Asa cum v-am obisnuit, astazi calatorim tot foarte departe, undeva la 10.000 de kilometri distanta de Romania, catre vest. Ne oprim deodata atrasi de o pata verde, cat un continent, si ne amintim de acea “padure a lumii” despre care am invatat la geografie ca s-a format de-a lungul Amazonului. Pe o suprafata de aproximativ 5.5 milioane de kilometri patrati se intinde o padure tropicala deasa, plina de mistere, de fenomene care nu ne sunt cunoscute, o lume pe care de cele mai multe ori o vedem doar in documentare. Bine ati ajuns in jungla amazoniana, inima verde a globului!
Ceea ce e si mai putin stiut este ca in mijlocul acestei jungle traiesc si astazi ca in epoca de piatra in jur de 100 de triburi de indigeni, izolati complet de tot ce se intampla in lume. Sunt acei indieni de prin filme, imbracati in port tribal, cu cateva bucati de piele, cu pene colorate de Tucan in par si cu arcuri cu sageti cioplite manual, pregatindu-si hrana in jurul focului. Aceste comunitati autentice au fost identificate si sunt protejate pentru a continua sa traiasca in liniste, ca urmare dovezile sunt cele cateva poze din elicopter care ne arata cum traiesc.
Dar ce ati spune daca v-am marturisi ca noi am cunoscut un astfel de bastinas nascut intr-un trib izolat, la capatul junglei amazoniene, atat de izolat incat singura modalitate de a ajunge aici este sa te antrenezi bine, bine si sa mergi pe jos vreo 3 saptamani prin jungla, pe drumuri nebatatorite?
E adevarat, numele lui actual este Billy (nu am putut tine minte si nici macar pronunta numele lui de trib), traieste de 15 de ani in Manaus, orasul-poarta de intrare in jungla amazoniana si lucreaza ca ghid pentru tururile facute in jungla. Am fost norocosi sa facem un tur cu el in 2015 si sa ii aflam povestea de viata.
Billy s-a nascut intr-un trib complet izolat si, pana la varsta de 16 ani, singura realitate pe care o stia era cea a junglei, a luptei de supravietuire, in care oamenii se bazeaza pe natura sa le ofere in fiecare zi o sursa de hrana si un adapost. E un stil de viata axat pe instincte, pe comunicarea cu animelele padurii si de intelegere a semnelor date de natura.
La varsta de 16 ani, micul copil al junglei a fost recrutat de armata braziliana care la vremea respectiva pornea in recunoastere pentru a descoperi parti necunoscute din tara. Cu voia sau fara voia lor, asta doar ei stiu, armata recruta tinerii din triburi si ii lua in armata cu gandul de a-i integra in societate. Tinerii erau inglobati intr-un program special, urmand ca dupa aceasta perioada fiecare sa isi decida soarta: fie ramaneau in societate, fie se intorceau in cadrul tribului.
A fost si cazul lui Billy, care a facut parte din acest program, destul de dur dupa cum va imaginati pentru un om crescut intr-un trib pana atunci. Totusi, Billy a reusit in timpul petrecut acolo sa treaca cu brio incercarile de zi cu zi si chiar sa isi fac cativa prieteni. Ceea ce avea sa ii schimbe viata in curand.
Momentul de cotitura a fost cel in care programul s-a terminat si Billy nu era convins pe ce cale sa o ia. La sfatul unui prieten, profitand de al 6-lea simt pe care l-a dezvoltat in jungla, Billy a aplicat mai departe la scoala de ghizi. Trebuia sa mai treaca cateva incercari, cativa ani de studiu, sa invete engleza pentru ca apoi sa poate fi ghid pentru tururile in jungla, in locul in care s-a nascut.
Trei ani mai tarziu, Billy este ghid cu acte in regula, locuieste in Manaus, un oras cat Bucurestiul, de aproape 2 milioane de locuitori si merge in fiecare saptamana cu turistii, aratandu-le frumusetile padurii tropicale.
In 2015 cand l-am cunoscut noi, dupa 15 ani de cand era ghid, Billy era plin de entuziasm si pasiune, extrem de glumet si de bine dispus, dornic mereu sa ne ajute sa avem parte de o experienta autentica. Si a reusit asta! Am petrecut 2 zile cu el, timp in care am pescuit piranha, am mers cu barca printre mirajul de liane, urmarind pasarile si animalele junglei, Billy s-a urcat ca o maimuta in varful unui copac inalt de 4 metri ca sa ne aduca un lenes sa il vedem mai indeaproape, am vanat noaptea pui de crocodili in apa si am facut treking. Billy avea un al 6-lea simt cum nu am mai vazut niciodata: el simtea de la zeci de metri delfinii cand se apropiau, vedea lenesii, pasarile si serpii in copaci acolo unde nici zoom-ul aparatului nu faceau fata si vana cu o viteza neobisnuita puii de crocodil direct din barca. Au fost doua zile pline, presarate cu aventura pe care nu le vom uita niciodata. Daca ajungeti prin jungla amazoniana, va recomandam sa il cautati pe Amazon Billy pe Facebook!
L-am intrebat care sunt lucrurile pe care le-a invatat in viata pana acum si pe care le-ar transmite ca lectii de viata celor din jur:
Sa fie oare asta reteta fericirii? Sa fii mereu impacat in viata cu ceea ce ai ales sa faci ca sa iti castigi traiul? Si oare ce ar trebui fiecare dintre noi sa tinem minte ca sa ne bucuram din plin de fiecare clipa? Pentru tine care ar fi acel lucru?
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!