Cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri pentru călătorii din România - Travelship.ro: Blog de calatorii si experiente

Cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri pentru călătorii din România

cele mai frecevnte intrebari calatori romani google travelship

Dragi călători români, nu vă putem citi gândurile, dar vă putem ști căutările mulțumită prietenului nostru Google, așa că ne-am gândit să vă răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care le aveți 😊. Curioși și voi să știți care sunt acestea și care credem noi că sunt răspunsurile?

Cât de scump este să călătoreşti în afara Europei?

Ei bine, la asta avem un răspuns destul de precis pentru că am lucrat cu ceva timp în urmă la o hartă care cuprinde costurile medii de călătorie pentru top 100 destinații: Cât costă o zi de călătorie în peste 100 de țări ale lumii? Infografic cu buget detaliat.

Dacă este să ne uităm pe hartă și să facem o medie, în Europa putem vorbi de 70 de euro pe zi, care e peste medie, mult mai ieftin față de Oceania și America de Nord, însă peste media din celelalte continente. De ce trebuie însă să ținem cont este că Europa are 44 de țări și tot atâtea niveluri de trai. Ca urmare, costurile diferă foarte mult de la nord la sud și de la est la vest. La modul simplist, țările nordice și cele vestice sunt mult mai scumpe, însă dacă ne îndreptăm către Europa de Est, deja vorbim de aproximativ puțin peste 30 de euro pe zi, deci costuri de Asia. Atenție însă, aici vorbim de bugetul pentru o zi, excluzând costul necesar pentru a ajunge în locația respectivă, pe care îl plătești o singură dată dus-întors.

Ca urmare, de ce trebuie să mai ținem cont este faptul că, dacă bugetul pentru o zi este peste medie în Europa, biletele de avion însă sunt mai ieftine decât cele către Asia, America sau alte destinații. Cu toate acestea, având în vedere mega-ofertele marilor companii aeriene (un bilet transoceanic este în jur de 500 de euro), în timp ce o ofertă bună în Europa ajunge la 150 de euro, la un calcul simplu, putem spune că diferența de 350 de euro o recuperezi dacă stai mai mult de 7 zile în destinația respectivă.

Ca urmare, răspunsul la întrebarea “Cât de scump este să călătorești în Europa” este în medie, pentru o vacanță de 7 zile, în jur de 650 de euro și, cu cât stai mai multe zile de atât, cu atât costul pe zi devine mai mare decât o vacanță exotică în Asia. Și pentru că într-adevăr diferențele între țări sunt mari, te sfătuim să te joci un pic pe harta de mai jos 😉!

Este periculos să călătoreşti?

Pentru că ieși din zona de confort și te duci în locuri noi, se poate spune că este periculos să călătorești decât să stai acasă. Însă la fel de bine se poate spune că e mai periculos să ieși pe stradă decât să stai în casă. Și totuși, ce ar însemna să fim paralizați de frică și să nu ne trăim viața la maxim din cauza asta.

În plus, dacă ne gândim să călătorim cu mașina, trebuie să știm că România este țara din Europa cu cele mai multe accidente rutiere mortale, iar dacă plănuim să zburăm cu avionul, se știe că avionul este cel mai sigur mijloc de transport, deci nu aveți de ce să vă faceți griji…cel puțin nu mai mult decât într-o zi normală de birou.

Iar când vine vorba de destinații, sunt destinații mai periculoase ca altele într-adevăr și e bine să fim precauți. Iar asta a funcționat al naibii de bine pentru noi, am respectat câteva reguli de bun simț și putem să ne lăudăm că am vizitat până acum 50 de țări, fără să fi avut vreun incident nefericit. Și nu am fost tocmai în cele mai liniștite țări, ci ne-am aventurat și în Brazilia, Columbia sau Mexic, considerate printre cele mai periculoase.

Câteva sfaturi pe care vi le putem da în acest sens:

 1. Interesați-vă de dinainte de cât de periculoasă este țara respectivă, luați-vă cazare în zonele ok și nu vă aventurați în rest, probabil nici nu aveți ce vedea!
 2. Nu ieșiți noaptea pe străzi și nu o luați niciodată pe străzile lăturalnice, fiți cu ochii în patru și dacă nu vi se pare sigură zona, nu insistați să o explorați.
 3. Nu vă îmbrăcați ostentativ, nu vă luați obiecte de valoare la voi și nu aveți atitudine de turist aerian – veți fi targetul principal!
 4. Pentru locurile mai puțin turistice, luați un ghid localnic alături de voi.
 5. Iar dacă se întâmplă să vă atace cineva, cel mai bine dați-i din prima tot ce aveți de preț la voi! (ideal să nu aveți decât telefonul și maxim 50 de euro)

Alte sfaturi utile legate de siguranță sunt să nu plecați nevaccinați din țară și nici fără asigurare, pe principiul “better safe then sorry”.

favela rio de janeiro

Ce vaccinuri sunt necesare pentru a călători în Thailanda sau Sud-Estul Asiei?

După cum vă spuneam mai sus, neapărat să vă faceți mereu vaccinurile recomandate pentru țările în care călătoriți. Nu merită pentru nimic în lume să riscați, iar realitatea este că noi nu avem anticorpi pentru microbii din zonele respective, așa că ne putem îmbolnăvi ușor. De unde știm ce vaccinuri trebuie să ne facem? Simplu, ne trebuie o vizită la epidemiologie, e cea mai simplă și sigură variantă. Găsiți pe internet majoritatea recomandărilor (inclusiv pe site-ul MAE), însă cel mai bine este să mergeți la un doctor specializat care vă spune exact care sunt vaccinurile necesare, vă poate face un test de imunologie pentru a vedea dacă sunteți imun la ceva și abia apoi vaccinurile necesare.

La nivel informativ, pentru Thailanda și Sud-estul Asiei se recomandă în general vaccinul pentru febra tifoidă, antitetanos și pentru hepatita A, precum și pastile împotriva malariei. Pentru diverse țări din jurul lumii, puteți verifica pe acest site.

gandaci Wangfujing china beijing

Unde verific dacă am nevoie sau nu de viză pentru a călători într-o destinaţie?

Poţi verifica dacă ai nevoie de viză pentru o anumită destinaţie pe site-ul MAE, selectând fiecare destinație în parte.

stampila machu picchu pasaport peru travelship

Cum să îmi aranjez bagajul pentru o călătorie?

Despre bagajul de călătorie, dar și despre cele mai utile aplicații am scris în articolul Ce să nu uiți în vacanță? Listă noastră de călătorie: de la bagajul clasic la gadget-uri și aplicații utile.

Mai jos sunt câteva sfaturi, dar și un tutorial care să vă ajute!

 • Întotdeauna, ține pe tine încălțările cele mai grele și geaca/un pulover mai voluminos daca e cazul.
 • Poți începe cu lucrurile uşoare, urmate de sacul de dormit, în timp ce lucrurile grele se pun deasupra.
 • Schimburile se pun la mijloc, iar șosetele mereu în adidași pentru a umple golul din interior.
 • Iar aici un tutorial util care să te înveţe cum să împachetezi schimburile astfel încât să câştigi spaţiu şi să nu faci prea mare deranj atunci când le scoţi.

asteptari nerealiste grseli calatorie munte bagaj travelship

Care sunt cele mai bune aplicaţii pentru telefon atunci când călătorim?

Am ajuns și la acest capitol, avem recomandările nostra aici, iar în top, din categoria no miss rămân Maps.me pentru GPS fără internet, Guides by Lonely Planet pentru informații interesante despre locurile pe care le vizităm, Google Translate ca să ne descurcăm în interacțiunile cu localnicii și Rome 2 Rio pentru partea de planificare. Mai putem adăuga pe listă alte câteva, din categoria nice to have:

 • Kindle: pentru drumurile lungi şi plictisitoare cu trenul, avionul sau autocarul. Mult mai uşor decât să cari câteva cărţi după tine.
 • FlightAware: o alternativă la aplicaţiile proprii fiecărei companii de zbor, FA te ţine la curent cu toate zborurile în timp real.
 • LoungeBuddy: acesta oferă acces la 170 de camere de lounge ale aeroporturilor din toată lumea, unde poţi face un duş, te poţi întinde sau asculta muzica în linişte.
 • XE: este o aplicaţie care te ajută să converteşti schimbul valutar al ţării în care eşti .
 • AroundME: te ajută să te orientezi, arătându-ţi băncile, barurile, benzinăriile, spitalele, hotelurile, cinematografele, restaurantele, supermarketurile şi multe altele din jurul tău.
 • Wiffinity: te ajută să fii online cam oriunde în lume, datorită numărului din ce în ce mai mare de utilizatori care îl folosesc, utilizatori care sunt dispuși să share 😊.
 • Yuggler: special pentru părinți, este dedicat celor mici, arătând locurile de distracţie din apropiere, review-uri şi sfaturi altor părinți

Havana masina clasica verde colorate epoca

Unde sunt cele mai frumoase și accesibile plaje din lume?

Și la această întrebare avem răspunsul într-un articol de-al nostru. Nu am vrea să vorbim despre locațiile în care nu am ajuns, cu atât mai puțin cu cât cele în care am ajuns au trecut testul și ne-au oferit niște experiențe de plaje de vis.

Așa că, vedeți aici care sunt Top 10 plaje pe care nu le vom uita niciodata. Nu vrem să vă stricăm surpriza, așa că vă lăsăm să descoperiși singuri care sunt în top 3!

tulum traseu mexic Travelship.ro

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!