Citybreak in Florenta – “Palatul de Arta” al Italiei | Travelship

Citybreak in Florenta – “Palatul de Artă” al Italiei

Top 3 cuvinte despre Florența: Renaștere, romantic, crin

Acum 800 de ani, Europa își aștepta încă Renașterea. Îi mai lipsea probabil un lider și un oraș ce își putea asuma acest rol. Orașul ales a fost Florența, capitala Toscanei, aflată într-o poziție comercială strategică, iar liderul a fost întruchipat de familia De Medici care timp de trei secole a condus orașul. Într-o epocă în care războaiele erau la mare putere, De Medici au fost printre primii care au avut și alte interese, intuind potențialul artei. De bani nu duceau lipsă, fiind cea mai importantă bancă la acea vreme din Europa, așa că au creat în Florența o cultura a artei prin care au găzduit, sprijinit și plătit un “oarecare” Brunelleschi, Michelangelo sau Boticelli. Restul este deja istorie.

Oricâte milioane de turiști s-ar înghesui anual să viziteze acest “Palat de Artă” al Italiei, pentru noi Florența își păstrează aerul romantic dat și de o oarecare nostalgie a vremurilor de măreție. Ce e romantic prin Florența? Să te plimbi de-a lungul râului Arno și apoi pe Ponte Vechio (podul ce l-a cucerit chiar și pe Hitler, acesta fiind singurul cruțat în timpul războiului), să privești soarele cum apune peste operele de artă ale Florenței din Piața Michelangelo sau să te relaxezi pe iarba verde în mijlocul florilor din Grădina Boboli.

De-a lungul timpului, multe s-au schimbat în Florența. Dar idenititatea unui oraș este dată mai ales de lucrurile care dăinuie peste secole. Irisul florentin, un crin stilizat ce apare pe steagul orașului, a fost martorul întemeierii orașului în 59 î.H., a inspirat mii de soldați în luptele acerbe cu rivala Siena în Evul Mediu, a strălucit mai tare ca niciodată în timpul Renașterii ce a făcut din Florența orașul visurilor timp de peste 200 de ani, a stârnit revoluții în rândul localnicilor atunci când Napoleon a vrut să îl interzică ca simbol și, ca urmare, a rămas și astăzi un element de mândrie pentru fiecare dintre florentini.


Călători în Florența

Cele mai mari așteptări ale noastre privind circuitul în Umbria și Toscana erau legate de Florența, orașul ce până la urmă “adăpostește o treime din obiectele de artă ale lumii” conform UNESCO.

Așa cum există vorba “înainte și după era noastră”, la fel de bine am putea vorbi despre “înainte și după Florența Renașterii”. Evoluția și tranziția Europei din “anii întunecați” ai Evului Mediu către înflorirea din perioada Renașterii a urmat practic în oglindă traseul urmat de un mic orășel al Italiei, Florența. Și dacă este să  mergem și mai departe, orașul a fost “opera de artă” a familiei de Medici. Atât de mare a fost Florența încât a dat lumii 4 Papi, o regină a Franței, o dinastie ce a durat aproape 500 de ani și sute de nume celebre care au dezvoltat exponențial toate domeniile artei.

Ceea ce a dus Florența la apogeu nu au fost în principal războialele cu vărsare de sânge atât de comune la acea vreme, ci geniul familiei de Medici ce au inventat aurul florentin, moneda proprie care a dominat economic Europa: a finanțat războaiele monarhilor europeni, cruciade, călătoriile exploratorilor portughezi. Am putea chiar spune că aurul florentin era echivalentul dolarului de astăzi, iar Florența acelor vremuri juca rolul Bursei de Valori de la New York din zilele noastre.

Ziua 1: Geniile care au schimbat Florența

Arta în Florența este într-adevăr la tot pasul, însă galeriile Uffizi concentrează cele mai valoroase opere ale Renașterii, nu doar din Florența, ci din lumea întreagă. Un astfel de obiectiv nu poate scăpa bineînțeles de cozile interminabile formate de turiști, așa că, pentru a evita pe cât posibil aglomerația, am rezervat biletul în prealabil și am mers la Uffizi la prima oră.

Muzeul Uffizi a fost dintotdeauna o clădire importantă, găzduind la început Guvernul Toscan și, transformându-se treptat în galerii de artă importante, odată cu acumularea de opere în timpul Renașterii de către membrii familiei de Medici. Timp de trei ore, ne-am plimbat printre colecțiile de artă adunate aici de generații întregi timp de câteva secole. Nefiind mari cunoscători de artă, ceea ce ne-a atras atenția cel mai mult aici au fost sculpturile artiștilor renascentiști ce au reușit să reînvie străvechea artă grecească sau romană, singurul tablou pe pânză a lui Michelangelo sau camera lui Botticelli – maestrul detaliilor și al semnificațiilor ascunse.

După ce am vizitat Uffizi, am mers în Piazza della Signoria, acolo unde se află Palazzo Vecchio – locul de unde Florența a fost condusă în vremurile ei de glorie și de unde este condusă și azi, clădirea având rol în continuare de primărie a orașului. Așa că, dacă vizitați Palazzo Vecchio, nu ratați Salonul celor 500 – o sală impunătoare cu câteva zeci de scaune pentru cei aleși și un perete imens pictat cu scene  din război în care florentinii ies învingători în fața veșnicilor rivali Pisa și Siena. Ce ne-a mai plăcut și putem recomanda cu încredere este urcarea în Turnul Primăriei ce oferă o panoramă “á la De Medici” asupra centrului orașului presărat cu simboluri și animat de turiști și localnici deopotrivă.

La intrare nu ai cum să nu îl observi pe David, opera de artă a faimosului Michelangelo care la doar 26 de ani era deja cel mai apreciat și bine-plătit artist din lume al acelor vremuri. Timp de trei ani, efortul lui s-a concentrat asupra unei opere secrete. La momentul finalizării sale, sculptura a stârnit un așa imens interes în oraș încât a fost nevoie de formarea unui consiliu de 30 de oameni  pentru a se stabili locul exact în care avea să fie plasată “minunea lui Michelangelo” ...și nu orice oameni (dintre ei au făcut parte Da Vinci sau Botticelli). Statuia a privit de la loc de cinste evoluția orașului Florența timp de peste trei secole. Apoi, din frica de a nu fi distrusă treptat de către natură, aceasta a fost mutată în interiorul muzeului Galleria dell’Academia unde poate fi vizitată și astăzi. Piața primăriei nu a rămas totuși fără simbolul orașului, statuia lui David fiind înlocuită de o replică fidelă.

Aproape din orice parte a orașului se vede o biserică impunătoare, cu a sa cupolă cărămizie. Nu este un dom ca oricare altul, întâlnit în mai toate orășelele Italiei, ci un simbol în lumea întreagă a faptului că oamenii își pot depăși limitele. Cum focul are nevoie de o primă scânteie, se spune că ideea de Renaștere a pornit de la geniul unui simplu fierar fără studii, ce a reușit din punct de vedere arhitectural o decoperire egală la acea vreme cu aterizarea omului pe lună. Acel om a fost Brunelleschi, artistul care și-a dedicat aproape un sfert din viață misiunii de a redescoperi secretul construcției unei cupole de cărămidă suspendate, secret pierdut de pe vremea romanilor și al Panthenonului. Pe cât de impresionantă e povestea lui, pe atât de mult ne-au uimit domul prin dimensiunea clădirii și detaliile din interior...și bineînțeles,  pe atât de mari sunt cozile.

După ce mare parte din zi ne-am petrecut-o indoor, vizitând câteva locuri din ce are Florența de oferit, am vrut ca pe final de zi să luăm pulsul orașul, cum altfel mai bine decât plimbându-ne la pas prin centrul orașului, pe Via del Corso - strada recunoscută pentru shopping,  până la Piazza Michelangelo, așa-zis locul “perfect” pentru a admira soarele apunând peste “Palatul de Artă” al Florenței. Am adăugat la asta și un aperitiv italian cu un pahar de vin și puteam încheia ziua fericiți.
Galeriile Uffizi Roma

Galeriile Uffizi - Salonul celor 500, Parlamentul Italiei Unite pe vremea când Florența era capitala Italiei

Ducele si ducesa de Urbino – reprezentarea perfectă a omului renascentist by Piero della Francesca

Ducele si ducesa de Urbino – reprezentarea perfectă a omului renascentist by Piero della Francesca

dsc_0569

Caterina de Medici – regina Franței, cea mai puternică femeie a secolului al XVI-lea din Europa

Nașterea lui Venus a lui Boticelli, apreciată mai ales pentru simbolistica sa

Nașterea lui Venus a lui Boticelli, apreciată mai ales pentru simbolistica sa

Domul din Florenta văzut din Turnul Primăriei

Domul văzut din Turnul Primăriei

Florența – împărțită de râul Arno

Florența – împărțită de râul Arno

Piața domului și bradul împodobit cu simbolul Florenței, crinul florentin

Piața domului și bradul împodobit cu simbolul Florenței, crinul florentin

Vedere din Piața Michelangelo Florenta

Vedere din Piața Michelangelo

Domul Florenta noaptea

Domul noaptea

Ziua 2: Romantism și porchetta

Deși era decembrie, vremea ținea în continuare cu noi. Am deschis ochii și afară ne aștepta soarele și o zi plină în Florența. Am fost norocoși să fim cazați aproape de zona centrală, chiar la afacerea de familie...ați ghicit a unor români, Bed& Breakfast Petterson. Sincer, am ajuns aici din întâmplare, rezervând pe Booking, însă ne-a bucurat foarte mult să întâlnim și români antreprenori în Italia.

Păstrasem pentru a doua zi în Florența grădinile Boboli și Ponte Vecchio, locurile care au făcut din această zi o zi romantică, chiar dacă paharul de vin cu aperitive a fost înlocuit de o porchetta tradițională savurată pe scările de lângă biserica Santa Croce. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe detalii practice despre traseu, le regăsiți în secțiunea Ghid și obiective turistice (pe zile). În drum spre Santa Croce, nu avea cum să nu ne atragă atenția o coadă imensă în stradă și nu era pentru intrarea la vreun muzeu celebru. Curioși, ne-am făcut loc prin mulțime și să vezi minune, cu toții stăteau la coadă la Etnaland, o mică osterie italiană ce reușea să facă întreaga mulțime de oameni fericită prin varietățile de porchetta și de vin oferite. Cel mai greu a fost să ne decidem pe care dintre cele 13 feluri de sandwish-uri tradiționale să le alegem. Am mers pe varianta Focaccia del Cotenna și La Porchetta, prima opțiune fiind câștigătoare după noi.

Așadar, după o mică “întrerupere”, am ajuns și la Santa Croce. Aici, în centrul orașului, își au locul de odihnă și cinste o parte din artiștii mari ai Florenței și ai lumii: Michelangelo, Galileo Galilei, Machiavelli și multe alte personalități. În afară de privilegiul de a găzdui pentru vecie o serie de personalități, Santa Croce este cea mai mare biserică franciscană din lume, întemeiată chiar de către creatorul ordinului, Sfântul Francisc, așa cum spune legenda.

Pe la prânz, cu soarele deasupra noastră și a clădirilor vechi, ne-am plimbat de-a lungul râului Arno. Cu toată aglomerația  de turiști, tineri pe biciclete, cupluri  de îndrăgostiți, copii și animale de companie, o promenadă de-a lungul râului Arno spre Ponte Vecchio îți dă un sentiment plăcut de relaxare și are un aer romantic. De ce este atât de cunoscut Ponte Vecchio? În primul rând, este cu adevărat cel mai vechi pod din Florența – asta pentru că a fost singurul ce a rămas în picioare după dezastrul din vremea lui Hitler, este un loc cu tradiție pentru comercianții de peste 500 de ani atunci când podul a fost închiriat de către primărie primilor negustori și...printre cele mai pline de viață locuri din Florența. Ca turist, nu știm cât de mult reușeste să îți atragă atenția coridorul suspendat de deasupra podului care este în fapt culoarul de trecere exclusivist din galeriile Ufizzi spre Palazzo Pitti, construit special pentru familia De Medici. Că doar nu se puteau amesteca cu mulțimea.

Și drumul nostru ducea tot de la Ponte Vecchi la Palazzo Pitti, însă bineînțeles că “alegerea” noastră a fost să ne amestecăm cu mulțimea :) . Palazzo Pitti, și-a moștenit numele de la primul proprietar, bacherul Luca Pitti, un om cu gusturi rafinate ce l-a angajat pe marele Brunelleschi să îi proiecteze reședința. Vremurile de glorie ale bancherului au apus, iar nu multe familii prin Florența își permiteau să achiziționeze un astfel de palat. Ați ghicit probabil din nou, una dintre aceste familii era De Medici, familia ce, prin operele de artă pe care le dețineau și prin modificările aduse asupra exteriorului de-a lungul vremii, au adus reședința la un alt nivel. Apartamentele regale, camerele de artă, colecția de argint sau grădinile exterioare Boboli au primit de-a lungul timpului cu fast ca oaspeți cele mai înalte capete regale ale Europei. Astăzi, Palazzo Pitti este cel mai mare muzeu al Florenței, așa că ne-am  rezervat aproximativ trei ore pentru a-l descoperi.

Așa s-a încheiat excursia noastră în Florența, dar și traseul nostru în Italia de 9 zile, cu Roma, Umbria verdePerugia și Assisi, Toscana rurală, Siena și orașele cetate, Pisa și Luca. Compozitorul italian Giuseppe Verdi spunea că “Poți avea universul, eu mă mulțumesc cu Italia”. Voi ce părere aveți?
Nu e intrarea la Uffizi, ci ora de prânz cu porchetta de la All’Antico Vinaio

Nu e intrarea la Uffizi, ci ora de prânz cu porchetta de la All’Antico Vinaio

porchetta mancare florenta

Porchetta e gata, serviți vă rog! :)

Pe treptele Florenței

Pe treptele Florenței

Biserica Santa Croce – locul de odihnă a lui Michelangelo

Biserica Santa Croce – locul de odihnă a lui Michelangelo

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio

Palazzo Piti și Grădinile Boboli Florenta

Palazzo Piti și Grădinile Boboli

florenta om desenand in strada - arta moderna

Artă modernă - arta străziiFlorenta: 5 motive

Din punct de vedere economic și cultural, Florența a fost timp de câteva secole unul dintre cele mai importante orașe ale Europei. Astăzi, orașul găzduiește peste 80 de muzee, însă Florența nu atrage prin numărul acestora, ci prin numele artiștilor ce și-au desăvârșit o mare parte din realizări în acest oraș: Brunelleschi, Michelangelo, Giotto, Botticelli, Dante, Leonardo da Vinci și lista poate continua cu alte nume la fel de celebre.

Dintre toate muzeele de renume din Florența, galeriile Uffizi concentrează cele mai valoroase opere ale Renașterii, nu doar din Florența, ci din lumea întreagă.

Încă de acum câteva secole Florența era recunoscută în Europa pentru produsele de piele create de meșterii locali și pentru bijuterii. Magazinele de pe Ponte Vecchio ce vând aur au o tradiție de peste 400 de ani, iar tradiția continuă și astăzi, Florența fiind un oraș în care, pe lângă artă, întâlnești la tot pasul magazine de clasă: de la magazine de modă celebre (Gucci sau Roberto Cavalli s-au născut în Florența), la magazine de pielărie ce încă păstrează tradiția toscană și până la vestitele magazine de bijuterii de pe Ponte Vecchio. Cele mai cunoscute străzi pentru shopping sunt Via de’ Tornabuoni sau Via del Corso.

În afară de artă, shopping, sau istorie, Florența are un aer romantic pentru turiștii ce aleg să descopere orașul de-a lungul râului Arno, să treacă Ponte Vecchio pe cealaltă partea a râului către cartierul boem Oltrarno, să se plimbe pe străduțele medievale din zona Santa Croce sau să admire la apus Florența de sus, din Piazza Michelangelo.

Nu vă gândiți că partea veche a orașului este în totalitate Renascentistă. Pe lângă urmele evidente ale stilurilor arhitectonice din perioada de aur, clădirile au o multitudine de stiluri din diverse epoci istorice: medieval, baroc, neoclasic și bineînteles stilul modern.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1:

Centrul vechi al orașului este compact, iar obiectivele turistice importante le puteți străbate liniștit la pas, fără să apelați la vreun mijloc de transport. În prima zi am mers de dimineață la Galeriile Uffizi, pentru a evita cozile, apoi imediat lângă am vizitat Palazzo Vecchio. Catedrala Santa Maria del Fiore este și ea tot în zonă, cam la 10 minute de Palazzo Vechio. Apusul vroiam să îl prindem din Piazza Michelangelo, aflată pe celalaltă parte a râului Arno. Ajungeți aici traversând Ponte Vecchio, după o plimbare cam de 20 de minute de la Santa Maria del Fiore. În drum, noi ne-am oprit puțin și pentru a rătăci prin magazine pe Via del Corso.

 • Galeriile Uffizi: în secolul XVI, celebrul arhitect și pictor renascentist Giorgio Vasari, construia clădirea ce avea să găzduiască la început birourile familiei de Medici. De-a lungul câtorva secole, familia de Medici a strâns aici unele dintre cele mai valoroase opere de artă ale lumii. Clădirea a fost deschisă publicului larg și transformată în muzeu încă din anul 1765.
  • Aveți nevoie cam de 3 ore pentru a vizita muzeul în liniște. În afară de picturi, muzeul găzduiește și statui în stil grecesc, roman, ori renascentist. Printre cele mai celebre opere de aici sunt Doni Tondo – singura pictură pe lemn a lui Michelangelo ce încă se păstrează și astăzi, Primăvara și Nașterea lui Venus de Botticelli, Ducele și Ducesa de Urbino - Piero della Francesca, picturi de Da Vinci, Rafael sau Caravaggio. Nu doar arta italiană este reprezentă la Uffizi, aici fiind expuse și o serie de opere ale unor artiști europeni de renume: Rembrandt, Rubens, Durer, El Greco, Goya, Velasquez și mulți alții.
  • Cozile ce se formează de regulă la intrarea în muzeu sunt foarte mari, în sezonul turistic timpul de așteptare fiind de ordinul orelor. Cea mai bună variantă este să cumperi dinainte biletul de acces de pe internet. Vei avea exact tipărită ora și poți merge direct doar să îl validezi la intrare, apoi intri pe o ușă destinată celor ce au rezervare. În zilele de luni, muzeul este inchis. Dacă doriți mai multe informații despre prețul biletelor, program, sau chiar să rezervați online, puteți intra aici. (prețul unui bilet online este ceva mai mare mare, însă merită, mai ales dacă aveți puțin timp la dispoziție în Florența). Adresa: Piazzale degli Uffizi, chiar lânga Piazza della Signoria și Ponte Vecchio.
 • Palazzo Vecchio: astăzi primăria orașușui, Palazzo Vecchio a fost dintotdeauna simbolul puterii orașului, fiind locul de unde a fost condusă Florența de-a lungul vremii. Construit acum aproximativ 700 de ani pe locul unei foste fortărețe, care la rândul ei era așezată pe un fost teatru roman, forma actuală o are începând cu secolul XVI, atunci când Cosimo I de Medici a redecorat clădirea pentru a o transforma în propria sa reședință. Chiar la intrarea din Piazza de la Signoria se află replica statuii lui David de Michelangelo. În cadrul vizitei puteți admira sălile decorate cu picturi de Michalangelo, Donatello sau Vasari, Salone dei Cinquecento – camera de unde se luau marile decizii privind viitorul orașului sau Salonul Harților. Puteți urca de asemenea în turn, pentru o priveliște de sus asupra orașului. (însă veți plăti un bilet în plus). Detalii despre program și prețul biletelor regăsiți aici.
 • Catedrala Santa Maria del Fiore: Domul, așa cum mai este ea cunoscută, a fost concepută de către conducătorii Florenței pentru a fi o structură impunătoare ce urma să dovească lumii forța orașului. Biserici mari au mai fost construite, însă acoperișul – domul circular proiectat de către Brunelleschi, este cel de la care se spune că a pornit Renașterea. Pur și simplu, deși la momentul planului nu exista o soluție de susținere a acestuia, Brunelleschi a reușit să depășască toate limitele fizicii și să finalizeze construcția. Vizitarea bisericii este gratuită, însă dacă doriți să urcați pe Dom, în turnul clopotniței construit de către Giotto, sau să vizitați Bapteriul, aveți nevoie de bilet, pe care îl puteți cumpăra fie din Piața Domului, fie online. Un singur bilet vă oferă acces la toate obiectivele enumeratemai sus. Detalii privind programul și prețul biletelor aici.
 • Via del Corso: strada ce pornește de la Piazza della Repubblica are o veche tradiție în Florența în ceea ce privește cumpărăturile. Magazine de bijuterii, blănuri scumpe, restaurante sau cafenele, toate atrag ca un magnet turiștii din lumea întreagă. Se află cam la jumătatea drumului între Piazza dela Signoria și Catedrala Santa Maria del Fiore.
 • Piazza Michelangelo: piața construită în secolul al XIX în onoarea marelui artist este locul perfect de unde puteți admira Florența la apus, seara, sau în orice moment al zilei: râul Arno, Ponte Vecchio, Domul, Palazzo Vecchio, toate fac parte din decorul pe care îl puteți surprinde din acest loc. Puteți ajunge aici dupa o plimbare de 15 minute din zona Ponte Vecchio.
Galeriile Uffizi

Galeriile Uffizi

Ziua 2:

Nici în a doua zi nu a fost nevoie să apelăm la vreun mijloc de transport în comun, obiectivele fiind grupate în zona centrală. Am început ziua cu o gustare tradițională și la mare căutare în Florența – porchetta de la All’antico Vinaio. După aceea, a urmat biserica Santa Croce – locul de odihnă a numer;I artiști de renume. Râul Arno și Ponte Vecchio sunt la câteva minute, iar Palazzo Pitti cu Grădinile Boboli sunt pe cealaltă parte a râului Arno, după ce treci Ponte Vecchio.

 • All’antico Vinaio: ciudat sau nu, în luna decembrie în Florența lumea nu stătea la coadă în stradă pentru vreun muzeu, ci pentru a lua prânzul la un local, cei drept cu tradiție și foarte renumit. All’antico Vinaio se află în zona centrală, aproape de Biserica Santa Croce iar despre el am povestit mai multe în secțiunea Localuri, mâncare & băutură tradițională.
 • Biserica Santa Croce: construită în stilul auster al ordinului Franciscan, este cunoscută lumii prin faptul că adăpostește mormintele unor mari personalități ce și-au dedicat mare parte din viață pentru Florența printre care Dante, Michelangelo, Galileo Galillei sau Machiavelli. Situată în piața cu același nume, în zona centrală a orașului. Pentru vizitarea bisericii se plătește un bilet de acces pe care îl puteți cumpăra chiar de la intrare.
 • Ponte Vecchio: cel mai cunoscut dintre podurile ce traversează râul Arno are actuala formă încă din secolul XIV. Deja o emblemă pentru Florența, se spune că istoria și frumusețea l-au apărat chiar și de mânia lui Hitler, ce a dat ordin să se distrugă toate podurile din Florența, mai puțin Ponte Vecchio. De câteva secole este locul în care bijutierii își vând operele de artă. Foarte aproape de Santa Croce și de Palazzo Pitti.
 • Palazzo Pitti: imensul palat, în forma lui originală gândit chiar de marele Brunelleschi, a fost construit inițial pentru bancherul Luca Pitti. A fost ulterior achiziționat de către familia De Medici, ce l-a transformat în propria reședință. Astăzi, Palatul Pitti este cel mai mare muzeu din Florența și aveți nevoie de câteva ore bune pentru a vizita ceea ce are de oferit.
  • Palatul este împărțit pe mai multe secțiuni, iar biletul de intrare poate fi achiziționat separat, în funcție de ceea ce vă doriți să vizitați. Aici regăsiți mai multe detalii referitoare la program sau prețul biletelor.
  • Cele mai renumite părți ale Palatului Pitti, pe care merită cu siguranță să le vizitați sunt Grădinile Boboli, aflate chiar în spatele palatului și Apartamentele Regale. În afară de cele două, mai puteți vizita aici: Galeriile Palatine (picturi de Rafael, Titian sau Rubens; bilet comun cu Apartamentele Regale), Galeria de Artă Modernă (sculpturi și picturi din secolul 18 până în Primul Război Mondial), Muzeul Porțelanului (același bilet cu Grădinile Boboli), Muzeul Argintului (același bilet cu Grădinile Boboli), sau Sala Costumelor (același bilet cu Grădinile Boboli).
Vedere

Ce ar mai fi de vizitat în Florența?

Cu siguranță am mai fi avut destule de vizitat într-un oraș precum Florența, dacă am fi avut mai mult de 2 zile la dispoziție. Ce am fi vizitat în plus?

 • Galeria della Academia: muzeul de artă aflat și el tot în centrul Florenței este cunoscut în principal ca fiind locul ce găzduiește statuia originală a lui David de Michelangelo. În afară de asta, merită cu siguranță vizitat pentru statuile de valoare de aici, multe dintre ele creații tot ale marelui artist, ori ale lui Boticelli sau mulți alții. De curând a fost deschisă și o secțiune dedicată instrumentelor muzicale, printre care creații de Stradivari sau Bartolomeo Cristofori, inventatorul pianului (și el tot din Florența). Mai multe informații despre bilete sau program, aici.
 • Biserica San Lorenzo și Mormintele Familiei de Medici: așa cum era probabilde așteptat, familia De Medici are un loc aparte de odihnă în Florența. Parte a bisericii San Lorenzo, Capelele Familiei sunt o adevărată operă de artă, vizitate astăzi de milioane de turiști. Biserica San Lorenzo este situată aproape de Catedrala Santa Maria del Fiore. Aici puteți găsi detalii privind biletele sau programul de vizitare.
 • Muzeul Gucci: Florența este locul unde istoria Gucci a început, așa că celebra casă de modă a ales să deschidă un muzeu în 2011 aici, chiar în Piazza della Signoria. Merită vizitat pentru ineditul locului. Mai multe detalii chiar pe site-ul oficial.

Sfaturi utile

1. Când să călătorești în Florența?

Vremea în Florența este în general plăcută tot timpul anului, rar se întâmplă ca iarna să scadă sub 0 grade celsius sau vara să treacă de 31 de grade. Sezonul turistic sunt lunile de vară, și în special iulie – august, atunci când prețurile și aglomerația sunt la cotele cele mai înalte. Cea mai bună perioadă de a vizita Florența este primăvara târzie: sfârșit de aprilie, început de iunie. Cele mai ploiase luni din an sunt noiembrie, decembrie și martie.

2. Transport

 • Aeroportul cel mai apropiat de Florența este Amerigo Vespucci, situat foarte aproape de centrul orașului. Noi am ajuns în Florența cu o mașină închiriată, însă variantele de transfer de la aeroport sunt multiple. Mai multe detalii aici.
 • Pe aeroportul Amerigo Vespucci nu zboară încă nicio cursă low-cost din România, o variantă mult mai convenabilă de a ajunge în Florența, este să zburați cu o cursă low-cost până pe aeroportul din Pisa. De aici există autocare non-stop ce asigură transferul către Florența în aproximativ 70 de minute. Detalii aici.
 • Florența nu are metrou, însă pentru a te deplasa prin oraș ca turist nu ai nevoie de transport în comun. Tot ceea ce trebuie să faci este să parcurgi la pas centrul orașului (de la un capăt la altul prin centru nu faci mai mult de 30-40 de minute).

3. Cazare:

Florența este un oraș foarte turistic, cu oferte de cazare dintre cele mai variate. În funcție de buget și timpul pe care îl aveți la dispoziție, mai jos câteva sugestii:
 • Buget mare, locație excelentă: zona centrală – Piazza dela Repubblica, Santa Croce, Ponte Vecchio. Dacă vreți să fiți cazați chiar în mijlocul acțiunii și să simțiți agitația orașului, alegeți chiar zona centrală, însă la un preț pe măsură.
 • Buget mediu, locație bună: gara centrală Santa Maria Novella este situată la 5 minute de mers pe jos de Dom. Puteți alege o variantă de cazare situată în apropierea gării, pentru o poziție bună, din care să puteți merge ușor pe jos pentru a vizita obiectivele. Varianta aleasă de noi, Bed& Breakfast Petterson s-a încadrat exact în acest tipar. (mai mult, am aflat la fața locului că este afacerea unor români stabiliți aici).
 • Buget mediu, atmosferă tradițională: Oltroarno, cartierul de peste Arno este varianta pentru un buget mediu, atmosferă tradițională și mai multă liniște. Din această zonă ajungeți cam în 15 minute minute pe jos în centrul orașului.
 • Buget mic, mai departe de punctele de interes: zona cu Piazza Michelangelo este o variantă foarte bună dacă cautați cazare ceva mai ieftină. Aveți parte aici de priveliștea superbă a orașului, iar în 20 de minute ajungeți pe jos în zona centrală.

4. Costuri:

La fel ca Roma sau Milano, Florența este un oraș foarte turistic și implicit scump, din toate punctele de vedere. Ofertele de cazare, terasele sau magazinele sunt pe toate drumurile, așa că în funcție de ceea ce vă doriți, puteți alege și variante mai ieftine.

O variantă foarte bună de a reduce costurile, dar și timpul de așteptare la cozi, mai ales dacă vizitați Florența pentru mai mult de 3 zile, este să vă cumpărați Firenze Card, cardul ce oferă acces pentru 72 de ore, la 72 de muzee, ați ghicit, la prețul de 72 de euro. Detalii aici.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

În afară de clasicele paste și pizza, dacă ajungeți prin Florența puteți încerca bistecca alla Fiorentina, o specialitate locală preparată din carne de vită la grătar.

Un local extrem de popular în Florența este All’antico Vinaio, acolo unde puteți încerca diverse tipuri de porchetta, alături de un pahar de vin, că doar suntem în Toscana. Este localul ce a în 2014 a primit cele mai multe recenzii din lume pe Tripadvisor. Adresa: Via de Neri, 65.

6. Ai grijă să:

 • Dacă alegeți să veniți aici cu mașina, atenție unde parcați, Florența fiind un oraș ce încearcă sa limiteze cât mai mult accesul turiștilor cu mașinile în zona centrală, lucru de altfel normal dacă ne gândim la aglomerația ce se crează pe o zonă atât de mică ca suprafață.
 • Rezervă din timp online acolo unde este posibil biletele de intrare pentru obiectivele turistice foarte cunoscute, pentru a evita cozile.

7. Fii inspirat de Florența 😍!:

A room with a  view (1985) este un film în care este prezentată ciocnirea dintre culturi, în momentul în care un grup de turiști englezi aleg să viziteze Florența. O melodie clasică, din anii 30’ ce amintește de Florența este Firenze Sogna de Claudio Vill.
27 iulie 2019
calator peisaj lac vacanta lacul como italia escpada taram aristocrat travelship

Lacul Como – escapada pe taram aristocrat

Exista multe locuri prin Europa in care te poti retrage pentru o escapada de poveste. Lacul Como din nordul Italiei este fara doar si poate unul dintre ele. Lacul e inconjurat de sate si orase aristocrate. Peisajul e inegalabil: lacul linistitor, cu vilele cochete pe dealurile inverzite din jur, iar in zare se vad chiar muntii Alpi. Nu intamplator lacul Como a fost un loc de retragere pentru aristocrati inca […]
25 mai 2019
Sardinia Palau Italia Travelship

Vacanta in Sardinia, Caraibele de langa noi

Cu totii visam la paradisul exotic al destinatiilor indepartate, insa putini cunosc Sardinia, Caraibele de langa noi! Descopera o altfel de Italie aici!
10 februarie 2019
Gradinile Giusti panorama raul Adige Verona Italia calatorii organizate de grup travelship

ESCAPADA DE WEEKEND: Verona, acasa la Julieta in orasul iubirii 

Vacanta in Verona Exista multe locuri in Europa care isi disputa titlul de cel mai romantic oras al batranului continent, insa nu ne-am propus sa facem o asa clasificare (cel putin in acest articol), asa ca pur si simplu am ales sa scriem despre Verona, orasul fanteziei, imaginatiei si… orasul lui Romeo si al Julietei. Exista mai multe teorii si controverse in jurul povestii de dragoste care a fascinat timp […]
6 februarie 2017

Toscana și Umbria: Propunere traseu roadtrip de 8 zile

Culturi de viță de vie ce decorează dealurile verzi, istorie cât cuprinde, tradiții bine păstrate și orașe monumente Unesco. Nu ai cum să nu rămâi fermecat de Toscana și Umbria, două dintre cele mai reprezentative părți ale Italiei. Articolele detaliate pe zile despre traseul nostru în Toscana și Umbria le găsești aici [...].
30 martie 2016

Sicilia: top 5 curiozități

1. Știați că...mafia există încă în Sicilia, și nu doar în filme: de la crime și până la deja celebra taxă de protecție cerută patronilor de magazine sau localuri – pizzo ? Mafia reprezintă alături de corupție principalele motive pentru care Sicilia este o regiune săracă în comparație cu restul Italiei. [...].