De ce Roma nu va putea fi egalată niciodată?

Top 3 cuvinte: măreție, Statul Papal, orașul-etern

Roma este copleșitoare în măreție, dar nu în sensul modern al cuvântului precum Singapore sau Dubai, ci așa cum anticii înțelegeau măreția prin clădiri colosale ce au trecut testul timpului, prin cultura și arta orașului acumulate în câteva mii de ani de istorie. Și ce istorie!!! Să nu uităm că Roma antică a avut peste un milion de locuitori, fiind egalată abia peste 1900 de ani de Londra din epoca industrială.

Un alt factor care a contribuit la măreția Romei a fost faptul că, de pe vremea Sfântului Petru, Apostolul lui Iisus considerat primul Papă și până la înființarea oficială a Statului Papal, Roma a fost centrul creștinătății. Cum înainte religia dicta legile, de la împărțirea bogăției și până la planurile de război, ștafeta de putere a Romei a fost preluată în timp, după căderea Imperiulu, de către Vatican. Printre părțile bune ale acestei supremații a fost atragerea de opere de artă din perioada înfloritoare a Renașterii sau a barocului.

Odată ce vezi Roma, înțelegi supranumele de “orașul-etern”, locul care a reușit să își câștige eternitatea, păstrând și astăzi pe la orice colț de stradă fragmente de istorie ale unui Imperiu ce a dominat lumea și care din punctul nostru de vedere nu poate fi egalat astăzi de niciun alt oraș. Mergând pe străzile Romei, nu poți trece pe lângă Colosseum fără să ai impresia că te-ai întors în timp, cum de altfel nu poți să vizitezi Panthenon-ul fără să te întrebi cum a fost posibilă o construcție atât de complexă și “perfectă” acum mai bine de 2000 de ani.


Călători în Roma

Nu degeaba există obiceiul de a arunca bani în Fontana di Trevi pentru a te întoarce la Roma. Toate drumurile chiar duc la Roma: noi am ajuns prima dată în 2011 pentru un city break de 4 zile, apoi am avut o escală de o zi în capitală după un zbor din Brazilia, dar asta nu ne-a tăiat din entuziasmul de a reveni și pentru a treia oară într-un circuit prin Italia centrală.

Adevărul e că pentru milioane de turiști din lume ce aleg să viziteze și reviteze Roma, capitala Italiei rămâne și în zilele noastre “orașul etern”, puterea militară fiind înlocuită însă de valoarea de neegalat a obiectivelor turistice.  Totuși, Roma este un oraș cu obiectivele turistice grupate, astfel încât poate fi vizitat într-un city break de 4-5 zile, după cum am scris aici: Roma: Ghid și obiective turistice (pe zile).

Ziua 1: Roma Antică – în toată măreția ei

Odată ajuns la suprafața gurei de metrou Colosseo, ai impresia că, din realitatea modernă a secolului XXI te teleportezi cu 2000 de ani în urmă în centrul Romei Antice, cu Colosseum-ul în stânga și Forumul Roman în dreapta. Doar mașinile moderne și turiștii înarmați cu camere foto strică puțin din decorul filmelor cu gladiatori.

Deși “Colosseum-ul” te duce cu gândul la “colosal”, numele provine de la statuia împăratului Nero - Colosso di Nerone – ce se afla inițial în fața construcției. “Colosale” însă au fost realizările arhitecturale ale vremii: 50,000 de oameni puteau lua loc simultan, iar arena putea fi evacuată în maxim 15 minute. Și..și mai “colosale” au fost evenimentele petrecute aici, unde, pe parcusul celor aproximativ 500 de ani de spectacole gratuite din categoria “pâine și circ” pentru populație și-au pierdut viața peste 500,000 de oameni și peste un milion de animale.

Odată cu Roma Antică, Colosseum-ul a avut o evoluție tumultoasă: scenă pentru vestitele spectacole de 100 de zile consecutive, loc favorit de exploatare a marmurei, apoi clădirea a fost zguduită și distrusă parțial de două mari cutremure, salvată de la distrugere de către un Papă inspirat ce l-a declarat “loc sfânt” și până în zilele noastre când, parcă încercând să “își mai spele păcatele” a devenit un simbol împotrivira condamnării la moarte. De fiecare dată când un condamnat la moarte este grațiat sau când se aprobă o lege împotriva condamnării la moarte în lume, Colosseum-ul își modifică lumina exterioară a fațadei din alb în auriu.

La o plimbare de câțiva pași distanță, se întinde grandios Forumul Roman, fostul centru politic, administrativ și religios al Romei Antice. Aici sunt rămășițe ale clădirilor construite de-a lungul mai multor secole, multe dintre ele construite unele peste altele conform obiceiului romanilor.

De altfel, “forumul” era inima unui oraș, piața centrală în care aveau loc dezbaterile, în care erau cele mai importante clădiri publice. Principalele clădiri ce au mai rămas astăzi în Forumul Roman din vecinătatea  Colosseum-ului (printre care și Senatul)  sunt de pe vremea lui Ceaser și Marc Antonio.

Ne-a luat aproximativ o oră să ne plimbăm printre rămășițele romane, iar traseul s-a incheiat cu o vedere “Zoom-in din Antichitate” de pe dealul Capitolin, cu Forumul și Colosseumul la picioarele noastre.

Dacă te întrebai cu se mai mândreau romanii acum 2000 de ani și care încă mai este în picioare astăzi, foarte aproape de Forumul Roman, se găsește un simbol care pe noi românii ne face foarte mândri: Columna lui Traian, monument ce evocă prin cele 155 de scene incrustate în piatră, luptele grele duse de romani cu strămoșii noștri daci. Se spune că atât de importantă cucerirea dacilor de către Traian încât, în cinstea victoriei și a celor peste 200 de tone de aur, au fost organizate spectacole continue de 117 zile consecutive la Colosseum, bătând orice record de până atunci.

Lângă Columnă, se află ruinele ma multor forumuri, printre care cel al lui Traian, considerat de către unii un fel de mall al istoriei antice, constituit dintr-o piață imensă ce se întindea pe mai multe niveluri.

Dacă tot ești prin zonă, nu ai cum să ratezi o plimbare pe Via dei Fori Imperiali, unul dintre cele mai frumoase, dar și controversate bulevarde din lume. Acesta pleacă din zona Columnei lui Traian și desparte ruinele Forumului Roman de cele ale Forumurilor lui Traian, Augustus, Nero sau Vespasian, ajungând la Colosseum. Nu vă gândiți că bulevardul a rămas moștenire de la romani, căci Mussolini a ordonat construcția lui, fiind parte importantă din “cea de-a treia Romă” imaginată de el. Cum nici o operă nu vine fără sacrificii, celebrul bulevard a însemnat distrugerea unei cartier medieval întreg, a numeroase biserici sau a chiar a 80% din forumurile antice.

Colosseum-ul din Roma

Colosseum-ul din Roma

Forumul Roman

Forumul Roman

Via dei Fori Imperiali

Via dei Fori Imperiali

Ziua 2: Atâtea obiective, un singur Panthenon!

Roma are atât de multe de oferit încât pentru ziua a doua nu avem loc în titlul să enumerăm locurile vizitate, așa că noroc că vă putem povesti mai jos.

În Piazza Venezia, lângă Columna lui Traian, se înalță o clădire emblematică pentru Italia unită de astăzi – Altare della Patria sau clădirea simbolică ridicată în onoarea lui Vittorio Emanuele, primul rege al Italiei Unite. Fiind o clădire imensă, construită din marmură albă, ce contrastează puternic cu ruinele vechi-maronii din zonă, aceasta a fost botezată ironic de către cârcotașii mai tradiționaliști “The Wedding Cake”. Pentru noi, contrastele au farmecul lor, iar arhitectura clădirii cu sculpturi imense în marmură este incontestabil de valoare, la care se adaugă și o vedere de sus a orașului celor șapte coline de care puteți să vă bucurați urcând pe terasa panoramică a clădirii.

Din Piazza Venezia se poate coborî pe dealul Capitolin pentru a vizita muzeul cu același nume ce adăpostește sculpturi valoroase precum Lupul capitolin și picturi de Titian, Rubens sau Caravaggio,  deschis încă din anul 1471 și fiind cel mai vechi muzeu public din lume.

Dacă, așa și cum am tot povestit, prin Roma Antică Forumurile erau la ordinea zilei, treptat acestea au fost înlocuite de “piazze” lucrate de artiști celebri ai vremii cu care Italia de astăzi se poate mândri la orice pas. Așa că numai în decursul celei de-a doua zi am trecut prin minim 10 piețe ce ne-au atras atenția, dintre care se remarcă, normal de altfel, Piazza Navona și Piazza di Spagna, cu ale sale celebre trepte. Am putea adăuga aici și piața cu Fontana di Trevi, cea mai mare și cea mai faimoasă fântână în stil baroc din lume și unde legenda spune că trebuie să arunci o monedă ca să te întorci la Roma. Ce e interesant de știut este că locul unde este construită fântâna reprezintă capătul unui apeduct ce căra apă de pe vremea romanilor, de la 20 de km distanță de Roma.

Cel mai așteptat obiectiv al zilei era pentru noi clar Panthenon-ul despre care citisem că este cel mai bine păstrat monument roman al zilelor noastre și care reprezintă în continuare un mister din punct de vedere al proiectării construcției în principal datorită domului perfect proiectat astfel încât să nu se prăbușească sub propria sa greutate, dar și a celebrului “ochi al Panthenon-ului, Oculus” care permite ca lumina să pătrundă natural prin acoperiș, fără ca ploaia să pătrundă în interior. O altă enigma este felul în care construcția a scăpat de raidurile barbare după căderea Romei sau de cutremurele vremii. Începând cu anul 607 și până în zilele noastre a fost transformat în biserică creștină.

Plimbându-ne prin zona centrală, nu poți rata așa-zisele mini-fast-food-uri italienești, cu  pizza la suta de grame, dintre care o recomandăm pe cea cu mozzarela, rucola și roșii. După o pizza delicioasă, ce poți mânca în Italia ca desert decât o înghețată? O înghețată de la una dintre gelateriile cu tradiție din Italia – Della Palma, unde poți alege dintre peste 150 de arome.

După atâtea calorii (pentru că, da, ați ghicit, nu ne-am limitat nici la sortimentele de pizza, nici la cele de înghețată, că doar deh, aveam de unde alege), doar o plimbare ne mai putea salva, așa că am ales să ne plimbăm pe Via del Corso, acea stradă cu branduri de lux din Roma.

Piazza Navona roma fantana

Live din Piazza Navona

Altare della Patria Roma steag italia

Altare della Patria

Vedere de pe terasa clădirii Altare della Patria

Vedere de pe terasa clădirii Altare della Patria

În dreapta Forumul Roman, în față Colosseumul

În dreapta Forumul Roman, în față Colosseumul

Panthenonul Roma

Panthenonul

“Toate drumurile duc la Roma”...iar de aici?

“Toate drumurile duc la Roma”...iar de aici?

aglomeratie Via del Corso Roma

Via del Corso: trotuarele nu sunt suficiente pentru mulțimea de turiști

Trandafirul lui Zorro la Fontana di Trevi :)

Trandafirul lui Zorro la Fontana di Trevi :)

Ziua 3: Roma nu-i doar despre Roma, e și despre Vatican!

O fi el cel mai mic stat indepenedent din lume ce se întinde în mijlocul Romei pe doar 44 de hectare, însă pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit Vatican-ul pentru turiști, ai nevoie de minim o zi. Situat pe una dintre cele 7 coline ale Romei, dealul Vaticanului a fost considerat un loc sacru încă de pe vremea romanilor, a devenit apoi cimitir pentru martirii creștini, pentru ca apoi, odată cu recunoașterea oficială a creștinății, să capete din ce în ce mai multă putere până la a hotărî soarta lumii, dictând războaie, alianțe și curente de gândire. Odată cu unificarea Italiei din 1870 și cu pierderea puterii religiei în stat, Vatican-ul a traversat o perioadă în care nu a mai avut teritoriu fizic  și abia în 1929 a primit dreptul de a fi stat suveran în Roma și un teritoriu cu mult mai mic decât ceea ce a însemnat Vatican-ul până la unirea Italiei când domina tot centrul țării.

Astăzi Vaticanul are mai mult un rol simbolic, auto-susținându-se economic din contribuțiile turiștilor doritori să viziteze Muzeele Vaticanului, Basilica San Pietro sau Castelul Sant’Angelo.

Intrarea la Muzeele Vaticanului este gratuită în ultima duminică din fiecare lună, iar noi ne-am așezat cuminți la coadă cu o jumătate de oră înainte de deschidere pentru a evita cât de cât renumitele cozi de la Vatican. Bineînțeles, era ultima duminică din lună! 

Ce poți vedea în Muzeele Vaticanului sunt în principal colecțiile de artă ale papilor care și-au pus amprenta de-a lungul timpului, îmbogățind muzeele cu diverse secțiuni: antichități clasice, egiptene, etrusce, picturi celebre (camerele lui Rafael sau Capela Sixtină a lui Michelangelo), Camera Hărților ș.a.m.d. Capela Sixtină o recunoști în primul rând dupa marea de oameni între care nu poți scăpa niciun ac, iar după ce reușești să îți găsești un locșor din care să admiri picturile de pe pereți, peretele din fața altarului, “Ultima Judecată” pictat de Michelangelo îți atrage clar atenția prin dinamismul și expresivitatea personajelor. Unul dintre chipurile pictate este chiar auto-portretul artistul, provocarea este să descoperiți care. Câteva hint-uri: personajul este poziționat în zona centrală a scenei, iar la momentul picturii, Michelangelo se afla spre finalul vieții.

După muzee, numai bine că ieșise puțin soarele, așa că ne-am relaxat chiar în Piazza San Pietro, punctul-zero al creștinătății. Aici Papa ține discursurile sale în mijlocul mulțimii, în piața înconjurată de coloanele romane ce simbolizează brațele Mamei-Biserici ce te călăuzesc către Biserica San Pietro. Și tot aici, mereu la datorie, se află gărzile elvețiene, loiale Papalității de mai bine de câteva sute de ani. Și dacă vă întrebați, da, chiar sunt elevețieni și nu au rol simbolic, fiind foarte bine antrenați și selectați.

Întreaga piață are ca punct central Basilica San Pietro, locul sfânt unde se spune că a fost crucificat Sfântul Petru, apostolul lui Hristos care a propovăduit aici credința creștină în vremea romanilor, considerat de către mulți a fi primul Papă.  Încă de când a fost construită din perioada renascentistă, biserica San Pietro a avut partea de contribuția celo mai însemnați artiști ai vremii, fie că vorbim de Pieta a lui Michelangelo aflată în interior, de altarul decorat de Bernini sau chiar de m