Malta - patria cavalerilor - Travelship.ro: Blog de calatorii si experiente

Malta

Șapte mici insule compun Malta, o mică palmă de pământ din mijlocul Mării Mediterane, aflată din totdeauna în mijlocul “acțiunii” dintre lumea creștină și cea arabă. Locuită din cele mai vechi timpuri (se spune că templele de la Hagar Qim sunt mai vechi decât piramidele egiptene), dezvoltată și apărată de către Cavealerii de Malta, țara a fost întodeauna râvnită: la otomanii ce au asaltat-o ani în șir, de către Napoleon, englezii ce au colonizat-o și până la bogătașii din zilele noastre ce „iau cu asalt” cele mai luxoase apartamente din Sliema sau Valletta.

Dincole de istoria bogată, frumusețea insulei stă în peisajele spectaculoase de coastă, apele limpezi înconjurate de plajele fine sau în satele de pescari ce au rezistat trecerii vremii și și-au păstrat încă tradițiile vii.
 

Ce ne-a placut in vacanta din Malta?


Malta este o destiație perfectă aproape tot timpul anului atunci când vine vorba de vreme. Soarele strălucește aici peste 300 de zile pe an, iar temperaturile sunt constante.
Locuitorii Maltei sunt vorbitori de limba engleză, obiectivele sunt bine îngrijiteși semnalizate iar pe cei 300 de kilometrii pătrați ai insulei este greu să te rătăcești sau să ratezi vreun obiectiv important.

Prețurile sunt destul de mici în insulă, de multe ori comparabile cu cele din București, fie că vorbim de cazare, mese la restaurant ori transport.
 

Ce nu ne-a plăcut in vacanta in Malta?


Se spune că fiecare maltez deține cel puțin o mașină. Ce-i cu siguranță adevărat însă este faptul că la orele de vârf traficul prin insulă devine extrem de aglomerat și puteți pierde timp bun blocați.
 

Top 3 cuvinte despre Malta: cavaleri, festa, curaj


O mare parte din ce este Malta astăzi se datorează Ordinul Cavalerilor de Malta care timp de 268 de ani și-au pus amprenta în mod decisiv asupra evoluției micii insule aruncate în mijlocul Mediteranei.  Dintr-o mare aridă de rocă și nisip, cavalerii au dus Malta la un alt nivel, fie prin victorii eroice împotriva otomanilor, fie prin construcția unei noi capitale, Superbissima Valletta.

Nu au fost numai vremuri înfloritoare, pentru că rolul cavalerilor în a apăra creștinătatea a scăzut treptat, odată cu aceasta venind și pierderea sprijinului de la marile puteri europene. Ce rămâne de făcut singur în mijlocul Mării Mediterane, pe o mică palmă de pământ? Ei bine, cavalerii au făcut ceea ce știau ei cel mai bine: au luptat timp de secole împotriva piraților și ca mercenari în marile armate europene. Ce nu au reușit Otomanii timp de secole, a reușit Napoleon în 1798, atunci când a cucerit insula, iar Cavalerii de Malta au fost nevoiți să părăsească definitiv locul.

Astăzi, Ordinului Cavalerilor de Malta și-a reluat rolul social prin care sprijină oamenii aflați în nevoie, devenind cel mai vechi ordin de cavaleri activ din lume. Noua casă este în Roma, pe o mică străduță, în spatele unei uși gigantice, acolo unde oamenii vin să tragă cu ochiul curioși prin gaura unei chei ce dezvăluie curtea interioară a ambasadorului cavalerilor, cu domul Bisericii San Pietro în decor.

365 de biserici pe o suprafață totală de doar 316 km pătrați. Dintotdeauna, credința a jucat un rol decisiv pentru maltezi, în determinarea lor de a-și păstra verticalitatea în fața marilor puteri. Și asta încă din cele mai vechi timpuri: începând cu templele de la Hagar Qim care sunt mai vechi decât piramidele egiptene, continuând cu apostolul Pavel ce a adus creștinătatea pe insulă, urmând cu perioada Ordinului Cavalerilor de Malta, apărătorii creștinătății, și fiind la mare preț și în zilele noastre prin renumitele sărbători malteze ale religiei, festa. Malta găzduiește în fiecare an 75 de astfel de sărbători, ce se traduc în ceremonii religioase, focuri de artificii și marșuri stradale.

Cum sunt maltezii? Poate cea mai sugestivă caracteristică a poporului este curajul. Curajul unor oameni aflați la răscruce de civilizații și imperii, pe o suprafață de doar 300km pătrați, fără resurse, de a împotrivi de fiecare dată invadatorilor. Deși au fost conduși în ultimii 2.000 de ani de peste 11 puteri străine, povestea care a rămas în istoria întregii ca dovadă supremă de vitejie a fost lupta împotriva otomanilor din 1565, atunci când timp de 4 luni cei aproximativ 7.000 de maltezi au ținut piept celor 50.000 de otomani. Chiar dacă a curs mult sânge și la final doar 600 de maltezi mai puteau ține o armă în mână, maltezii au ținut capul sus, obținând una dintre cele mai răsunătoare victorii din istorie.

Călători în Malta


În trecut, cele 7 insule din care e compusă țara (da, Malta nu înseamnă doar insula cu același nume, ci încă șase insule mici, dar de o frumusețe rară) erau râvnite de comercianți și războinici, astăzi sunt dorite de turiștii din toată lumea sau de bogătașii care vor să se retragă la pensie în acest mic paradis. De altfel, numărul anual al turiștilor depășește de trei ori numărul locuitorilor, iar noi putem confirma statistica, după cele 6 zile petrecute aici în plin sezon turistic.

Încă de cum am scos capul de la aerul condiționat din aeroport, aerul sufocant de afară ne-a amintit că suntem aproape de Africa, pe o insulă stâncoasă, unde lipsesc pădurile și râurile. Cultural, Malta este un amestec neobișnuit între stilul arab și cel englezesc: casele sunt în stil arăbesc, dar împrumută obloanele roșii marcă înregistrată britanică, nu lipsesc nici cabinele telefonice roșii de pe străzi, oamenii conduc pe partea stângă a drumului, dar vorbesc malteza, o limbă proprie care seamănă mai mult cu araba.

Cele câteva mii de ani de istorie agitată au lăsat în urmă un tezaur arheologic și multicultural, iar dincolo de plaje (care nu sunt totuși plajele ideale cu nisip fin), frumusețea insulei stă în golfulețele sălbatice, peisajele cu stânci abrupte, satele de pescari sau orășelele istorice înțepenite în timp.

Ziua 1: Plajă, soare și în vizită la Popeye

În Malta, așa cum v-am spus mai sus, o țară foarte turistică, ai de unde alege atunci când vine vorba de cazare. Noi am stat în Bugibba, stațiunea din nordul insulei, mai ieftină decât stațiunile de lângă Valletta (Saint Julien sau Sliema), dar la 20 de minute distanță de capitala Valletat, cu acces ușor la toate punctele de atracție de pe insulă, o promenadă plină de terase și restaurante și chiar o mică plajă artificială de 150 de metri (în Malta, tărâmul este stâncos, ca urmare plajele cu nisip fin nu sunt la tot pasul).

Ca de obicei, am păstrat prima zi de vacanță pentru relaxare, așa că prima noastră zi în Malta a însemnat plajă, soare și decor de desene animate și nu orice desene animate, ci cele cu Popeye Marinarul. Am început cu o plimbare de recunoaștere prin stațiune în care ne-am întâlnit cu un grup de români întreprinzători stabiliți în Malta.

Nu ne-am mulțumit cu plaja artificială din Bugibba, așa că am dat o fugă 15 minute cu autobuzul până pe Golden Bay unde am stat câteva ore tolăniți la soare, iar spre după-amiază am ales tot apă și soare, dar de data aceasta în decor marinăresc, cu căsuțe de lemn colorate. După ce în anii ’80 a fost creat practic de la 0 un sat în miniatură pentru a se turna filmul cu Popeye, locul a fost transformat în parc de distracții, ce-i drept de care se bucură cel mai mult cei mici .
vacanta malta apa albastra azur plaja

Ape albastru azur – plaja Golden Bay


Popeye Village vacanta Malta

Welcome to Popeye Village


Popeye Village vacanta Malta

Bălăceală acasă la PopeyeZiua 2: Malta istorică

Spuneam că Malta este un tezaur arheologic și o mare parte din istoria Maltei se află în orașele vechi Mosta, Mdina și Rabat, pe care le-am grupat a doua zi într-un mic traseu.

Mosta este cunoscut în lumea întreaga ca orașul minunii. 9 aprilie 1942, 300 de oameni ascultă în liniște sluja de duminică. Prin acoperișul domului bisericii din Mosta, aterizează fulgerător o bombă de 500 de kilograme, izbește podeaua bisericii și...end of story. Ca prin minune, bomba nu explodează, iar oamenii și Rotunda din Mosta scapă nevătămați. Simbol al minunii, o replică a bombei este expusă astăzi în biserică. Odată cu Mosta, am intrat în atmosfera orășelelor istorice, cu străduțe înguste, pietruite și flori clorate așezate la ferestrele caselor și ne-am continuat drumul către Mdina, fosta capitală a Maltei până la venirea cavalerilor pe la anul 1500.

Mdina, orașul tăcut așa cum este el numit, a rămas izolat de civilizația modernă între ale sale ziduri înalte de beton. Cu doar 300 de locuitori permanenți, mica așezare ne-a amintit de Civita di Bagnoreggio, un oraș din Italia care a avut aceeași soartă. Întreg orașul-cetate e în sine un obiectiv turistic, nefiind nevoie de vreun muzeu pentru a-ți imagina lumea medievală.

Din Mdina, am mers doar 15 minute pe jos ca să ajungem în Rabat, un orășel cochet de vreo 11.000 de locuitori, cunoscut în toată lumea prin faptul că aici a poposit Sfântul Apostol Pavel în drumul său spre Roma. Maltezii cinstesc cum se cuvine grota în care se spune că acesta a locuit câteva luni, ridicând o catedrală impunătoare în cinstea religiei creștine. Am petrecut vreo două ore în catedrala și muzeul de aici, rătăcind printre obiectivele și picturile vechi de sute de ani. Ușor-ușor, se apropia de înserat, așa că ne-am urcat în primul autobuz către Dingli Cliffs pentru a prinde un apus de wallpaper cu țărmul stâncos și marea albastră în zare.

A fost o zi plină, așa că seara ne-am răsplătit acasă în Bugibba cu un vin bun și o masă copioasă la unul dintre restaurantele din stațiune. De altfel deși țara este plină de turiști ves-europeni, prețurile de aici nu sunt cu mult mai mari decât cele din București.
Rotonda din Mosta Malta

Rotonda din Mosta


Mdina Malta strada ingusta

Străduțele în formă de labirint din Mdina


Biserica din Rabat vacanta malta

Biserica din Rabat


vacanta malta apus dingli cliff

Un apus în MaltaZiua 3: Blue Grotto, templele de la Hagar Qim și pescarii din Marsaxlokk

Motto-ul zilei: Cine se scoală de dimineață, ajunge la Blue Grotto. Odată ajunși aici, am închiriat nerăbdători o barcă ce ne-a dus către apele de un albastru închis, aproape strălucitor datorită plantelor fosforescente din apă. Nu întâmplător, locul a căzut cu tronc și regizorilor de la Hollywood care au decis să filmeze la Blue Grotto scene din filmul Troia. Ca bonus, ne-am delectat și cu o partidă de snorkeling, asta pentru că nu am îndrăznit să spunem “da” la scuba diving. Dacă sunteți doritori, Malta e o variantă bună pentru astfel de sporturi acvatice, atât ca preț, cât și ca atracții submarine .
Am lăsat în spate bălăceala de la Blue Grotto pentru un drum pe coasta până la templele de la Hagar Qim. Dacă piramidele egiptene reprezintă un etalon în ceea ce privește vechimea construcției, ei bine, templele de la Hagar Qim sunt chiar mai vechi decât piramidele, fiind considerate a fi cele mai vechi clădiri din lume încă în picioare...”Încă în picioare” e doar un fel de a spune pentru că structurile de piatră au doar câțiva centimetri înălțime, deci nu prea mai sunt în picioare. Cu toate acestea, numai gândul că ne aflam într-un loc cu atâta istorie a făcut să merite plimbarea.

Nu ne aflam departe de sud a insulei, așa că am mers să vizităm și satul de pescari Marsaxlokk sau ceva mai simplu, tradus mot-a-mot, portul din sud. Dacă orașele vizitate până acum au adus în prim plan istoria țării, Marsaxlokk este poate locul cel mai reprezentativ pentru tradițiile malteze. În Marsaxlokk principala ocupație a oamenilor este încă pescuitul, iar bărcile pictate cu ochi, numite luzzu iau locul iahturilor de lux din Sliema și Saint Julien. Probabil ați ghicit deja, aici se mănâncă cele mai bune fructe de mare și pește de pe insulă
răsărit vacanta Malta stâncă mare

Înainte de Blue Grotto am avut parte de un răsărit superb


ruine Hagar Qim vacanta Malta

Construcțiile de la Hagar Qim, mai vechi decât piramidele


vacanta Malta barci colorate

Bărcuțe colorate @ Marsaxlokk


Ziua 4: Pe urmele lui Jean de Vallette și a distracției de după ora 00:00

Valletta - un orășel mic, dar cu un aer cochet și multe elemente încă păstrate din vremea cavalerilor. Ca turist, ce poți face în Valletta este să hoinărești pe străzile și clădirirle vechi, cu obloane roșii în stil britanic, să te plimbi pe faleza fortificată, să trăiești un pic istoria zbuciumată a maltezilor la Palatul Marilor Maeștri și să te bucuri de un iepure gătit tradițional la una dintre terasele din centru .

Nu e doar o întâmplare faptul că Valletta ni s-a părut orașul cu străzile așezate parcă perfect pe hârtie. Marele maestru Jean Parisot de Valette a planificat construcția unui oraș “ideal” de la 0, așa cum tot el a creat strategia câștigătoare în lupta de supraviețuire a maltezilor împotriva asaltului otoman.

Probabil marele Jean Parisot ar fi foarte mândru să vadă că Valletta de astăzi nu s-a schimbat mult față de cea de acum 500 de ani. Parisot tocmai câștigase bătălia împotriva otomanilor, așa că se putea baza pe darurile și susținerea din partea marilor regi ai Europei. Așa a creat în doar 15 ani noua capitală a Maltei, Superbissima.

Nu întotdeauna lucrurile au stat superbissimo prin Malta. Înainte ca Valletta măcar să existe, au fost cele  trei mici orășele Birgu, Senglea și Cospicua pe care cavalerii le-au fortificat așa cum știau ei mai bine pentru a face față atacurilor invadatorilor, căci malta a fost întotdeauna în top wishlist pentru otomani.

Fiind la doar douăzeci de minute de mers cu autobuzul de Valletta, nu puteam rata o plimbare prin „cele trei orașe victorioase” așa cum sunt ele denumite astăzi, care spre surpinderea noastră s-au păstram extrem de bine. Poate doar mulțimea de iahturi moderne din port să îți aducă aminte că ești în secolul XXI.

După o zi călduroasă și plină, ce mergea mai bine decât vestita distracție din Saint Julian și mai exact Paceville, un fel de centru vechi al orașului. Zona este preferată de tineri din toată lumea (dintre care englezii conduc detașat) pentru terasele, cluburile de noapte și distracția de până în zori. Bonus, prețurile nu sunt de speriat, fiind comparabile cu cele de prin București.

strada Valletta vacanta Malta

La plimbare prin Valletta


“Palatul” interior vacanta Malta

Interiorul Palatului Marelui Maestru, sau mai simplu “Palatul”


poarta intrare vacanta Malta

Intrarea în orașele victorioase


Vittoriosa - portul victorios vacanta malta

Vittoriosa - portul victorios


vacanta Malta narghilea terasa seara

Influențele arabe încă se simt în Malta


St Julien vacanta Malta club distractie

St Julien .. Să înceapă distracția!Ziua 5: Malta nu-i doar despre Malta, e și despre Gozo

Dacă Malta este insula ce dă numele țării (cea mai mare și cea mai dezvoltată de altfel), insula Gozo, a doua ca mărime,  este rurală, pitorească, locul în care pescarii și meșteșugarii sunt la ei acasă. Am ajuns pe insula Gozo cu ferry-boat-ul de dimineață cu gândul de a petrece întrega zi pe insula ce l-a fermecat și pe Homer, descrisă în Odiseea sa.

Am fost atât de curioși să vedem cum arată peștera Calypso de care vorbea și Homer, așa că prima oprire a fost pe Rambla Bay unde ne-am bucurat printre altele și de plajă, mult soare și o baie în apa răcoritoare.

Una dintre cele mai frumoase priveliști din Gozo este cea din micul sat de pescari Marsalforn, unde am găsit o replică în miniatură a statuii lui Iisus El Redemptor din Rio de Janeiro.


Pentru că voiam să mâncăm ceva bun, ne-am îndreptat ușor către Victoria, orașul-capitală al insulei. E greu să te rătăcești într-un orașel de 7.000 de locuitori, mai ales când punctul central, Citadella – fortăreața orașului, este vizbilă din aproape orice colț. O construcție rudimentară de piatră, castel, fortăreață, palat, Citadella din Victoria a fost martora evoluției insulei încă din perioada neolitică și până în prezent. Ce ne-a rămas în minte de aici a fost catedrala bogat decorată în stil baroc și priveliștea întregii insule văzută de pe bastioanele cetății.

Apusul l-am păstrat pentru Azure Window, acel arc natural din piatră ce face poartă de trecere peste marea perfect albastră. De altfel, Azure Window a devenit o imagine-emblemă pentru Malta,  apărând în multe filme de succes de-a lungul timpului (Ciocnirea Titanilor, Contele de Monte Cristo sau Game of Thrones) sau în era digitală, în video-uri pe Youtube cu zeci de mii de view-uri în care oameni mai curajoși se aruncă în apă de pe Azure Window. Noi am urcat acolo, dar 30m altitudine nu ni s-a părut destul de motivant ca să facem efortul de a sări.
Portul din Gozo vacanta Malta peisaj

Portul din Gozo


Plaja Calypso – Homer’s choice vacanta Malta

Plaja Calypso – Homer’s choice ;)


Peisajul din Marsalforn vacanta Malta belvedere

Peisajul din Marsalforn


Gozo- vedere din Victoria (Rabat) vacanta malta

Gozo- vedere din Victoria (Rabat)


Azure Window vacanta Malta stanca

Azure Window, acum deja istorie!Ziua 6: Snorkeling @ Blue Lagoon

Pentru ultima noastră zi în Malta ne doream relaxare totală, plajă și ceva snorkeling, așa că am ales sa mergem cu prima bărcuță ce a plecat dis-de-dimineață din Malta către Comino, insulița nelocuită de doar 3 kilometri pătrați.

În trecut loc preferat de ascunzătoare al piraților sau închisoare pentru cei ce nesocoteau legile, astăzi insula aflată între Malta și Gozo este declarată rezervație naturală fiind un adevărat paradis al păsărilor. Un singur hotel și 4 locuitori permanenți sunt singurele elemente umane de aici, dacă nu luăm în calcul mulțimile de turiștii din toată lumea ce vin aici pentru plajă și snorkeling pentru câteva ore.

Trecând peste clișeele de genul cea mai frumoasă plajă, așa cum Blue Lagoon este numită în foarte multe topuri de travel, putem spune că a meritat din plin să ne petrecem toată ziua aici și că nu ne-am săturat de poze și înotat cu peștii multicolori 😍.
Ușor ușor, așa s-a încheiat excursia noastră de 6 zile în Malta, însă vom reveni cu siguranță cu următoarea ocazie.
plaja de vis snorkeling vacanta Malta Comino

Apa azur din jurul insulei Comino, numai bună de snorkeling


la plaja azur vacanta Malta

Gata și vacanța, la revedere Malta!


Malta: 5 motive


Deși doar o mică bucată de pământ, dacă ar fi să judecăm doar după suprafață, Malta este locația perfectă pentru regizorii de film de la Hollywood datorită cadrelor naturale spectaculoase. Pe mica insulă s-au filmat scene din Gladiatorul, Troia sau Game of Thrones.

Nu doar cadrul natural face din Malta o destinație de top. Istoria încărcată de evenimente a insulei a lăsat în urmă o mulțime de stiluri arhitecturale păstrate foarte bine și în prezent, fie că vorbim de stilul bizantin, baroc sau clasicismul englez.

„Festa malteză” este o sărbătoare unică în lume prin stilul neobișnuit în care procesiunile religioase se amestecă cu focurile de artificii și bucuria oamenilor. Aveți ocazia să luați parte la o astfel de sărbătoare dacă veți călători în Malta între lunile iunie și septembrie.

Nu mai puțin de 10 obiective din Malta sunt înscrise pe lista UNESCO a celor mai reprezentative monumente din lume: templele de la Hal Saflieni, orașul Mdina, liniile de fortificație de la Victoria, sau chiar capitala Valetta, sunt doar o parte dintre motivele pentru care merită să vizitați insula.

Tinerii, dar mai ales tinerii englezii , iau cu asalt insula pentru viața de noapte de aici și bătura ieftină din cluburi. Ținta lor principală? St Julien, Paceville sau Sliema, orășele cunoscute în toată Europa pentru distracția și agitația pe timp de noapte.

1. Când să călătorești în Malta?

Vremea este prietenoasă tot timpul anului în Malta, chiar și în lunile de iarnă, decembrie – februarie temperaturile nu scad sub 15 grade, iar precipitațiile sunt rare mai tot timpul pe aici. Lunile de vară sunt foarte călduroase și destul de aglomerate.

Sărbătorile malteze “Festa” organizate în insulă între lunile iunie și septembrie pot fi un motiv suficient pentru a vă alege vacanța în Malta în această perioadă.
Xlendi vacanta malta

Xlendi. Să te tot trezești cu priveliștea asta. :)


2. Transport:

 • Aeroportul Internațional din Luqa, este singurul ce leagă Malta de restul lumii. Wizz Air zboară din București spre Malta, așa că aveți ocazia să vizitați Malta într-un buget redus. De la aeroport spre restul insulei (ce are o suprafață puțin mai mare decât Bucureștiul), aveți multiple variante de transport. Cea mai ieftină și ușor de folosit sunt autobuzele expres X1,X2, X3 și X4. Găsiți aici toate informațiile de care aveți nevoie referitoare la rute, program și preț.
 • Pe parcursul vacanței în Malta vă puteți deplasa ușor folosind autobuzele publice. O călătorie costă 2 euro, dar aveți și varianta unor abonamente mult mai convenabile. Multe rute sunt funcționale și pe timp de noapte. Toate detaliile necesare pentru a vă plănui traseul cu autobuzul le regăsiți aici.
 • Pe Gozo, cealaltă insulă importantă a Maltei, ajungeți doar cu ferryboat-ul din orașelul Ċirkewwa(Malta) spre Mġarr (Gozo). O călătorie durează cam 30 de minute și costă 5 euro/persoană dus-întors. Mai multe detalii aici. Numeroase companii sau localnici oferă excursii cu ferryboat-ul sau barca spre Comino, micuța insulă renumită pentru snorkelling, din portul Ċirkewwa.
dacia veche albastra vacanta Malta

Malta are variante de transport pentru toată lumea


3. Cazare:

Malta poate fi traversată de la un capăt la altul în aproximativ o oră, așa că teoretic vă puteți liniștiți în orice parte a insulei și cu toate acestea să aveți acces ușor la toate atracțiile. Se spune însă că în Malta aproape toți locuitorii dețin minim o mașina, așa că dacă nu vreți să pierdeți uneori timpul prin trafic, iată câteva idei de cazare în funcție de interese.
 • Buget mediu, plajă și relaxare: Deși la o primă vedere Malta poate vi se pare destinația ideală de plajă, ei bine mica insulă nu poate fi comparată cu destinațiile exotice din lume. Plajele sunt destul de rare și de multe ori stâncoase. Dacă sunteți interesați totuși mai mult de stat la soare, cea mai buna variantă de cazare ar fi în nordul insulei în stațiunea Melieha.
 • Buget mare, lux și viață de noapte: Iahturi, cluburi de noapte de fițe, terase scumpe? Sliema sau St Julien sunt răspunsul. Sliema are o promenadă superbă pe care vă puteți plimba seara.
 • Buget mic, viață de noapte: St Paul’s Bay, Buggiba sau Qawra sunt variantele mai low-cost pentru cei ce caută agitația, terasele și viața de noapte. Noi am fost cazați în Bugibba și am fost foarte mulțumiți. Găsiți aici tot ce aveți nevoie, la prețuri accesibile.
 • Buget mediu, liniște și relaxare: Cea mai bună variantă dacă vă doriți o vacanță liniștită este să vă alegeți cazarea pe insula Gozo. Mult mai tradițională decât sora mai mare Malta, Gozo oferă totuși o mulțime de posibilități pentru a vă petrece timpul. De aici ajungeți în Malta în jumătate de oră cu ferryboat-ul.

4. Costuri:

În ceea ce privește costurile, Malta ni s-a părut destul de accesibilă. Bineînteles, ca în orice destinație vizitată, depinde foarte mult de zonele în care alegi să îti petreci timpul. Sliema, St Julien sau Valetta sunt preferatele expaților și ale turiștilor cu mulți bani. Pe de altă parte, în Bugibba Qawra sau multe alte părți ale insulei, o masă la un restaurant costă aproximativ 10-12 euro iar cazarea la un hotel de 3 stele, 40-50 euro/persoană.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Bucătăria malteză este extrem de variată, fiind influențată de diferitele puteri ce au controlat insula de-alungul vremii: gusturi italiene, arome din Africa de Nord, sau chiar britanice, toate își au aici locul. Marcă înregistrată în Malta atunci când vine vorba de mâncare este Fenek – iepurele bine gătit în sos de vin. Pentru desert, puteți încercați quabbajt – un fel de nuga din migdale și miere, delicatesă de care maltezii se puteau bucura în trecut doar la marile sărbători. Nu vă faceți griji însă, cu atâția turiști astăzi în Malta este în fiecare zi sărbătoare..așa că enjoy your quabbajt!
vacanta malta zidurile fortificate ale Valettei

În așteptarea iepurelui rumenit


placinte iepure vacanta malta

Plăcinta de iepure -rabit pie


6. Ai grijă să:

 • Evitați să vizitați Malta pe la jumătatea lunii august. Este perioada cea mai calduroasă din an și în plus foarte multe magazine sunt închise pentru perioada concediilor.
 • Încercați pe cât posibil să nu călătoriți la orele de maxim trafic, atunci când traficul devinde foarte aglomerat pe mica insulă.
 • Soarele arde foarte puternic mai tot timpul anului, așa că nu plecați din casă fără cremă de protecție.

7. Fii inspirat de Malta 😍!

Malta este cunoscută a fi una dintre destinațiile preferate ale regizorilor de film, așa că filmele turnate aici sunt dintre cele mai de renume. Ultimul pe listă este By the Sea cu Angelina Jolie și Brad Pitt în rolurile principale, locul ales pentru a filma o parte din scene fiind Mġarr ix-Xini.

Għana este stilul tradițional maltez, un stil transmis din generație în generație ce amestecă stilul sicilian cu cel arab. Astăzi, doar câteva trupe se pot lăuda cu interpretarea acestui stil, cei drept nu foarte melodios. Dar vă lăsăm pe voi să vă convingeți aici.
20 iulie 2016
vedere Malta

Malta: Povestea călătoriei noastre

În trecut, cele 7 insule din care e compusă țara erau râvnite de comercianți și războinici, astăzi sunt dorite de turiștii din toată lumea sau de bogătașii care vor să se retragă la pensie în acest mic paradis. De altfel, numărul anual al turiștilor depășește de trei ori numărul locuitorilor, iar noi putem confirma statistica, după cele 6 zile petrecute aici în plin sezon turistic [...].
20 iulie 2016
poza in oglinda retrovizoare malta

Malta: top 5 curiozități

Știați că…maltezii cu siguranță nu au probleme cu despăduririle abuzive precum noi și asta pentru că pe toată suprafața țării nu există nicio pădure? Mai mult, pe cuprinsul celor șapte mici insule ce formează Malta nu există munți sau râuri, însă încă din Antichitate Malta a fost numită Melita – “insula mierii” [...].

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!