Vacanta in Iordania – din Amman, pe urmele lui Iisus

Vacanta in Iordania – din Amman, pe urmele lui Iisus

vacanta iordania

 Top 3 cuvinte: contrastant, religie, roman

Vezi în detaliu cum am organizat singuri vacanta in Iordania, din Amman, pe urmele lui Iisus și ale romanilor din Jerash.

Amman, capitala țării, este poarta de intrare pentru toți turiștii ce aleg să viziteze Iordania. Întins pe 19 coline și cu peste 3000 de ani de istorie în spate, Amman-ul “te lovește” din prima cu o imagine contrastantă: partea de vest a orașului cunoaște o dezvoltare fulminantă iar multinaționalele își fac loc printre pereții groși de sticlă ai clădirilor impozante de birouri. Aici, pare că ești în orice alt oraș civilizat din vestul lumii. Dai un pic o tură prin labirintul de străzi al orașului, cobori câteva coline și ajungi apoi în Downtown. Nebunie totală! Străzile sunt pline mai ceva ca după o revoluție, traficul este un coșmar pentru orice șofer, iar magazinele de mirodenii și vânzătorii ambulanți colorează peisajul. Bine ai venit în adevărata Iordanie! Nu te aștepta să găseși în Amman istoria Ierusalimului sau a Damascului și nici luxul lumii arabe din Emirate. Iordanienii nu au petrolul și banii vecinilor săi mai norocoși, iar orașul, deși cu o istorie foarte veche, a fost pentru o bună perioadă uitat de către timp și ocolit de civilizație.  În Amman veniți pentru ospitalitatea oamenilor ce sunt gata oricând să vă invite la ei în casă pentru un ceai, pentru magazinele pline de culoare și pentru peisajele superbe cu case în stil arab ridicate pe coline.

O parte din cele mai importante locuri religioase de care amintește Biblia se află în nordul Iordaniei, nu departe de capitala Amman. Betania, pe malul stâng al râului Iordan, este locul în care se pare că a fost botezat Iisus de către Sf. Ion, deși cei din Israel au o altă variantă, mai spre partea cealaltă a râului J. La câțiva kilometri distanță de locul botezului se află un alt loc sfânt, transformat de mii de ani în loc de pelerinaj: Muntele Nebo, locul de unde Moise a vorbit cu Dumnezeu și a văzut Țara Sfântă – Canaan. Tot în zonă se află și orășelul Madaba, locul în care, într-o mare de islam, o treime din populația orașului este creștină, fiind descendenți ai foștilor cruciați stabiliți în zonă.

La vreo o oră de mers de Amman, vă puteți întoarce în timp 2000 de ani, în vremea romanilor. Tocmai ați ajuns în Jerash, unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane din lume. Jerash este un adevărat muzeu în aer liber și al doilea cel mai vizitat loc din Iordania după Petra. De cum am intrat în oraș pășind pe sub Arcul lui Adrian și apoi admirând hipodromul de 15,000 de locuri unde se țineau luptele cu gladiatorii, gândul deja ne zbura la filmele cu romani. Jerash este parcă un decor recreat perfect pentru a se turna un film istoric.

Călători în nordul Iordaniei!

Am avut la dispoziție nouă zile pentru a ne bucura de vacanta in Iordania, o țară destul de mică ca întindere, dar imensă atunci când vine vorba de obiective. Cea mai bună decizie a fost să ne închiriem pe toată perioada  o mașină pentru a explora țara în voie. Am plătit cam 25 de euro pe zi și am putut explora în voie țara (în afară de centrul Amman-ului, drumurile și circulația sunt excelente prin Iordania).

Prin zona de nord a țării am stat în total 4 zile: 2 zile în Amman, o zi pe urmele locurilor biblice din Betania, Muntele Nebo sau Madaba și o zi în orașul roman Jerash.

Primele două zile: hoinărind prin Amman

Am aterizat în Amman după un zbor direct cu Tarom-ul din București, pe la 3 dimineața. În lumea arabă mai pusesem până atunci piciorul doar timid, pentru o zi de escală în Abu Dhabi. Mda, la cât de “fierbinte” arată lumea arabă și Orientul Mijlociu în aceste vremuri, nici nu prea ai multe variante, dacă ai prea mari pofte de narghilea sau mansaf.

Iordania este printre puținele țări arabe din regiune ce a reușit să stea deoparte de conflicte în ultimii ani și asta am văzut încă de la primul contact cu capitala sa, Amman. Bineînteles, descoperirile au început a doua zi pe lumină pentru că în noaptea aia, nu știam cum să nimerim mai repede hotelul de atâta oboseală J.

Dacă ajungeți prin Amman in vacanta in Iordania, e greu să pariați pe faptul că aici, prin anii 1920 când au fost înlăturați otomanii ce stăpâneau regiunea și la putere a venit regele Abdullah, pe locul actualei capitale era doar un sătuc pierdut în noroi.

Nu a fost întotdeauna așa, Amman-ul având o istorie de peste 3.000 de ani și fiind unul dintre cele mai importante orașe din regiune. Mai întâi capitala amoniților, apoi condus de perși, Alexandru cel Mare,  romani, bizantini sauotomani, Amman-ul, deși la fel de vechi precum Ierusalimul sau Damascul, nu se poate lăuda cu istoria acestoran fiind în mai multe etape distrus și aproape abandonat.

După ce primul rege al Iordaniei a ales să stabilească capitala aici, orașul a început să prindă din nou viață, ajungând astăzi să fie un adevărat Turn Babel. Este numit “casă” deopotrivă de către sutele de mii de refugiați palestinieni, irakieni sau sirieni ce trăiesc în pace alături de localnicii primitori și de expații cu pretenții ce îți fac veacul printre clădirile impunătoare din vestul orașului.

În Amman e loc pentru toată lumea. În Downtown sau il-balad în arabă, “mișună” mii de oameni pe străzile în pantă așezate pe coline, făcând ceea ce știu mai bine niste oameni ai căror strămoși se aflau în trecut la intersecția drumurilor comerciale ale lumii. Adăugați la asta magazinele cu marfa întinsă în stradă, mașinile ce circulă după regula “primul venit, primul servit” și veți întelege de ce când am avut primele contacte cu orașul, credeam că am greșit zborul și am aterizat undeva prin India.

Dar, haideți să o luăm ușor și să îi dăm o șansă! Farmecul unui oraș stă, nu-i așa, în felul în care își păstrează autentice obiceiurile iar Amman-ul nu face rabat de la asta. Aromele și condimentele specifice sunt oferite cu tact prin magazine, cafenelele cu narghilea sunt mereu pregătite, iar localnicii sunt mai mult decât ospitalieri cu turiștii, așa cum s-a pomenit din tată în fiu. Apropo de ospitalitate, pe o colină din Amman am avut parte de o surpriză extrem de plăcută atunci când am fost invitați de un grup de 10 bărbați la un picnic alături de ei. Oamenii erau foarte bine pregătiți, se vedea că au soții grijulii J: prăjiturele de casă, fructe din belșug și mâncare tradițională la pachețel.

Pe seară am mers în vizită la teatrul roman, unul dintre cele mai bine păstrate din lume, acolo unde am avut șansa să nimerim la o festivitate cu muzică live în cinstea zilei naționale.

Pentru a doua zi din vacanta in Iordania ne rezervasem timp să vizităm Jordan Museum, un muzeu ultra modern cu o mulțime de exponate interactive ce redau istoria zbuciumată a Iordaniei, dar și a Petrei, un loc care trebuie vizitat in vacanta in Iordania.

Apoi, prin căldura doborâtoare ne-am făcut curaj să urcăm până la Citadelă, cea mai veche și emblematică construcție din oraș. De aici au fost aruncate zarurile pentru soarta multor popoare din trecut. Din vechea cetate au mai rămas astăzi parțial în picioare templul lui Hercule, Palatul Omeiad și ceva ziduri. Merită cu siguranță să o vizitați, atât pentru încărcătura istorică cât și pentru peisajul superb cu orașul văzut în zare, din vârful colinei.

Gata cu Amman-ul, seara ne-am relaxat cu o muzică tradițional arăbească și o narghilea bine aleasă, la restaurantul Jafra, un loc de care auzisem de la niște localnice și pe care vi-l recomandăm și vouă cu toată încrederea.

Amman pelerinaj nordul iordaniei

Amman-ul vazut de sus

amman nordul iordaniei

Un singur oraș, două perspective in vacanta in Iordania: Downtown-ul tradițional și haotic, în prim plan și centrul financiar, în depărtare

Amman condimente orientale

Amman-ul colorat

Amman pelerinaj nordul iordaniei

La pas, prin centrul orașului

Teatrul Roman din Amman

Teatrul Roman din Amman, unul dintre cele mai bine păstrate din lume

Jordan Museum concediu iordania

Jordan Museum, un muzeu cu adevărat intereactiv și modern

vacanta nordul iordaniei

Și dovada că cei din Orientul Mijlociu sunt cu adevărat ospitalieri

Cafea, narghilea și muzică live...să tot îți petreci seara așa prin Amman :)

Cafea, narghilea și muzică live…să tot îți petreci seara așa prin Amman 🙂

O zi pe urmele locurilor Biblice din vacanta in Iordania: Betania, Muntele lui Moise și Madaba

La 60 de kilometri de capitala Amman, în mijlocul unui teren arid la nord de Marea Moartă, undeva la vest de Valea Iordanului. Aici este locul cel mai probabil în care a fost botezat Iisus de către Sfântul Ioan, conform celor mai mulți cercetători.

Cu mașina închiriată, am ajuns din Amman într-o oră în Betania însă chiar dacă nu aveți o mașină la dispoziție, puteți aranja un tur de o zi către Betania foarte ușor de la orice hotel sau agenție de turism de prin nordul Iordaniei. Dacă vă imaginați, așa cum probabil ați văzut prin filme, un loc izolat în care soarele arde puternic și măslinii crează o alee verde ce te conduce spre locul sacru, ei bine, realitatea de aici este exact așa.

Deși în primele secole după Hristos pelerinii organizau numeroase procesiuni la locul sfânt și o mulțime de biserici s-au ridicat aici, de prin anul 700, o dată cu invazia musulmană, locul a fost dat uitării. Dat uitării în adevăratul sens al cuvântului, pentru că de abia după 1996 s-au început din nou excavările arheologice și locul a început să fie vizitat din nou. Timid ce-i drept, pentru că am văzut cu ochii noștri cum în Ierihon, de partea celalată a Iordanului (acum teritoriu controlat de Israel), marketingul și banii investiți în organizare atrag cam de 10 ori mai mulți turiști.

Cert este că râul Iordan și-a schimbat de mai multe ori cursul în decursul celor 2.000 de ani iar relatările a 4 apostoli diferiți din Noul Testament stabilesc fiecare un alt loc de botez al lui Iisus. Se merge pe varianta cu Bethania fiindcă apare chiar în relatările după Sf. Ioan. Astăzi, Iordanul s-a retras cu câteva sute de metri și vechiul loc de botez este de fapt o mică baltă înconjurată de niște pietre. Cu toate acestea, încărcătura istorică și farmecul locului fac să merite din plin o vizită în locul ce mai este numit și Wadi Kharrar.

Spre prânz, pe o căldură de se resimțeau și cămilele, ne-am continuat ziua pe urmele locurilor biblice și am poposit apoi nu departe de Bethania, chiar în vârful Muntelui Nebo. Aici se spune că s-a încheiat călătoria lui Moise prin deșert, alături de poporul israelit. După 40 de ani de rătăcire, pe Muntele Nebo, Moise a avut dialogul final cu Dumnezeu în care i s-a arătat “Țara Promisă”, Caanan. Tot aici se spune că a și murit de altfel, locul în care a fost îngropat necunoscându-se cu adevărat în zilele noastre.

Pe lângă relatările biblice, ce se poate ști cu exactitate despre Muntele Nebo, este că din vârf se poate vedea într-o zi senină o panoramă superbă: în fața ochilor aveam Marea Moartă, Râul Iordan, Bethleem-ul sau chiar Ierusalimul. Tot aici s-au descoperit numeroase vestigii creștine și urme de biserici antice iar astăzi, pe locul unei foste biserici bizantine a fost construit Memorialul Profetului Moise, locul de unde puteți admira mai multe mozaicuri bizantine.

Că tot a venit vorba de mozaicuri celebre, ne-am încheiat ziua “biblică” în orășelul Madaba, numit și “Orașul mozaicurilor”. O parte însemnată din locuitorii vechiului oraș aveau ca principală meserie producerea de mozaicuri, însă supra-numele vine și de la faptul că unul dintre cele mai celebre astfel de opere din lume se află în Biserica Greco-Ortodoxă din Madaba. Este vorba despre un mozaic din secolul VI ce redă în detaliu prin cele peste 2 milioane de piese ale sale componența lumii creștine din jurul Ierusalimului, la acea dată.

Într-o mare de tensiuni politice și religioase în care trăim astăzi, Madaba ni s-a părut un exemplu viu al faptului că indiferent de ce religie și convingere avem, putem trăi cu toții în pace. Biserici creștine se înalță semețe lângă moschei pline de musulmani, negustori arabi își vând marfa de sute de ani pelerinilor creștin, iar prin micul oraș este considerat și astăzi unul dintre cele mai prietenoase din Iordania.

Madaba poate fi explorat în câteva ore la pas și se află la mai puțin de o oră de mers din Amman. Noi am ales să ne cazăm aici pentru o noapte din vacanta in Iordania și să vizităm orașul timp de câteva ore. Dacă ajungeți prin Iordania in vacanta, Madaba chiar merită vizitat.

Betania pelerinaj iordania

În drum spre Betania, ceva spectacol live: raliul Paris-Dakar pentru caprele locale :))

raul iordan

Locul în care se spune că a fost botezat Iisus

iordan pelerinaj iordania

Cei din Israel sunt de altă părere…ei pariază pe malul vestic al Iordanului, dar și pe mai mulți turiști decât vecinii lor iordanieni

malul Iordanului vacanta iordania

Priveliștea cu biserica ortodoxă ridicată de curând pe malul Iordanului

 Muntele Nebo moise iordania

Sus pe Muntele Nebo, locul din care Moise a vorbit cu Dumnezeu

Biserica Greco-Ortodoxă din Madaba

Biserica Greco-Ortodoxă din Madaba, locul în care se găsește celebrul mozaic

Madaba iordania

Printre străduțele din Madaba

Ziua 4: Nu-i vreun film cu gladiatori romani, este Jerash, orașul – muzeu

Tot în nordul Iordaniei, la vreo 50 de km de capitala Amman, găsim Jerash, un oraș ce apare în relatările biblice și istorice de mii de ani, ca mai toate așezările din Orientul Mijlociu. Nu asta îl face însă special ci faptul că este cel mai bine păstrat oraș roman din lume, alături de Pompeii și Herculaneum.

Ajunși prima dată în orașul nou Jerash, in vacanta noastra in Iordania, părea că nimic nu ne poate suprinde: clădiri moderne, tarabele omniprezente și mașini ce mergeau haotic pe șosele. Doar că, după ce am trecut “triumfal” chiar prin Arcul lui Adrian, aveam în fața ochilor un oraș rupt din filmele cu Împărați romani. Amfiteatrul aștepta parcă să se umple de spectatori, teatrul era gata de reprezentații iar coloanele înalte urmau încă drumul principal prin oraș, precum acum 2.000 de ani.

Cu riscul de a folosi clișee prăfuite, Jerash este cu adevărat un muzeu în aer liber și merită mult mai multă atenție și notorietate în lume. Sinceri să fim, deși pasionați cu adevărat de călătorii și istorie, până să ne luăm biletele spre Iordania nu auzisem de Jerash. Da, biletul de acces costă aproape 25 de euro, da, este aproape de Siria și cărcotașii pot spune că simt miros de praf de pușcă. Însă Jerash a fost una dintre cele mai plăcute surprize pentru noi, ce când ne plimbăm prin lumea întreagă cu gândul de a descoperi ce are ea mai frumos de oferit. Așa că, nu ocoliți Jerash!

După cele 4 zile pline din vacanta in Iordania,  prin nordul țării, urma o nouă aventură mult așteptată. Ne-am făcut bagajele pentru a petrece 2 zile la Petra, una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne. Dar despre „mândria” nabateenilor, orașul ce rivaliza cu Roma sau Ierusalim în vremurile sale de glorie, v-am povestit într-un alt articol.

Arcul lui Adrian harta iordania

Arcul lui Adrian, intrarea în vechiul oraș roman

Strada principală Jerash iordania

Strada principală din Jerash

apus iordania

La apus, orașul capătă un farmec aparte

concediu iordania

Din scenă parcă mai lipsesc doar gladiatorii

vacanta in iordania

Gata de spectacol?

Jerash văzut de sus iordania

Jerash văzut de sus

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!