Delhi este „orasul construit peste alte orase”, un loc in care istoria s-a incapatanat sa mearga mai departe, desi in locul in care astazi se gaseste orasul modern au fost de-a lungul timpului alte șapte orase, cel putin tot atatea regate si imperii, povesti si lupte fara de sfarsit.
Delhi a renascut de fiecare data precum o pasare Phoenix si astazi reuseste sa pastreze intre strazile sale urmele unor culturi ce au dominat Asia timp de secole intregi.
Delhi este numele zonei metropolitane ce se intinde pe cateva sute de kilometri patrati si reuneste mai mult de 20 de milioane de locuitori, fiind in acelasi timp, unul dintre cele mai mari aglomeratii urbane ale lumii, dar si una dintre cele mai poluate si haotice. Aici intalnim cel putin 3 lumi diferite si pare ca teleportarea in timp este ceva real.
Pe de-o parte avem Old Delhi, vechiul oras unde civilizatia si globalizarea par sa se loveasca de un zid invizibil, de netrecut. Este un haos de nedescris, locul in care vanzatorii ambulanti, tuk-tuk-urile, bicicletele sau vacile lupta pentru fiecare centimetru patrat intr-o scena plina de mirosuri si zgomote infernale.
Trei statii de metrou si doar zece minute mai tarziu, te trezesti in New Delhi, orasul nou, construit de catre englezii ce conduceau India acum 100 de ani. La inceputul secolului trecut, englezii au hotarat sa construiasca un oras complet nou in Delhi.
Cum India era “perla coroanei”, in nici 20 de ani, Sir Edwin Lutyens, arhitectul casei regale, a proiectat un oras modern cu bulevarde largi, spatii verzi, case impunatoare in stil colonial si monumente de anvergura.
New Delhi a devenit astfel unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii la acea vreme iar memoria arhitectului englez a ramas in posteritate prin denumirea de Lutyens – Delhi, orasul nou.
Ceea ce a proiectat Lutyens in New Delhi starneste si astazi admiratia si mirarea multor oameni, orasul fiind unul dintre cele mai verzi din lume, cu peste 20% din suprafata acoperita de parcuri sau paduri. Asa ca nu va speriati prea tare, Delhi nu inseamna doar haos si poluare, este si o insula verde!
Privind acum spre viitor, India este una dintre marile economii ale lumii, iar Delhi trebuie sa tina si el pasul cu evolutia. Asa s-a dezvoltat in ultimii 10 ani Gurgaon sau Delhi-ul secolului XXI.
Aici cladirile de birouri cu fatada din sticla si turnurile zgarie-norilor brazdeaza cerul, autostrazile suspendate si infrastructura ultramoderna asigura logistica iar milioanele de indieni ce lucreaza in zona sunt gata sa duca progresul mai departe.
Old Delhi apartine istoriei si a ramas intepenit in timp, New Delhi este capitala Indiei si amintirea rafinamentului in stil colonial, iar Gurgaon este viitorul. Toate poarta un singur nume insa, iar acela este Delhi!
Delhi face parte in asa numitul Trunghi de Aur al Indiei, alaturi de Jaipur si Agra cu al sau Taj Mahal, locurile in care mai toti turistii ce ajung in India vor sa ajunga macar o data-n viata. Distanta intre oricare dintre cele 3 orase se parcurge cu masina sau trenul in aproximativ 4 – 5 ore, ori cu avionul printr-un zbor rapid de sub o ora cu avionul.
In Delhi am aterizat pe aeroportul international Indira Gandhi printr-un zbor cu Gulf Air cu escala via Bahrain. De aici am luat un taxi autorizat (ceea ce va recomandam si voua de altfel) si in aproximativ o ora eram deja la hotelul nostru din zona Old Delhi.
Haosul din Delhi este deja proverbial, asa ca inarmati-va cu multa rabdare 😊. Va recomandam sa folositi cat mai bine metroul, deloc aglomerat si foarte bine pus la punct. Pentru experienta si pentru a va deplasa pe distante nu foarte lungi, puteti incerca si tuk-tuk-urile prezente la orice colt de strada. Nu uitati sa agreati in prealabil costul cursei si sa tineti cont ca pretul oferit turistilor este cel putin dublu fata de cel pentru localnici, asa ca puteti negocia fara probleme. Daca aveti cartela locala cu internet puteti folosi si UBER-ul, un serviciu ce functioneaza bine prin India in general.
In ceea ce priveste siguranta, chiar daca este un oras extrem de aglomerat, nu ne-am simtit nicio clipa in nesiguranta prin Delhi. Cu toate acestea, aveti grija la hotii de buzunare si nu purtati lucrurile de valoare la vedere, sfat ce se aplica pana la urma prin mai toate colturile lumii.
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!