Nordul Iordaniei – din Amman, pe urmele lui Iisus și ale romanilor din Jerash

Tara Sfanta

 Top 3 cuvinte: contrastant, religie, roman

Amman, capitala țării, este poarta de intrare pentru toți turiștii ce aleg să viziteze Iordania. Întins pe 19 coline și cu peste 3000 de ani de istorie în spate, Amman-ul “te lovește” din prima cu o imagine contrastantă: partea de vest a orașului cunoaște o dezvoltare fulminantă iar multinaționalele își fac loc printre pereții groși de sticlă ai clădirilor impozante de birouri. Aici, pare că ești în orice alt oraș civilizat din vestul lumii. Dai un pic o tură prin labirintul de străzi al orașului, cobori câteva coline și ajungi apoi în Downtown. Nebunie totală! Străzile sunt pline mai ceva ca după o revoluție, traficul este un coșmar pentru orice șofer, iar magazinele de mirodenii și vânzătorii ambulanți colorează peisajul. Bine ai venit în adevărata Iordanie! Nu te aștepta să găseși în Amman istoria Ierusalimului sau a Damascului și nici luxul lumii arabe din Emirate. Iordanienii nu au petrolul și banii vecinilor săi mai norocoși, iar orașul, deși cu o istorie foarte veche, a fost pentru o bună perioadă uitat de către timp și ocolit de civilizație.  În Amman veniți pentru ospitalitatea oamenilor ce sunt gata oricând să vă invite la ei în casă pentru un ceai, pentru magazinele pline de culoare și pentru peisajele superbe cu case în stil arab ridicate pe coline.

O parte din cele mai importante locuri religioase de care amintește Biblia se află în nordul Iordaniei, nu departe de capitala Amman. Betania, pe malul stâng al râului Iordan, este locul în care se pare că a fost botezat Iisus de către Sf. Ion, deși cei din Israel au o altă variantă, mai spre partea cealaltă a râului J. La câțiva kilometri distanță de locul botezului se află un alt loc sfânt, transformat de mii de ani în loc de pelerinaj: Muntele Nebo, locul de unde Moise a vorbit cu Dumnezeu și a văzut Țara Sfântă – Canaan. Tot în zonă se află și orășelul Madaba, locul în care, într-o mare de islam, o treime din populația orașului este creștină, fiind descendenți ai foștilor cruciați stabiliți în zonă.

La vreo o oră de mers de Amman, vă puteți întoarce în timp 2000 de ani, în vremea romanilor. Tocmai ați ajuns în Jerash, unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane din lume. Jerash este un adevărat muzeu în aer liber și al doilea cel mai vizitat loc din Iordania după Petra. De cum am intrat în oraș pășind pe sub Arcul lui Adrian și apoi admirând hipodromul de 15,000 de locuri unde se țineau luptele cu gladiatorii, gândul deja ne zbura la filmele cu romani. Jerash este parcă un decor recreat perfect pentru a se turna un film istoric.

Călători în nordul Iordaniei!

Am avut la dispoziție nouă zile pentru a ne bucura de Iordania, o țară destul de mică ca întindere, dar imensă atunci când vine vorba de obiective. Cea mai bună decizie a fost să ne închiriem pe toată perioada  o mașină pentru a explora țara în voie. Am plătit cam 25 de euro pe zi și am putut explora în voie țara (în afară de centrul Amman-ului, drumurile și circulația sunt excelente prin Iordania).

Prin zona de nord a țării am stat în total 4 zile: 2 zile în Amman, o zi pe urmele locurilor biblice din Betania, Muntele Nebo sau Madaba și o zi în orașul roman Jerash.

Primele două zile: hoinărind prin Amman

Am aterizat în Amman după un zbor direct cu Tarom-ul din București, pe la 3 dimineața. În lumea arabă mai pusesem până atunci piciorul doar timid, pentru o zi de escală în Abu Dhabi. Mda, la cât de “fierbinte” arată lumea arabă și Orientul Mijlociu în aceste vremuri, nici nu prea ai multe variante, dacă ai prea mari pofte de narghilea sau mansaf.

Iordania este printre puținele țări arabe din regiune ce a reușit să stea deoparte de conflicte în ultimii ani și asta am văzut încă de la primul contact cu capitala sa, Amman. Bineînteles, descoperirile au început a doua zi pe lumină pentru că în noaptea aia, nu știam cum să nimerim mai repede hotelul de atâta oboseală J.

Dacă ajungeți prin Amman, e greu să pariați pe faptul că aici, prin anii 1920 când au fost înlăturați otomanii ce stăpâneau regiunea și la putere a venit regele Abdullah, pe locul actualei capitale era doar un sătuc pierdut în noroi.

Nu a fost întotdeauna așa, Amman-ul având o istorie de peste 3.000 de ani și fiind unul dintre cele mai importante orașe din regiune. Mai întâi capitala amoniților, apoi condus de perși, Alexandru cel Mare,  romani, bizantini sauotomani, Amman-ul, deși la fel de vechi precum Ierusalimul sau Damascul, nu se poate lăuda cu istoria acestoran fiind în mai multe etape distrus și aproape abandonat.

După ce primul rege al Iordaniei a ales să stabilească capitala aici, orașul a început să prindă din nou viață, ajungând astăzi să fie un adevărat Turn Babel. Este numit “casă” deopotrivă de către sutele de mii de refugiați palestinieni, irakieni sau sirieni ce trăiesc în pace alături de localnicii primitori și de expații cu pretenții ce îți fac veacul printre clădirile impunătoare din vestul orașului.

În Amman e loc pentru toată lumea. În Downtown sau il-balad în arabă, “mișună” mii de oameni pe străzile în pantă așezate pe coline, făcând ceea ce știu mai bine niste oameni ai căror strămoși se aflau în trecut la intersecția drumurilor comerciale ale lumii. Adăugați la asta magazinele cu marfa întinsă în stradă, mașinile ce circulă după regula “primul venit, primul servit” și veți întelege de ce când am avut primele contacte cu orașul, credeam că am greșit zborul și am aterizat undeva prin India.

Dar, haideți să o luăm ușor și să îi dăm o șansă! Farmecul unui oraș stă, nu-i așa, în felul în care își păstrează autentice obiceiurile iar Amman-ul nu face rabat de la asta. Aromele și condimentele specifice sunt oferite cu tact prin magazine, cafenelele cu narghilea sunt mereu pregătite, iar localnicii sunt mai mult decât ospitalieri cu turiștii, așa cum s-a pomenit din tată în fiu. Apropo de ospitalitate, pe o colină din Amman am avut parte de o surpriză extrem de plăcută atunci când am fost invitați de un grup de 10 bărbați la un picnic alături de ei. Oamenii erau foarte bine pregătiți, se vedea că au soții grijulii J: prăjiturele de casă, fructe din belșug și mâncare tradițională la pachețel.

Pe seară am mers în vizită la teatrul roman, unul dintre cele mai bine păstrate din lume, acolo unde am avut șansa să nimerim la o festivitate cu muzică live în cinstea zilei naționale.

Pentru a doua zi ne rezervasem timp să vizităm Jordan Museum, un muzeu ultra modern cu o mulțime de exponate interactive ce redau istoria zbuciumată a Iordaniei, dar și a Petrei.

Apoi, prin căldura doborâtoare ne-am făcut curaj să urcăm până la Citadelă, cea mai veche și emblematică construcție din oraș. De aici au fost aruncate zarurile pentru soarta multor popoare din trecut. Din vechea cetate au mai rămas astăzi parțial în picioare templul lui Hercule, Palatul Omeiad și ceva ziduri. Merită cu siguranță să o vizitați, atât pentru încărcătura istorică cât și pentru peisajul superb cu orașul văzut în zare, din vârful colinei.

Gata cu Amman-ul, seara ne-am relaxat cu o muzică tradițional arăbească și o narghilea bine aleasă, la restaurantul Jafra, un loc de care auzisem de la niște localnice și pe care vi-l recomandăm și vouă cu toată încrederea.

Amman-ul vazut de sus

Amman-ul vazut de sus

Un singur oraș, două perspective: Downtown-ul tradițional și haotic și centrul financiar în depărtare

Un singur oraș, două perspective: Downtown-ul tradițional și haotic, în prim plan și centrul financiar, în depărtare

Amman-ul colorat

Amman-ul colorat

La pas, prin centrul orașului Amman

La pas, prin centrul orașului

Teatrul Roman din Amman, unul dintre cele mai bine păstrate din lume

Teatrul Roman din Amman, unul dintre cele mai bine păstrate din lume

Jordan Museum, un muzeu cu adevărat intereactiv și modern

Jordan Museum, un muzeu cu adevărat intereactiv și modern

Și dovada că cei din Orientul Mijlociu sunt cu adevărat ospitalieri

Și dovada că cei din Orientul Mijlociu sunt cu adevărat ospitalieri