Soarele mexican pe Riviera Maya: Cancun, Tulum și Playa del Carmen

Soarele mexican pe Riviera Maya: Cancun, Tulum și Playa del Carmen

cancun riviera maya mexic

Top 3 cuvinte: dezvoltare, turistic, plaje

Junglă cât vezi cu ochii și mlaștini pline de țânțari, nimeni nu este atras să pună piciorul pe aici sau să dezvolte zona, nici măcar conquistadorii spanioli cărora nu le-a scăpat aproape nimic. Riviera Maya din Peninsula Yucatan era parcă un tărâm nedorit și uitat de lume. No man’s land.

Asta până când valul mondial de turiști avea nevoie de noi destinații îndepărtate în care să își petreacă vacanțele. În 1967, un computer le spune celor din guvernul mexican că aici ar fi cea mai bună zonă pentru dezvoltarea turismului. La acel moment, locuitori permanenți erau câteva mii de păsări, iguane și o mână de pescari rătăciți.

La 50 de ani distanță, Cenușăreasa numită Cancun a devenit cea mai populară destinație de vacanță din Caraibe, cu peste 2 milioane de turiști anual și o adevărată Mecca a distracției și a luxului. Sute de resorturi ce se întind pe hectare întregi de parcuri tropicale care te conduc direct pe plajele nesfârșite, suveniruri de toate felurile pentru toate gusturile și milioane de beri Corona și de tacos savurate de nord-americanii sau europenii veniți în “țările calde”. Totuși, “turistic” este cuvântul care descrie cel mai bine Riviera Maya și nicidecum paradisul tropical la care mulți se așteaptă dând un search pe Google de acasă.

Dacă stațiunile sunt pline de magazine, vânzători ambulanți de suveniruri, street food și orice îți dorești sau nu îți dorești, sigur vei găsi un loc doar pentru tine pe nesfârșitele plaje ce se întind pe zeci de kilometri, de la Cancun până în Tulum. Și cireașa de pe tort: apele de un albastru-turcoaz ce ascund al doilea cel mai mare recif de corali din lume, locul perfect pentru iubitorii de scuba diving sau snorkeling.

Călători pe Riviera Maya!

Aterizam pe aeroportul din Cancun după un zbor de 11 ore din Londra și nu aveam de stat aici decât o zi până când să zburăm în Havana pentru a face un circuit prin Cuba lui Fidel. Așa că acea zi am dedicat-o relaxării la plajă și am ales Puerto Morelos ca loc de răsfăț.

Pentru Riviera Maya rezervasem încă 5 zile în care aveam să vedem Cancun, Isla Mujeres, Tulum și Playa del Carmen. Fiind la doar câțiva zeci de kilometri una de alta, programul nu a fost deloc aglomerat, mai ales că am ales ferry sau autobuzele ADO cu care mergi la sigur. În plus, microbuzele Colectivo, folosite ce-i drept mai mult de localnici, te fac să nu aștepti mai mult de un sfert de oră atunci când vrei să te deplasezi dintr-o destinație în alta pe aici.

Că tot umblă vorba pe internet și o întrebare frecventă pe buzele tuturor este “Dar este sigur în Mexic?”, “Nu sunt traficanți de droguri sau de oameni pe aici?”, noi am fost curioși și am vorbit cu mai mulți localnici care ne tot arătau poliția ce patrula la fiecare stradă mai importantă și ne asigurau că este foarte sigur. De altfel, o întreagă armată de polițiști fiind susținută de guvern tocmai pentru că zona este o mină de aur pentru Mexic. Iar în ceea ce privește traficanții și răpirile, în filme și mai spre nord, la granița cu SUA.

Ziua 1: Puerto Morelos, paradisul de lângă Cancun

Eram cazați în Cancun, dar așa cum v-am zis mai sus, vroiam o zi întreagă să ne relaxăm în liniște, departe de agitația și de vânzătorii ambulanți din Cancun. Zis și făcut, în 45 de minute, eram deja în Puerto Morelos, un loc așa cum ni-l imaginam: un mic orășel de provincie, cu căsuțe mexicane colorate și străzi mai mult pustii pe care se plimbau agale bicicliști (nu aveau de ce să se grăbească, în 10 minute pedalezi de la un capăt la altul 😂).

Cât despre plajă, mai ales venind de la frigul din Londra, ni s-a părut un paradis, cu kilometri întregi de nisip, umbreluțe de paie și o apă tocmai bună pentru snorkeling. Bună în teorie pentru că în zonă este cel mai mare recif de corali din lume, însă nu am testat apele aici pentru că aveam o mică problemă: uitasem protecția impermeabilă de GoPro la hotel. Nu-i bai, ne-am bucurat de apă, de o Corona pe un șezlong sub umbreluța de paie, iar mai apoi am închiriat biciclete și am explorat zona câteva ore.

Am ajuns și până la mult lăudata Croco Cun Zoo, dar nu ne-am speriat de aligatorii de aici, ci mai degrabă de semnul de atenționare cu 30 de euro intrarea de persoană. Crocodilii i-am lăsat pentru altă dată, vroiam să prindem apusul printre căsuțele mexicane parcă desprinse din telenove.

Puerto Morelos calatori in mexic

Relaxarea de sub umbreluță în Puerto Morelos

Hai-hui prin cartierele din telenovele concediu in mexic

Hai-hui prin cartierele din telenovele

Puerto Morelos calatorie in mexic

Nu-i vreo reclama, sunt bicicletele noastre pe plaja din Puerto Morelos

Ziua 2: Cancun – Între centrul cu localnici și Zona Hotelera 

Cancun, un oraș nou care s-a construit acum 50 de ani de la zero, e împărțit practic în două zone: downtown sau centrul orașului mai pe românește, locul în care își au adăpostul cei aproximativ 500.000 de locuitori, majoritatea lucrând în industria turismului de aici și Zona Hotelera, acea fâșie de pământ de-a lungul oceanului, înțesată de resorturi cu pretenții, gata să primească turiștii cu  dare de mână.

Magazine, restaurante și cluburi de noapte sunt în ambele zone. Diferența? Lesne de înțeles, vă prindeți voi :). În timp ce în downtown se aud ecouri de mariachi de la trupele locale și tacos-ul se prepară în stradă, la câțiva kilometri distanță se plătește zeci de dolari intrarea în Coco Bongo – clubul ce face Vegas-ul de rușine, că doar așa au sloganul.

Noi am dat cu nasul prin ambele extreme ale Cancun-ului. În prima seară ne-am cazat la Hotel Hacienda Cancun, cu 22 de euro pe noapte (de altfel un extrem de decent), am mers în Market 28 – piața locală, plină și ea de altfel de sombreros, tequilla sau bijuterii cu jad pentru turiști și am ascultat muzică live la un tacos și o bere Sol, alături de localnici.

Totuși, mai mult de o seară nu ai ce face în downtown, așa că a doua zi am schimbat macazul și ne-am mutat în Zona Hotelera. Nu, nu am spart pușculița, am stat la un resort, dar prin AirBnB și am scăpat doar cu 75 de euro pe noapte. Dar cu saună, piscină și plajă la botul calului incluse în pachet. Totuși, nici nu se compară cu resorturile luxoase de 5 stele din apropiere la care am putut doar să tragem cu ochiul.

Majoritatea hotelurilor au plajă privată, oamenii se plimbă eleganți pe stradă, iar viața de noapte înseamnă DJ faimoși ce întrețin atmosfera. Cam asta-i cu Zona Hotelera în câteva cuvinte. Cât despre prețuri, de cel puțin 2-3 ori mai mari decât în downtown sau în orășelele de lângă.

Nu-i un film cu Robocop. Este politia din Cancun

Nu-i un film cu Robocop. Este politia din Cancun

Coco Bongo de Cancun - cel de face de rusine viata de noapte din Vegas

Coco Bongo de Cancun – cel de face de rușine viața de noapte din Vegas

riviera maya cancun vacanta mexic

Apus de soare peste Zona Hotelera

A doua și a treia zi: Revelionul pe Isla Mujeres

Isla Mujeres – insula femeilor, paradisul oricărui bărbat? Nu-i chiar așa, nu este plin de femei pe aici. Numele este moștenit de la Ixchel, zeița Maya a fertilității ce atrăgea pe insulă pentru rugăciuni femei mayașe din toată zona.

În realitate însă, insula e un mic paradis pentru orice om ce caută distracție și relaxare, iar pentru noi a fost locul perfect pentru a ne petrece Revelionul și prima zi din Noul An, ca să ne încărcăm bateriile.

În anii ’50, pe aici ajungeau primii turiști, familii de mexicani mai înstăriți ce căutau locuri izolate. I-au urmat în câțiva hipsterii americani ce își făceau veacul pe plajele însorite ale insulei. Astăzi, ajutată și de poziția sa privilegiată, la câteva zeci de minute de mers cu ferry de Cancun și de aeroportul internațional, mica palmă de pământ e o oază de distracție mexicană ce atrage zeci de mii de turiști anual.

Dar spre deosebire de Cancun, își păstrează aerul autentic, cu stegulețe colorate ce decorează străzile, street food și muzică live cât cuprinde. Frumusețea unei insule mici este că oriunde întorci capul, dai de câte o plajă ce îți face cu ochiul, iar Isla Mujeres are mai presus de toate Playa Norte – una dintre cele mai renumite plaje din Mexic.

Nici nu ne-am dat seama când s-a înserat, așa că am tras un pui de somn și apoi ne-am pregătit pentru o noapte în piața centrală, unde concerta mult iubita trupă de cumbia Sonora Dinamita de Revelion. Nu am ales întâmplător Isla Mujeres pentru Revelion, auzisem recomandări cum că aici ar fi o mare petrecere în fiecare an de Revelion, la care contribuie localnicii și turiștii deopotrivă. Petrecerea de revelion de aici, la mexicani, a început după ora 11 noaptea, dar odată cu venirea trupei pe scenă, atmosfera s-a încins imediat și dacă cineva știe cu adevărat să petreacă, aceia sunt latinii. Exagerat de lăudat pe toate blogurile a fost poate focul de artificii de la 12 noaptea care nu prea ne-a impresionat.

După așa petrecere, a doua zi ne-am luat un mic-dejun târziu, iar pe după-amiază am mers la refacere într-un tur de snorkeling printre corali, așa cum îl lăudau ce-i ce vindeau turul. Corali mai puțini, însă într-adevăr parcă eram într-un acvariu plin de pești. La mare preț mai era și un extra tur în care poți înota cu delfinii. Nu îl recomandăm sub nicio formă, săracii delfini sunt ținuți într-un țarc de câțiva metri și nu înțelegem unde e distracția.

Isla Mujeres riviera maya cancun vacanta mexic

Isla Mujeres, să înceapă spectacolul

riviera maya cancun vacanta mexic

Gata de petrecere

Snorkeling riviera maya cancun vacanta mexic

Snorkeling-ul de a doua zi 🙂

Ziua 4: Playa del Carmen – Mamaia mexicanilor

Pentru că Playa del Carmen este un loc atât de la modă și cunoscut în lumea întreagă, fiind în zonă, nu puteam să nu dăm și noi o fugă pe aici. Dar vorba aia “la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”,  nu ni s-a părut că are ceva special.

Deși se fac eforturi mari pentru a menține imaginea de sătuc tradițional în care să îți faci veacul în hamac, la  fel ca și Cancun, odată cu valul masiv de turiști și popularitatea crescândă, Playa del Carmen s-a transformat într-un rai al resorturilor de lux, asaltate de americani ce își beau cafeaua la Starbucks. De altfel, din toată Riviera Maya, ni s-a părut că este cea mai comercială și americanizată. Poate nu-i nimic rău în asta, dar nu-i stilul nostru. Quinta Avenida  este strada pietonală plină de magazine și restaurante de lux cu care mexicanii se mândresc și reușesc să îi facă pe sute de mii de oameni să își lase banii pe aici.

Dacă Puerto Morelos seamănă cu Vama Veche, Playa del Carmen ni s-a părut că aduce cu Mamaia ca stil, păstrând proporția vedetelor și a buzunarelor bineînțeles.

 Quinta Avenida riviera maya concediu mexic

Quinta Avenida. Gata de shopping

Playa del Carmen cancun riviera maya vacanta mexic

Playa del Carmen

cancun riviera maya vacanta mexic

Și căsuțele pentru cei cu buzunare largi

Ziua 5: Tulum, între plajă și ruine mayașe

Tulum a fost pentru noi locul în care ne-am simțit cel mai bine de pe Riviera Maya, fiind o combinație fericită între ruine mayașe, plaje de vis unde poți înota cu țestoasele și o comunitate faină de expați ce au ales să îi spună casă. Pe aici, nicio clădire nu e mai înaltă decât palmierii și deși nici Tulum nu a scăpat de valul modernizării, și-a păstrat atmosfera degajată, hipstărească și plină de viață.

De altfel, la fel ca orașul Cancun, și Tulumul este împărțit în mai multe zone de interes: Tulum Pueblo – unde am stat și noi, Tulum Playa – acolo unde stau vedetele cu bani și ruinele din Tulum – acolo unde au stat mayașii și astăzi au rămas doar iguanele gigantice.

Spre deosebire de downtown-ul din Cancun unde nu prea ai ce face, în Tulum Pueblo viața este mult mai animată de localnici, expați și turiști ce aleg apartamentele în regim hotelier. Magazine, restaurante, suveniruri sau cluburi de noapte, le ai pe toate aici.

Bicicletele contribuie și ele la atmosfera relaxată de aici, iar centre de închirieri sunt la tot pasul, un adevărat sprijin pentru a explora Tulum-ul, dacă nu vrei să plătești bani grei pe taxi-uri (cele 3 zone nu le poți parcurge la pas).

Ruinele mayașe de la Tulum sunt principalul obiectiv de aici și nu aveam cum să îl ratăm, chiar dacă în excursia noastră de o lună mai vizitasem multe alte situri mayașe. Nu sunt prea dese astfel de locuri parcă rupte din rai. Fostul orășel mayaș de 1000 de locuitori stă cocoțat semeț pe un deal, la poalele căruia se sparg pe nisipul fin valurile oceanului de un albastru de poveste. Nu a mai rămas mare lucru din fostele clădiri, dar nu ai cum să pleci neimpresionat de un astfel de loc cu încărcătură istorică și peisaj de neuitat. Dacă aveți ceva timp mai mult la dispoziție, vă recomandăm turul cu răsărit inclus atunci când primele raze de soare apar din mare peste ruinele mayașe.

După ruine, ar fi bine să aveți la voi și costumul de baie pentru că plaja de aici nu e doar bună să o fotografiezi de sus și este perfectă pentru o relaxare de după-amiază.

A doua zi dimineață era rezervată pentru țestoasele de la Akumal, locul în care auzisem că putem înota cu țestoasele. De data aceasta, nu mai repetam greșeala de la Puerto Morelos, aveam GoPro-ul armat ☺. Am sărit în primul Colectivo și dis-de-dimineață eram deja la Akumal, pregătiți de aventură. Dacă veți ajunge aici, vă sfătuim, de altfel să nu plătiți niciun fel de tur pentru a descoperi țestoasele aflate la doar 10-20 de metri de țărm. Singurele accesorii de care aveți nevoie este echipamentul de snorkeling și vesta de salvare pe care o puteți închiria chiar de pe plajă. Aaaa, și nu uitați, cine se scoală de dimineață, departe ajunge 🙂.

Am venit cu gândul că sunt o raritate și că vom fi norocoși dacă vom vedea vreo coadă de țestoasă pe fugă. Dar spre bucuria noastră, nu a fost așa, ba mai degrabă era imposibil să fii într-un loc în care să nu fie vreo țestoasă și am avut chiar timp să le urmărim cum mâncau iarbă de pe fundul mării sau cum înotau spre suprafață. Ne-a plăcut atât de mult experiența că am reușit să terminăm două baterii de GoPro 😂.

cancun riviera maya vacanta mexic

Paradisul din Tulum

cancun riviera maya vacanta mexic

Tragem cu ochiul în paradis

cancun riviera maya vacanta mexic

Plaja păzită de vechiul oraș

oraș mayas concediu riviera maya

Locuitorii de astăzi ai fostului oraș mayas

cancun riviera maya vacanta mexic

Pauza de relaxare

cancun riviera maya vacanta mexic

Tarabele colorate din downtown

cancun riviera maya vacanta mexic

Liniște, așteptăm țestoasele!

cancun riviera maya vacanta mexic

Ce nu s-au lăsat prea mult așteptate <3

Akumal cancun riviera maya vacanta mexic

Puțină relaxare apoi pe plaja cu palmieri din Akumal

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!