Cu mașina în vacanță. Sfaturi pentru un road trip reusit | Travelship

Cu mașina în vacanță. Sfaturi pentru un road trip reusit

roadtrip

Chiar dacă avionul rămâne cea mai rapidă cale de a ajunge la destinaţiile preferate, un loc aparte în inima mea îl au road trip-urile. Şi asta pentru că îţi oferă sentimentul de  libertate. Acel sentiment pe care îl cautăm cu toţii, mai ales în vacanţă. Şi cum în fiecare dintre noi mocneşte spiritul de aventură, vă voi împărtăşi câteva sfaturi pentru un road trip reușit.

Aşa cum spuneam mai sus, road trip-ul este despre libertate în primul rând. Îţi faci bagajele, te urci în maşină, fie că e vorba de maşina personală sau o rulotă pe care să o închiriezi şi porneşti la drum. Nu eşti condiţionat de check-in-ul la hotel, de orarul de zbor al avioanelor sau de cel de plecare al autocarelor. Și de aici și sentimentul de libertate! Bine, bine, poţi spune, dar tot ar trebui să mă organizez cumva. Cu siguranță, îţi voi răspunde, mai ales dacă eşti genul de persoană căreia îi place să aibă control asupra situaţiilor. Așa că iată câteva idei despre un road trip reuşit.

1. Planifică în mare, dar fii pregătit pentru orice! 😎

Înainte de toate, deviza acestei călătorii este: Nu te grăbi! Într-un road trip farmecul îl reprezintă călătoria în sine, nu destinația. Totuși, chiar dacă eşti un super-aventurier şi îţi place ideea de a te urca pur şi simplu în maşină şi să pleci fără destinaţie, îţi recomand să ştii măcar ce ai vrea să vizitezi, în mare.

Spre exemplu, dacă vrei să mergi prin Europa, ar fi bine să te gândeşti ce ţări sau locuri ai vrea să vezi. Setează-ţi un itinerariu, apoi stabileşte cam câţi kilometri ai vrea să conduci într-o zi. Atenție, însă, drumurile prea lungi sunt cu siguranță obositoare și vei pierde esența călătoriei. Tocmai spuneam că nu asta e ideea, nu?

Nu îți recomand să stai foarte mut timp la volan. Oprește-te pe drum, oriunde îți face cu ochiul peisajul și bucură-te de ce ai în față! Eu, spre exemplu, într-un road trip prefer mai mult drumurile europene și naționale față de autrostrăzi. Întotdeauna pe traseul lor găsesc locuri interesante de văzut (sate, orășele sau locuri mai puțin vizitate de către oameni). Iar pentru a planifica traseul cât mai bine ai nevoie neapărat de Google Maps sau, dacă ai nevoie de o aplicație cu GPS fără internet poți folosi Maps.me. Îţi recomand, de asemenea, să te informezi bine cu privire la şoselele și autostrăzile pe care le vei parcurge şi mă refer aici la taxele pe care le vei avea de plătit. Acestea diferă de cele mai multe ori de la ţară la ţară.

roadtrip

2. Pregăteşte-ţi maşina de drum 🚗

Cât de important este pentru noi toți să pornim la drum, să ajungem la destinație sănătoși și apoi să ne reîntoarcem cu bine acasă? Probabil ești și tu de acord cu mine că este cel mai important lucru. De aceea îți sugerez să-ţi asiguri maşina pentru un drum lung ca să nu ai surprize din prima zi.

Și nu te gândi la lucruri complicate, ci doar să faci o scurtă vizită la mecanic pentru a te asigura că totul este în regulă. O verificare a uleiului, a sistemului de frânare, a farurilor, a presiunii cauciucurilor, etc. este extrem de importantă, mai ales când vine vorba de un drum în care vei parcurge cel puţin o mie de kilometri.

În plus, nu trebuie să îţi lipsească o roată de rezervă sau un kit de pană, un kit de prim ajutor şi un extinctor. Nu te zgârci când vine vorba de siguranţa ta şi a celorlalţi pasageri din maşină. Alimentează mașina cu combustibil din timp, nu lăsa niciodată acul pe ”roșu”.

De asemenea, foarte important este să ai cu tine provizii de apă și mâncare. Câteva medicamente în caz de urgență, iar păturile sau sacii de dormit sunt lucruri care nu ar trebui să-ți lipsească nici ele din bagaj. Și încă ceva, EXTREM de important…. banii. Să ai mereu bani cash la tine (euro sau moneda țării prin care treci).

roadtrip

3. Cu mașina biți! Muzica creează atmosfera 🎶

Chiar dacă sunteţi mai multe persoane în aceeaşi maşină şi, teoretic, vă aveţi unii pe alţii drept companie de drum, muzica trebuie să fie nelipsită. Şi asta pentru că un playlist bine ales creează o atmosferp faină în mașină. Eu de multe ori am un anumit tip de muzică pentru road trip-uri. De fiecare dată când plec la drum, acele melodii deja mă relaxează și mă introduc rapid în atmosfera specifică.

În plus te poate face să treci mai uşor peste oboseala care se acumulează o dată cu kilometrii parcurşi. Spre exemplu, eu prefer la drum lung să ascult muzică italiană la început și apoi Vocal Trance pentru drumurile mai lungi în care vreau mai degrabă să vorbesc cu oamenii din mașină. Rămâne însă la latitudinea ta la ce fel de muzică vei da play atunci când te vei afla la volan, important e să intri repede ăn atmosferă! 😍

roadtrip

4. Esența călătoriei: distracția

Nu mergi în delegații sau în călătorii de afaceri, deci cuvintele cheie ale unui road trip de senzație sunt relaxare și distracție. Uită de grijile cotidiene! Ia cu tine cei mai buni prieteni și pornește la drum. Fă această călătorie cu inima deschisă ca și cum timpul s-ar opri pentru voi. Condu relaxat, admiră peisajele, oprește din loc în loc, eliberați-vă mintea de orice griji și distrați-vă! Faceți cât mai multe poze, niciodată nu vor fi prea multe! 📸

roadtrip

5. Fă-ți călătoria mai ușoară

Ca să îți planifici un road trip reușit, un ajutor de nădejde este site-ul Roadtrippers. Este o adevărată mină de aur pentru cei cu chef de ducă 😊. Găseşti aici informaţii despre locaţii de pe întreg mapamondul: de la unităţi de cazare, restaurante şi până la obiective turistice. Cu ajutorul lui îţi poţi planifica şi traseul foarte uşor.

Informații utile, sfaturi și idei de road trips găsești și pe site-ul nostru, la secțiunea Road tripuri. Poți vedea câteva dintre traseele pe care noi le-am realizat din care te poți inspira.

roadtrip

6. Fii flexibil când vine vorba de cazare în road trip

În funcţie de buget şi preferinţe te poţi caza la hotel sau pensiune, la apartamente AirBnB sau la cort. Zonele de camping sunt foarte răspândite în Europa. La o simplă căutare pe Google a cuvântului “camping Europe” vei putea afla şi unde sunt situate.

Avantajul în ziua de azi e că totul fiind pe internet, oferta e din ce în ce mai mare. Așa că poți sta liniștit, poți găsi și din scurt o cazare, adică chiar în seara respectivă. Asta mai ales dacă nu ai foarte multe pretenții și limitari – că doar ești cu mașina și nu ai mereu nevoie de cazare în zona centrală!

Spre exemplu pe când mă întorceam din Olanda prima noapte am dormit-o în Passau, Germania. Iar pentru a găsi un cuibuşor unde să pot pune capul pe pernă a fost suficient un search pe booking, iar în aceeaşi zi am și găsit un loc drăguţ de cazare chiar pe malul Dunării.

 

Indiferent cât de lungă ți-ai propus să fie călătoria, cu ce mașină vei pleca la drum ori câte persoane veți fi, nu uita un amănunt important… deschide-ți inima și bucură-te de fiecare moment al călătoriei! Căci pentru un road trip reuști chiar se aplică zicala: ”Nu contează destinația, ci călătoria” 😉.

roadtrip

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!