De vizitat in Mexic, Holbox și Rio Lagartos | Travelship

De vizitat in Mexic, o lume roz printre flamingo și plaje pustii – Holbox și Rio Lagartos

flamingo rio lagartos

Paseste pe fasia ingusta de pamant intre lacuri cu flamingo roz pe o parte si oceanul turcoaz pe cealalta si descopera locuri de vis de vizitat in Mexic!

Top 3 cuvinte : paradis, roz, liniștit

Imaginați-vă o fâșie îngustă de pământ între lacurile cu cârduri de flamingo roz pe o parte și oceanul turcoaz cu valuri zgomotoase și păsări ce zboară libere de-asupra cerului pe cealaltă parte. Rio Lagartos e un paradis pentru orice călător ce ajunge aici și care rătăcește prin aceste ținuturi parcă uitate de lume. În același timp, Rio Lagartos este un paradis și pentru viețuitoarele de aici: peste 40.000 de flamingo roz, 395 de specii de păsări, țestoase ce își depun ouăle pe plajele pustii sau tot felul de șopârle și iguane.

De parcă nu ar fi suficient, ce e cu adevărat unic și șocant în Rio Lagartos sunt lagunele cu apă roz, considerate un adevărat spa natural datorită nămolului amestecat cu sare. Apă roz, fără Photoshop?! Ei bine, datorită cantității excesive de sare, algele, planctonul sau creveții sunt nevoie să se adapteze condițiilor grele și pe măsură ce apa se evaporă sub soarele puternic, culoarea acestora se transformă într-un roz intens ce dă și culoarea neobișnuită a apei. Păsările flamingo s-au supus legilor naturii de aici și după mese copioase de plancton și moluște roz, au căpătat aceleași accente pentru a se camufla în peisaj. De altfel, ca un miraj, totul părea roz în zare: păsările flamingo, lagunele, nisipul de lângă lagune, chiar și cerul părea o reflexie a lacurilor aprinse.

La nicio oră după ce ne-am îndepărtat de aglomeratul Cancun, într-un Nissan anii ’90 de pe vremea lui Petre Roman pe care ne-am încumetat să îl închiriem, eram deja în mijlocul pustietății si descopeream locuri inedite de vizitat in Mexic. Printre pueblos mexicane și câmpuri nesfârșite de verdeață, ne bucuram când mai întâlneam câte un țăran mexican cu pălărie de paie ca să schimbăm o vorbă și salutam orice mașină trecea pe lângă noi. Ne aștepta un drum de vreo trei ore în total până într-un sat uitat de lume unde urma să ne lăsăm mașina. Nu, nu am ajuns încă la destinația finală.

Pe insula Holbox, ajungi doar cu ferry, îți lași pretențiile acasă și vii în minte cu marele plan de a nu face nimic! Pe cărările nepietruite calci de multe ori desculț, dacă ai obosit te mai urci într-o mașinuță de golf-taxi ori te retragi liniștit într-un hamac atârnat de doi palmieri pe plajă, cu o bere Corona în mână.

 

Călători în Holbox și Rio Lagartos!

Așa cum spuneam mai devreme, ai nevoie cam de 3 ore de condus din Cancun până în Holbox plus un ferry de jumătate de oră și cam aceeași poveste cu câteva ore de condus dacă vrei de aici la Rio Lagartos. Dar merita fiecare minut pentru a descoperi locuri de vis de vizitat in Mexic. Dar tocmai izolarea aceasta ajută cele două locații să își păstreze farmecul, apărându-le de valurile în masă de turiști. Totuși, dacă vreți să ajungeți pe aici, varianta cu o mașină închiriată este de departe cea mai simplă, asta dacă nu vreți să vă aventurați din autobuz de navetiști în autobuz local și să vă petreceți cam șapte ore pe drum. În plus, mașină în Mexic poți închiria la un preț rezonabil (40 de dolari pe zi), iar drumurile sunt cu vreo 50 de ani înaintea României, în schimb atenție la polițiști, ăștia sunt cam la fel, înțelegeți voi 😶.

Planul nostru era să ne bucurăm de cele două destinații mai pe-ndelete, însă cum “prietenii” de la Volaris ne-au schimbat zborul în ultima clipă, am ajuns cu o întârziere de două zile, dar cel puțin am vizitat și Mexico City. Aveam la dispoziție câte o zi plină în fiecare dintre cele două locații, așa că haideți să vă povestim un pic cum ni s-a părut.

 

Ziua 1: Holbox – satul pescăresc ascuns în Caraibe

Acum 150 de ani, o mână de pirați descopereau o limbă de pământ din nordul Peninsulei Yucatan. Se spune că le-a plăcut atât de mult încât au ales să se stabilească aici și să se amestece cu populația mayașă locală. Astăzi, locul piraților este luat de cei mai curajoși expați ce aleg să renunțe la viața agitată din diverse colțuri ale lumii pentru a-și deschide o mică tejghea de lemn unde să vândă limonadă sau tacos și să își ducă viața liniștiți printre comunitatea locală de pescari.

Deși pe străzi nu se vede vreun hotel mai înalt de două etaje, mașini sau cafenele Starbucks, localnicii își doresc să protejându-se insula de o soartă similară cu cea a Tulum-ului, ce a căzut pradă propriei faime.

Nu am avut nevoie de vreo hartă pentru că în 15 minute ajungi din orice locație pe plajă, iar aici am avut mai multe variante: 1. Să nu facem nimic 2. Să nu facem nimic într-un hamac cu berea în mână. 3. Să nu facem nimic așteptând să vedem vreun flamingo roz.

Niciun flamingo nu a apărut, dar tot nimic am ales să facem pentru că urma să îi vedem a doua zi în Rio Lagartos. În schimb, în a doua parte a zilei, am tot mers către ceea ce credeam noi că e capătul plajei, dar care se dovedit că e greu de cucerit: în total, plaja are o lungime de 30 de km. Ne-am întors în timp util cu o mașină de golf pentru a prinde un apus de poveste pe plajă.

Dacă cei ce vin aici cu gânduri de aventură, să nu fie dezamăgiți. Lecțiile de kitesurfing sunt la mare căutare, iar dacă sunteți norocoși și ajungeți între mai și septembrie puteți înota alături de rechini-balenă (whale sharks) de 12-15 metri lungime. Nu-i panică, man, celor mai mari pești de pe planetă nu le este poftă să mănânce oameni.

Seara, după o pizza la o terasă prin centru (apropo, prețurile cam frig pe-aici, în afară de pirați și expați sunt și ceva americani cu bani care stau în resort-urile fine),  am preferat să stăm tolăniți în propriul hamac de la cazare.

Ziua 2: Rio Lagartos – Viața e roz!

Nu ai ce vedea în Rio Lagartos, însă toată lumea știe despre locul în care apa e roz. Ei bine, Rio Lagartos e cel mai apropiat oraș în care să te cazezi sau să iei masa la un restaurant dacă vrei să ajungi în Las Coloradas – satul în care totul e roz, aflat la o jumătate de oră de mers de aici.

Ai două variante să ajungi în Las Coloradas din Rio Lagartos: fie bagi puțin mâna în buzunar și iei un tur de o zi cu barca cu 100 de dolari, fie alegi varianta mai autentică și mai sănătoasă: pune fundul în mașină și pleacă singur la descoperit zona. Și dacă alegi varianta a doua, nici când ajungi acolo, să nu te lași păcălit de vreun localnic care se oferă să îți arate flamingo roz…sunt 40.000 pe-aici, orb să fii să nu le vezi 😂.

Să aveți bateriile încăcate pentru câteva sute de poze și multă energie pentru a o face pe detectivii și a vă apropia cât mai mult de păsările ce stau semețe într-un picior. De altfel, cea mai interesantă parte a zilei ni s-a părut joaca de-a v-ați ascunselea printre tufișuri pentru a urmări înde-aproape prețiosele păsări roz. Dacă a-ți obosit, vă puteți relaxa pe plaja pustie de peste drum, doar voi și valurile oceanului sau să mergeți la singurul restaurant din Las Coloradas.

Iar legat de apa din lacurile roz, la cât de uleioasă era, nu ne-a convins să ne bălăcim acolo și am intrat doar un pic cu picioarele atunci când urmăream păsările.

Tu ce alte locuri speciale de vizitat in Mexic ai descoperit?

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

Do you need a ride?

flamingo holbox rio lagartos de vizitat in mexic

Pe străduțele liniștite din Holbox

flamingo holbox rio lagartos de vizitat in mexic

Colț de paradis 🙂

flamingo holbox rio lagartos de vizitat in mexiv

Și dacă te plictisești de stat, există întotdeauna varianta de a te urca pe o bicicletă…

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

…sau să o iei la picior pe plajă…

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

…sau varianta 3, doar să stai tolănit într-un hamac:))

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

…și să aștepți apusul

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

Hello, Pink! 🙂

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

La pândă după tufișuri, urmărind cârdul de flamingo roz

de vizitat in mexic holbox rio lagartos

Flamingo roz de altfel foarte agili. La cel mai mic zgomot, mai-mai să își rupă gâtul în zbor

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!