Vacanta in Umbria, printre orasele medievale si dealuri verzi | Travelship

Printre orășele medievale și dealuri verzi în Umbria

Top 3 cuvinte despre Umbria: verde, orașe-fortăreață, liniște

Umbria este considerată “inima verde a Italiei”, titlu pe care și-l poartă mândră în toate imaginele reprezentative ale regiunii: pe steagul cu fundal verde, pe harta de pe Google Maps sau pe Google Images, Umbria este “verde” datorită peisajelor de munte și a colinelor înalte, cu lacuri, cascade și râuri ca un simbol al frumuseții naturale și al belșugului, dar și datorită oamenilor harnici de aici care se asigură în fiecare an că regiunea este valorificată prin plantațiile de măslini, vii întinse sau cereale.

Conservând atât de bine tradiția și istoria, orașele-fortăreață și-au păstrat funcția strategică pentru Umbria, chiar dacă astăzi rolul defensiv a fost înlocuit de cel turistic prin care atrag în zonă milioane de turiști anual.

A trecut vremea fortărețelor și a cavalerilor, dar o vacanta in Umbria te va purta in timpul lor. Prin orășelele mici prin care am trecut și prin zona rurală din Umbria, timpul pare să aibă altă unitate de măsură. Pentru oamenii de aici, viața se scurge în liniște, ritualul de socializare la un espresso e de neînlocuit, iar masa în familie seara la un pahar de vin este probabil cel mai așteptat moment al zilei.


Vacanta în Umbria

Traseul nostru în Italia Centrală a început cu Roma (că nu degeaba “Toate drumurile duc la Roma.”) și s-a continuat cu un roadtrip în Umbria și Toscana, cele două regiuni vecine din centrul Italiei.

Vacanta in Umbria vs. Toscana. Amândouă sunt faimoase pentru orășelele medievale bine păstrate, mâncarea delicioasă, peisajele cu dealuri verzi și cărări ascunse, neobișnuit de pitorești. Dacă Toscana este deja un nume în toată lumea când vine vorba de turism, Umbria pare că este cu cel puțin 20 de ani în urma Toscanei. Asta nu neapărat pentru că nu ar avea locuri turistice de oferit, ci poate ce îi lipsește Umbriei este un oraș de nivelul Florenței și finețea vinurilor de Chianti. Umbria rămâne totuși unică pentru ciocolata Perugina și pentru orășelele înghețate în timp și ceva mai liniștite, neasaltate de mii de turiști.

Înainte de a intra în regiunea Umbria, venind de la Roma,  ne-am oprit în Civita di Bagnoregio, un orășel medieval de tip fortăreață ce stă semeț pe o stâncă abruptă care îți dă impresia că se poate surpa în orice clipă, amintind de castelul din poveștile lui Walt-Disney, însă de această dată în decor medieval, autentic, pitoresc. Nu este doar o impresie, Civita di Bagnoregio fiind denumit din acest motiv “orașul care moare” deoarece roca în vârful căreia este amplasat se surpă pe zi ce trece din cauza structurii de loess. Totuși, poziția aparte îi aduce și un privilegiu: acela de a rămâne înghețat în timp, ferit de valul modernizării. Azi, în 2015, singura cale de acces către mica așezare-fortăreață este printr-un pod îngust, construit pe cantul dealului, ce parcurge prăpastia până la poarta etruscă veche de 2500 de ani.

În orașul locuit astăzi de cei maxim 100 de oameni (asta pe perioada verii, iarna reducându-se la 12 oameni), nu există niciun colț care să trădeze decorul medieval unde se poate filma oricând, fără probleme, un film din altă epocă.

În scurta noastră plimbare prin orășel, am avut norocul să îl întâlnim pe Sandro, unul dintre puținii locuitori permanenți. Sandro ne-a povestit adevărata istorie a locului: de la un oraș prosper cu peste 1200 de locuitori în anul 1000, la decăderea orașului datorată cutremurelor consecutive și evacuarea locuitorilor în Bagnoregio, orașul nou și până distrugerea parțială suferită în timpul celui de-al doilea război mondial. Mai departe, prin anii ’70, “Puteai dormi pe jos oriunde de liniștit și sigur ce era aici.”, iar acum atmosfera este la fel de boemă și liniștită, fiind o plăcere să te așezi la una dintre terasele din Piazza Duomo, cu biserica San Donato lângă și cele câteva străduțe pietruite ce se desprind din centru către marginile orașului.

Față de decorul anilor ‘70, ceva s-a schimbat totuși. Globalizarea și turismul au ajuns și în Civita de Bagnoregio, aducând atât consolidarea vechilor clădiri, cât și oameni bogați de prin toată lumea ce și-au cumpărat aici casă de vacanță precum cântărețul Claudio Baglioni sau peste 500,000 de turiști ce vizitează anual orașul. Dacă vă îndrăgostiți de orășel, ultima casă vândută aici a costat în jurul a 700,000 euro. Good luck!

vacanta Umbria

Civita di Bagnoregio - un oraș greu de cucerit

Pe aici și doar pe aici se ajunge în Bagnoregio

Pe aici și doar pe aici se ajunge în Bagnoregio

vacanta umbria

Doi străini

Să nu credeți că cei 500,000 de turiști sunt de prin zonă! Chiar și turiști japonezi de peste 60 de ani au fost cuceriți de Civita de Bagnoregio :)

Să nu credeți că cei 500,000 de turiști sunt de prin zonă! Chiar și turiști japonezi de peste 60 de ani au fost cuceriți de Civita de Bagnoregio :)

Biserica San Donato vacanta umbria

Biserica San Donato din Piața Centrală

 

Călători în Orvieto

La doar 20 de km de Civita de Bagnoregio ne-am oprit în primul orășel din Umbria, Orvieto. Peisaje cu ținuturi verzi, apoi, ridicând ochii către următorul nivel, ai în față zone stâncoase și, în continuare, ce îți sare în ochi este una dintre stâncile vulcanice care se continuă cu zidurile cetății Orvieto.  De jos, se văd doar vârfurile caselor așezate în trepte și, în centru, dominând toata zona, Domul din Orvieto.

De altfel, Domul din Orvieto este printre cele mai frumoase din Italia, atât prin fațada sa pictată în culori dinamice, cât și pentru capela San Brizio realizată de către Luca Signorelli într-un stil ce punea accentul pe gesturile umane mai mult decât pe simboluri, stil de la care s-a inspirat chiar și marele Michelangelo.

Orașul mai este recunoscut în lume și datorită așa-numitului oraș-subteran, rămas moștenire de la etrusci, oraș ce se poate vizita în fiecare zi în cadrul tururilor organizate doar în anumite intervale orare. Noi ne-am nimerit într-o fereastră în care nu se organiza turul, între 13:00 și 16:00...siesta fiind și aici un obicei înrădăinat la italieni, preluat probabil de la vecinii lor mediteraneeni.

Fiind ales de către Statul Papal să fie una dintre reședințe, Orvieto a avut un statut special, lucru pe care ni l-am putut imagina și noi în timp ce ne plimbam printre străduțele medievale și mai ales când am urcat în Torre del Moro de unde am putut vedea și de sus orașul bine fortificat și organizat.

Auzisem că orășelul Todi este locul perfect pentru un apus în Umbria, așa că ne-am îndreptat către următoarea destinație, nu înainte de a face câteva opriri prin ținutul verde al Umbriei.

Către Orvieto vacanta umbria!

Toate pânzele sus, spre Orvieto!

Am ajuns în Orvieto

Am ajuns în Orvieto!!!

 Orvieto vacanta umbria

Viața în Orvieto

pisica cetate

La cât sunt de liniștite astăzi, orășelele medievale din Italia par că sunt apărate doar de pisici...torcând :)))

Domul din Orvieto vacanta umbria

Domul din Orvieto domină peisajul și de la înălțime

vacanta umbria

Frumusețea stă în detalii

În peisajul din Umbria, pe lângă plantații de vii, și cele de măslini sunt la loc de cinste

 

Călători în Todi

Așa cum ne-am dorit, am ajuns la timp pentru a găsi un punct de belvedere pentru apus în Todi cu ajutorul localnicilor, mereu săritori și ospitalieri cu turiștii curioși prin zonele acestea.

Deși apusul s-a ridicat la nivelul așteptărilor, Todi înseamnă mai mult decât priveliști de pus în ramă, pentru că, în perioada Evului Mediu, Todi a fost și el comună liberă ca și Orvieto și chiar a fost multă vreme rivalul acestuia din urmă.

Cadre medievale? Străduțe înguste? Piața cu pavaj cubic cu un dom masiv din piatră în centru? Piața Centrală din Todi este locul preferat al multor regizori de film atunci când caută un decor autentic cu ingredientele de mai sus.

Următoarea zi era rezervată tot Umbriei, însă de această dată am descoperit cele mai cunoscute orașe din Umbria în lumea întreagă, Perugia și Assisi despre care am scris aici.

 
Apus vacanta Umbria

Apusul peste Umbria

parcul din Todi vacanta umbria

Un turist în parcul din Todi

Piața “de regie”din Todi vacanta umbria

Piața “de regie”din Todi 


Oameni ai locului

Putem spune că am fost printre norocoși având în vedere că ne-am întâlnit pe străduțele din Civita de Bagnoregio cu unul dintre cei 12 locuitori veritabili ai orășelului, Sandro, un om de peste 60 de ani care a trăit pe pielea lui transformările locului. Dincolo de bune și de rele, Sandro a fost printre puținii care au ales să rămână toată viața în Civita: “Am avut ocazia de-a lungul vieții să cunosc și alte tipuri de orașe, însă mereu am fost atras ca de un magnet de Civita de Bagnoregio, un oraș special...orașul în care m-am născut [...]. Ca toți locuitorii de aici, eu am un restaurant și din asta trăiesc.”

Sandro, unul dintre cei 12 locuitori permanenți ai Civita di Bagnoregio

Sandro, unul dintre cei 12 locuitori permanenți ai Civita di Bagnoregio


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Am plecat dimineața din Roma și am avut la dispoziție o zi pentru a vizita cele 3 orășele – Civita di Bagnoregio (deși se află în Provincia Viterbo, fiind foarte aproape de granița cu Umbria l-am inclus în articolul nostru cu acest nume), Orvieto și Todi.

Din Roma până în Civita di Bagnoregio sunt 127 de kilometri, cam 1 h și 45 de minute de mers cu mașina. Orvieto este foarte aproape de Civita di Bagnoregio, 24 de kilometri, pe care îi parcurgeți în 40 de minute. Fiind orașe vecine, din Orvieto în Todi ajungeți rapid – cam 50 de minute (40 de kilometri).

Din Todi, noi am ales să dormim în Perugia, care se află la doar 30 de minute distanță cu mașina. O altă variantă ar fi să vă întoarceți tot în Roma, care se află însă la 1 h și 30 de minute distanță.

 • Civita di Bagnoregio: mica așezare pare din depărtare o cetate decupată din povești. Supranumit orașul care moare, Civita di Bagnoregio este situat pe vârful unui deal sculptat de vânt într-un canion și înghețat parcă în epocă medievală. Astăzi, orășelul are între 12 și 100 de locuitori permaneți, iar singura cale de acces către localitate este pe un pod de câteva sute de metri ce traversează canionul și face legătura cu Bagnoregio, orașul nou. Nu vă imaginați însă că este o așezare lăsată în paragină: casele de aici valorează milioane de euro iar printre cei ce le dețin, se numără milionari americani sau vedete italiene. Cam într-o oră aveți timp suficient să îl explorați la pas, iar dacă doriți o pizza sau un espresso, aveți ceva variante din care să alegeți.
 
 • Orvieto: rocile vulcanice se unesc cu zidurile cetății Orvieto, formând imaginea unui oraș ce pare de necucerit. Orașul are locul său în istorie, fiind situat pe drumul ce leagă Roma de Florența. A fost pe rând, importantă cetate etruscă, oraș roman, oraș medieval cu peste 30,000 de locuitori la anul 1300, sau oraș ales de către Papi ca reședință. Aveți nevoie de câteva ore pentru a vizita partea veche a orașului în liniște.
 • Domul din Orvieto este considerat unul dintre cele mai importante din Italia din punct de vedere artistic, în primul rând datorită fațadei (au fost nevoie de aproape 300 de ani pentru finalizarea ei), dar și pentru capela San Brizio realizată de către Luca Signorelli într-un stil ce punea accentul pe gesturile umane, de la care se spune că s-a inspirat Michelangelo. Aici regăsiți detalii precum prețul biletului și programul de vizitare al bisericii.
 • Orașul subteran: o rețea de tuneluri subterane, adăposturi sau fântâni de pe vremea etruscilor. Un tur cu ghid durează aproximativ 45 de minute. Intrarea în orașul subteran se află chiar vis a vis de Dom. Mai multe detalii privind programul sau prețul biletelor, regăsiți aici.
 • Torre del Moro: puteți urca în turnul situat chiar în zona centrală, pentru o perspectivă de sus a orașului dominat de către celebru Dom sau a regiunii ce înconjoară Harta, program și detalii, aici.
 
 • Todi: comună liberă în perioadă medievală, oraș important în Umbria datorită poziției sale strategice, Todi este astăzi înainte de toate un oraș cu un farmec aparte, mic și cochet. La toate acestea se adaugă și faptul că natura a fost generoasă, orașul fiind situat pe un deal din care se poate admira toată regiunea din jur. Puteți petrece câteva ore bune prin Todi, însă spre deosebire de Orvieto, acesta nu are un obiectiv anume. Bucurați-va pur și simplu de peisaj rătăcind printre străduțele medievale, sau servici un espresso în Piazza del Popolo. Noi am prins din Todi o imagine de poveste cu apusul soarelui peste dealurile din jur, chiar din parcul ce se află la intrarea în oraș.

Ce ar mai fi de vizitat în vacanta in Umbria?

Umbria înseamnă cu siguranță mult mai mult decât orașelele vizitate de noi într-o zi și descrise în acest articol, plus Perugia și Assisi, despre care am povestit într-un alt articol. Dacă aveți mai mult timp la dispoziție prin Umbria, mai jos câteva idei:

 • Gubbio: orașul aflat în nordul Umbriei, la poalele Munților Apenini, este descris de către mulți ca fiind printre cele mai frumoase orașe medievale din Italia. Printre altele Gubbio este cunoscut pentru “Cel mai mare brad de Crăciun”, conform Cărții Recordurilor, sau pentru Corsa dei Ceri, un festival la care participă mii de oameni, desfășurat în Gubbio în luna mai.
 • Parcul Național Monti Sibillini: se întinde pe 70,000 de hectare și cuprinde atât o parte din regiunea Umbria cât și din regiunea, vecină Marche. Puteți vizita aici de orășele izolate, animale și plante rare, sau puteți încerca diverse activități în aer liber precum plibatul cu bicicleta sau hiking.
 • Lacul Trasimeno: al 4-lea la ca suprafață din Italia, lacul este înconjurat de dealuri și plantații de măslini, fiind un cadrul natural perfect în care vă puteți petrece ziua: vă puteți plimba cu barca pe apele liniștite, puteți închiria biciclete, sau vă puteți bucura pur și simplu de o zi liniștită în natură.


Sfaturi utile

1. Când să călătorești în Umbria?

Vremea în Umbria seamănă destul de mult cu cea din Bucurețti. Cea mai bună perioadă de vizitat Umbria este în lunile de primăvară târzie, început de vară, jumătatea lui aprilie - începutul lui iunie, atunci când dealurile sunt pline de flori, temperaturile sunt plăcute iar precipitațiile rare. Lunile iulie – august sunt cele mai călduroase, dar și cele mai aglomerate, iar toamna precipitațiile cad în cantități ceva mai mari.

2. Transport:

 • Umbria poate fi vizitată ușor din Roma (regiunea se află cam la 180 - 200 de kilometri de capitala Italiei) sau și mai rapid, puteți zbura direct în capitala Umbriei – Perugia, cu Wizz Air. Cel mai bine, dacă doriți să explorați regiunea pentru câteva zile este să vă închiriați o mașină. Trenurile nu sunt deloc ieftine în Italia, plus că veți mai pierde și timp cu conexiunile.
 • Cochete și ușor de străbătut la pas, prin orășele din Umbria nu aveți nevoie de transport în comun sau mașină.

3. Cazare:

Pentru a vizita Umbria, puteți alege o mulțime de optiuni de cazare. Te poti caza in Roma, Orvieto, Perugia.

 • Ușor de ajuns din România, departe de Umbria: Roma este variantă de cazare prin care puteți vizita Umbria pentru o excursie de o zi. Veți avea însă de parcurs cel puțin 4 ore pe drum, așa cum am descris și mai sus unde am explicat traseul.
 • Pentru a explora foarte bine regiunea: puteți alege Perugia, capitala Umbriei, situată central. De aici ajungeți ușor cu mașina într-o zi, în orice punct din Umbria. În plus, în Perugia zboară și Wizz Air din România.

4. Costuri:

Umbria nu are renumele Toscanei, regiunea vecină atunci când vine vorba de numărul  anual de turiști. Acest lucru este un punct pozitiv dacă ne gândim la costurile unei vacanțe aici vs. Toscana. Am avut ocazia să le comparăm într-un interval de timp de 10 zile și putem confirma faptul că  Umbria este o destinație mult mai ieftină.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Bucătăria specifică din Umbria este una preponderent cu accente rustice ce se spune că si-a păstrat foarte bine vechile caracteristici. Ceva specific? Pastele Strangozzi sunt paste specifice din Umbria, preparate cu trufe negre și sos picant.

La capitolul băuturi, Umbria este reprezentată cu cinste în lumea întreagă de unul către unul dintre cele mai apreciate vinuri - Orvieto Classico.

6. Ai grijă să:

 • Zonele istorice ale micilor orașe interzic accesul mașinilor ce nu au permis special, iar camerele de supraveghere se asigură că aceste reguli nu sunt încălcate. Dacă totuși ați pătruns în zonele interzise traficului pentru turiști, puteți anunța hotelul unde aveți cazare, pentru a transmite informația poliției și a vă scăpa de amendă.
 • În general orașele din Umbria sunt situate pe dealuri, așa că o recomandare bună este să vă alegeți cea mai comodă încălțăminte pe care o aveți.

7. Fii inspirat de Umbria 😍!:

Filmul My House in Umbria (2003) descrie viața în regiunea rurală a Umbriei pentru 4 străini ce aleg să își refacă viața aici.

Și pentru că Umbria tot este supranumită regiunea festivalurilor , vă puteți forma o imagine despre ceea ce înseamnă atmosfera de aici, dacă vizionați câteva minute din filmulețul cu Festivalul de Jazz din Umbria din 2014.

3 august 2019
vacanta tenerife

Tenerife – experiente exotice in Hawaii-ul Europei

Descopera ce are de oferit Hawaii-ul Europei intr-o vacanta in Tenerife, insula celor o mie de experiente exotice. Ghid turistic complet! Si daca tot povestim in acest articol de Tenerife, care este prima imagine care iti vine in minte? Pentru noi e o destinatie de inspiratie, insula celor o mie de experiente exotice, nu degeaba este numita Hawaii-ul Europei. De la trekking pe munti sau vulcani, la parcuri naturale cu […]
18 iunie 2019
vacanta in andaluzia cordoba

Vacanta in Andaluzia – Ce poți sa vizitezi in inima Spaniei

Afla ce poti sa vizitezi in Andaluzia, ce e de vazut si ce ar fi bine sa stii inainte sa iti planifici o vacanta in sudul Spaniei – ghid de calatorie!
19 ianuarie 2019
citybreak zaragoza spania

ESCAPADA DE WEEKEND: city break in Spania traditionala – Zaragoza si Aragon

Toti ne dorim sa ajungem in locuri speciale, mai putin vizitate. Noi am inceput seria de escapade de weekend cu un citybreak in Zaragoza si Aragon. Incepem o serie de articole inspirationale, dar si practice care speram sa va ajute sa calatoriti mai mult si mai frumos anul acesta. Vom numi serialul ***ESCAPADA DE WEEKEND***, cu propuneri complete de city break-uri de sub 500 de euro de persoana in locuri […]
7 octombrie 2018
Bermeo tara bascilor spania

Tara bascilor: o cultura milenara, o tara ne(re)cunoscuta

Calatoria mea in Tara Bascilor, sau Euskal Herria asa cum este ea numita in propria limba, mi-a aratat o cu totul alta partea a Spaniei, o parte care pare desprinsa total din stereotipiile si peisajele ce ne duc cu gandul la tara coridelor. Pare mai degraba o bucata din Irlanda ori Scotia, teleportata si asezata undeva in nordul peninsulei Iberice. Basca, limba ce a fost cenzurata ani la rand de […]
1 septembrie 2018
Palma de Mallorca Travelship

10 motive pentru care sa iti petreci vacanta de vara in Insula Mallorca

Pleaca in vacanta in Mallorca, o insula rupta din rai, cu coaste brazdate de valuri turcoaz, golfuletele mici si apusuri desprinse din povesti! Undeva in mijlocul Marii Mediterane, intre continentul unde au aparut primele civilizatii si batranul continent european, se afla o insula parca rupta din rai, ale carui coaste sunt brazdate de valurile turcoaz ale marii, golfuletele mici ascund pesteri neatinse parca, iar peisajele si apusurile sunt desprinse din […]