Florența – “Palatul de Artă” al Italiei

Top 3 cuvinte despre Florența: Renaștere, romantic, crin

Acum 800 de ani, Europa își aștepta încă Renașterea. Îi mai lipsea probabil un lider și un oraș ce își putea asuma acest rol. Orașul ales a fost Florența, capitala Toscanei, aflată într-o poziție comercială strategică, iar liderul a fost întruchipat de familia De Medici care timp de trei secole a condus orașul. Într-o epocă în care războaiele erau la mare putere, De Medici au fost printre primii care au avut și alte interese, intuind potențialul artei. De bani nu duceau lipsă, fiind cea mai importantă bancă la acea vreme din Europa, așa că au creat în Florența o cultura a artei prin care au găzduit, sprijinit și plătit un “oarecare” Brunelleschi, Michelangelo sau Boticelli. Restul este deja istorie.

Oricâte milioane de turiști s-ar înghesui anual să viziteze acest “Palat de Artă” al Italiei, pentru noi Florența își păstrează aerul romantic dat și de o oarecare nostalgie a vremurilor de măreție. Ce e romantic prin Florența? Să te plimbi de-a lungul râului Arno și apoi pe Ponte Vechio (podul ce l-a cucerit chiar și pe Hitler, acesta fiind singurul cruțat în timpul războiului), să privești soarele cum apune peste operele de artă ale Florenței din Piața Michelangelo sau să te relaxezi pe iarba verde în mijlocul florilor din Grădina Boboli.

De-a lungul timpului, multe s-au schimbat în Florența. Dar idenititatea unui oraș este dată mai ales de lucrurile care dăinuie peste secole. Irisul florentin, un crin stilizat ce apare pe steagul orașului, a fost martorul întemeierii orașului în 59 î.H., a inspirat mii de soldați în luptele acerbe cu rivala Siena în Evul Mediu, a strălucit mai tare ca niciodată în timpul Renașterii ce a făcut din Florența orașul visurilor timp de peste 200 de ani, a stârnit revoluții în rândul localnicilor atunci când Napoleon a vrut să îl interzică ca simbol și, ca urmare, a rămas și astăzi un element de mândrie pentru fiecare dintre florentini.


Călători în Florența

Cele mai mari așteptări ale noastre privind circuitul în Umbria și Toscana erau legate de Florența, orașul ce până la urmă “adăpostește o treime din obiectele de artă ale lumii” conform UNESCO.

Așa cum există vorba “înainte și după era noastră”, la fel de bine am putea vorbi despre “înainte și după Florența Renașterii”. Evoluția și tranziția Europei din “anii întunecați” ai Evului Mediu către înflorirea din perioada Renașterii a urmat practic în oglindă traseul urmat de un mic orășel al Italiei, Florența. Și dacă este să  mergem și mai departe, orașul a fost “opera de artă” a familiei de Medici. Atât de mare a fost Florența încât a dat lumii 4 Papi, o regină a Franței, o dinastie ce a durat aproape 500 de ani și sute de nume celebre care au dezvoltat exponențial toate domeniile artei.

Ceea ce a dus Florența la apogeu nu au fost în principal războialele cu vărsare de sânge atât de comune la acea vreme, ci geniul familiei de Medici ce au inventat aurul florentin, moneda proprie care a dominat economic Europa: a finanțat războaiele monarhilor europeni, cruciade, călătoriile exploratorilor portughezi. Am putea chiar spune că aurul florentin era echivalentul dolarului de astăzi, iar Florența acelor vremuri juca rolul Bursei de Valori de la New York din zilele noastre.

Ziua 1: Geniile care au schimbat Florența

Arta în Florența este într-adevăr la tot pasul, însă galeriile Uffizi concentrează cele mai valoroase opere ale Renașterii, nu doar din Florența, ci din lumea întreagă. Un astfel de obiectiv nu poate scăpa bineînțeles de cozile interminabile formate de turiști, așa că, pentru a evita pe cât posibil aglomerația, am rezervat biletul în prealabil și am mers la Uffizi la prima oră.

Muzeul Uffizi a fost dintotdeauna o clădire importantă, găzduind la început Guvernul Toscan și, transformându-se treptat în galerii de artă importante, odată cu acumularea de opere în timpul Renașterii de către membrii familiei de Medici. Timp de trei ore, ne-am plimbat printre colecțiile de artă adunate aici de generații întregi timp de câteva secole. Nefiind mari cunoscători de artă, ceea ce ne-a atras atenția cel mai mult aici au fost sculpturile artiștilor renascentiști ce au reușit să reînvie străvechea artă grecească sau romană, singurul tablou pe pânză a lui Michelangelo sau camera lui Botticelli – maestrul detaliilor și al semnificațiilor ascunse.

După ce am vizitat Uffizi, am mers în Piazza della Signoria, acolo unde se află Palazzo Vecchio – locul de unde Florența a fost condusă în vremurile ei de glorie și de unde este condusă și azi, clădirea având rol în continuare de primărie a orașului. Așa că, dacă vizitați Palazzo Vecchio, nu ratați Salonul celor 500 – o sală impunătoare cu câteva zeci de scaune pentru cei aleși și un perete imens pictat cu scene  din război în care florentinii ies învingători în fața veșnicilor rivali Pisa și Siena. Ce ne-a mai plăcut și putem recomanda cu încredere este urcarea în Turnul Primăriei ce oferă o panoramă “á la De Medici” asupra centrului orașului presărat cu simboluri și animat de turiști și localnici deopotrivă.

La intrare nu ai cum să nu îl observi pe David, opera de artă a faimosului Michelangelo care la doar 26 de ani era deja cel mai apreciat și bine-plătit artist din lume al acelor vremuri. Timp de trei ani, efortul lui s-a concentrat asupra unei opere secrete. La momentul finalizării sale, sculptura a stârnit un așa imens interes în oraș încât a fost nevoie de formarea unui consiliu de 30 de oameni  pentru a se stabili locul exact în care avea să fie plasată “minunea lui Michelangelo” ...și nu orice oameni (dintre ei au făcut parte Da Vinci sau Botticelli). Statuia a privit de la loc de cinste evoluția orașului Florența timp de peste trei secole. Apoi, din frica de a nu fi distrusă treptat de către natură, aceasta a fost mutată în interiorul muzeului Galleria dell’Academia unde poate fi vizitată și astăzi. Piața primăriei nu a rămas totuși fără simbolul orașului, statuia lui David fiind înlocuită de o replică fidelă.

Aproape din orice parte a orașului se vede o biserică impunătoare, cu a sa cupolă cărămizie. Nu este un dom ca oricare altul, întâlnit în mai toate orășelele Italiei, ci un simbol în lumea întreagă a faptului că oamenii își pot depăși limitele. Cum focul are nevoie de o primă scânteie, se spune că ideea de Renaștere a pornit de la geniul unui simplu fierar fără studii, ce a reușit din punct de vedere arhitectural o decoperire egală la acea vreme cu aterizarea omului pe lună. Acel om a fost Brunelleschi, artistul care și-a dedicat aproape un sfert din viață misiunii de a redescoperi secretul construcției unei cupole de cărămidă suspendate, secret pierdut de pe vremea romanilor și al Panthenonului. Pe cât de impresionantă e povestea lui, pe atât de mult ne-au uimit domul prin dimensiunea clădirii și detaliile din interior...și bineînțeles,  pe atât de mari sunt cozile.

După ce mare parte din zi ne-am petrecut-o indoor, vizitând câteva locuri din ce are Florența de oferit, am vrut ca pe final de zi să luăm pulsul orașul, cum altfel mai bine decât plimbându-ne la pas prin centrul orașului, pe Via del Corso - strada recunoscută pentru shopping,  până la Piazza Michelangelo, așa-zis locul “perfect” pentru a admira soarele apunând peste “Palatul de Artă” al Florenței. Am adăugat la asta și un aperitiv italian cu un pahar de vin și puteam încheia ziua fericiți.
Galeriile Uffizi Roma

Galeriile Uffizi - Salonul celor 500, Parlamentul Italiei Unite pe vremea când Florența era capitala Italiei

Ducele si ducesa de Urbino – reprezentarea perfectă a omului renascentist by Piero della Francesca

Ducele si ducesa de Urbino – reprezentarea perfectă a omului renascentist by Piero della Francesca

dsc_0569

Caterina de Medici – regina Franței, cea mai puternică femeie a secolului al XVI-lea din Europa

Nașterea lui Venus a lui Boticelli, apreciată mai ales pentru simbolistica sa

Nașterea lui Venus a lui Boticelli, apreciată mai ales pentru simbolistica sa

Domul din Florenta văzut din Turnul Primăriei

Domul văzut din Turnul Primăriei

Florența – împărțită de râul Arno

Florența – împărțită de râul Arno

Piața domului și bradul împodobit cu simbolul Florenței, crinul florentin

Piața domului și bradul împodobit cu simbolul Florenței, crinul florentin

Vedere din Piața Michelangelo Florenta

Vedere din Piața Michelangelo

Domul Florenta noaptea

Domul noaptea

Ziua 2: Romantism și porchetta

Deși era decembrie, vremea ținea în continuare cu noi. Am deschis ochii și afară ne aștepta soarele și o zi plină în Florența. Am fost norocoși să fim cazați aproape de zona centrală, chiar la afacerea de familie...ați ghicit a unor români, Bed& Breakfast Petterson. Sincer, am ajuns aici din întâmplare, rezervând pe Booking, însă ne-a bucurat foarte mult să întâlnim și români antreprenori în Italia.

Păstrasem pentru a doua zi în Florența grădinile Boboli și Ponte Vecchio, locurile care au făcut din această zi o zi romantică, chiar dacă paharul de vin cu aperitive a fost înlocuit de o porchetta tradițională savurată pe scările de lângă biserica Santa Croce. Dacă sunteți curioși să aflați mai multe detalii practice despre traseu, le regăsiți în secțiunea Ghid și obiective turistice (pe zile). În drum spre Santa Croce, nu avea cum să nu ne atragă atenția o coadă imensă în stradă și nu era pentru intrarea la vreun muzeu celebru. Curioși, ne-am făcut loc prin mulțime și să vezi minune, cu toții stăteau la coadă la Etnaland, o mică osterie italiană ce reușea să facă întreaga mulțime de oameni fericită prin varietățile de porchetta și de vin oferite. Cel mai greu a fost să ne decidem pe care dintre cele 13 feluri de sandwish-uri tradiționale să le alegem. Am mers pe varianta Focaccia del Cotenna și La Porchetta, prima opțiune fiind câștigătoare după noi.

Așadar, după o mică “întrerupere”, am ajuns și la Santa Croce. Aici, în centrul orașului, își au locul de odihnă și cinste o parte din artiștii mari ai Florenței și ai lumii: Michelangelo, Galileo Galilei, Machiavelli și multe alte personalități. În afară de privilegiul de a găzdui pentru vecie o serie de personalități, Santa Croce este cea mai mare biserică franciscană din lume, întemeiată chiar de către creatorul ordinului, Sfântul Francisc, așa cum spune legenda.

Pe la prânz, cu soarele deasupra noastră și a clădirilor vechi, ne-am plimbat de-a lungul râului Arno. Cu toată aglomerația  de turiști, tineri pe biciclete, cupluri  de îndrăgostiți, copii și animale de companie, o promenadă de-a lungul râului Arno spre Ponte Vecchio îți dă un sentiment plăcut de relaxare și are un aer romantic. De ce este atât de cunoscut Ponte Vecchio? În primul rând, este cu adevărat cel mai vechi pod din Florența – asta pentru că a fost singurul ce a rămas în picioare după dezastrul din vremea lui Hitler, este un loc cu tradiție pentru comercianții de peste 500 de ani atunci când podul a fost închiriat de către primărie primilor negustori și...printre cele mai pline de viață locuri din Florența. Ca turist, nu știm cât de mult reușeste să îți atragă atenția coridorul suspendat de deasupra podului care este în fapt culoarul de trecere exclusivist din galeriile Ufizzi spre Palazzo Pitti, construit special pentru familia De Medici. Că doar nu se puteau amesteca cu mulțimea.

Și drumul nostru ducea tot de la Ponte Vecchi la Palazzo Pitti, însă bineînțeles că “alegerea” noastră a fost să ne amestecăm cu mulțimea :) . Palazzo Pitti, și-a moștenit numele de la primul proprietar, bacherul Luca Pitti, un om cu gusturi rafinate ce l-a angajat pe marele Brunelleschi să îi proiecteze reședința. Vremurile de glorie ale bancherului au apus, iar nu multe familii prin Florența își permiteau să achiziționeze un astfel de palat. Ați ghicit probabil din nou, una dintre aceste familii era De Medici, familia ce, prin operele de artă pe care le dețineau și prin modificările aduse asupra exteriorului de-a lungul vremii, au adus reședința la un alt nivel. Apartamentele regale, camerele de artă, colecția de argint sau grădinile exterioare Boboli au primit de-a lungul timpului cu fast ca oaspeți cele mai înalte capete regale ale Europei. Astăzi, Palazzo Pitti este cel mai mare muzeu al Florenței, așa că ne-am  rezervat aproximativ trei ore pentru a-l descoperi.

Așa s-a încheiat excursia noastră în Florența, dar și traseul nostru în Italia de 9 zile, cu Roma, Umbria verdePerugia și Assisi, Toscana rurală, Siena și orașele cetate, Pisa și Luca.Compozitorul italian Giuseppe Verdi spunea că “Poți avea universul, eu mă mulțumesc cu Italia”. Voi ce părere aveți?