Ne pregătim de plecare. O lună prin Cuba și America Centrală

Ne pregătim de plecare. O lună prin Cuba și America Centrală.

Soarele apune în Valle de Vinales printre fermele de tutun. Un mojito rece, pe Malecon, faleza din Havana. La răsărit, piramidele mayase de la Tikal ne-așteaptă să le descoperim. De Crăciun, o masă tradițională alături de o familie din Antigua Guatemala.  Ceva adrenalină? O noapte sub cerul liber, sus pe vulcanul activ Acatenango. Feliz aňo nuevo dintr-o piață supra-aglomerată și vibrând a artificii din Isla Mujeres din Mexic. Cele de mai sus sunt doar câteva cadre pe care ne așteptăm să le experimentăm în excursia noastră de o lună din decembrie.

Într-o lună întreagă, cu siguranță nu vor lipsi momentele în care ne vom rătăci sau poate vom face cale-ntoarsă la cazare, de urgență, prima dată când dăm ochii cu gangsterii locali, seara pe străzile pustii. Dar asta e parte din farmecul vieții de aici și un lucru e sigur: ne vom întoarce acasă cu un bagaj plin de amintiri.

Cea mai mare provocare în planificarea excursiei? Nu, nu a fost atât de greu să planificăm singuri totul, ci mai greu a fost să ne convingem managerii să ne aprobe concediul de o lună. Noroc că e vorba de luna de miere . Ca tot românul ce dă ambițios din coate în multinaționalele din Pipera de la 9 la 6 (când e zi scurtă), și noi ne bucurăm ca niște copii de zilele de concediu, încercăm să le înmulțim ca la poker. Și chiar dacă uneori matematica e matematică, măcar încercăm să avem parte de cele mai inedite vacanțe.

Pentru luna noastră de miere, am ales spiritul latino al Americii Centrale și încă tradiționala Cuba lui Fidel.  10 zile în Cuba, 10 zile în Mexic, 5 în Belize și 8 zile în Guatemala…În total, vreo 25.000km, dintre care vreo 3.000km roadtrip sau cu chicken bus-urile locale, vreo 50km pedalând printre dealurile roșiatice din Cuba și vreo 5km călare prin jungla din Belize (sau mă rog, cât ne ține). Cam așa arată pe hârtie planul nostru.

Top cele mai așteptate 5 experiențe pentru noi

 

Mai sunt doar 2 săptămâni până să ne luăm zborul . Nu ne e foarte greu să ne dăm seama care sunt momentele cele mai așteptate de către noi din excursie, așa că ne-am gândit să le împărtășim cu voi.

 1. Apusul la volanul unui Cadillac Deville al anilor ’50, savurând un trabuc cubanez, prin Miramar, faimosul cartier havanez preferat în trecut de bogații Americii.
 2. Scuba diving și înotat cu rechinii în Belize, pe insula Caye Caulker, în zona celui de-al doilea cel mai mare recif de corali din lume. No shirt, No Shoes…No Problem. Cam așa este sloganul pe aici.
 3. Răsăritul la 70m înălțime, peste jungla deasă, pe Templul IV din Tikal, unul dintre cele mai importante orașe mayașe.
 4. Escaladarea vulcanului Acatenango și o noapte sub cerul liber, admirând spectacolul de foc al fratelui său, vulcanul activ cu un nume sugestv – Fuego.
 5. Să privim ore întregi plajele pustii de la Pink Lagoon, laguna cu adevărat “pink” datorită microorganismelor ce o transformă într-un loc de o frumusețe rară.

travelship cuba decapotabila faleza malecon

travelship tikal piramide mexic

travelship vulcan acatenango guatemala

 

De la Excel până la primul zbor

 

După cum v-am mai spus, noi suntem printre acei călători pasionați care își planifică singuri vacanțele. Cum? Am scris despre cum procedăm de la bilete de avion până la tururile locale în articolul 5 principii pentru a-ți permite VACANȚA EXOTICĂ mult visată.

Specific, pentru excursia aceasta:

 • Biletul de avion către America Centrală l-am luat cu 7 luni înainte, deci în luna iunie. Roma-Cancun = 290 de euro + 100 de euro dus-întors biletul de legătură București-Roma. Cum am găsit oferta? Cu ceva timp înainte setasem alerte către orașele din America Centrală pe Momondo.
 • Apoi, am schițat traseul cu zilele alocate fiecărei dintre cele 4 țări, dar nu înainte de a ne face o idee de pe primele 5 pagini de Google .
 • Nu au întârziat nici rezervările pentru zborurile în zonă întrucât știam că America Centrală nu-i nici de pe departe Europa atunci când vine vorba de zborurile ieftine. Am terminat pasul 3 cu -500 de euro de fiecare în buzunar, dar biletele pe email.
 • Dacă biletele de avion sunt scumpe, ei bine cazările mai balansează situația. Cele peste 30 de nopți de cazare – o parte în casele localnicilor, prin Airbnb, altele în hoteluri de Booking au costat în jur de 30 de dolari pe noapte pentru o cameră dublă, de multe ori cu tot cu mic-dejun. În total, cazarea ne-a costat 400 de euro/persoană.
 • Gata și traseul detaliat pe zile. Lipseau doar transporturile de legătură și tururile cu localnici, inspirate de pe Tourradar și apoi homemade cu ajutorul Google-ului și al localnicilor-ghizi, contactați direct. Pentru că nu am vrut să ratăm anumite experiențe aparte, iar transportul în America Centrală este și el destul de scump (dacă te numești “turist”), toate acestea ne vor costa aproximativ 1100 de euro/persoană.
 • Mâncarea plus celelalte mici cheltuieli ar mai fi încă aproximativ 550 de euro/persoană.

Una peste alta, cam așa arată planurile noastre pentru un decembrie de hoinărit în America Centrală și Cuba, așa că stați aproape pe blog și pe Facebook, avem multe locuri și momente frumoase pe care vrem să le împărtășim cu voi .

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!