Cele mai ciudate obiceiuri din India şi câteva sfaturi ca să îţi planifici o vacanţă aici - Travelship.ro: Blog de calatorii si experiente

Cele mai ciudate obiceiuri din India şi câteva sfaturi ca să îţi planifici o vacanţă aici

india colorata obiceiuri ciudate planificare travelship

India, un teritoriu fascinant, al misterului din poveștile cu Maitreyi este un amalgan de obiceiuri, care mai de care mai ciudate. De altfel, cultura indiană se spune ca este este prima şi suprema cultură a lumii, “Sa Prathama Sanskrati Vishvavara”.  Este cu siguranță printre cele mai vechi culturi din lume, cu elemente care datează de aproximativ 4.500 de ani, dar și una dintre cele mai bogate civilizații.

Indienii se pot lăuda cu faptul că au inventat cifra zero, pe care se bazează astăzi toată partea de programare), iar spiritualitatea este o latură extrem de dezvoltată la ei (de unde ne inspirăm și noi europenii), fie că vorbim de medicina tradițională indiană, ayurveda, fie că vprbim de cursuri de yoga sau meditație..

Ce trebuie să conștientizăm despre India este că vorbim de un subcontinent, cu o populatie cu 60% mai mare decât cea a Europei (India  are 1.2 miliarde de oameni, fiind a doua cea mai populată naţiune după China). De la nord la sud și de la vest la est, fețele Indiei se schimbă: peisajele, oamenii, obiceiurile și cultura îmbracă cu totul alte nuanțe.

Cele mai ciudate obiceiuri din India

Sunt cel puțin două arii în care India excelează prin obiceiuri ciudate: religia și gastronomia.

1. Obiceiurile religioase: Cele mai răspândite religii din India sunt hinduismul şi buddhismul, însă o proporție covârșitoare de peste 70% dintre indieni practică cu totul alte religii sau sunt ghidați de diverse superstiții. Ca urmare, e perfect normal in India sa vedeți pe stradă oameni care stau în niște poziții ciudate pentru a se conecta cu divinitatea (cum ar fi un bătrân care de 40 de ani stă cu o mână ridicată către cer), femei care se căsătoresc cu..copaci sau cu animale, oameni care își rup părul din cap pentru a-l da ca ofrandă zeilor, localnici care se auto-biciuiesc sau vestiții practiționiști Aghori care își pictează corpul cu cenușa celor morți, sunt canibali declarați și chiar cosnumatori de cannabis pentru a atinge o stare superioară de spirit.

Una peste alta, trebuie să fiți pregătiți să vedeți cu ochii voștri toate aceste lucruri în India, iar toate aceste lucruri nu trebuie să vă șocheze.

PAY-Aghori-calugari-of-Varanasi india

2. Gastronomia indiană este printre cele mai bogate, atât datorită influențelor diversificate, cât și datorită modului în care sunt combinate și asortate diferitele tipuri de condimente și mâncăruri. Un orez Basmati poate avea câteva sute de variațiuni de-a lungul țării. În același timp, 40% dintre indieni sunt vegetarieni, iar asta nu face mâncarea mai puțin gustoasă, ci face India una dintre sursele de inspirație pentru gastronomia vegetariană în lume.

Putem începe cu faptul că indienii nu folosesc tacâmurile pentru a mânca, ci mănâncă totul direct cu mână, inclusiv orezul cel de toate zilele. Se spune că în felul acesta savurezi cu toate simțurile experiența culinară, inclusive cu cel tactil. Condimentele sunt clar la putere aici, imaginați-vă că orice mâncare conține în jur de 5-10 condimente…și multe dintre condimente sunt foaarte picante! 😂

Mai sunt două arii în care India stă foarte bine când vine vorba de gastromie: băuturile non-alcoolice sunt foarte variante, mult mai variate decât cele cu alcool și vei avea o gamă de nerefuzat de unde să alegi de tipuri de pâine/pită sau lipie, cu diverse condimente, cu unt sau brânză!

Și un alt obicei ciudat pentru un călător de pe alt continent este faptul că adesea, în casele tradiționale indiene, gătitul are loc pe podea, iar masa se ia pe un covoraș, în mijlocul camerei sau chiar în stradă, însă întotdeauna cu familia, în grupuri numeroase! 😃

condimente-culori indiene calatorie travelship

Condimente și culori

gatit pe podea jos cooking obicei gastronomic ciudat india tarvelship

O masă tradițională

mancare-indiana copii familie in strada india

…sau așa, tot în familie 🙂

Stabilește un traseu și planifică din timp!

Fiind atât de mare, încă o data vorbim de un sub-continent, este imposibil să vizitezi toată India într-o vacanță, poate doar într-o viață. De aceea, chiar şi dacă stai o perioadă mai îndelungată, este necesar să îţi stabileşti de dinainte ce vrei să vizitezi şi să conturezi un traseu, ținând cont că transportul este uneori deficitar.

Subcontinentul indian este ticsit cu natura extremă, oameni foarte diverşi şi istorie, cam la asta poți să te aștepți! Călătoria în India este de multe ori o experienţă edificatoare, care te schimbă. Ceea ce se spune despre această naţie este adevărat: „India te poate face să plângi, să râzi şi să strigi în aceeaşi după-amiază!” și de cele mai multe ori este genul de călătorie de care fie te îndrăgostești, fie o urăști!

India nu este un loc în care să faci un city break, cu siguranţă! Numai pentru a descoperi întreaga bucătărie ţi-ar trebui câteva săptămâni, nemaivorbind de frumuseţea templelor ce se aşteaptă vizitate.

Credem că e bine să citești înainte despre câteva dintre obiceiurile şi tradiţiile locurilor pe care vrei să le vizitezi. Cu cât vei înțelege mai bine obiceiurile lor, cu atât şocul cultural va fi mai mi și  te vei putea bucura mai mult de ceea ce vei vedea.

Surprize vor fi la tot pasul: chiar şi pe străzile marilor oraşe vei vedea vaci umblând libere. Este adevărat, vaca este un animal sacru în India şi n-ar trebui să le alungi sau să le jigneşti.

În ceea ce privește partea logistică: hotelurile ok sunt cele de 3-4 stele minim și chiar și aici nu vă așteptați la mega condiții (problemele cu apa caldă sau curățenia sunt destul de frecvente), bancomate veți găsi peste tot, în special în zonele turistice, iar transportul e adesea o provocare (atât datorită infrastructurii, cât și datorită traficului infernal)  Și tot legat de hoteluri, fii atent la siguranța bunurilor tale: faptul că ești la un hotel într-o zonă ok, asta nu garantează că și bunurile tale vor fi în siguranță. Cel mai bine citește și review-urile care își pot da un indiciu bun.

Există zone periculoase, de care e bine să nu te apropii și de aceea, uneori este bine să călătorești cu un ghid local sau în grup.

vedere panoramica aglomeratie culoare new delhi india travelship

Pe aici ai nevoie de planificare 😉

Usman-Road aglomeratie multime india

Ai grijă să nu te pierzi prin aglomerație

Sfaturi utile pentru o călătorie in India:

1. Prima regulă pentru a pleca în India este să îți faci toate vaccinurile, nu e de glumă, nu avem imunitatea necesară pentru această zonă a lumii, așa că nu vă sfătuim să călcați prin țară fără carnetul de vaccinuri la zi!

2. Nu purta haine provocatoare sau strâmte: Indienii sunt destul de conservatori atunci când vine vorba de haine. Poţi să porţi jeanşi, însă nu fuste scurte sau colanţi. Pentru a fi decent/ă, ar trebui să îţi ţii picioarele acoperite, asta dacă vrei să eviți privirile muștruitoare din partea femeilor și agasante din partea bărbaților! 😱

3. Nu purta pantofi înăuntru: Atunci când mergi în vizită la cineva, descalţă-te la intrare. La fel se întâmplă şi în cazul în care intri într-un templu sau într-o moschee. Indienii care poartă papuci în casă îi folosesc doar pentru uz domestic. Iar dacă nu veți dori să umblați desculță prin toate templele sau casele, vă sfătuim să va luați la voi niste folii de protecție pentru papuci, spre exemplu cei din aeroport sunt ideali! 😉

4. Nu arăta oamenii cu degetul sau cu piciorul: Piciorul este considerat a fi necurat şi, de aceea, e mai bine să nu atingi alţi oameni sau să-i arăţi cu piciorul. Chiar şi în cazul obiectelor, se aplică aceeaşi regulă.

5. Ai grijă să nu jignești localnicii, aceștia țin mult la etichete și orice gest nelalocul lui poate fi considerat ofensiv. De asemenea, indienii dau din cap în semn de „salut” sau când vor să arate că înţeleg ceea ce li se transmite. Nu deveni nepoliticos legat de acest lucru și dă și tu din cap!

Cea mai bună perioadă pentru a vizita India

Din octombrie şi până în martie este perioada ideală pentru a vizita India, iulie și august fiind luni ploioase. În martie este si Festivalul Culorilor, Holi, un adevărat spectacol de culori și tradiții. Dar despre acesta am scris mai multe aici. Totuşi, fiind atât de diversă, mai există variațiuni în funcție de zona pe care urmează să o vezii. În Himalaya, cel mai bine este să mergi din februarie până în mai, deoarece restul lunilor sunt pline de zăpadă sau ploaie. Agra şi Delhi au o climă ok, cu puţină ceaţa din noiembrie şi până în februarie la Taj Mahal. Calcutta este bine să o vizitezi din octombrie şi până în ianuarie. Rajahsthan şi India Centrală, din octombrie şi până în martie, deoarece în iulie şi august plouă foarte mult.

Fiind atât de mare, India are diferite zone climatice şi nu se poate spune o perioadă exactă când este cel mai bine să călătoreşti. Cei care aleg să călătorească pentru un an acolo prefera să se mute în funcţie de umiditatea din aer.

Noi vom sta 2 săptămâni incepând cu 20 decembrie în India și tare curioși suntem de cum vom percepe această experiență, dacă ne vom îndrăgosti saun urî această țară atât de șocantă pentru noi, europenii.

mumbai-india castel travelship

Ce mai poți găsi prin Mumbai

Taj_Mahal india travelship

Nu are nevoie de nicio descriere…

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!