitolin. Cu ajutorul viziunii și a geniului lui Michelangelo a fost creată în perioada Renașterii Piazza del Campidoglio, ce oferă o vedere panoramică superbă asupra ruinelor romane din jur. De asemenea, tot aici puteți vizita și Muzeul Capitolin.
 • Columna lui Traian: 155 de “episoade” sculptate în piatra ce decorează Columna descriu în detaliu victoria romanilor împotriva dacilor și reprezintă după mulți, actul de “naștere al poporului român”. Se află foarte aproape de Dealul Capitolin, în Piazza Venezia.
 • Via dei Fori Imperiali: Dacă New York-ul are Fifth Avenue, centrul financiar al lumii, Roma are Via dei Fori Imperiali. Bulevardul ce te aduce pe o distanță de câteva sute de metri în decorul filmelor cu gladiatori: în față Colosseumul, în stânga Columna lui Traian iar în dreapta Forumul Roman.

Ziua 2:

Ne-am început cea de-a doua zi în Piazza Venezia (cea mai apropiată stație de metro este Colosseo), acolo unde o clădire imensă din marmură albă contrastează puternic cu restul clădirilor cărămizii de pe vremea romanilor: Vittorio Emanuele, sau Altare della Patria. Pentru a descoperi cât mai bine orașul, am ales să ne plimbăm până la Piazza Navona (obiectivele fiind la distanță de maxim 15 minute de mers pe jos unele de altele. De aici a urmat Piazza di Spagna, apoi Fontana di Trevi și dacă nu ați oboist dejaJ, a urmat Panthenonul, poate cel mai așteptat obiectiv al zilei, aflat la doar câteva sute de metri de Fontana di Trevi. Am terminat ziua pe Via del Corso, strada plină de magazine de lux, suveniruri și cafenele.

 • Vittorio Emanuele: Altare della Patria a fost ridicat în cinstea primului rege al Italiei unite, Vittorio Emanuele pentru a sărbători cu mare fast formarea Statului Italian la sfârșitul secolului al XIX-lea. Puteți vizita aici Mormântul Soldatului italian necunoscut, Muzeul Risorgimento – dedicate mișcării de la care a pornit unificarea Italiei sau puteți lua liftul până pe terasa panoramică a clădirii pentru o priveliște de neuitat. Monumentul se află în Piazza Venezia iar intrarea este gratuită, mai puțin urcatul pe terasa panoramică ce costă 7 euro.
 • Piazza Navona: Are o formă ovală fiind amplasată pe locul unei foste arene construite de către Împăratul Domițian. În centru se află “Fântâna celor patru râuri” – opera lui Bernini, ce înconjoară obeliscul lui Domițian. Locul este unul foarte popular printre localnici și turiști deopotrivă, fiind populat de cafenele, restaurante și terase.
 • Piazza di Spagna: Ambasada Spaniei aflată chiar lângă piață este cea care a dat numele pieței, iar cele 135 de trepte ce te conduc până la biserica Trinita dei Monti fac din aceasta unul dintre cele mai populare și fotografiate locuri din Roma.
 • Fontana di Trevi: Cea mai mare fântână în stil baroc din lume, a fost făcută și mai celebră în lumea întreagă prin scenele din La Dolce Vita filmate aici sau prin filmul american “Trei bănuți într-o fântână”(1954), de unde vine și obiceiul de a arunca monezi în fântână pentru a avea noroc și a te întoarce la Roma.
 • Panthenonul: Considerată a fi cea mai bine păstrată clădire romană, Panthenonul a trecut testul timpului și se prezintă aproape în stare perfectă și astăzi. Din punct de vedere arhitectural, este încă o minune cum au reușit romanii să ridice și să susțină în aer domul suspendat. Templul inițial a fost transformat în biserică creștină începând cu secolul al VI-lea și a rezistat ca prin minune atacurilor barbare, cutremurelor sau trecerii timpului. În prezent Panthenonul are rol tot de biserică, iar intrarea este gratuită.
 • Via del Corso: Este bulevardul de aproximativ 1,5 kilometri ce leagă Piazza del Popolo de Piazza Venezia – zona cu Columna lui Traian și Altare della Patria. Orice oraș mare ce se respectă are cel puțin un bulevard cu branduri de lux și restaurante scumpe. Roma nu face excepția, iar Via del Corso este cel mai renumit bulevard din Roma atunci când vine vorba de shopping.
Panthenonul

Panthenonul - o adevărată minune

Ziua 3:

O fi el cel mai mic stat din lume, însă pentru a vizita Vaticanul ai nevoie de minim o zi. Muzeele Vaticanului, Biserica cu Piața San Pietro și Castelul Sant’Angelo sunt toate grupate compact iar distanțele dintre ele le poți acoperi lejer plimbându-te la pas, de altfel nici nu prea ai alte alternative J. Cea mai apropiată stație de metrou față de Vatican este Ottaviano.

 • Muzeele Vaticanului: Colecția de artă a Papalității, muzeele cuprind o colecție imensă de piese de artă ce se întinde pe nu mai puțin de 7 kilometri.
  • Nu ratați: Statuia Laocoon și fii (aflată în Muzeul Pio-Clementino) – statuia de la care se spune că a pornit ideea de a înființa muzeul a unui papă; Capela Sixtină a lui Michelangelo; Camerele lui Rafael – fostele apartamente ale papilor decorate cu picturi de Rafael sau Michelangelo; Muzeul Egiptean – ce conține mumii și ornamente aduse din țara faraonilor; Camera Hărților – 120 de metri lungime și 40 de hărți decorau un salon întreg și reprezentau lumea cunoascută papilor iîn secolul XVI.
  • Ar cam trebui rezervate minim 4 ore pentru a vizita fără grabă cele mai celebre opere.
  • Atenție cozile sunt destul de mari și se întind uneori pe câțiva kilometri buni. Încercați să evitați aglomerația și să ajungeți la coadă înainte de ora 09:00 când se deschid muzeele. Aveți și varianta biletelor online, pentru a merge direct către intrarea cu prioritate.
  • Prețul unui bilet standard este de 16 euro. Vizitarea muzeelor în ultima duminică a fiecărei luni este gratuită. Mai multe detalii aici.
 • Piazza și Biserica San Pietro: Piața San Pietro, în forma sa actuală, înconjurată de coloanele semicirculare este creația artistului renascentist Lorenzo Bernini. În centru pieței se află un obelisc egiptean adus în Roma încă de pe vremea romanilor. Piața te conduce natural către podiumul din fața Bisericii San Pietro, de unde Papa le vorbește creștinilor din lumea întreagă. Se spune că altarul bisericii este construit exact pe locul în care a fost înmormântat Sfântul Petru.
  • În interiorul bisericii, nu ratați celebra sculptura a lui Michelangelo – Pieta, altarul creat de către Bernini, mormintele Papilor – printre care cel al Sfântului Petru sau o urcare pe Domul construit de către Michelangelo – pentru o priveliște superbă asupra pieței San Pietro și a Dealului Vaticanului.
  • Intrarea în biserică este gratuită, însă pentru mormintele papilor și urcarea în Dom se plătește. Mai multe detalii referitoare la program și costul biletelor regăsiți aici.
 • Castelul Sant’Angelo: Inițial construit de către romani ca mausoleu și loc de odihnă pentru Împăratul Adrian, a devenit apoi castel-fortăreață și loc de refugiu pentru Papi. Este situat pe malul Tibrului, iar astăzi a fost transformat în muzeu, găzduind colecții de picturi, sculpturi și arme medievale. Merită de asemenea vizitat și pentru priveliștea oferită din vârf asupra Tibrului și a podului Sant’Angelo decorat cu statui. Aici regăsiți informații exacte privind programul sau prețul biletelor.

Pe podul Sant' Angelo spre castel

Ziua 4:

Poate că multe s-au schimbat în Roma în decursul anilor însă atmosfera și moștenirea romană dăinuie încă în “La Citta Eterna”. Am dedicat această zi tot obiectivelor romane printre care am strecurat și ceva obiective off the beaten track .

Am început cu Circus Maximus – aflat la stația de metrou cu același nume. Apoi biserica Santa Maria in Cosmedin, Piazza Cavaleri di Malta și Girdini di Arancia, toate aflate la o plimbare de 10-15 minute de Circus Maximus de mers pe jos. De aici până la Biserica Quo Vadis de pe Via Appia sunt cam 3 kilometri și cel mai ușor ajungeți cu autobuzul 118 pe care îl puteți lua tot de la Circus Maximus. Mai departe vă puteți plimba în voie pe Via Appia.

 • Circus Maximus: Arena în care în perioada de glorie a Romei antice asistau la spectacole cam 250,000 de oameni. Astăzi se mai păstrează doar forma dreptunghiulară și câteva pietre, însă îți poți pune puțin imaginația la lucru în timp ce te relaxezi pe iarba de pe locul fostelor tribune. Ajungi aici foarte ușor cu metroul până la stația cu același nume.
 • Biserica Santa Maria in Cosmedin: Biserica este cunoscută în lumea întreagă în special datorită sculpturii aflate la intrare - Bocca della Verita, un fel de detector al minciunilor varianta antică J. Merită cu siguranță să vizitați și biserica - una dintre cele mai vechi din Roma, construită în secolul VIII peste ruinele unui templu Roman. Puteți găși aici printre altele un mozaic de peste o mie de ani sau cripta construită de Papa Adrian I ce găzduiește obiecte religioase descoperite în fostele catacombe creștine. Intrarea este gratuită, însă o donație pentru Bocca della Verita – binevenită.
 • Piazza Cavaleri di Malta: Este locul în care își are sediul ambasadorul Ordinului Cavalerilor din Malta în Italia. Partea cea mai specială aici este imaginea prin gaura cheii de la ușa de intrare în curtea Ambasadei, de unde se vede perfect încadrat Domului Bisericii San Pietro. Nu este ceva întâmplător, ci ideea îi aparține artistului Piranesi încă din anul 1765. Cum identificați faimoasa poartă? Foarte simplu, la 10 minute de mers pe jos de la Circus Maximus spre Piazza Caveleri di Malta este imposibil să nu remarci coada de oameni așezați la rând în fața ușii.
 • Giardini di Arancia – Grădina Portocalilor este un mic părculeț în drumul dintre Piazza Caveleri di Malta și Circus Maximus de unde puteți admira orașul de la o terasă panoramică. Puțină relaxare acompaniată de muzica italiană a artiștilor locali prinde bine oricărui turist... :)
 • Via Appia – cel mai important și strategic drum al Romanilor, un drum ce pleca din Roma și pe parcursul celor peste 500 de kilometri ajungea până la portul Brindisi din sudul Italiei. De-a lungul drumul de piatră cubică se spune că Sfântul Petru l-a întâlnit pe Iisus Hrisos – în dreptul bisericii Quo Vadis. Tot aici și-au construit case sub pământ primii creștini din Roma – catacombe ce se pot vizita și astăzi – Sfântul Sebastian, sau a fost răstignit Spartacus și armata sa de sclavi. De asemenea pe parcursul drumului mai puteți observa morminte romane, între care se remarcă mormântul-fortăreață al Ceciliei  Metella, soția unuia dintre generalii lui Cezar.

Pentru a explora liniștiți la pas Via Appia vă puteți rezerva cam 3-4 ore în program.Sfatul nostru este să vă încărcați bine bateriile înainte de a porni spre Via Appia, pentru că restaurantele sau magazinele sunt foarte rare aici. De asemenea, este un drum circulat de mașini iar trotuarele lipsesc..ca deh..romanii nu prea aveau nevoie de așa ceva .

Via Appia - cel mai important și strategic drum al Romanilor

Ziua 5:

Ultima zi în Roma am ales să ne plimbăm pe străduțe la întâmplare pentru a descoperi și mai bine orașul de astăzi. Am început în zona Piazza del Popolo, aproape de stația de metrou Flaminio.  Ne-am relaxat apoi pentru câteva ore în Parcul Villa Borghese aflat chiar langă piață. Am mers după aceea cu metroul până la stația Circo Massimo de unde a urmat o plimbare pe jos cam de 20 de minute până în cartierul tradițional Trastevere. După ce am petrecut câteva ore pe aici, am mers pe jos cam un kilometru până în Piazza Compo de’ Fiori. Ziua ne-am incheiat-o cu un meci de fotbal pe stadionul Olimpico.

 • Piazza del Popolo: a fost timp de secole un loc favorit pentru execuțiile publice. În centrul Pieței se află un obelisc egiptean adus de Împăratul Augustus în Roma inițial pentru a decora Circus Maximus.
 • Parcul Villa Borghese: al 3-lea parc ca întindere din Roma – aproximativ 80 de hectare – este cu siguranță cel mai cunoscut dintre toate. Construit inițial ca pentru a fi grădină privată pentru familia Borghese, a fost redecorat în secolulal XIX-lea în stil englezesc, mai apoi intrând în proprietatea primăriei din Roma și fiind deschis publicului. Muzee, terase, relaxare, cafenele, pe toate le găsiți în Parcul Villa Borghese.
 • Cartierul tradițional Trastevere: Trastevere (peste Tibru în traducere liberă) a fost la început cartierul imigranților și al celor ce nu “aveau loc între zidurile Romei”. Pecari, marinari sau comercianți au pus umărul pas cu pas la construirea unui cartier boem în care amestecul de culturi și-a făcut simțită prezența. Astăzi este considerat unul dintre cele mai bine păstrate cartiere tradiționale ale Romei. Merită să vă plimbați pe îndelete printre străduțele înguste, casele decorate cu flori și terasele în stil la dolce vita. Punctul central al cartierului îl reprezintă Piazza Santa Maria in Trastevere. Aici se află biserica din secolul al XII-lea cu același nume, celebră pentru mozaicul său realizat de către Pietro Cavallini.
 • Piazza Campo de’ Fiori: Nu departe de Piazza Santa Maria in Trastevere se află Piazza Campo de’Fiori, pe partea cealaltă a Tibrului – cam 10 minute de mers pe jos. Piața este un loc al contrastelor și pe rând a servit drept loc de expoziție și vânzare a florilor, lor de socializare pentru cardinalii și ambasadorii Romei, sau loc public de execuții - aici a fost ars de viu pe rug și filosoful Giordano Bruno.
 • Meci de fotbal pe Olimpico – Colosseumul sau Circus Maximus a fost înlocuit în zilele noastre de spectacolele de pe arenele de sport. Stadio Olimpico reprezintă arena de referință pentru Roma, ce a găzduit Olimpiada din 1960 sau Finala Campionatului Mondial de Fotbal din 1990. Fie că ești fan fotbal sau nu, un meci pe Olimpico este o experiență unică. Dacă te nimerești în weekend pe la Roma sunt șanse mari ca una dintre echipele locale să aibă meci pe Olimpico. În caz că te-am convins, cel mai bine îți cumperi biletul pentru meci direct online, de pe site-ul oficial al echipei. Vei primi un bilet online cu care te poți prezenta direct la ora meciului.

Ce ar mai fi de vizitat?

Roma nu a fost construită într-o zi și nici nu poate fi vizitată în 5 J). Așa că dacă aveți ceva mai mult timp în Roma, mai jos câteva sugestii:

 • Ostia Antica – fostul port al Romei Antice aflat la 20 de kilometri distanță. Recent redescoperit de către arheologi este un loc care chiar nu este atât de cunoscut amintește foarte bine de măreția romanilor. Poți ajunge aici ușor în baza aceluiași abonament de transport în comun valabil pentru Roma: metroul până la stația de metrou Piramide, iar de aici poți lua un tren de viteză de la Ostiense (aflat chiar lânga stația de metrou). Trenurile pleacă foarte des, de câteva ori pe oră, spre Ostia Antica.
 • San Giovani Laterano – catedrală unde Papa oficiază slujbele în calitatea sa de Episcop al Romei. Metrou: stația San Giovanni.
 • San Pietro in Vincoli – cunoscută pentru faptul că adăpostește lanțurile cu care Sfântul Petru a fost ținut prizonier în Ierusalim. Metrou: Cavour.
 • Mănăstirea și Criptele Capucinilor – “Voi veți fi ce suntem noi, noi am fost ce sunteți voi” – mesajul de bine ați venit prin care călugării Capucini întâmpină oaspeții. Și în rest o scenă parcă din filmele de groază: corpurile călugărilor așezate pe rânduri, parcă dorind să păzească lumea din care au plecat. Metrou: Barberini. 


Sfaturi utile

1. Când să călătorești?

 • Primăvara este perfectă pentru a vizita Roma. Temperaturile sunt undeva în jur de 18 grade celsius, pomii înfloriți, mai puțini turiști și prețuri ceva mai mici. Cele mai aglomerate luni ale anului din punct de vedere al turiștilor sunt lunile de vară atunci când va trebui să vă așteptați la prețuri mai mari, cozi pe măsură și terase pline. În rest, vremea este prietenoasă în Roma tot timpul anului. Chiar și în lunile de iarnă, mediile sunt undeva pe la 8-10 grade celsius, iar precipitațiile destul de rare.

2. Transport

 • Roma este deservită de două aeroporturi principale: Fiumicino – unde aterizează majoritatea curselor de linie și Ciampino – locul de aterizare al low-cost-urilor.
 • Fiumicino se află la 26 de kilometri de Roma iar variantele de transport sunt multiple: fie un tren de mare viteză – Leonardo Express – pleacă din jumătate în jumătate de oră din aeroport spre gara centrală din Roma Termini, fie autobuzue ori taxi – o cursă până în centrul Romei costă aproximativ 50 de euro. Mai multe detalii despre transfer aici.
 • Ciampino este situat cam la 14 kilometri de Roma. O cursă de taxi până în centrul orașului costă cam 35 de euro însă aveți și variante mai ieftine precum autobuzul ori trenul. Aici regăsiți mai multe detalii despre transferul de la Ciampino către Roma.
 • Dacă le veți grupa pe zile și zone, veți putea vizita principalele obiective din Roma plimbându-vă la pas și apelând doar foarte rar la metrou. La orele de vârf din timpul săptămânii metroul este foarte foarte aglomerat. Autobuzele la fel și mai mult, se blocheaza des în trafic, așa că mai bine le evitați dacă aveți posibilitatea. Harta metroului din Roma o regăsiți aici.

3. Cazare:

Depinde foarte mult de ceea ce vă doriți de la o excursie în Roma, dar bineînteles și de buget:
 • Buget mare, locație excelentă: Zona centrului istoric: Piazza Navona, Pantheon, Fontana di Trevi. Puteți încerca și varianta cu apartamente private închiriate prin Airbnb, pentru a reduce costurile.
 • Buget mediu, locație bună: zona gării principale – Termini. Însă atenție, nu vă cazați chiar în imediata apropiere a gării, aceasta devenind un loc destul de puțin sigur, mai ales noaptea.
 • Buget mediu, atmosferă tradițională și viață de noapte – Cartierul Trastevere. Dezavantajul este faptul că va trebui să mergeți ceva mai mult pe jos, cartierul fiind destul de departe de stațiile de metrou sau centrul istoric (aproximativ 20 de minute de mers pe jos).
 • Buget mic, mai departe de punctele de interes: Pentru un buget mic puteți alege hoteluri mai departe de centrul orașului, însă pentru a nu pierde foarte mult timp inutil cu transferul zilnic, ideal ar fi să vă cazați în apropierea unei stații de metrou. Stația Manzoni și cartierul de lângă ar putea fi o variantă bună.

4. Costuri:

Roma este un oraș scump din toate punctele de vedere: cazare, restaurante, intrări la obiective. Dacă veți călători aici în perioada de vârf, iunie-septembrie, prețurile cresc și mai mult, Roma fiind pe lângă capitala Italiei și un oraș foarte turistic. Ca orice oraș turistic mare ce se respectă Roma are și ea un card destinat turiștilor ce acoperă transportul în comun, intrarea gratuită la o serie de muzee precum și alte discounturi. O parte din prețul acestui card este subvenționat și de către primăria Romei, așa că este o afacere bună dacă stați pe aici minim 2 zile. În plus puteți evita cozile de la muzee cu acest card. Mai multe detalii referitoare la preț și ceea ce oferă regășiți aici.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Pizza, pastele sau cafeaua espresso italiană sunt o experiență în sine iar locurile de unde puteți alege sunt extrem de variate de la terase pe stradă, la osterii - afaceri de familie și până la restaurante scumpe cu multe stele Michelin. Dintre toate, noi vă recomandăm Baffetto, o pizzerie specializată în pizza thin & crispy aflată foarte aproape de Piazza Campo de’ Fiori. La capitolul deserturi, puteți alege dintre peste 150 de arome o înghețată de la una dintre gelateriile cu tradiție din Italia – Della Palma, situată în apropierea Panthenonului.

6. Ai grijă să:

 • Parcarea și traficul în Roma sunt o mare problemă, dacă alegi să mergi cu mașina.
 • Evită pe cât posibil să mergi prin zona gării Termini noaptea sau să călătorești prin mijloacele de transport în comun la ora de vârf, pentru a nu te întâlni cu hoții de buzunare.
 • Rezervă din timp online acolo unde este posibil biletele de intrare pentru obiectivele turistice foarte cunoscute, pentru a evita cozile. Poți face asta de exemplu pentru Colosseum sau Muzeele Vaticanului.

7. Fii inspirat de Roma 😍!

Un film ce amintește de Roma și nouă ne-a plăcut foarte mult este La Dolce Vita (1960). Iar o melodie perfectă pentru a te simți precum un roman este Roma, Roma, Roma - Antonello Venditti (imnul echipei de fotbal AS Roma).
27 iulie 2019
calator peisaj lac vacanta lacul como italia escpada taram aristocrat travelship

Lacul Como – escapada pe taram aristocrat

Exista multe locuri prin Europa in care te poti retrage pentru o escapada de poveste. Lacul Como din nordul Italiei este fara doar si poate unul dintre ele. Lacul e inconjurat de sate si orase aristocrate. Peisajul e inegalabil: lacul linistitor, cu vilele cochete pe dealurile inverzite din jur, iar in zare se vad chiar muntii Alpi. Nu intamplator lacul Como a fost un loc de retragere pentru aristocrati inca […]
25 mai 2019
Sardinia Palau Italia Travelship

Vacanta in Sardinia, Caraibele de langa noi

Cu totii visam la paradisul exotic al destinatiilor indepartate, insa putini cunosc Sardinia, Caraibele de langa noi! Descopera o altfel de Italie aici!
10 februarie 2019
Gradinile Giusti panorama raul Adige Verona Italia calatorii organizate de grup travelship

ESCAPADA DE WEEKEND: Verona, acasa la Julieta in orasul iubirii 

Vacanta in Verona Exista multe locuri in Europa care isi disputa titlul de cel mai romantic oras al batranului continent, insa nu ne-am propus sa facem o asa clasificare (cel putin in acest articol), asa ca pur si simplu am ales sa scriem despre Verona, orasul fanteziei, imaginatiei si… orasul lui Romeo si al Julietei. Exista mai multe teorii si controverse in jurul povestii de dragoste care a fascinat timp […]
6 februarie 2017

Toscana și Umbria: Propunere traseu roadtrip de 8 zile

Culturi de viță de vie ce decorează dealurile verzi, istorie cât cuprinde, tradiții bine păstrate și orașe monumente Unesco. Nu ai cum să nu rămâi fermecat de Toscana și Umbria, două dintre cele mai reprezentative părți ale Italiei. Articolele detaliate pe zile despre traseul nostru în Toscana și Umbria le găsești aici [...].
30 martie 2016

Sicilia: top 5 curiozități

1. Știați că...mafia există încă în Sicilia, și nu doar în filme: de la crime și până la deja celebra taxă de protecție cerută patronilor de magazine sau localuri – pizzo ? Mafia reprezintă alături de corupție principalele motive pentru care Sicilia este o regiune săracă în comparație cu restul Italiei. [...].