Povesti de calatorie – Azerbaijan, acolo unde incepe Asia | Travelship: Calatorii memorabile pentru tineri

Povesti de calatorie – Azerbaijan, acolo unde incepe Asia

Templu Azerbaijan Travelship

In urma cu doi ani am pornit intr-o calatorie speciala in Caucaz, la capatul Europei, prin Georgia si Azerbaijan. Daca despre Georgia am tot scris, despre Azerbaijan nu am apucat sa povestim pana acum, si e pacat, pentru ca tara aceasta de la capatul Europei sau de la inceputul Asiei, dupa caz, merita mai multa atentie.

Despre  Azerbaijan

Unul dintre leaganele culturale si istorice ale omenirii, teritoriul Azerbaijan-ului a fost locuit inca din paleolitic, aici fiind descoperite printre cele mai vechi asezari din spatial indo-european.

Mai tarziu, in jurul secolului I au aparut doua state care aveau sa stea la baza poporului azer, Atropatena si Albania ( fara vreo legatura cu Albania din Balcani ). Daca la inceput religia de baza a acestora era zoroastrismul, mai tarziu, incepand cu secolele III si IV au fost crestinate, o buna parte din bisericile si lacasurile de cult crestine datand din acea perioada sunt inca in picioare.

Invazia araba din secolul al VIII-lea si transformarea acestui teritoriu in califat au adus cu sine si islamizarea poporului, religie care a ramas pana in zilele noastre (mai mult in statistici, azerii fiind cel mai ateu popor din lumea musulmana). De fapt, alaturi de statele Asiei Centrale, asa zisii Stani, alaturi de care a facut parte din U.R.S.S., Azerbaijanul se confrunta cu mari probleme legate de alcolism! Frumoasa mostenire sovietica … 😊

Pana la sovietici insa, poporul azer a avut mai tot timpul de suferit de pe urma vecinilor mai mari, fiind prins ca intr-un cleste intre Imperiul Tarist, Imperiul Otoman si cel Persan (Iran). Azerbaijanul a fost dealtfel impartita in 1828, in baza tratatului de la Turkmanciai, intre Rusia (partea de nord) si Iran (partea de sud, care nu a mai revenit niciodata la tara mama).

La capatul Primului Razboi Mondial, tara si-a castigat independenta rupandu-se din Imperiul Tarist si fondand Republica Democratica Azerbaijan, prima dintre statele musulmane care s-a eliberat. Nu a durat insa prea mult, caci doi ani mai tarziu avea sa fie ,,inghitita” de nou formata Uniune Sovietica.

A fost o dragoste cu sila care a creat monstii, la fel ca in toate celelalte republici, ducand populatia in pragul saraciei lucii si adancind diferentele sociale. Poate cea mai mare ,,nenorocire” pe care au facut-o sovieticii a fost alipirea regiunii istorice Artsakh, locuita in proportie de 90% de armeni ortodoxi si totodata leagan istoric al poportului armean, la Republica Azera. Acest fapt a creat o rana neinchisa in regiune, conflictul intre cele doua state care si-au castigat independenta in anul 1991 mocnind neincetat. Ultimul episod al acestui razboi care pare sa nu se mai termine a reinceput pe 27 septembrie 2020 si este in plina desfasurare. Cand vor cadea cele doua state la intelegere? Asta numai timpul ne-o va arata…

Povestea  calatoriei  noastre  in  Azerbaijan

Cum spuneam, am planificat o calatorie mai ampla in regiunea Caucazului, in Georgia Armenia si Azerbaijan, in vara anului 2018. Dupa cateva zile minunate petrecute in Georgia, urma sa pornim pentru o saptamana sa descoperim si Azerbaijanul, insa un eveniment familial neprevazut ne-a dat planurile peste cap. Nu aveam de ales decat sa scurtam experienta azera si sa o reducem la o singura zi, insa a fost o zi atat de plina!

A fost un tur de forta, caci in aceeasi zi trebuia sa ne intoarcel la Tbilisi, pentru a prinde zborul catre Romania de a doua zi, fortati de vestile neplacute care veneau de acasa. Cu atat mai ciudata situatia cu cat in momentul in care am intrat in Azerbaijan nu stiam cat de grave sunt problemele si daca vom reusi sa ne ducem la bun sfarsit planurile de calatorie sau nu.

Calator in Azerbaijan

Asa cum spune si titlul articolului, Azerbaijan este locul unde incepe Asia, si asta se poate observa cu usurinta la trecerea frontierei terestre dinspre Georgia. Noi am traversat granita da la Lagodekhi, la poalele Muntilor Caucaz, iar primul lucru care ne-a socat a fost chiar vama azera.

Daca in partea georgiana lucrurile arata cat de cat normal, odata ce intri in zona azera totul se schimba. In fata ta este o poarta imensa, actionata manual de catre graniceri, care nu se deschide decat dupa un control drastic al bagajelor si al documentelor. Apropo de controlul bagajelor, am avut de dat niste lamuriri pentru un ziar vechi despre Stalin si niste insigne din perioada comunista cumparate de la un targ de antichitati din Tbilisi 😊.

In cele din urma, la insistentele noastre si cu promisiunea ca nu vom perturba oranduirea ,,democratiei’’ azere, am primit acceptul de a intra in Azerbaijan: portile se deschideau in fata noastra, si asta nu este doar o expresie!

In orice caz, am apucat sa descoperim o buna bucata de tara, ne-am familiarizat cu peisajele montane din nordul tarii, am vizitat o serie de localitati, printre care Qakh si Ilisu. Apropo de peisaj, peste tot, pe toate drumurile se afla panouri mari cu imaginea fostului presedinte Heydar Aljev, parintele Azerbaijanului modern, pesemne ca aici cultul personalitatii este foarte present.

Cel mai important obiectiv al vizitei noastre a fost orasul la Sheki. In fond, Sheki, un oras care musteste de cultura si istorie.

De-a lungul istoriei sale care se intinde pe mai bine de doua milenii, orasul a reprezentat unul dintre cele mai importante centre economice si culturale din sudul Muntilor Caucaz, fiind un important centru pe drumul matasii si un important nod comercial in Evul Mediu.

Marturii ale perioadei infloritaore a orasului se regasesc la tot pasul, Sheki abunda de cladiri si palate istorice, insa cel mai impottant obiectiv al orasului este fara indoiala Caravanserai-ul. Arhitectura islamica perfect conservata, curtea interioara care este o oaza de liniste si relaxare, bucataria traditionala azera foarte apetisanta si posibilitatea de a te caza intr-una dintre camerele in care demult inoptau negustorii sunt doar cateva dintre motivele pentru care o vizita aici este indiscutabila.

Caravanserai-ul din Sheki

In afara de Caravanserai, am vizitat si Palatul Hanilor precum si Palatul de Iarna, ambele cu arhitectura de inspiratie islamica absolut incantatoare. Motive geometrice, sculpture, basoreliefuri si culorile atat de vii care iti raman pe retina, cam astea sunt elementele decorative pentru care o vizita la cele doua palate este bine meritata!

Palatul de iarna din Sheki

Inainte de plecare vizitat si Biserica crestina Albaneza din satul Kis, la cataiva kilometri depatrare de Sheki, un loc in care timpul insusi pare ca s-a oprit si vrea sa iti povesteasca despre cele intamplate aici in ultimele secole!

Biserica crestina Albaneza din Kis

In afara de Sheki am mai avut o scurta oprire in oraselul Qakh, unde am vizitat bazareul si centrul istoric foarte atent restaurate precum si satul de munte Ilisu, aflat la o aruncatura de bat de Rusia (ce-i drept, peste creasta inalta a Caucazilor). Acesta ne-a adus aminte de satele sarace din balcani, cu sosele prost ingrjite si case darapanate pastrand totusi o arhitectura mai mult decat interesanta.

Bazarul din orasul Qakh, atent restaurat

Satul Ilisu. In spatele acelor munti se afla Rusia 

Ce ne-a frapat este saracia lucie, usor vizibila cu ochiul liber, prezenta in fiecare colt al tarii, evident cu exceptia capitalei Baku. In ciuda resurselor aproape infinite de carbohidrati de care se bucura tara, se pare ca absolut toate investitiile se opresc la Baku, care este un fel de Dubai regional, in timp ce restul tarii inoata in saracie si…in vodka. In mai multe magazine locale am gasit rafturi aproape goale sau oricum, cu prea putine produse insa nelipsita era vodka! Si asta intr-o tara musulmana!

Cam astea sunt impresiile noastre despre Azerbaijan, o tara care merita descoperita si pe care ne-am promis sa o vizitam din nou, pentru a termina acea poveste inceputa in august 2018 si incheiata brusc, din pacate!