Lacul Atitlan – locul de vis al yoghinilor - Travelship.ro

Lacul Atitlan – locul de vis al yoghinilor

 Top 3 cuvinte: relaxare, spiritualitate, tradiții

Cel mai frumos lac de pe pământ! Așa îl numea acum 100 de ani Aldous Huxley, un filosof și scriitor britanic. Așa îl numesc și zecile de mii de expați ce își dau la schimb birourile din zgârie-norii din sticlă pe o căsuță colorată pe malul lacului. O zi ne-a fost suficientă și nouă pentru a-l numi la fel. Imaginați-vă un lac imens, cu apă limpede în care se reflectă, în lumina soarelui puternic, imaginea vulcanilor ce îl păzesc.

Dincolo de frumusețile naturale, lacul Atitlan e locul ideal în care să trăiești. Firmele producătoare de aer condiționat ar da cu siguranță faliment pe aici, pentru că temperatura e perfectă tot timpul anului (21-27 grade Celsius). Dacă sunteți în căutarea unui loc pentru relaxare, bine ați venit la Atitlan! Grijile rămân acasă, dar fiți atenți, s-ar putea să refuzați zborul de întoarcere! 😍

Nu, nu e acea relaxare pe care o întâlnești pe la vecinii greco-turco-bulgari. Este mai mult despre natură, grădini cu mult verde, liniște și spiritualitate. Backpackeri, hipsteri bărboși sau expați care au lăsat costumele scumpe acasă, cu toții vin de prin toate colțurile lumii aici ca să se regăsească. Mai peste tot în localitățile de pe lac, au răsărit la tot pasul centre de yoga, meditație, masaje sau alte nebunii cărora nu le-am reținut numele. De altfel, se spune că în jurul lacului Atitlan s-a creat o anumită energie ciudată a locului. Poate datorită altitudinii mari la care se află lacul (1600m) sau poate datorită obiceiurilor mayașe care credeau în simbolism, pe aici circulă tot felul de povești despre vise desprinse din altă lume.

La poalele vulcanilor, și-au găsit adăpost în cele câteva sătuce zeci de mii de mayași care au reușit să rămână oarecum izolați de ororile cuceririi spaniole sau de masacrul din războiul civil din Guatemala. Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, mayașii de aici au dus mai departe tradițiile străvechi: femeile mayașe cos manual bluzele cu broderii, pe stradă portul național se poartă cu mândrie, copiii sunt învățați limba mayașă și deși valul de turiști descoperă din ce în ce mai mult frumusețea secretă a locului, tradițiile rămân la ele acasă, la Atitlan!

Călători la Atitlan!

Ca mai toate frumusețile din Guatemala, și pentru a ajunge la lacul Atitlan trebuie să depui ceva efort. Cu autobuzul/ microbuzul turistic, ajungi aici cam în trei ore dacă pleci din Antigua Guatemala sau capitala, Guatemala City. Noi nu am avut curajul și curiozitatea necesară să ne aventurăm în Guatemala City, așa că, după escaladarea vulcanului Acatenango din Antigua, am ales varianta mai simplă și nu cu mult mai scumpă: ne-am inchiriat o mașină din Antigua și am pornit la drum pe șoselele din Guatemala.

Cu tot cu mașină închiriată, am făcut mai mult de trei ore pentru că am greșit de câteva ori drumul spre Panajachel, cel mai cunoscut oraș de pe malul lacului Atitlan, acolo unde urma să ne petrecem următoarele două nopți. Nu-i nimic, ce dacă ne-am rătăcit, am avut ocazia să descoperim și Guatemala neturistică, cu ale sale colibe de mayași ce stau să se dărâme la prima furtună și cu femeile ce nu își uită portul tradițional niciodată.

Am ajuns destul de târziu în Panajachel, dar asta nu înseamnă că străzile erau pustii. Turiștii și localnicii mișunau de zor pe străzile pline de magazine și terase. De altfel, orașul este recunoscut pentru magazinele de suveniruri tradiționale la prețuri mult mai avantajoase decât în restul Guatemalei. Așa că, dacă ajungeți prin Guatemala, shop in Panajachel!

Dar înainte să mergem la culcare am încercat un delicios street food, în limbaj local pupusas, despre care credeam inițial că-i un fel de mâncare tradițională de pe aici. Totuși, după ce am mâncat cu poftă tot, am aflat că cea mai bună tortilla cu carne de porc, legume, murături și sosuri bogate încercată prin America Centrală era de fapt rețetă tradițională din El Salvador, și nu din Guatemala .

Nu aveam decât o zi plină la dispoziție pentru a alege din mulțimile de activități și locuri în care putem merge: cucerirea munților vulcanici, tur cu bicicleta, descoperirea satelor tradiționale, yoga și meditație în San Marcos la Laguna, plimbare cu kayak-ul, baie în apa limpede, shopping, tururi cu localnicii și mai putem umple o pagină în ritmul acesta 😀). Tocmai de aceea, vă recomandăm să stați 2-3 zile pe aici.

Chiar dacă am stat doar o zi, noroc că ne făcusem de acasă temele și am experimentat într-o zi câteva locuri ce ne vor rămâne cu siguranță mult timp în minte.

Soare pe cer cât cuprinde, nici pic de vânt, un mic dejun copios și o cafea zdravănă. Eram gata de acțiune! Pe la 8 dimineața eram deja într-o lancha (barcă publică de transport local), ce urma să ne ducă în primul sătuc, Santa Cruz. De altfel, bărcile publice circulă la intervale regulate (15 minute) și sunt principalul mijloc de transport ce leagă localitățile din jurul lacului. Mai aveți varianta bărcilor private, mult mai scumpe care nu merită de altfel banii. Cu mașina nu-i deloc o idee bună să plecați din sat în sat, pentru că veți ocoli foarte mult.

Începe-ți dimineața cu puțină miscare și o priveliște de vis

În Santa Cruz am făcut încalzirea de dimineață, urcând potecile aproape verticale și refuzând cu încăpățănare propunerile antreprenorilor locali, șoferi de tuk-tuk. Asta pentru că la fiecare pas ne opream să admirăm peisajul cu lacul Atitlan ce strălucea mai tare ca soarele și căsuțele colorate de pe deal, înconjurate de verdeață. Nu mulți turiști se încumetă să urce până sus în deal și poate și de asta sătucul este atât de bine păstrat. Copiii se joacă liniștiți în stradă, oamenii îți zâmbesc prietenos din fața casei și magazinele seamană parcă cu cele din Cuba.

Portul din Panajachel guatemala

Să începem ziua bine 🙂

Sat de pe lacul Atitlan guatemala

Deja se vede primul sătuc, de abia așteptam să explorăm locurile

Vedere de sus lacul Atitlan Guatemala

Cam așa era priveliștea lacului de sus din Santa Cruz

Relaxează-te într-un Infinity Pool ce se prelungește în imensitatea Lacului Atitlan

Un cocktail răcoritor pe marginea piscinei, șezlonguri însorite, o terasă primitoare unde poți servi un pește proaspăt și multe sărituri în lacul Atitlan de pe pontonul din față. Să îți tot treacă zilele așa!  În Jabailito, un sătuc retras la câteva minute de mers cu barca din Santa Cruz, se află Club Ven Aca, un resort administrat de către un belgian retras aici anticipat, pentru o pensie mai bună 😋).

Resort club ven aca jaibailito la lacul Atitlan

Am ajuns în paradis <3

jaibailito infinity pool guatemala lacul atitlan

Să îți tot petreci ziua pe aici!

Descoperă liniștea printre yoghinii din San Marcos la Laguna

Ați ajuns pe tărâmul mâncării sănătoase, meditației și al sedințelor de yoga. San Marcos la Laguna este un mix fericit între tradițiile și credințele mayașe bine păstrate și curentul din ce în ce mai pe val  de mindfulness al celor  ce caută regăsirea interioară. Ce-i pe aici? Muultă liniște! Grădini verzi în care se practică yoga, meditație sau masaje mayașe (nu râdeți, astea chiar te vindecă! sunt ceva mai diferite decât cele thailandeze), ateliere locale de creație, steet-cântăreți ce își câștigă existența din două coarde la chitară și un parc verde cu o trambulină celebră de sărituri în apă, înaltă de 8 metri. Asta-i doar pentru cei curajoși, noi ne-am mulțumit să facem galerie 😃. Dintre toate “atracțiile locului”, Anda a încercat rețeta specială de aici: yoga combinată cu meditație și a fost tare încântată la final.

Port traditional mayas guatemala

Femeile mayase duc mai departe tradiția

meditatie yoga mindfulness san marcos guatemala

Meniul zilei în San Marcos la Laguna

Yoga la lacul Atitlan san marcos

Și puțină practică nu strică

Încheie ziua în stil mare, cu un apus în flăcări pe Lacul Atitlan

Aici e simplu. A fost cel mai spectaculos apus din viața noastră. Și cum lucrurile frumoase sunt de multe ori gratuite, am prins apusul din barca publică ce ne aducea acasă din San Marcos. Părea o scenă desprinsă din Apocalipsă, în care cerul parcă luase pur și simplu foc. Nu fiți supărați,  am înțeles că un astfel de apus e ceva normal pe aici, așa că aveți șanse să-l prindeți și voi. Atitlan vă așteaptă!

Apus la lacul Atitlan guatemala

Cea mai plăcută călătorie cu transportul public local

Cer rosu lacul Atitlan guatemala apus

Lacul Atitlan în flăcări

Nu se pleacă de la Atitlan fără câteva suveniruri locale

Seara a fost o plăcere să ne plimbăm pe Calle Santander, cea mai animată stradă din Panajachel,  la vânătoare de suveniruri. Dacă tragem linie, mai mult ele ne-au vânat pe noi pentru că, fiind lucrate manual și vândute de către localnicii mayași, îți luau care mai de care ochii. Și uite așa ne-am trezit cu bagajul plin.

O dată cu Atitlan, se încheia și aventura noastră în Guatemala, țara ce ne-a surpins cel mai mult într-un mod plăcut, din toată Vacanța noastră de o lună prin America Latină.

Cumparaturi souveniruri Panajachel Guatemala

Ne-am încheiat seara pe Calle Santander din Panajachel, la cumpărături

Suveniruri mayașe lacul Atitlan

Și prada de război…

Oameni ai locului

Panajachel mai este numit și “Gringotenango” (gringo = străin în argoul local), datorită felului în care localnicii îți duc viața prin comuniunea perfectă cu turiștii. Localnicii produc totul local, iar turiștii cumpără mărfurile, asigurându-le astfel oamenilor de aici un trai decent.

În ultima seară, pe Calle Santander din Panajachel, am întâlnit o bătrânică mayașă tare drăguță. Juana și fiul ei, administrau magazinul local în care vindeau haine cu broderii lucrate manual.

Nu vă imaginați că-i muncă ușoară,  a fost extrem de greu să negociem cu Juana, bătrânica ținându-se tare pe poziție: “Nu știți voi câtă muncă stă într-o simplă bluză cusută manual. Fata mea petrece uneori și trei luni șă lucreze o astfel de operă”.

Am plătit în final cam 50 de dolari pe bluză și am plecat către hotel. După 10 minute am avut parte de cea mai frumoasă surpriză din Guatemala. Anda își uitase geanta în magazinul bătrânei, însă fiul ei a alergat jumătate de oraș după noi să ne-o înapoieze.

Da, cam așa sunt oamenii simpli în Guatemala și nu cum se scrie pe internet despre această țară.

Haine traditionale mayase magazin souveniruri guatemala

Juana, bătrânica antreprenoare mayașă

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!