Jungla amazoniana via Manaus, Brazilia | Travelship: calatorii memorabile

Jungla amazoniana via Manaus

Top 3 cuvinte: "pădurea lumii", sălbatic, "Parisul de la Tropice"

Dacă ar fi să ne imaginăm globul pământesc de la distanţă, doar cu pete de culoare (pământ, apă, deşert şi pădure), jungla amazoniana ar fi pata verde, "pădurea lumii", întinsă pe o suprafaţă de 5,5 milioane de km pătraţi, jumătate din Europa.

Datorită condiţiilor dure de trai, mare parte din jungla amazoniana este nelocuită şi chiar neexplorată: există suprafeţe imense de sălbăticie, fiind unul dintre locurile preferate ale documentarelor despre wildlife.

Dacă până acum poate ştiaţi doar de Parisul Paris, “Micul Paris” – Bucureşti, vă facem cunoştinţă cu "Parisul de la Tropice" - Manaus, un oraş construit după modelul Parisului în Lumea Nouă, la sfârşitul anilor 1800, atunci când se putea mândri cu statutul de “cel mai bogat oraş al Americii de Sud”.

Călători în jungla amazoniana şi în Manaus

Ziua 1: Primul contact cu jungla amazoniana

Cu tot ceea ce avea de oferit Rio, Coasta Verde ori Sao Paolo, jungla amazoniană a fost partea cea mai așteptată de noi din toată excursia pentru că însemna ceva complet necunoscut.

Primul nostru contact cu jungla a fost Billy, ghidul nostru pentru aventura din junglă: un omuleț cam de 1,6m, cu trăsături evidente de băștinaș și care s-a făcut imediat plăcut prin felul glumeț de a fi și prin povestirile sale. Despre Billy am scris mai multe aici.

Din piața de pește din Manaus aflată în port, am plecat alături de Billy și de cei cinci pești cumpărați de el pentru pregătirea prânzului, pe o barcă cu motor către cazarea noastră din junglă. A urmat un drum cam de trei ore: prima oprire a fost la “întâlnirea apelor” , acolo unde râul Solimoes se întâlnește cu Rio Negro, formând Amazonul.

În a doua porțiune de drum, am văzut primul sat din Amazon, Pareiro: la fel de colorat ca favelele din Rio, dar mult mai încercat de natură. Aici, în sezonul inundat din iarna braziliană, nivelul apei crește până la 50m. Fără prea multe posibilități, oamenii sunt nevoiți să fiarbă apa din râu de trei ori și asta nu îi ferește de boli.

După un scurt drum cu o dubiță, am revenit la principalul mijloc de transport de aici în sezonul inundat - barca, și cu ajutorul lui Tucan, un antreprenor local, am făcut cunoștință cu căsuța de lemn din junglă unde urma să ne petrecem o noapte.

Ararinha Lodge nu părea atât de sălbatică și rudimentară pe cât ne-o imaginasem, era plină de turiști din toate colțurile lumii, iar căsuța noastră avea curent electric, baie și era bine izolată de musafirii nepoftiți. Am plecat cu Billy într-o barcă în explorarea zonei. Nu prea aveam idea de ce va urma, dar știam de la Billy, specialistul, faptul că am ales bine să venim în junglă în sezonul inundat, atunci când ți-e mai la îndemână să observi animalele și plantele din barcă decât să înaintezi cu greu prin junglă. Detalii despre traseu nostru găsești la secțiune Ghid turistic (pe zile).

Billy ne-a impresionat prin simțurile hiperdezvolatate pe care le avea, reușind să observe de la sute de metri atracțiile junglei. Așa ne-am trezit și sub un copac în care Billy ne-a arăta de zor o maimuță pe care noi nu reușean să o vedem nici cu zoom-ul la maxim de la aparatul foto. Nicio problemă, celălalt ghid localnic s-a urcat maimuțește în copac și ne-a adus maimuța ca trofeu. Lazy monkey nu a părut deloc deranjată de întreruperea siestei, fiind foarte prietenoasă și lipicioasă cu noi.

A urmat un mic concurs de pescuit piranha, mici peștișori carnivori, numiți și foarfecele junglei. Lazy monkey și piranha sunt doar o mica parte din “prietenii”  întâlniți în junglă până când am fost întrerupți de apusul soarelui – deosebitant de plăcut în mijlocul pustietății. Deși am fost pescari iscusiți și am prins ceva piranha, seara cei de la cazare ne așteptau cu masa pusă și cu cel mai bine cotat pește al zonei, tambaqui, care ni s-a părut delicios.

Fiind deja noapte în junglă, mai urmau pentru noi două aventuri: vânătoare de aligatori cu Billy și dormitul în jungle. Unii sunt buni la matematică. Alții scriu frumos. Billy este cel mai bun la prins aligatori din zbor. Viața de noapte din junglă este la fel de gălăgioasă ca cea din Sao Paolo sau Rio, cu diferența că aici party animals sunt insect, păsări sau animale. La asta se mai adaugă o căldură sufocantă, ce ne-a ajutat să fim singuri în picioare pentru răsăritul de a doua zi.

rio negro intalnire jungla amazoniana

Datorită densităților diferite ale celor două râuri, am putut vedea cum ia naștere Amazonul

pareiro brazilia

Pareiro – favela de pe apă

jungla amazoniana

Shopping in benzinăria din Pareiro

jungla amazoniana inundata

Una dintre multele căsuțe plutitoare

Jungle lodge

Jungle lodge - cazarea noastră în junglă

Tucan – un antreprenor al locului, owner bar & transport local

Tucan – un antreprenor al locului, owner bar & transport local

miraj barca jungla amazoniana

Mirajul sezonului inundat în jungla amazoniană

lazy monkey jungla amazoniana

Proba maimuțească dar nu e panică man!! E lazy monkey - animalul de companie al oamenilor din junglă.

piranha pescuit jungla amazoniana

La pescuit de piranha.

dinti peste piranha jungla amazoniana

Piranha- foarfecele junglei

apus jungla amazoniana

Un apus de poveste în junglă

Ziua 2: Cum ”răsare soarele” pentru oamenii din Amazon

În junglă, răsăritul e cu atât mai spectaculos cu cât toată natura se trezește la viață și vorbim de o natură dintre cele mai variate: peste 3000 de specii de fructe (dintre care noi văzut munguba – fructul roșu folosit ca înlocuitor al bumbacului), 56.000 de speciii de plante (printre care mimosele – plantele care se inchid la atingere) și peste 1.700 de specii de păsări (de la cormorani la ciocănitoare Woody).

Am renunțat  pentru câteva ore la mijlocul clasic de transport pe apă ca să facem jungle trekking – o plimbare printre copaci de zeci de metri, unde ne-am simțit ca Gulliver în țara uriașilor. Cum totul era nou pentru noi pe aici, am rămas în minte cu tarantula capturată de Billy, nucul brazilian vechi de 300 de ani sau furnicile gigant dinoponera a căror mușcătură se spune că este similară cu impactul unui glonț.

Ne-am dorit să vedem și cum trăiesc localnicii în zonă și, cum în ultima vreme accesul la triburile autohtone este restricționat prin lege, Billy ne-a dus să cunoaștem o familie tipică din junglă. Fiind duminică, am avut norocul să ne întâlnim exact în locul în care s-au strâns cu mic cu mare să facă farina – un fel de mălai care este alimentul lor de bază alături de pește.

Localnicii ne-au primit cu brațele deschise (pentru ei turismul înseamnă dezvoltarea zonei). Membrii familiei, destul de numeroși (în jur de zece), erau puși pe glume. Pentru ei nu există grija zilei de mâine, ei nu au facturi sau rate de plătit. La ei lucrurile sunt simple: daca le este foame, prind pește și totul vine de la sine.

Am făcut apoi un tur al satului din junglă, organizat de Billy. Format în sezonul inundat din căsuțe plutitoare răsfirate pe marginea apei, din comunitate nu lipseau biserica, școala, căsuța doctorului și, cum vorbim de Brazilia… îndrăgitul teren de fotbal.

prin jungla

Echipa de șoc a pornit la trekking prin junglă :)

nuc brazilian jungla amazoniana

Nucul brazilian - 50m înălțime, 1000 de ani vechime, cea mai dură esență lemnoasă.

paianjen jungla Amazon

Nu oricine poate face asta. Noi ne-am mulțumit doar cu poza :).

farinha pâinea cea de toate zilele in jungla amazon

La farinha - pâinea cea de toate zilele a oamenilor din junglă

biserica din jungla pe apa

Nici lăcașul de rugăciune nu lipsește :)

Ziua 3:  Manaus – poarta de acces către junglă

Principala poartă de acces către jungla amazoniană nu e un sătuc cu câteva corturi, ci o adevărată metropolă, cam cât Bucureştiul ca populaţie…însă ceva mai hot. Dacă Bucureştiul era numit în vremurile bune “Micul Paris”, Manaus a primit supra-numele „Parisul de la Tropice”.  Pe la sfârşitul anilor 1800, datorită resurselor de cauciuc din zonă, Manaus a însemnat “Tărâmul Făgăduinţei” pentru baronii vremii din Europa. Cum aceşti europeni cu pretenţii s-au trezit la câteva mii de kilometri distanţă de luxul cu care erau obişnuiţi, nu a durat mult până când Manaus şi-a câştigat numele de „Parisul de la Tropice”, devenind cel mai bogat oraş din America de Sud.

Perioada de maximă glorie a fost atinsă atunci când a fost construită Opera din Manaus - Teatrul Amazonas, sora geamănă a operei din Paris. Pe principiul “Dacă nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte”, se spune că opera a fost construită pentru ca aristocraţia din Manaus să se poată bucura de un spectacol al lui Enrico Caruso.

Când am ajuns prima dată în centrul oraşului Manaus, clădirea cu accente europene ne-a atras din prima atenţia, cu atât mai mult cu cât la intrarea în Operă, stăteau răbdători câteva sute de oameni…care nu se ocupau cu exportul cauciului şi nici nu îl aşteptau pe Caruso, ci distracţia de duminică din Manaus: spectacolele gratuite oferite de către primărie.

Noi ne-am mulţumit cu un tur de o oră al Operei, cu Samyr, un ghid local foarte pasionat şi un bun reprezentant al diversităţii culturale de aici. Samyr ne-a trecut prin perioadele de dezvoltare ale oraşului, iar de la balconul Operei, ne-a arătat cum fiecare dintre acestea şi-a lăsat amprenta asupra oraşului. De sus, Manaus are 3 cercuri concentrice: centrul europenizat si cochet de pe vremea baronilor cauciucului de la sfarsitul anilor 1800 - The Paris of the Tropics; al doilea cerc, urban si industrializat, dezvoltat de marile corporatii incepand cu anii '70; si ultimul cerc - al vietii rudimentare si salbatice din jungla amazoniana care e ca intindere aproape cat Europa.

Mobilă din Paris, marmură din Italia şi oţel din Scoţia, minţi strălucite de peste tot din lume, tavan ce imită structura vazută de jos a turnului Eiffel sau Romeo si Julieta cu happy end…cam asta înseamnă Teatrul Amazonas, mândria de ieri şi de astăzi a Manausului.

După Operă, am rătăcit puţin prin centrul oraşului, cu scurte opriri la o îngheţată, pe băncuţele din centru, pentru câteva poze şi în final, când ne-a răzbit foame, la terasa Tambaqui de Banda, recomandarea ghidului din junglă, Billy, unde ce putea servi altceva decât peşte  .

Am mai fi vrut sa vedem Palatul Rio Negro, reşedinţa guvernatorului de Manaus, dar şi gazda a două muzee, însă fiind în “revizie tehnică”, l-am admirat doar de afară.

Pentru că mai aveam ceva timp la dispoziţie, ne-am mai plimbat pe străduţe şi am nimerit în mijlocului unei petreceri specifice Americii de Sud, ruptă parc din telenovele. Dacă jumătate de oraş era la opera, cealaltă jumătate dansa în stradă, printre grătare cu churrascaria, bere, strigăte de galerie cu meciuri în direct şi muzică latină cântată chiar de petrecăreţi.

teatro amazonas manaus brazilia parisul din jungla

După atâtea influenţe europene, măcar cupola să fie în stil brazilian: “Ordine şi Progres”.

uniforma scolari manaus brazilia jungla amazoniana

Tot “Ordine şi Progres”, viitorul de mâine al ţării

brazilia manaus teatru loja jungla amazoniana

Teatrul Amazonas - vedere din lojă

manaus cercuri virtuale de dezvoltare jungla amazoniana

Manaus și cele trei cercuri ale sale de dezvoltare

manaus resturant peste bun tambaqui jungla amazoniana

Tambaqui de Banda - cel mai bun loc pentru a mânca tambaqui :)

tambaqui peste gatit brazilia jungla amazoniana

Acum ne credeți pe cuvânt?

Palatul Rio Negro sau o parte din epoca de aur a Manausului jungla amazoniana

Palatul Rio Negro sau o parte din epoca de aur a Manausului

favela Manaus Brazilia jungla amazoniana

Un fel de favelă din Manaus - Brazilia

Reţeta duminicii din Manaus churrascaria, bere, muzică

Churrascaria pentru toată lumea! :)


Oameni ai locului

În jungla amazoniană, “Adventuration in the Amazonation!” este sloganul cu care te întâmpină Billy, ghidul din jungla amazoniană. El  îi descrie cel mai bine pe oamenii de aici, fiind unul dintre ei: “Pentru oamenii din junglă nu există grija zilei de mâine, ei nu au facturi sau rate de plătit. La ei lucrurile sunt simple: daca le este foame, prind pește și totul vine de la sine."

În Manaus „există două anotimpuri: rainy hot şi sunny hot, cu un numitor comun – peste 30° Celsius. Dacă diversitate în anotimpuri nu avem, de diversitate culturală nu ne plângem: Manaus e casă pentru europeni, japonezi, chinezi, indieni, cu toţii atraşi de mirajul unei zone economice cu zero taxe.” ne împărtăşeşte Samyr, ghidul de la Teatrul Amazonas din Manaus, omul cu origini în cinci ţări (Germania, Italia, Portugalia, India şi Turcia).

ghid junglaa Billy

Faceți cunoștință cu Billy :).

localnic Manaus ghid teatro amazonas

Samyr, localnicul din Manaus cu strămoși în 5 țări


5 Motive pentru a vizita Jungla amazoniană și Manaus:

În jungla amazoniană am trăit unele dintre cele mai interesante experiențe din viață: am mers la pescuit de piranha, la vânătoare de aligatori, am luat masa cu o familie de băștinași sau am dormit într-o cabană de lemn auzind toată noaptea "concertul" animalelor sălbatice.

Datorită faptului că singura modalitate de a comunica cu restul lumii este pe calea aerului sau a apei, în zona Manaus se păstrează cel mai bine din Brazilia cultura și vechile obiceiuri ale triburilor native de indieni.

Orașul Manaus este principal poartă de acces pentru a vizita fauna și flora din zona braziliană a Amazonului. Nu multe locuri în lume se pot lăuda cu o asemenea varietate de specii rare.

Începând cu poveștile din copilărie cu Tarzan și până la filmele moderne, cu toții ne-am tot închipuit cum ar arăta viața în junglă. Ocazia de a petrece câteva zile rupți de lumea reală este una unică în viață.

La câțiva kilometri de Manaus, Rio Negro întâlnește Solimoes, formând chiar sub ochii tăi Amazonul, cel mai mare fluviu din lume.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Manaus, principala poartă de intrare în jungla amazoniană este cam la 4 ore de zbor de Sao Paulo, orașul de unde noi am venit. Altă variantă foarte populară ar fi zborul din Rio. Ambele variante pot fi efectuate cu TAM Airlines la un tarif foarte convenabil.

Aeroportul din Manaus este situat la aproximativ 15 kilometri de oraș. Puteți alege ca variantă de transfer fie taxiul, ce costa în jur de 18 dolari sau puteți merge pe varianta 2: negociați cu cei ce se vor ocupa de turul în junglă pentru a vă asigura în prețul turului inclusiv transferul de la aeroport, așa cum am făcut și noi de altfel.

Zilele 1 și 2: Jungla Amazoniană

Un lucru este sigur: nu ai cum să vizitezi jungla fără un tur organizat. Noi am ales varianta Amazon Eco Discoveries, datorită lui Billy, ghidul local ce ne-a fost recomandat de niște prieteni ce au fost foarte încântați de el. După ce discuți cu cei de aici, nu mai ai de ce să îți faci niciun fel de griji în ceea ce privește explorarea junglei sau transferurile necesare. Ei vă vor asigura transferul de la aeroport la hotel, apoi de la hotel în junglă, cazarea în junglă, masa în junglă, și toate celelalte tururile dorite.

barca jungla

Programul de după masă...

Ziua 2 – Manaus

O zi plină este suficientă pentru a vizita Manaus. Centrul orașului se învârte în jurul celebrei opere. Dacă ești inspirat și alegi cazarea aproape, nu vei avea nicio problemă să explorezi orașul la pas.

Teatro Amazonas sau Palatul Rio Negro sunt obiectivele principale, însă mai mult decât atât, orașul vă va surprinde prin amestecul clădirilor construite în perioada de glorie, clădirile industriale ce aduc aminte de verii noștrii din est ori diversitatea oamenilor întâlniți aici.

brazilia manaus piata centrala

Piața centrală din Manaus

Ce a mai rămas de vizitat?

Eu din păcate nu am avut şi a patra sau a cincea zi la dispoziţie, însă sunt pe puţin câteva locuri care au rămas pe listă şi pe care cu siguranţă le voi vizita cu următoarea ocazie: Tibidabo şi Parcul Labirintului din Horta, Camp Nou şi Carrer de Tubella.

Spuneam că Barcelona e frumoasă prin cadrele sale naturale, iar Tibidabo este acel loc de unde poţi admira oraşul în linişte. Mai mult, cel mai înalt punct din lanţul muntos catalan, Tibidabo adăposteşte biserica Sagrada Coazon (“traducere” după Sacre Coeur de Paris) şi parcul de distracţii Tibidabo, unul dintre cele mai vechi din lume, care funcţioneză de mai bine de 100 de ani.

Parcul – labirint este cel mai vechi parc din Barcelona, o bijuterie a anilor 1700, cu grădini labirintice sculptate sub formă de coloane, pereţi vii şi paturi de flori.

De asemenea, stadionul FC Barcelona, Camp Nou, cu siguranţă merită vizitat.  Şi dacă tot eşti prin zonă te sfătuiesc să te plimbi pe Carrer de Tubella, o străduţă interioară a unui mic cartier englezesc pierdut printre blocurile Barcelonei. Cele 22 de case cu etaj, cochete, cu balcon şi cu câte o grădină în miniatură la intrare şi-au câştigat numele de Le Corts.


Sfaturi utile

Moneda națională a brazilienilor este realul: 1 real brazilian = 0,3 dolari sau 1,4 lei.

Pentru zona Manaus – Amazon, este nevoie sa vă faceți înainte cu aproximativ o lună de plecare, vaccinul contra febrei galbene, iar pentru a vă proteja împotriva malariei, va fi nevoie să luați pastile.

În ceea ce privește țânțarii și insectele din junglă, vă puteți apăra cu un spray împotriva insectelor (cel mai bine să îl cumpărați direct din Brazilia, pentru că are altă concentrație decât ceea ce se găsește în România). Pentru a vă apăra de umiditatea foarte mare, este recomandat să purtați haine cu mânecă lungă, iar pentru excursia din junglă este bine să aveți la voi bocanci de trekking.

Din ce am discutat cu ghidul nostru din junglă, Billy, cei ce vor să petreacă mai mult de 2-3 nopți în sălbăticie, trebuie să fie foarte puternici. Zgomotul insectelor și al animalelor, dar și umiditatea și căldura, te fac să fii un paznic al nopții. Noi am stat doar o noapte și îi dăm dreptate în totalitate lui Billy .

6 februarie 2016
soldatei muzeu sao paolo

Sao Paolo: top 5 curiozități

1. Știați că...dacă Sao Paulo ar fi o țară, economia sa ar fi pe locul 47 în lume, cam de dimensiunea Ungariei sau a Israelului, fiind al 10-lea oraș al lumii1 în ceea ce privește PIB-ul? [...].
6 februarie 2016
favela rio de janeiro

Rio de Janeiro: top 5 curiozități

1. Știați că...renumitul Carnavalul de la Rio datează încă din anul 1723, fiind considerat cel mai mare carnaval din lume, cu aproximativ 2 milioane de oameni aflați zilnic pe străzi? [...].
6 februarie 2016
jungla amazoniana piranha

Jungla amazoniană şi Manaus: top 5 curiozități

1. Știați că...în unele zone din Amazon diferența de nivel dintre sezonul inundat și cel uscat este cam de 40-50 de metri? Pentru a se adapta, oamenii de aici și-au construit case și anexe plutitoare [...].
6 februarie 2016
papagali colorati rio iguazu

Iguazu: top 5 curiozități

1. Știați că...din cele aproximativ 250 de cascade, Garganta del Diablo sau Gâtul Diavolului, pe românește, este cel locul cel mai cunoscut și spectaculos? Aici apa curge de la 80 de metri înalțime (cu aproximativ 30 de metri mai înaltă decat Niagara) [...].
6 februarie 2016
plimbare jeep drum coasta verde

Coasta Verde a Braziliei: top 5 curiozități

1. Știați că...Angra Dos Reis este format din 365 de insule , o parte din ele proprietate privată a celebrităților din lumea întreaga? De exemplu, Ricky Martin a ales să cumpere o insulă în Angra Dos Reis pentru suma de 8 milioane $ [...].