Jungla amazoniană şi Manaus: top 5 curiozități

la pescuit de pesti piranha

1. Știați că...numele de Amazon provine de la mitul grecesc al femeilor luptătoare? Totul a pornit de la zvonurile lansate de către primii coloniști spanioli din zonă ce au afirmat că în luptele lor cu băștinașii trebuiau să lupte și cu femei războinice.

2. Teatro Amazonas – Opera din Manaus – a fost închis publicului pentru aproape 90 de ani, după sfârșitul perioadei de boom a cauciucului și până după anii 1990.

3. După ce plantațiile de cauciuc s-au mutat spre Asia fiind mai ușor de transportat către Europa, orașul a decăzut foarte mult, fiind salvat în ultima vreme de măsurile Guvernului Brazilian ce l-au declarat zona liberă de comerț. De atunci populația orașului a crescut de la aproximativ 300,000 de locuitori în anul 1960 la 2 milioane, în prezent.

4. Suprafața distrusă de defrișări, incendii ori minerit în ultimii 50 de ani din pădurea Amazon ajunge aproape la dimensiunea Franței. Organizațiile mondiale și Guvernul Brazilian s-au mobilizat în ultimii ani, iar după anul 1990 dezastrul a fost încetinit.

5. În unele zone din Amazon diferența de nivel dintre sezonul inundat și cel uscat este cam de 40-50 de metri. Pentru a de adapta, oamenii de aici și-au construit case și anexe plutitoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share On Youtube
Contacteaza-ne!