Despre bugetul unei excursii: De ce o vacanta poate ajunge de 2 ori mai mult decat o calatorie? - Travelship: Blog de calatorii si experiente!

Despre bugetul unei excursii: De ce o vacanta poate ajunge de 2 ori mai mult decat o calatorie?

buget calatorie travelship ro

In acest articol am vrea sa povestim un pic despre o teorie legata de bugetul cheltuit intr-o excursie care ni s-a confirmat in mai multe randuri. Stiti foarte bine, se pot face niste estimari de buget, poti tine cont de niste principii generale, dar in cele din urma, costurile difera mult de la om la om. Nu putine au fost datile in care aceeasi excursie poate costa x sau de doua ori mai mult. De ce credeti ca se intampla asta? Ei bine, noi am meditat un pic la acest subiect si, dincolo de a cheltui mai mult pe mancare, transport etc., exista credem noi o diferenta de mentalitate.

 

Exista 2 moduri diferite de a aborda o excursie si ele duc la rezultate diferite si in ceea ce priveste bugetul.

Primul profil este cel al vacantierului care este focusat pe el insusi, se duce in vacanta sa se rasfete, sa isi faca toate poftele, nu spune “nu” la nimic ca doar “o data sunt in vacanta”, chiar daca pretul este triplu fata de ce ar putea cumpara acasa, face mult shopping si ia masa la diverse restaurante care ii fac cu ochiul, fara sa citeasca despre ele sau sa caute neaparat ceva cu specific local. Cand vine vorba de cazari, nu concepe cazari mai jos de 3-4 stele si prefera resorturile, adesea all inclusive. Cazarea e in sine un rasfat, o parte importanta din vacanta si, cu cat mai multe facilitati, cu atat mai bine. Ceea ce nu isi permite si are parte in mod obisnuit acasa (masaje, tratemente, mancare pe alese), vacantierul va recupera si se va asigura ca are in concediu din plin. O vacanta reusita inseamna pana la urma sa te simti bine!

 

Al doilea profil este cel al calatorului care este focusat pe lumea exterioara, pe a descoperi locuri si oameni noi. Calatorul vede vacanta ca pe o experienta pe care vrei sa o ai in viata asta si, ca orice e frumos, necesita anumite “sacrificii”. El e cel care alege sa mearga cu autobuzul local sau sa inchirieze bicicleta, face tururile recomandate pe cont propriu si, ajuns la Angkor Wat, vrea sa descopere cat mai mult din acest loc magic. Asa ca in loc sa stea la pranz la o terasa, se hotaraste sa inchirieze o bicicleta, are el cateva provizii in ghiozdan si o ia unde vede cu ochii pentru a patrunde cat mai adanc in jungla deasa, printre ruinele Imperiului Khmer. Calatorul va plati mereu doar pentru ce isi va aminti peste ani cu adevarat: mancare traditionala, experienta cu localnici, un resort in jungla sau pe apa cum nu a mai vazut niciodata. Restul cazarilor sunt doar un mijloc pentru a vedea locurile respective, niste conditii decente sunt tot ceea ce trebuie. O calatorie reusita este o experienta pentru o viata, care te face un pic mai bogat decat ai fost ieri!

 

Bineinteles ca e si varianta de mijloc si ca le poti alterna intr-o vacanta. Si e o alegere! Noi, de exemplu, suntem clar calatori pentru ca vrem sa experimentam cat mai mult, dar asta nu inseamna ca nu avem cate 1 zi de rasfat in fiecare calatorie: o cazare in vreo locatie celebra (cum a fost noaptea in Singapore la Marina Bay) sau o noapte intr-o cazare atipica sau intr-un resort cu infinity pool (cum a fost cazarea la Movenpick Resort & Spa Dead Sea in Iordania – clar a meritat toti banii!). Ceea ce nu facem niciodata, e sa cheltuim mai mult pentru niste cazari un pic peste medie, care nu o sa ne ramana nicioata in minte. De aceea, costurile noastre de calatorie pe care le impartasim pe blog si inclusiv cele din infografic sunt pentru un calator mediu, calculat si da, aceeasi vacanta poate ajunge de doua ori mai mult daca esti pe profilul vacantierului.  

 

Cu siguranta ambele abordari au plusuri si minusuri, cu siguranta sunt oameni care le alterneaza sau care chiar le imbina armonios, ce e de retinut e sa fiti constienti de cum sunteti voi ca sa va calculati corect bugetul de vacanta! 😉

calatorie desert experienta

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!