Rio de Janeiro - descopera orasul puzzle | Travelship

Rio de Janeiro – orașul puzzle

Top 3 cuvinte: culoare, diversitate, creativitate

Din orice unghi ai privi, Rio este un oraş plin de culoare şi asta întrucât culorile sunt în ton cu stilul de viaţă nonconformist şi energic al localnicilor.

Rio înseamnă diversitate, oameni de tot felul si de toate culorile (de la oamenii străzii, la locuitorii favelelor şi până la proprietarii apartamentelor de lux din Ipanema).

În Rio am întâlnit cei mai creativi oameni: maeştri în graffiti, cum să faci artă din piese vechi de maşină sau cum să faci din nişte simple trepte un obiectiv cunoscut în toată lumea.


Vacanta in Rio!

  Ziua 1: Copacabana şi caipirinha să fie!

La nici o oră după ce am aterizat în Rio, eram pe Copacabana şi încercam pentru prima dată o capirinha – băutura tradiţională a brazilienilor. Deşi era luna iunie şi eram în plină iarnă braziliană, ca temperatură, plaja Copacabana era un fel de Mamaia în iunie. Eram în timpul săptămânii, aşa că majoritatea oamenilor de pe plajă erau localnici şi ce am putut remarca este că brazilienilor le place sportul: pe lângă fotbal sau volei pe plajă, foarte popular era jogging-ul sau plimbatul pe bicicletă.

A doua parte a zilei am petrecut-o pe plaja Ipanema, mai exclusivistă decât Copacabana şi mult mai renumită pentru viaţa de noapte.

Dar înainte de viață de noapte, ne-am amestecat printre cele câteva sute de turiști care se urcau ca furnicile pe stâncă Arpoador, ce desparte Copacabana de Ipanema, ca să prindă un loc cât mai bun pentru spectacolul oferit de apus.

vacanta rio de janeiro copacabana plaja fete voley

The real Copacabana...

vacanta rio de janeiro Ipanema

Un colț de Ipanema

vacanta rio de janeiro arpoador stanca brazilia apus pe plaja

Arpoador - un loc în care să tot aștepți apusul

Ziua 2: Cascada Iguazu – una dintre cele 7 minuni ale naturii 

Ştiam că Rio este definitoriu pentru Brazilia, iar Iguazu una dintre cele 7 minuni ale naturii, aşa că a doua zi am zburat până acolo să ne convingem. Despre Iguazu am scris aici.

vacanta rio de janeiro

Ce mai curcubeu! :)

Ziua 3: Ce se ascunde la capătul favelelor?

Despre Rio se spune că este oraşul peisajelor: mare, plajă, junglă urbană sau coline, plus multă culoare dată de diversitatea din favele. Dintre atâtea peisaje de revistă, citisem şi ştiam că nu trebuie să îl ratăm pe cel de pe colina Dois Irmaos.

Ştiam că drumul până pe colină presupune ceva adrenalină pentru că singura cale de acces este printr-o favelă. La dus ne-am luat măsuri de precauţie şi am văzut favela Vidigal de pe bancheta din spate a unui taxi ce ne-a dus în siguranţă până la baza colinei. Cam 200 de poze şi 45 de minute de hiking ne-au mai despărţit de răsplata finală.

În continuare, planul nostru era să ne întoarcem cu un taxi şi să facem un tur organizat de favela a doua zi. Ghinionul de a nu mai găsi taxi a însemnat o plimbare pe viu prin favelă, unde am avut parte de adrenalină mai ceva ca într-un roller coaster.

Deşi majoritatea drumului prin favelă am ţinut capul în pământ, ce am putut observa au fost oamenii favelei, tatuaţi, îmbrăcaţi sărăcăcios, dar şi nelipsiţi de la terase sau bârfe cu vecinii.

Casele favelei sunt construite cu ieşire la stradă, îngrămădite una lângă alta, cu acoperişuri colorate şi la câte o generaţie înălţime una de alta. Aici timpul curge parcă mai greu şi fiecare generaţie îşi lasă amprenta adăugând câte un etaj vechii construcţii. Am tras cu ochiul puţin şi printre uşile întredeschise ale caselor, unde erau parcă adunate toate acareturile lumii.

Vitrinele cu geamuri prăfuite şi pufuleţi la rang de delicatese, frizeria cu scaunul bărbierului în centru şi nelipsitele terase estivale, ne-au făcut să plecăm din favelă cu impresia că pe acolo timpul a stat în loc cel puţin 80 de ani. Totuşi, Rio nu ar fi acelaşi fără favelele lui colorate, fără samba ce îşi are aici rădăcinile sau fără desenele graffiti.

vacanta rio de janeiro

45min de urcat - Ar fi bine să merite efortul

vedere de sus copacabana plaja vacanta rio de janeiro

Pe drum spre vârful colinei, ne mai opream puțin să tragem cu ochiul :)

vacanta rio de janeiro vedere copacabana

Mai sus, tot mai sus!

vacanta rio de janeiro vedere rio de sus

Atât.

vacanta rio de janeiro favel rio case cu oameni

Bem-vindo"favela"

vacanta rio de janeiro oameni favela rio

Viața în favelă

casute colorate favela vacanta rio de janeiro

Zoom-in pe casele colorate din favelă

Ziua 4:  De la colonii la farfurii zburătoare și cartiere boeme

Ianuarie. 1500. Primii portughezi pun piciorul aici şi cred că au descoperit gura de vărsare a unui râu: ceea ce era în realitate însă o aşezare ce întâlnea marea şi o mulţime de triburi locale pe care portughezii  îi descriau ca fiind “sălbatici fără credinţă sau cultură”. Oraşul denumit Rio de Janeiro (Râul de Ianuarie în traducere liberă) a cunoscut curând epoca de glorie datorită minelor de aur din zonă.  În timp, europenii născuţi în America de Sud (creoles), indienii (metizos) şi africanii (mulattos) încep să creeze familii mixte şi să pună bazele Lumii Noi.

Deşi un stat mic din Europa, Portugalia a reuşit să îşi impună propriile reguli pe un teritoriu de 90 de ori mai mare decât ţara-mamă, iar legătura dintre cele două state a rămas întotdeauna puternică. Rio a ajuns să fie singura capitală a unui stat european situată în afara continentului atunci când regele Portugaliei a fugit de Napoleon. La câţiva ani distanţă, Brazilia a devenit singura ţară din America latină ce şi-a câştigat independenţa fără luptă. Fără intervenţia Portugaliei, Brazilia ar fi însemnat probabil ceea ce înseamnă restul Americii de Sud astăzi: vorbitori de aceeși limbă, dar parte din teritorii fărâmiţate și de multe ori în rivalitate.

500 de ani mai târziu față de întâlnirea cu Râul de Ianuarie, brazilienii vorbesc limba portughezilor, au aceeași religie și aceeași pasiune pentru fotbal. Astăzi, Rio este un oraș în plină dezvoltare, iar din perioada colonială au rămas doar câteva obiective de referință pe care noi am reușit să le bifăm într-o singură zi.

Prima pe listă a fost Mănăstirea Sao Bento, o mănăstire unică în Brazilia, nu atât prin exteriorul său, ci mai ales pentru interiorul său foarte bogat în aur, lucru foarte rar de altfel pentru Brazilia pentru că portughezii au cam cărat totul în propria țară. Mai multe detalii despre întreg traseul găsești aici, în Rio de Janeiro: Ghid și obective turistice (pe zile).

Am mers apoi spre Palatul Imperial cu așteptări mărețe, demne de o fostă capitală a unui imperiu și…mai mai că era să ne continuăm drumul pe lângă el fără să ne oprim. Deși băieți harnici, portughezii au lăsat luxul pentru țara-mamă, palatul imperial de aici având un rol pur administrativ.

Rio este un oraș încărcat de istorie, de la povești cu băștinași, portughezi, sclavi sau împărați, iar Muzeul Naţional de Istorie, aflat nu foarte departe de Palatul Imperial, surpinde evoluția orașului și a Braziliei până astăzi.

La 15 minute de mers cu “vaporașul public” de Rio, se află Niteroi, orașul cu cel mai ridicat nivel de trai din Brazilia. Aici coloratele favela din Rio sunt înlocuite de blocuri luxoase de milioane de dolari, iar statuia lui Iisus din Rio este înlocuită ca simbol cu “farfuria zburătoare” a arhitectului Oscar Niemeyer.

Niteroi este un oraș modern și futurist și cu ce am rămas în minte de aici a fost Muzeul de Artă Contemporană în formă de farfurie zburătoare, străzile pline de magazine și delicioasa mâncare la kilogram la modă în Brazilia.

După cele câteva ore petrecute în Niteroi, ne-am întors în agitația din Rio, chiar în centrul orașului, unde în fața Teatrului Municipal, varianta sud-americană a operei din Paris, artiștii locali își exersau talentul. La câteva străzi distanță, ne-am oprit să vedem o altfel de catedrală, creație sud-americană și simbol al modernismului în Rio – Catedrala Metropolitană Sao Sebastiao. Forma piramidală, atipică a clădirii și interiorul imens, capabil parcă să adăpostească un stadion de fotbal au făcut să merite vizita.

Cum mai aveam doar câteva ore de lumină din scurta zi de iarnă braziliană, am mers să vedem apusul din pitorescul cartier Santa Teresa via Scările Selaron.  Poarta principală de acces în cartier sunt scările Selaron, cele care apar în reclamele Coca Cola și în videoclipul lui Snoop Dogg – Beautiful. Artistul chilian Jorge Selaron și-a dedicat ultimii 20 de ani din viață ansamblând piesă cu piesă din puzzle-ul ce a devenit un simbol al Braziliei. Ca un adevărat meșter Manole, Selaron a murit chiar pe scările construite de el și menite să fie un “tribut adus poporului brazilian”.

Santa Teresa este cartierul boem preferat de artiștii locului. Aflat pe o colină și înconjurat din toate părțile de favele, Santa Terasa aduce mult cu un oraș vechi de provincie italian, fiind un element aparte, cu stil și ce abundă în creativitate în acest Cidade Maravilhosa. Localnicii de aici abundă și ei în creativitate, Pedro, unul dintre ei, construind obiecte de artă din piesele mașinilor vechi.

biserica sao bento brazilia vacanta rio de janeiro

Din păcate în renovare, așa că "turul" a fost doar până la intrare ;))

vacanta rio de janeiro

Nu am găsit din prima Palatul Imperial (de lângă noi), așa că am făcut un popas pe scările Tribunalul

palatul imperial vacanta rio de janeiro

Palatul Imperial de unde portughezii conduceau Brazilia

cladire Farfuria zburătoare a Niteroiului

Farfuria zburătoare a Niteroiului

teatru municipal vacanta rio de janeiro

Theatro Municipal - muuult aur :)

catedrala moderna vacanta rio de janeiro

Ghici ghicitoare ce-i? Cu siguranță nu am fi pariat pe o catedrală ;))

scarile selarom vacanta rio de janeiro

Scările Selaron, imaginea simbol a orașului

Santa Teresa cartier boem vacanta Rio de Janeiro

Un apus artistic în Santa Teresa

Ziua 5: Statuia lui Iisus și Tijuca – jungla urbană

Cum fiecare oraș are un simbol recunoscut de toată lumea, pentru Rio, Statuia lui Iisus reprezintă ceea ce este Turnul Eiffel pentru Paris sau Statuia Libertății pentru New York. Brazilienii au planificat să comemoreze cum se cuvine 100 de ani de la câștigarea independenței față de Portugalia și au pus prima piatră de temelie a acestui simbol al credinței în 1922.

După ce am reușit să ne facem loc printre sutele de turiști curioși, am stat câteva minute să analizăm statuia. În afara faptului că este cea mai mare statuie în stilul artdeco din lume, pentru construirea căreia au candidat cei mai buni artiști ai vremii, ceee ce ne-a impresionat cel mai mult a fost până la urmă tot natura: la o înălțime de 700m, imaginea statuii împietrite și dominatoare contrasta cu norii și restul peisajului ce se schimbau parcă de la un moment la altul.

A doua parte a zilei am petrecut-o în parcul Tijuca, considerat cea mai mare junglă urbană din lume. Pentru noi a fost un fel de antrenament pentru că peste o săptămână urma să mergem în adevărata jungle din Amazon. Plimbarea ne-a amintit de jungla din mijlocul orașului Singapore, departe însă de întinderea parcului Tijuca care are o poveste aparte. După defrișările masive în favoarea plantațiilor trestiei de zahăr, în secolul al XIX-lea brazilienii și-au dat seama că vor rămâne fără aer și că pământul începe să le fugă de sub picioare la propriu datorită alunecărilor de teren. Așa că s-au pus pe treabă și în 20 de ani au plantat peste 130.000 de copaci. După agitația din Rio, parcul Tijuca a însemnat o plimbare relaxantă printre copaci tropicali cu înălțimi de peste 30m, aer curat și câteva cascade spectaculoase.

cristo redemptor vacanta rio de janeiro

Și cel mai cunoscut simbol din Rio: statuia lui Iisus

Tijuca - jungla din Rio de Janeiro

Tijuca - jungla din Rio de Janeiro

Ultima zi în Rio: paragliding, fotbal, samba  

Contrar așteptărilor, doza de adrenalină din Rio nu a fost suficientă (orașul nefiind atât de periculos pe cât se spune), așa că am încercat ceva ne doream demult să facem: paragliding. Cele câteva secunde în care nu am mai simțit pământul sub picioare și cele 10 minute de plutit deasupra pădurii și apoi a plajei din Rio ne-au făcut să simțim la maxim ultima zi. Deși turul nu a început tocmai încurajator (am făcut un instructaj serios în care ni s-a cerut chiar și grupa sangvină), cei de la Rio Adventures au reușit pe parcurs să ne facă să ne relaxăm și per total au organizat o săritură foarte reușită, cu multe selfi-uri și filmulețe la pachet.

Cum fotbalul face parte din viața brazilienilor, nu puteam să părăsim Rio fără un tur al stadionului Maracana, locul unde s-au desfășurat două finale de Campionat Mondial. Vechiul Maracana, tempul fotbalului brazilian unde Pele a înscris golul cu numărul 1000, a fost demolat, lăsând locul unui nou stadion, modern, pentru campionatul mondial din 2014. Turul stadionului a durat o oră, un mare minus fiind faptul că brazilienii nu au reușit să construiască și un muzeu pentru acest stadion emblemă.

Seara am mers în Lapa, un fel de Lipscani al brazilienilor, plini de baruri, terase...chiar și de muzicanți mobili.

Rio Scenarium, unul dintre cele mai populare baruri din Rio, este organizat pe trei etaje, fiecare etaj cu stiluri diferite. Caipirinha, muzica live și felul în care se distrau oamenii ne-au făcut să înțelegem de ce ziarul britanic The Guardian l-a numit „unul dintre cele mai bune zece baruri din lume”.

paragliding vacanta Rio de Janeiro

- Și când se termină covorașul verde? - Nu te opri în niciun caz, mergi ca și cum nu s-ar termina. - Păi și pe ce calc?!? - Pe aer.

vedere paragliding copacabana vacanta rio de janeiro

Paragliding peste plajele din Rio! Nimic nu se compară cu senzația din aer!

Maracana - templul fotbalului brazilian

Maracana - templul fotbalului brazilian.


Oameni ai locului

Că tot vorbeam de Rio ca fiind orașul diversității, noi am descoperit două tipologii de oameni complet diferite: Pedro artistul din Santa Teresa  și Marcelo taximetristul.

În Rio, am avut ocazia să îl cunoaștem pe Pedro care ne-a și invitat în micul lui atelier lui din cartier, un reprezentant al artiștilor din Santa Teresa: “Aici, eu dau viață lucrurilor vechi și fiecare operă are propria poveste. Cele două personaje de la intrare sunt mândria mea, construite acum 20 de ani din prima mea mașină pe care am sacrificat-o.”

După cum e definit și de numele său, unul dintre cele mai comune în Brazilia, Marcelo este omul de rând, simplu, optimist și mulțumit cu ceea ce îi oferă viața: “Deși diferiți, creoles, metizos sau mulattos, pe toți ne unește pasiunea pentru fotbal, samba sau graffiti, toate născute în favelă. În Rio viața este bună și mult mai ieftină decât în Sao Paolo sau Brasilia.” Brazilienilor nu le lipsește nici simțul umorului: “Dacă strigi în mijlocul oricărei intersecții Marcelo, cel puțin jumătate dintre ei întorc capul” spuse Marcelo.

localnic vacanta Rio de Janeiro

Pedro - artistul  din Santa Teresa

Marcelo - taximetristul funny din Rio

Marcelo - taximetristul cu simțul umorului din RioRio de Janeiro: 5 motive pentru o vacanta in Rio de Janeiro

Este cel mai vizitat oraș al Americii de Sud, iar brazilienii afirmă mândri că Dumnezeu a avut nevoie de 6 zile să creeze lumea, iar în cea de-a 7-a zi s-a ocupat doar de Rio.

Orașul Zeilor (City of God ), asa cum mai este numit și în filmul devenit celebru, poate fi numit foarte ușor locul de pe pamânt unde ai parte de aproape orice: de la plaje cu nisip fin, la petreceri în cluburi cu șampanie scumpă și până la celebrele favele în care se spune că doar armata are acces în afară de oamenii locului.

Muntele de Zahăr, Dealul Corcovodo sau Tijuca sunt cadre naturale devenite simbol în toată lumea, obiective ce fac din Rio una dintre cele 7 minuni ale lumii moderne.

Fie că o numim Bucket List sau lista lui Moș Craciun, cu toții avem probabil o listă a locurilor pe care dorim sa le vedem în această viață . Carnavalul de Samba de la Rio, Stadionul Maracana, Plaja Copacabana, sau Statuia lui Iisus, sunt emblemele orașului, și se regasesc mai mult ca sigur între dorințele fiecăruia dintre noi.

Un tur de Favela ce iți crește imediat nivelul de adrenalină, o plimbare in cartierul Lapa pentru a admira arhitectura colonială sau o incursiune la apus prin pitorescul cartier al artiștilor - Santa Teresa, înseamnă diversitate și un alt mod de a trăi.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1 de vacanta in Rio de Janeiro:

Dupa un zbor de 12 ore din Roma până în “Orașul Zeilor” ne doream ca prima zi aici să însemne relaxare, plajă și mult soare. Zis și făcut, că doar aterizasem în Rio… așa că ne-am petrecut ziua împartită frățește între 2 dintre cele mai celebre plaje: Copacabana și Ipanema. Deja la ora 17:00 eram deja pregătiți să prindem un loc strategic pe stânca Arpoador pentru a aștepta apusul.

 • Copacabana: locul unde se spune că brazilienii învață prima dată fotbalul, plaja se întinde pe o distanță de 4 kilometri și a fost scena multor evenimente importante în viață orașului: de la concerte celebre de anul nou și până la competiții sportive. Șezlongurile se închiriază la un preț rezonabil, vânzătorii ambulanți sunt gata să îți ofere tot ceea ce ai nevoie, iar dacă vrei să faci mișcare te poți alătura vecinilor de șezlong ce probabil deja au dat drumul la o partidă de fotbal sau volei. Stații de metrou apropiate de Copacabana: Cantagalo, Siqueira Campos sau Cardeal Arcoverde.
 • Ipanema: plaja vecină cu Copacabana, datorează mare parte din renumele câștigat astăzi, melodiei The Girl From Ipanema (1962). A fost numită Cea mai sexy plajă din lume de către Travel Channel. Așa că...de ce nu mergeți să vă convingeți de asta? 😉
 • Apusul de pe stânca Arpoador: mica stâncă ce desparte cele mai celebre plaje din Rio, Copacabana și Ipanema, este cunoscută a fi una dintre cele mai bune locații de surf din Rio. În afară de acest atribut, turiștii iau cu asalt stânca pentru a prinde un loc privilegiat de a admira apusul, cu Muntele de Zahăr și Dealul Corcovodo în fundal.

Ziua 2:

Colina Dois Irmaos era destinația noastră în Rio pentru cea de-a doua zi. Vroiam să vedem orașul de sus, dintr-un loc ferit de mulțimile de turiști și citisem faptul că Dois Irmaos ar fi locul perfect pentru asta. Răsplată de a admira orașul singur de aici a venit însă la pachet și cu un mic efort: pentru a ajunge în vârful Colinei, singurul drum posibil a fost prin Favela Vidigal. Cel mai indicat este să traversezi favela într-un taxi, și să observi oamenii din favelă de la distanță. Majoritatea taximetriștilor din oraș cunosc doar limba portugheză, așa că este bine să ai cu tine o hartă și să îi arați unde vrei sa ajungi. Poți lua metroul până la stația Ipanema, apoi taxiul.

 • Dois Irmaos: De pe cei 533 de metri ai Colinei celor 2 frați vei avea o perspectivă de neuitat asupra orașului, mai ales că zona nu este atât de turistică precum Muntele de Zahăr sau Statuia lui Iisus. Pozele pot descrie cel mai bine locul ..așa că dacă este să vorbim de sfaturi practice, după ce vei traversa favela Vidigal, vei ajunge la un teren de sport de unde începe drumul de urcare spre Colina Dois Irmaos. De aici urmează o urcare de nivel ușor spre mediu până în vârf (nu ai nevoie de echipament special). Urcarea durează în jur de 45 de minute, însă cu siguranță te vei opri pe drum de foarte multe ori pentru a face poze. Pentru a vă asigura la întoarcere de faptul că nu veți trece prin favelă într-un marș forțat cu capul în jos printre localnici, așa cum am experimentat noi,  cel mai bine ar fi să vă asigurați că taxiul vă aștepta în același loc și pentru drumul de întoarcere către oraș. Se organizează și tururi private de hiking până sus, însă pentru o experiență autentică vă recomandăm să mergeți cel mai bine pe cont propriu. Aici detalii despre turul organizat.

Ziua 3:

Am putea împărți cea de-a treia zi petrecută în Rio  în trei părți tematice - istorie colonială, urbanism și cartiere boeme. Dimineața am petrecut-o în centrul orașului vizitând Mânăstirea Sao Bento, apoi Palatul Imperial și Muzeul Național de Istorie – toate grupate destul de compact și la care am ajuns ușor, plimbându-ne pe străduțe. Spre prânz, am ales să vizităm Niteroi, practic un alt oraș, deși este despărțit de Rio de doar 15 minute cu vaporul. Ultima parte a zilei am urcat celebrele scări Selaron spre cartierul artiștilor, Santa Teresa, ultima noastră destinație.

 • Mânăstirea Sao Bento: fondată în jurul anului 1590 de către călugarii benedictini, mânăstirea veghează asupra orașului așezată pe vârful unui coline situate central. Dacă exteriorul este unul destul de simplu, ceea ce iese în evidență este interiorul mânăstirii, împodobit cu mult, foarte mult aur. Se afla la 10 minute de mers pe jos de cea mai apropiată stație de metrou – Uruguaiana.
 • Palatul Imperial: unul dintre principalele centre politice ale Braziliei pentru aproximativ 150 de ani, palatul servește astăzi ca centrul cultural, găzduind diverse expoziții. Palatul a devenit unul Imperial, în anul 1808, atunci când împăratul Portugaliei și al Braziliei, Pedro I, a fugit de invazia lui Napoleon, mutând tronul din Lisabona în Rio. Adresa: XV de Novembro, 48. Cea mai apropiată stație de metrou: Carioca. 
 • Muzeul Național de Istorie: aflați informații prezentate într-un mod interactiv, despre primii coloniștii portughezi, viața de acum câteva secole în Brazilia ori despre sclavie. Aflat la 5 minute de mers pe jos de Palaul Imperial. Intrarea este gratuită, iar programul îl puteți verifica aici.
 • Niteroi: pentru mulți o considerat un cartier simbol al urbanismului și al dezvoltării în Rio, pentru alții cunoscut în primul rând pentru cladirea futuristă, Muzeul Contemporan de Artă, construită de arhitectul-vedetă al brazilienilor Oscar Niemeyer. Niteroi este însă un alt oraș. Și nu orice fel de oraș, ci orașul cu cel mai ridicat nivel de trai din Brazilia. Cel mai plăcut mod de a ajunge în Niteroi este cu ajutorul vaporașului public ce costă în jur de 8 dolari americani (dus întors). Vaporul pleacă din Rio de la ferry terminal, aflat foarte aproape de strada Praca XV ( zona Palatului Imperial ori a Muzeului de Istorie).
 • Santa Teresa și scările Selaron: Cartierul artiștilor, așa cum mai este cunoscut Santa Teresa, este cunoscut în lumea întreagă pentru atmosfera boemă, străduțele înguste sau ori micile atelierele de creație ale artiștilor ce au ales să pe această colină din Rio. Drumul din centrul orașului spre Santa Teresa te poartă prin cartierul distracției Lapa. Din Lapa spre Santa Teresa, poți merge pe drumul lui Snopp Dogg din melodia Beautiful, escaladând celebrele scări Selaron, considerate de către mulți un adevărat simbol al orașului Rio. Un apus de neuitat în Santa Teresa poți admira de pe colina Aprazivel, acolo unde poți ajunge după o plimbare de aproximativ 45 de minute prin cartier.

Ziua 4 de vacanta in Rio in Janeiro:

Pentru a evita cât de cât aglomerația, ne-am început ziua dis de dimineață cu Statuia lui Iisus – emblema orașului și poate cel mai vizitat obiectiv din Rio. A urmat apoi parcul-junglă Tijuca, și seara o tură prin cartierul distracței – Lapa.

 • Statuia Iisus Mântuitorul: statuia ce apare aproape în orice filmuleț de prezentare sau reclamă cu Rio, a fost construită pentru a sărbători 100 de ani de la independența câstigată în fața Portugaliei. Se înalță la 70o de metri înălțime pe dealul Corcovado, parte a parcului National Tijuca. Un motiv de mândrie pentru noi românii este faptul că sculptorul român Gheorghe Leonida a creat capul Mântuitorului.
 • Statuia este un obiectiv mai mereu aglomerat, așa că am ales să venim aici la prima oră a dimineții. Cea mai bună variantă a fost să luam un minivan de la stația de metrou Largo do Machado, cu destinația finală Dealul Corcovodo - Statuia lui Iisus. Biletul a costat 12 dolari /persoană și a inclus cursa dus întors, plus biletul de intrare la statuie. Puteți cumpăra biletul direct de la șoferul minivanului. Pentru detalii consultați chiar site-ul lor. Dezavantajul de a merge la statuie dimineața este faptul că se formează destul de des ceață și priveliștea orașului este stricată puțin.
 • Parcul Tijuca: aproape 32 de kilometri pătrați fac din acest parc-junglă, cel mai întins parc urban din lume. Mare parte din parcul actual a fost plantat de către cei din Rio pe terenurile defrișate în trecut pentru a face loc plantațiilor de trestie de zahăr și cafea. Sute de specii de plante și animale aflate pe cale de dispariție își au asa aici. Parcul este o adevărată pădure tropicală unde temepraturile medii scad și cu 9 grade față de restul orașului. Poți ajunge aici cu autobuzul 124, pe care îl poți lua din zona Copacabana, Ipanema sau Leblon.
 • Lapa: cartierul aflat chiar în centrul orașului, seamănă puțin ca și evoluție cu Lipscani-ul: acum 10 ani clădirile erau lăsate mai mult în paragină și mai niciun turist nu se aventura pe aici. Astăzi, Lapa atrage prin clădirile vechi renovate, barurile și restaurantele pline ce au dus Lapa la statutul de capitală a distracției în Rio. În afară de restaurante și baruri, merită să dați o tură prin Lapa și pentru obiectivele turistice de aici: Arcos de Lapa (un fost apeduct construit de portughezi), sau Catedrala Metropolitană (o construcție imensă ce poate adăposti 20,000 de oameni, ridicată în anii '60). Cea mai apropiată stație de metrou de Lapa este Cinelandia. De aici mai mergeți cam 10-15 minute pe jos.

Ziua 5:

În ultima zi petrecută în Rio, am am avut parte de adrenalină din plin printr-un salt cu parașuta, apoi am vizitat templul fotbalului brazilian - stadionul Maracana, iar seara am revenit în Lapa la fel ca în ziua precedentă, însă de data aceasta pentru a asista la spectacole de muzică live într-unul dintre cele mai renumite localuri nu doar din Rio, ci din lumea întreaga – Rio Scenarium.

 • Paragliding: dacă te tentează să vezi cum îți fuge pâmântul de sub picioare, la propriu, nu doar la figurat, iar apoi să plutești 10-15 minute în aer admirând “Cidade Maravilhosa” de sus, poți da o fuga pe site-ul celor de la Rio Adventures, pentru a-ți rezerva un loc. Ce-i drept, experiența costă cât un bilet de avion low-cost București – Paris J. Vine însă la pachet cu o amintire pentru o viață întreagă, câteva sute de poze realizate cu GOPro-ul, plus un filmuleț ce surprinde întreaga durată a zborului. Cei de la RioAdventures ni s-au părut cei mai ok, raport calitate preț, dupa ce am căutat variante în lung și în lat pe internet. Vorbesc limba engleză, iar dacă veți intra pe site, regăsiți toate detaliile de care aveți nevoie.
 • Stadionul Maracana: este locul în care Brazilia își dispută meciurile importante jucate acasă, Pele a înscris golul cu numărul 1000 ori s-au jucat finale de cupe mondiale, ultima chiar în 2014. Marele minus al turului a fost faptul că nu există aici și un muzeu. Echipele de fotbal Flamengo și Fluminense, își dispută meciurile de acasă pe Maracana. Nu puteți face turul stadionului dacă în ziua respectivă se dispută aici vreun meci. Se ajunge foarte ușor la stadion, cu metroul, stația Maracana.
 • Rio Scenarium: un lucru este garantat aici: pentru a te distra, de unde alege între diferite stiluri de muzică live acompaniate de stiluri de dans și feluri de caipirinha. Despre Rio Scenarium am povestit mai mult în sectiunea Utile - Localuri, mâncare & băutură tradițională.

Sfaturi utile

1. Când să călătorești în Rio de Janeiro?

În Rio temeperatura este relativ constantă tot timpul anului. Dacă vă doriți lume multă pe străzi, oraș animat la maxim, vreme perfectă pentru plajă, probabil vi se potrivește cel mai bine vara braziliană, între decembrie și martie, atuni când este plin sezon turistic. Temperaturile ajung ziua și până la 40 de grade, prețurile cresc foarte mult o dată cu turișii, iar ploile scurte de vară sunt foarte des întâlnite. Dacă doriți mai mult să vizitați obiectivele turistice, cel mai bine mergeți în Rio în lunile de iarnă. În iunie, iulie, august, turiștii sunt mai puțini, preţurile mai mici, temperaturile undeva la 27-30° Celsius. Vremea este perfectă pentru plajă, iar ploile sunt rare. Totuşi, atâtea avantaje vin şi cu un minus: ziua se termină la ora 17:00, când deja e întuneric pe străzi. În rest, lunile septembrie-noimebrie sau aprilie-mai, sunt luni intermediare între cele 2 sezoane. Aprilie este considerată cea mai ploioasă lună din an.

2. Transport:

 • De la aeroportul Internațional Tom Jobim, cea mai ieftină și poate cea mai rapidă variantă de transfer către oraș este cu autobuzul expres BRT Transcarioca. Puteți lua autobuzul chiar de la terminalul sosiri, până la cea mai apropiată stație de metrou Vicente de Carhalho. O călătorie aeroport – stația Vicente de Carhalho durează aproximativ 45 de minute. Taxiurile se pot bloca frecvent în traficul mai ceva decât în București, iar metrou până la aeroport nu există. Biletul pentru o cursă dus întors costă în jur de 5 reali și poate fi cumpărat direct din aeroport, de la casa inscripționată BRT Transcarioca.
 • În Rio cel mai sigur mijloc de transport este metroul. Există două linii de metrou – cea portocalie și cea verde, iar stațiile de metrou sunt clar semnalizate, facând ușoară viața turiștilor. Aici regăsiți harta metroului.
Dacă folosiți autobuzul puteți fi siguri de faptul că nu veți aștepta foarte mult în stație, acestea fiind extrem de numeroase în Rio. Totuși, un minus față de calătoria cu metroul este faptul că traficul în oraș este problematic, iar siguranța nu este la același nivel.

3. Cazare pentru vacanta in Rio de Janeiro:

După dorințe ori buget, mai jos câteva idei de cazare în Rio:

 • Buget mare, locație excelentă: cartierele Copacabana sau Ipanema. Zona plajelor Copacabana – Ipanema ori Leblon sunt cartiere foarte scumpe, pline de baruri, magazine și turiști, însa cu prețuri pe măsură.
 • Buget mediu, locație bună: cartierele Flamengo sau Botafogo. Două variante de cazare ok din punct de vedere al prețului, dar și al siguranței (da, în Rio contează si acest aspect ) sunt Flamengo și Botafogo. O alegere excelentă, mai ales dacă alegeți cazarea lângă o stație de metrou ce vă poate facilita accesul în zona centrală a orașului (Lapa) sau Copacabana, în aproximativ 15 minute. Noi am ales o variantă de cazare cu apartament privat prin AirBNB în Flamengo, la câteva minute de stația de metrou Largo de Machado.
 • Buget mediu, atmosferă tradițională și viață de noapte: cartierul artiștilor, Santa Teresa. Cartier boem, restaurante și terase, peisaje superbe și aproape de Lapa – cartierul distracției din Rio. Problema ar fi faptul că este destul de departe de metrou, iar deplasarea prin cartier este greoaie, acesta fiind așezat pe o colină.


4. Costuri:

Moneda națională a brazilienilor este realul. Casele de schimb sunt la tot pasul în zonele turistice, iar bancomatele de asemenea.

Brazilia a ajuns cam a șasea economie a lumii, a organizat de curând un Campionat Mondial de Fotbal, urmează Olimpiada de Vară, iar schimbările în bine și evoluția țării se reflectă la orice pas prin Rio. Chiar dacă imaginea favelelor sărăcăcioase este încă vie în Rio la orice pas, prețurile în general pentru turiști (chiar și în extrasezon, atunci când am mers noi), sunt cam la nivelul unui oraș turistic din Europa precum Praga ori Budapesta.

Ca sfat, puteți încerca restaurantele de tip all you can eat, foarte populare prin Rio. Poți alege mâncare la kilogram, dintr-o multitudine de localuri cu arome și gusturi pe măsură.

5. Localuri, mâncare & băutură tradițională:

Churrascaria este varianta braziliană a steak house-urilor. În afară de rivalitatea bine cunoscută în lume între Brazilia și Argentina la fotbal, cele două state vecine sunt mari rivale și în ceea ce privește cea mai bună carne de vită. Noi votăm pentru vita braziliană servită la Churrascaria Palace, de peste 60 de ani una dintre cele mai renumite locații, atât printre localnici cât și printre turiști. Este situat în zona Copacabana, adresa: Rua  Rodolfo Dantas, 16 – Copacabana.

Rio Scenarium Ba, situat în cartierul Lapa, este numit de către ziarul The Guardian în primele 10 baruri din lume. Localul este compus din 3 etaje unde aproape în fiecare seară spectacolul este asigurat de către o formatie live ce cântă stiluri diferite de muzică. Adăugați la asta atmosfera carioca specifică, o mare de turiști gata de distracție plus o caipirinha cu gheață, și veți înțelege de ce noi și cei de la The Guradian îl vedem a fi unul dintre cele mai tari baruri din lume. Adresa: Rua do Lavradio, 20 – Centro.

6. Ai grijă să:

 • Deși nu am avut niciun incident și avertismentele care circulă pe internet nu s-au confirmat, Rio rămâne un oraș în care aparatul foto și telefoanele sunt o grijă în plus, iar programul de după ora 22:00 este pe proprie răspundere. Evitați în special plimbările seara prin zona centrală a orașului, zona Cinelandia – Uruguaiana, sau pe faleza Copacabana și Ipanema.
 • În general prin Rio, nivelul de igienă este scăzut, nivel care probabil vine tot dintr-o acceptare a realității așa cum este 😂.
 • Mare parte din bancomatele din Rio, mai ales cele ale băncilor locale, nu acceptă cardurile emise de către bancile din Europa: bancomatele HSBC și Santander sunt variantele pe care noi le-am folosit.
 • Ar fi bine să vă pregătiți vocabularul cu ceva expresii de bază în limba portugheză, pentru a contribui la limbajul semnelor atunci când veți apela la localnici . Foarte rar veți găsi un localnic pe stradă să cunoască limba engleză.

7. Fii inspirat de Rio 😍!

Un oraș Rio al anilor '70  în care domneau dezordinea, sărăcia și traficul de droguri, este portretizat în filmul de acțiune City of God (2002).

O melodie ce a făcut celebră plaja Ipanema în toată lumea este The Girl from Ipanema, apărută în 1964, iar o melodie modernă și plină de energie este Let me take to Rio, cântată de Ester Dean.

6 februarie 2016
soldatei muzeu sao paolo

Sao Paolo: top 5 curiozități

1. Știați că...dacă Sao Paulo ar fi o țară, economia sa ar fi pe locul 47 în lume, cam de dimensiunea Ungariei sau a Israelului, fiind al 10-lea oraș al lumii1 în ceea ce privește PIB-ul? [...].
6 februarie 2016
favela rio de janeiro

Rio de Janeiro: top 5 curiozități

1. Știați că...renumitul Carnavalul de la Rio datează încă din anul 1723, fiind considerat cel mai mare carnaval din lume, cu aproximativ 2 milioane de oameni aflați zilnic pe străzi? [...].
6 februarie 2016
jungla amazoniana piranha

Jungla amazoniană şi Manaus: top 5 curiozități

1. Știați că...în unele zone din Amazon diferența de nivel dintre sezonul inundat și cel uscat este cam de 40-50 de metri? Pentru a se adapta, oamenii de aici și-au construit case și anexe plutitoare [...].
6 februarie 2016
papagali colorati rio iguazu

Iguazu: top 5 curiozități

1. Știați că...din cele aproximativ 250 de cascade, Garganta del Diablo sau Gâtul Diavolului, pe românește, este cel locul cel mai cunoscut și spectaculos? Aici apa curge de la 80 de metri înalțime (cu aproximativ 30 de metri mai înaltă decat Niagara) [...].
6 februarie 2016
plimbare jeep drum coasta verde

Coasta Verde a Braziliei: top 5 curiozități

1. Știați că...Angra Dos Reis este format din 365 de insule , o parte din ele proprietate privată a celebrităților din lumea întreaga? De exemplu, Ricky Martin a ales să cumpere o insulă în Angra Dos Reis pentru suma de 8 milioane $ [...].