Barcelona – din lista de lecturi obligatorii

Top 3 cuvinte Barcelona: Gaudi, energie, mediteranean

Întotdeauna îmi imaginasem Barcelona ca un oraș plin de energie, de culoare, de provocări. Mai citisem câte ceva despre destinaţie, dar cred că o imagine clară despre oraş mi-am făcut şi din filmul Vicky Cristina Barcelona . Deşi nu este neapărat strălucit în sine, pentru un iz de Barcelona, filmul nu e rău de văzut – cadrele cu orașul merită clar o oră și jumătate din viață. Prima dată am vizitat Barcelona cu fetele și a fost o excursie pe cinste. A doua oară nu a trebuit să mă gândesc de două ori ca să îmi prelungesc training-ul de la job cu câteva zile de vacanţă în Barcelona.

După două vizite, am rămas cu 3 cuvinte în minte: Gaudi – pentru că, fără Gaudi, Barcelona nu ar fi Barcelona. Operele lui Gaudi sunt puncte de interes în tot oraşul şi cu siguranţă fac locul unic şi uşor de recunoscut din orice unghi. Deși nu sunt o expertă în artele fine, m-am îndrăgostit din prima de operele lui Gaudi…şi, cu toată lipsa de stare de care dau dovadă de cele mai multe ori, nici nu mi-am dat seama că pe bancă la Sagrada am stat aprope jumătate de oră, căscând ochii cu poftă.

Al doilea cuvânt care îmi vine în minte este energie. Nimeni nu mă poate contrazice când spun că „Barcelona este un oraș care colcăie a energie şi emoţie”. Fie că te plimbi prin centrul vechi, cu străduţe înguste, al Barcelonei sau pe plaja largă şi primitoare -Barceloneta, vei simți energia oamenilor din jur.

M-am tot gândit care să fie al treilea cuvânt (întotdeauna este mai greu să faci ultima alegere  și mă opresc la mediteranean. Barcelona este un exponent fidel a ceea ce înseamnă mediteranean, fie că vorbim de mâncare, vegetație, animale sau chiar oameni.


Călători în Barcelona

Dacă ai ajuns până aici, presupun că ai vreun plan legat de Barcelona, cel mai probabil te gândeşti să ajungi acolo în următoarea perioadă. Deşi sunt voci care spun că este un oraş-clişeu, mult prea vizitat şi aglomerat ca să te bucuri de el, realitatea este că este unul dintre oraşele pe care trebuie să le vezi, pe care nu l-ai putea înlocui cu nimic (e ca lecturile obligatorii). Aşa că, mai jos povestea călătoriei noastre în Barcelona.

Ziua 1: De la Barceloneta la Montjuic

Barcelona e frumoasă prin natura și peisajele pitorești, așa că un mod inspirat de a-ți începe excursia este printr-o plimbare de pe plajă pe munte, de la Barceloneta la Montjuic. Dacă ai parte de o zi însorită, te sfătuiesc să faci traseul pe jos (eu așa am făcut). Priveliștea portului și a plajei surprinse de pe muntele Montjuic, printre frunze de leandru și palmieri pitici este incomparabil mai spectaculoasă când poți vedea în urmă traseul parcurs de tine, la picior.

În Port Vell din Barceloneta vei găsi iahturile și bărcuțele albe parcate la mal, dar și trubadurii locului, parte din stilul catalan. Acordurile spaniole de chitară sunt exquisite.

Din Barceloneta vei ajunge în parcul Montjuic (cu autobuzul sau funicularul). În parc, te sfătuiesc să treci pe la: fântâna în cascade, El Poble Espanol, pentru ca apoi să te răsplătești cu un popas la Palacio Nacional, un fel de MNAC al Bucureștiului, loc boem și plin de muzică, unde are loc spectacolul fântânilor muzicale din Montjuic. Aici poți găsi programul fântânilor, în funcție de anotimp.

Străduțe înguste, prelungite cu terase, ateliere cu produse handmade și sampling de băuturi tradiționale este ceea ce găsești în El Pueblo Espanol.

Port Vell şi ale sale bărcuţe albe :)

Port Vell şi ale sale bărcuţe albe :)

Fântâna în cascade Barcelona

Fântâna în cascade

Palacio Nacional - un fel de MNAC al Bucureştiului

Palacio Nacional - un fel de MNAC al Bucureştiului

El Pueblo Espaniol

El Pueblo Espaniol

Ziua 2: cu iz mediteranean 

Pentru că tot vorbeam de specificul mediteranean, ce poate fi mai mediteranean decât viața din apele Mării Mediterane? În Aquarium-ul din Barceloneta vei înțelege cel mai bine ce înseamnă viața apelor mediteraneene, din care s-a inspirit și Gaudi. Aici am scris mai multe detalii utile legate de obiective. În parc Guell, vei descoperi vegetația mediteraneană atât în parc, cât și ascunsă în detaliile operelor lui Gaudi.

Ca să încheiem ziua în stil mediteranean, am poposit la restaurantul Can Majo din Barceloneta, unde formula magică a fost paella + fructe de mare + vin rose. La ieşire din restaurant, de-a lungul plajei, începea prin cluburi viaţa de noapte. Era o energie, forfotă şi libertate căreia cu greu i te puteai împotrivi şi…de ce i te-ai împotrivi până la urmă?

Parc Guell by Gaudi

Parc Guell by Gaudi

Cea mai buna caracatiţă pe care am mancat-o vreodată

Cea mai bună caracatiţă pe care am mâncat-o vreodată

Ziua 3: descifrând “the great book of nature” a lui Gaudi

Și am ajuns și la capitolul Gaudi . Nu întâmplător, artistul a găsit în regiunea catalană sursa de inspiraţie pentru o altfel de arhitectură: provocatoare, autentică, colorată, aşa cum este Barcelona.

Ca să îți faci o imagine despre filosofia lui Gaudi, care și-a găsit inspirația în the great book of nature”, te sfătuiesc să vezi catedrala Sagrada Familia, casa Battlo si Pedrera. Sincer nu trebuie să fii vreun student la arte ca să fii vrăjit de operele lui Gaudi. Din punctul meu de vedere, frumusețea stă în culori și în detalii: spre exemplu Sagrada Familia imită forma unei păduri și ascunde peste 30 de specii de plante şi 36 de specii de păsări redate în piatră pe pereții săi.

Cu siguranţă viziunea lui Gaudi despre catedrală a fost la acel moment contrazisă, catalogată de unii ca imposibil de realizat. Cine ar fi crezut că, o clădire cât se poate de serios construită, poate reproduce atât de bine cadrul natural încât să simţi că mergi printr-o pădure cu copaci uriaşi şi să ridici capul aşteptând să vezi cerul liber?

După Gaudi, ne-am plimbat pe celebra stradă Rambla. De ce celebră? Toată lumea care a fost vreodată în Barcelona a fost pe Rambla. Rambla e aparte prin forfota continuă, în care toată lumea vorbește cu toată lumea (ca în Vamă), pentru zgomotul paharelor de sangria ciocnindu-se ostentativ și pentru micile parade ce se desfășoară inopinat pe stradă. Cele mai populare în regiunea catalană sunt grupurile de oameni-turn, numiţi colle castelleres, cu o înălţime de până la zece oameni.

De pe Rambla, ne-a atras mirosul din La Boqueria, la fel de celebra piață de alimente din Barcelona. În piață, nu știai la ce să te uiți mai repede și ce să deguști…Ceva mediteranean, bineînţeles .

Pe seară, noi am petrecut în pub-ul Sor Rita din Bari Gotic, unde te vei simți ca într-un film semnat Pedro Almodovar, cu un mix ciudat, dar plăcut, între ludic și kitsch, boem şi carnavalesc. Ideea de design a fost chiar a tinerilor proprietari îndrăgostiți, Cecilia and José.

Sagrada şi atât :)

Sagrada şi atât :)

La Rambla

La Rambla

La Boqueria

La Boqueria


Oameni ai locului

Cecilia and José, localnicii proprietari ai barului Sor Rita din Barcelona, îndrăgostiți ca în prima zi: “Amore, esta es nuestra canción!”

Cei doi mi-au povestit despre începuturile lor, despre parcursul lor de la viața de arhitecți de clădiri și până la arhitecți ai pub-ului: La începutul lui 2011, am început să lucrăm la conceptul barului. Ne doream un bar kitsch, colorat, caraghios şi, cel mai important: ironic, unde muzica trebuia să urmărească aceeaşi idee. Am găsit în filmul lui Pedro Almodovar un bun punct de plecare al stilului pe care îl urmăream: viziunea lui şi ironia scenelor au fost o sursă grozavă de inspiraţie pentru a decora barul. În final, am deschis barul în septembrie 2011. Ironic, obraznic, un desfăt al simţurilor, Sor Rita oferă o coloană sonoră «retro-petardă» cu melodiile celor de la The Supremes, The Ronettes şi ABBA, plus clasicii de petrecere spanioli precum Gipsy Kings şi Miguel Bosé. Vei dansa de asemenea Elvis Presley, Britney Spears, Madonna şi La Macarena”.

Despre viața în Barcelona, Cecilia mi-a spus că E un loc cu un mix pe de o parte foarte captivant şi cu o calitate bună a vieţii…sunt atâtea lucruri care se întâmplă în jur, dar în acelaşi timp poţi să mergi cu bicicleta la plajă şi să iei o pauză de la zumzetul oraşului.Barcelona: 5 motive

Peste 4 kilometri de plaje cu nisip fin, istoria conservată perfect la orice pas, sau stilul arhitectonic al lui Gaudi, plasează Barcelona pe locul 4 în topul orașelor preferate de turiști la nivel mondial.( într-un studiu realizat de revista Lonely Planet).

Bulevardul principal La Rambla este locul celor mai buni street performeri din Europa. Deși este  “lăudat“ ca fiind unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din lume, o plimbare aici de la Plaza Catalunya până în port, trecând prin centrul orașului înseamnă o trecere în câteva ore prin diverse epoci isorice, stiluri culinare sau arhitectonice.

Barcelona este ușor de vizitat, o poți descoperi la pas, majoritatea obiectivelor turistice și a plajelor fiind grupate într-o singură zonă. Poți adăuga ca bonus și faptul că vremea este prietenoasă tot timpul anului, temperatura medie iarna fiind în jurul a 10 grade celsius.

Barcelona este un oraș ce a știut să își păstreze foarte bine istoria: spre exemplu, Barri Gothic datează încă din perioada stăpânirii romane, iar majoritatea cladirilor din acest cartier datează din perioada medievală.

Este un oraș definit prin viața de noapte (se spune ca distracția începe de abia la ora 2 noaptea), multitudinea de restaurante de clasă,  dragostea pentru fotbal, sau locul unde se setează ora exactă în ceea ce privește noile tendințe în modă.


Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1:

Plaja Barceloneta si muntele Montjuic sunt grupate în partea de sud a oraşului, pe coasta de Nord a Mării Mediterane şi este zona cea mai pitorească a Barcelonei.
  • Plaja Barceloneta se află la staţia de mertou cu acelaşi nume şi, pe lângă plajele şi apa îmbietoare, Barceloneta se remarcă prin terasele cu mâncăruri meditereneene specifice care te despart de staţia de metro Paral-lel de unde poşi lua funicularul către Montjuic.
  • Pe dealul Montjuic se află concentrate o serie de obiective, iar parcul în sine, aflat în vârful muntelui Montjuic, este printre cele mai frumoase din Barcelona. Aici poţi ajunge cu funicularul de la staţia de metro Paral-lel, cu opriri la Stadionul Olimpic, fântânile în cascade, El Poble Espaniol , iar destinaţia finală – Palau Nacional, un fel de MNAC al Barcelonei, de unde poţi admira spectacolul Fântânilor Magice din Barcelona. Staţia de metrou: Plaça Espanya.
  • Plaça Espanya este una dintre cele mai celebre pieţe din Barcelona, aflată la poalele Montjuic, la capătul scărilor Palatului Naţional, fiind flancată de turnuri mari şi impunătoare şi de unde pornesc bulevardele largi şi zgomotoase ale Barcelonei.
  • La capătul opus al pieţei se află Arenas de Barcelona, arena destinată luptelor cu tauri acum peste 100 de ani şi transformată astăzi în locaţie dedicată sportului global, shopping-ul.

Ziua 2:

În cea de a doua zi, ne-am întors la Barceloneta ca să vedem acvariul din Barcelona care replică condiţiile naturale a peste 11 000 de animale marine şi a celor mai reprezentative specii mediteraneene. Aici poţi vedea de la câţiva centimetri distanţă căluţi de mare, colonii de atoli, caractiţe, sute de specii de peşti, rechini şi chiar simpaticii pinguini. Staţia de metrou: Barceloneta
  • De la Aquarium Barcelona am pornit în partea opusă de Montjuic, către  port Vell, cu bărcuţe şi iahturi mici si cochete. În depărtare, se vedea celebra statuie a Peştelui auriu din Barcelona, din port Olimpic.
  • Parcul Guell, semnat Antoni Gaudi, a devenit o emblemă pentru Barcelona. Mozaicul colorat al sculpturilor şi al băncuţelor, clădirile şi terasele desenate în linii curbe se potrivesc perfect în peisajul mediteranean, bogat şi  ademenitor. La intrarea în parc se afla celebrul dragon din moziac colorat, în vârful parcului se află un platou de unde poţi admira întreg parcul, iar în Parc Guell se găseşte şi o casă-muzeu, unde Gaudi a trait la un moment dat şi care conţine piese de mobilier lucrate de Gaudi. Staţia de metrou: Lesseps (la 10 minute de mers pe jos de metrou). Timp de vizitare: jumătate de zi.
  • Restaurant Can Majo – afl