Laponia, în vizită la Moș Crăciun: Propunere traseu de 7 zile - Travelship

Laponia, în vizită la Moș Crăciun: Propunere traseu de 7 zile

muzeul atrikum laponia aurora boreala

Spectacolul naturii, aurora boreală

traseu

Ce spuneți de 7 zile în Helsinki și în Țara lui Moș Crăciun, la capătul pământului, tocmai în Laponia?! 😉

Nu sunt multe locuri în lume mai potrivite de a petrece Crăciunul decât Rovaniemi, acolo unde experiența creată de ținuturile înzăpezite ale Laponiei luminate multicolor de către aurora boreală, descriu cel mai bine ce înseamnă “acasă la Moș Crăciun”. Totul pare de basm pe aici, indiferent că ai 5 sau 50 de ani 😍.

Rovaniemi este recunoscut oficial în toată lumea de mai bine de 30 de ani ca fiind casa lui Moș Crăciun. De atunci i-au trecut pragul pe aici moșului cântăreți, politicieni, atleți și tot felul de personalități ale lumii. Odată cu ei ajung anual și peste 300.000 de turiști. Acum poate fi și rândul vostru 😋.

 

Când să călătorești în Laponia?

Perioada optimă de călătorie în Helsinki sau Laponia depinde foarte mult de ce vă doriți. Pentru a vă bucura de natură și soare, alegeți mai – august. Însă pentru activități de iarnă, multă zăpadă și aurora boreală, luna decembrie este perfectă.

 

Transport:

 • Biletul de avion: poate fi rezervat cu Blue Air de aici. De la aeroportul din Helsinki până în centrul orașului ajungeți în 30 de minute cu shuttle bus-ul ce costă 7 euro pe sens (biletul îl luați direct de la șofer). Autobuzele pleacă chiar din fața aeroportului spre oraș din 10 în 10 minute.

buc - helsinki oferta bilet avion

*Preț valabil la data căutării, 5 noiembrie 2017.

 • Trenul de noapte spre Rovaniemi din Helsinki pleacă din gara centrală tot pe 24 decembrie și costă 159 euro dus-întors de persoană. Puteți alege orele de plecare și rezerva direct biletele de aici. Condițiile de dormit la cușetă sunt foarte bune, așa că nu aveți de ce să vă faceți griji în ceea ce privește confortul.

harta helsinki laponia tren

 

Cazare:

Drumul Helsinki-Rovaniemi vă recomandăm să îl rezervați cu loc la cușetă peste noapte atât la dus, cât și la întors. Astfel, veți ieși un pic mai bine pe cele 2 nopți de cazare, cazările nefiind tocmai ieftine pe aici.

În Rovaniemi chiar în perioada Crăciunului, cazările nu sunt deloc ieftine. Singura varianta rezonabilă de cazare pe care am găsit-o este un apartament de 4 persoane ce costă 900 de euro pentru 3 zile. Restul cazărilor pleacă de la 1.000 de euro camera dublă, pentru cele 3 zile de cazare necesare aici.

În Helsinki, veți avea nevoie doar de 2 nopți de cazare. Dacă alegeți să vă cazați în centrul orașului, pentru a putea explora zonele de interes mai ușor vă puteți aștepta la un tarif mediu de 100 – 120 euro camera dublă pe noapte.

 

Propunere de traseu:

Prima zi: Drumul până în Rovaniemi și puțin din Helsinki

De la prânz și până pe seară când luați trenul mai departe spre Laponia aveți cam 6 ore la dispoziție să explorați la pas capitala Finlandei. Nu vă așteptați să găsiți o mare metropolă cu străzi aglomerate, agitație și monumente la tot pasul. Helsinki este mai de grabă un oraș cochet și liniștit în care atmosfera nordică este la ea acasă.

Un mod plăcut de a descoperi capitala este să vă plimbați cu tramvaiele numărul 2 și 3 ce înconjoară centrul orașului.

helsinki oras

Bine ați venit în Helsinki! <3

 

5 zile prin țara lui Moș Crăciun

Majoritatea turiștilor ce ajung în capitala Laponiei, Rovaniemi, vin pentru un singur lucru: să-l întălnească pe Moș Crăciun!

Cu toate acestea, orășelul de 60.000 de locuitori merită mult mai multă atenție și cu siguranță 5 zile petrecute aici nu vă vor da ocazia să vă plictisiți. Ca întindere, Rovaniemi este unul dintre cele mai mari orașe ale Europei, însa centrul poate fi ușor acoperit la pas.

Ce puteți face în Rovaniemi și împrejurimi?

 • Încercați poronkäristys, felul lor tradițional de mâncare, ce constă în carne de ren tocată mărunt și amestecată într-o tigaie cu unt, apă și ceva gem. Fiind măncarea lor tradițională, o găsiți pe toate drumurile în ținutul Laponiei. Ciudat? Vă lăsăm să vă decideți singuri! J

 

 • Admirați spectacolul naturii și bucurați-vă de aurora boreală, un fenomen unic în lume. Uneori cele mai frumoase lucruri de pe pământ sunt gratis. Luminile apar în mod normal între jumătatea lui august și aprilie între 10 seara și 2 noaptea. Durează de obicei între câteva minute și chiar ore întregi. Cele mai bune locuri de observație sunt în zonele ferite de lumină artificială.

 

 • Mergeți chiar în satul lui Moș Crăciun, aflat la doar 8 kilometri de Rovaniemi ( 30 de minute de mers cu autobuzul numărul 8). Aici veți da peste linia ce marchează cercul arctic dar și peste adevărata lui casă unde îl puteți întâlni chiar pe Moș Crăciun J.

 

 • Parcul de distracții al lui Moș Crăciun. Moș Crăciun este om întreprinzător, așa că foarte aproape de sat se află și parcul de distracții unde vă puteți petrece timpul alături de show-uri oferite de maeștrii reni, vă puteți da cu sania, puteți încerca un carusel special pentru a vă crește adrenalina sau pur și simplu vă puteți relaxa la shopping.

 

 • Pasionați de ski? La 2 ore de condus de Rovaniemi se află Yllas, un adevărat paradis pentru cei pasionați de ski sau snowboard. Găsiți aici și numeroase variante de cazare, baruri, restaurante sau activități alternative de petrecere a timpului liber cum ar fi safari prin zăpadă cu câinii husky sau, pentru cei foarte curajoși există posibilitatea de a înota direct în apa înghețată.

 

 • Descoperiți cum trăiesc localnicii prin Laponia, la ferma tradițională Levin Lapinkyla. Aflată aproape de zona de ski Yllas, ferma tradiționalp este un mod excelent de a întelege viața și cultura populațiilor de la cercul arctic. Puteți degusta aici și numeroase bunătăți locale cum ar fi carnea de ren sau căprioara ori vă puteți relaxa pur și simplu la o saună fierbinte.

 

 • Muzeul de știință Arktikum, pentru a întelege istoria oamenilor locului. Muzeul aflat în Rovaniemi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Finlanda și scoate în evidență evoluția laponilor încă din perioada preistorică și până în prezent. Aflați într-un mod interactiv cum își duc viața oamenii zăpezilor precum și ce obiceiuri și tradiții au.
laponia partie de ski

Așa arată pârtiile de ski din Laponia

 

2 zile în Helsinki

Dacă alegeți să plecați din Rovaniemi pe 28 de decembrie cu trenul de seară, veți ajunge în Helsinki în dimineața zilei de 29 decembrie și veți avea la dispoziție 2 zile jumate (decolați spre București pe 31 decembrie la prânz) să explorați orașul.

Orașul este compact și cel mai bine alegeți o cazare în centru, pentru a fi aproape de toate obiectivele. În cazul în care doriți să vizitați cât mai mult din oraș, puteți folosi și transportul în comun foarte bine dezovoltat însă destul de scump, ca în orice țară nordică de altfel.

 • Începeți să explorați Helsinki din Piața Senatului, principala piață din care tronează la loc de cinste statuia țarului Alexandru. De altfel, Finlanda a fost multă vreme sub stăpânire rusească și asta se vede și prin stilul clădirilor din Helsinki. De aici, puteți merge pe strada Aleksanterinkatu și apoi foarte aproape veți întâlni numeroase clădiri importante din istoria Finlandei cum ar fi Universitatea, Guvernul, casa Soderholm (cea mai veche clădire din Helsinki) sau muzeul de istorie naturală.

 

 • Descoperiți istoria Finlandei la Muzeul Național de Istorie. Găsiți aici costume tradiționale precum și obiecte și relatări interactive din viața poporului finlandez. Adresa este Strada Mannerheimintie numărul 34. Prețul unui bilet de acces este de 8 euro. Dacă sunteți pasionați de muzee și istorie, vis a vis se află și Muzeul Municipal.

 

 • Relaxați-vă printre localnici în Parcul Central (Keskuspuisto). Chiar în mijlocul orașului se află parcul imens de 10 kilometri pătrați plin de bicicliști și piste de jogging. La capătul lui puteți vizita Stadionul Olimpic din Helsinki.

 

 • Vizitați biserica ordodoxă Uspenski ce se înalță maiestuos pe un deal ce veghează orașul. Este bogat decorată încă de pe vremea stăpânirii rușilor cu obiecte tipice ortodoxe.
 • Mergeți cu ferry-boat-ul până pe insula Suomenlinna pentru a admira vechiul fort. O mulțime de finlandezi aleg să se plimbe printre zidurile fostei cetăți înălțate acum 250 de ani de către suedezi. Puteți să vă relaxați și voi jumătate de zi pe aici printre parcul și clădirile vechi rămase încă în picioare. Ajungeți cu ferry boat-ul în doar 15 minute. (un bilet costă 5 euro).
 • Vizitați gratis muzeul Băncii Finlandei unde puteți învăța într-un mod interactiv istoria finanțelor moderne.
Pe străzile din Helsinki

Pe străzile din Helsinki

 

Sfaturi utile

Dacă aveți de gând să vă plimbați mult cu transportul în comun și să vizitați ceva obiective prin Helsinki, puteți face economie consistentă dacă alegeți să vă cumpărați Helsinki Card ce vă dă dreptul să folosiți gratis mijloacele de transport în comun și acces la peste 50 de muzee și atracții din Helsinki. Cardul poate fi cumpărat pe diferite perioade (24, 48 sau 72 de ore) și are prețul proporțional cu perioada aleasă.

Rezervați-vă din timp cazările și biletele de tren fiindcă prețurile și disponibilitatea sunt pe măsură, mai ales dacă mergeți în perioadă turistică, de iarnă! 😉

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!