Madrid - cu ale sale echipe regale - Travelship

Madrid – cu ale sale echipe regale

Top 3 cuvinte despre Madrid: fiesta, regal, echipe

Ne imaginasem Madrid-ul ca un oraș mult mai urban și mai rece.  Acum, după ce l-am vizitat, sunt trei cuvinte care ne vin în minte: fiesta, regal și acasă. 

Pentru madrileni (de orice vârstă), fiesta, viața de noapte târzie, începe la ora 19:00, ține până la 2-3:00 noaptea și face parte din ritualul zilnic – o au în sânge.

De la echipa de fotbal (Real Madrid) și până la Palatul Regal (Palacio Real), vei întâlni în Madrid cuvântul real = regal de nenumărate ori, iar grandoarea clădirilor vechi creează într-adevăr o atmosferă regală, amintind de curtea domnească cu domnițe și cavaleri.

Echipe pentru că Madridul prin excelență, prin felul de a fi al spaniolilor, a reușit să adune oamenii în jurul unei pasiuni: fie ea fotbal, pictură, cucerire de noi teritorii sau...discuții interminabile la o sangria.


Călători în Madrid

Am ajuns la ora două noaptea în Madrid și cum aveam cazarea la kilometrul 0, în Puerta del Sol, care este considerată inima centrului istoric al Madridului, primul lucru care m-a frapat a fost forfota orașului, încă treaz și petrecând. În piață, grupuri mari de oameni  discutau, râdeau, se adunau în jurul street performerilor: de la statui umane în cele mai ciudate poziții, la amatori de improvizație sau de stand-up comedy și până la statuia ce reprezintă simbolul Madridului, Ursul cu struguri (El Oso y El Madrono). Semnificația Ursului cu struguri este dat de obiceiul spaniolilor de a mânca câte o boabă de strugure la fiecare bătaie a ceasului înainte de 12 noapte la intrarea în noul an pentru a avea un an prosper. În mod intenționat, statuia se află în Puerta del Sol, lângă ceasul din turnul clădirii, unde se filmează în direct trecerea în noul an, de Revelion.

Ziua 1: Madridul regal

Ne-am început ziua cu un popas în Puerta del Sol, La Mallorquina, unde, încă de pe la 1860 domnițele conquistadorilor se răsfățau cu cele mai bune prăjituri din Madrid. Până la următoarea piață din Madrid, Plaza Mayor, nu sunt decât câteva minute de mers pe jos...nu întâmplător Madrid-ul este recunoscut ca orașul piațetelor. În Plaza Mayor, călătorești în timp: pe locul unde luptele cu tauri strângeau mii de oameni sau unde Filip al V-lea devenea rege acum mai bine de 300 de ani, astăzi a rămas doar partea comercială, terasele numai bune pentru o sangria si magazinele gata să primească miile de turiști.

Din Plaza Mayor, pe calle Mayor, drumul te poartă către catedrala Almudena și Palacio Real. Aici se poate clar vedea bogăția Imperiului Spaniol din secolele XVI-XX, susținută de numărul impresionant de colonii din acea vreme. Cu toate acestea, pentru a construi catedrala Almudena le-a luat mai bine de 100 de ani.

Lângă Almudena, mult mai somptuos se înalță Palacio Real, unde am avut impresia că se găsesc bogății cam cât pentru trei secole, aduse de peste mări. Rivalitatea dintre Spania și Franța se vede parcă și între cele două palate de referință: Palacio Real si Versailles. Monarhii spanioli i-au lăsat pe francezi să se laude cu grădinile lor, concentrându-și atenția asupra luxului și grandorii interioare duse la extrem (și vorbim aici despre cel mai mare palat regal din Europa, cu peste 2800 de camere). Îmi și imaginam cum regele Filip al V-lea, supărat de arderea vechii clădiri de pe locul palatului,  a ordonat crearea unui nou palat:  „Să fie cel mai mare, fără egal! Vreau să îmi aduceți  cei mai vestiți arhitecți din toate părțile lumii...altfel vă tai la toți capul!”.

Ca urmare, vizita prin palat este un periplu prin stiluri diferite: de la stilul rococco inspirat din natură din Camera Regelui, la Camera de Porțelan cu motive florale și până la Capela Regală cu picturi în frescă de nu le poți cuprinde cu privirea. Somptuoasă și răsunătoare, Sala Dineurilor adăposteșteo pictură sugestivă, în care Columb îi oferea reginei Isabela globul pământesc, punându-i astfel lumea la picioare.  Poate cel mai interesant și cel mai puțin cunoscut element din palat îl reprezintă colecția celor 4 instrumente Stradivarius ce au o valoare estimată de 100 de milioane de euro.

Că tot i-am lăudat atât pe spanioli în rolul lor de conquistadori, o dovadă mai bună nu poate fi întâlnită decât în Museo de América ce reușește parcă să reînvie imaginea băștinașilor din America. Dacă te hotărăști să îl vizitezi, optează pentru duminică, când intrarea este gratis.

Și ca să încheiem seara în același stil, noi am fost la un spectacol de flamengo la Corral de la Moreira, inclus de New York Times în lista celor 1000 de locuri pe care să le vezi într-o viață, dar nu înainte să dăm gata un meniu în doi, cu paella, sangria și desert la La  Mayor Cerveceria pe calle Mayor.
Puerta del Sol - kilometrul 0 al Madridului, by night and by day

Puerta del Sol - kilometrul 0 al Madridului, by night and by day

Patiseria La Mallorquina, deschisă din 1894 - Puerta del Sol, Madrid

Patiseria La Mallorquina, deschisă din 1894 - Puerta del Sol, Madrid

Plaza Mayor

Plaza Mayor

Catedrala Almudena din Madrid

Catedrala Almudena din Madrid

Museo de America

Museo de America – istoria cuceririlor spaniolilor

Ziua 2: “Echipele” Madridului

La ora 9-10:00 dimineața, Museo del Jamon suprinde începutul unei zile din viața madrilenilor: discuții aprinse în jurul barului, bere și chorizo la discreție. Și aici am întâlnit prima echipă, pe care am numit-o echipa veselă a mâncătorilor de chorizo, dintre care am stat de vorbă cu Ruffino, un madrilean prietenos care venise să își ia prânzul aici.

Microbist sau nu, un tur pe Santiago Bernabeu, stadionul celei mai de succes echipe de fotbal a secolului XX, Real Madrid, te aduce printre învingători pentru câteva ore, când te amesteci printre cei aproximativ 2000 de vizitatori zilnici. Trofeele, obiectele aparținând jucătorilor sau proiecțiile 3D îți creează impresia că ești coechipier cu Di Stefano, Zidane sau Raul.

Pe cât de sonori sunt spaniolii la fotbal, pe atât de renumiți sunt pentru colecțiile de artă, găzduite de cele trei muzee de referință ale Madridului: Prado, Thyssen-Bornemisza și Reina Sofia. Așa cum Real Madrid și-a construit de-a lungul vremii o echipă cu cei mai buni jucători ai lumii, regii Spaniei și-au format propria echipă de pictori. Printre așa numiții “pictori de casă” se numărau Goya, Bosch, Velazquez. Dintre cele trei muzee, noi am ales să vedem Prado și bine am făcut pentru că, după o plimbare prin Parque del Retiro, am ajuns la Prado la ora 18:00, atunci când intrarea este gratuită.

La Prado, în două ore cred că am reușit să vedem cam un sfert din cele 1300 de exponateși apoi ne-am plimbat până în Piața de Cibeles. Dacă imaginea vă este una cunoscută, cu siguranță ați regăsit-o în sărbătorirea marilor victorii ale Real Madridului, când la televizor apar imagini ale fanilor lângă statuia zeiței romane a naturii - Cibele.

După două zile pline de Madrid, ce poate fi mai bun pentru a te bucura de victorie decât o Sangria, pe un șezlong, de unde poți admira orașul de la înălțime? Cu acest gând în minte, ne-am îndreptat către Azoteea – Circulo de Bellas Artes, o terasă hipstărească foarte populară în Madrid.

În drum spre casă am mers pe Gran Via, un fel de Champs-Élysées al Madridului, unde,în clădiri somptuoase,își au casa hoteluri celebre, branduri de lux, dar și magazine de suveniruri. Noi ne-am oprit la cea de-a treia variantă și am plecat acasă cu Ursul cu struguri, în miniatură bineînțeles.
Museo del Jamon - un altfel de muzeu

Museo del Jamon - un altfel de muzeu

Poza 8 Bernabeu

Stadionul Santiago Bernabeu

Museo del Prado

Museo del Prado

madrid azoteea terasa

Terasa Azoteea - Madridul de la înălţime

Ziua 3: Toledo

Toledo a fost alegerea noastră pentru a treia zi pentru a descoperi vechea capitală a Spaniei dinainte de Madrid,  orașul medieval în care și-au găsit locul trei culturi diametral opuse (creștini, arabi și evrei). Pe plan turistic, Toledo nu este cu mult umbrit de Madrid, fiind monument UNESCO și una dintre atracțiile de top ale Spaniei. Aici articolul complet.

Ziua 4: El Escorial, Segovia și Ávila

Dacă aveți în continuare poftă de plimbat, iată câteva sugestii din regiunea vecină, unde noi ne-am petrecut cea de-a patra zi. Aici am descoperit stilul intimidant al palatului El Escorial, am surprins niște cadre memorabile cu cel mai mare apeduct roman din lume în Segovia și am intrat în lumea cavalerilor, vizitând turnurile cetății din Ávila. Toate cele trei locuri sunt monumente UNESCO și sunt nelipsite de pe radarul asiaticilor cu aparate foto de ultimă generație. Aici articolul complet.

Oameni ai locului

La Museo del Jamon, l-am întâlnit pe Rufino, un madrilean prietenos care venise să își ia prânzul : “În Madrid sunt și locuri mai ieftine și mai scumpe, dar ideea este să pui ceva în stomac pentru a continua la fiesta.”

localnic Rufino Madrid

Madrileanul Rufino în pauza de prânzMadrid: 5 motive

Reprezintă o bună parte din istoria și cultura Spaniei – Palacio Real sau Muzeul Prado sunt obiective de prim rang la nivel mondial ce oglindesc faptul că Spania a dominat o parte din lume în secolele trecute.

Atmosfera unică și felul în care localnicii aleg să își trăiască viata: atunci când o mare parte din locuitorii Europei dorm deja, madrilenii de abia încep fiesta.

Iubitor sau nu de fotbal, nu ai cum să nu rămâi impresionat după un tur al stadionului Santiago Bernabeu, casa celei mai bune echipe de fotbal din istorie - Real Madrid. Cele mai renumite spectacole de Flamenco se țin în localurile din Madrid, înca din secolul 19, așa că spectacolul și voie bună sunt la ele acasă în capitala Spaniei. Madrid este înconjurat la distanțe de aproximativ 50 de kilometri de orașe monumente Unesco ce s-au bucurat de un trecut glorios: Toledo – fosta capitală a Spaniei înaintea Madridului, El Escorial – unde regele Filip al 2-lea a creat un palat–mânăstire sobru, după chipul și asemănarea sa,  Segovia – oraș ce amintește încă de stăpânirea romanilor în regiune, sau Avila – înconjurat de ziduri masive ce iți creează impresia că te-ai întors în epoca cavalerilor.

Ghid și obiective turistice (pe zile)

Ziua 1:

Puerta del Sol , Plaza Mayor, Almudena și Palacio Real sunt grupate în zona centrală, pe o distanță de aproximativ 2 kilometri. Museo de America se poate vizita ușor luând metroul până la stația Moncloa.

 • Puerta del Sol - Este kilometrul 0 al Madridului. Aici puteți face cunoștință cu statuia simbol a Madridului, El Oso y El Madrono, dar și cu o mulțime de performeri ai străzii ce ţin show-uri spontane pentru turiștii curioși.
 • Plaza Mayor – Astăzi o vizită aproape obligatorie pentru orice turist ce vizitează orașul, în trecut aceasta piață construită inițial în afara zidurilor orașului, a fost martorul spectacolelor de execuție, ale luptelor cu tauri sau chiar ale încoronărilor regale.
 • Catedrala Almudena – Situată chiar lângă Palacio Real, catedrala plănuita inițial a fi construită încă din anul 1561 de către Regele Filip al II-lea, s-a lovit de opoziția marilor capete religioase din Toledo – pe atunci centrul religios al Spaniei și un oraș mult mai important decât Madrid. Astfel, madrilenii au trebuit să aștepte câteva sute de ani până când să se pună prima piatră de temelie a catedralei, in 1883, și încă 100 de ani până să fie terminată.
 • Palacio Real– Cel mai mare palat regal din Europa, nu impresionează însă prin mărime neapărat ci prin bogăția ieșită din comun reflectată la orice pas in cele peste 50 de camere ce pot fi vizitate. Astăzi,  Familia regală a ales să nu locuiască în imensul palat, ce este însă folosit pentru vizite și dineuri oficiale. În sala meselor puteți admira locul unde „pun țara la cale” marii lideri ai Europei si ai lumii. Stația de metrou: Opera, iar mai multe detalii aici.
 • Museo de America– un loc ce adăpostește mii de obiecte ale vechilor civilizații colonizate și cucerite de către spanioli. Un muzeu ce merită vizitat, nu numai de către pasionații de istorie. Stația de metrou: Moncloa. Orar: marți – sâmbată : 9:30AM-3PM; duminică: 10:00AM-3PM; luni închis. Bilet: aprox. 3 euro, duminica gratuit.

Ziua 2:

Noi am început cea de-a doua zi vizitând stadionul Santiago Bernabeu (stația de metrou cu același nume), apoi am mers cu metroul până la stația Retiro , pentru o plimbare în cel mai popular parc printre madrileni , Parque del Retiro. Muzeul Prado este foarte aproape de parc, iar apoi am continuat la o scurtă plimbare distantă  de Prado, prin Plaza de Cibeles și Gran Via.

 • Santiago Bernabeu –Turul începe printr-o priveliște de ansamblu a stadionului de la cel mai înalt punct și continuă apoi printr-o incursiune în istoria glorioasă a clubului, istorie transmisă prin imaginea marilor nume de legendă ca Di Stefano, Puskas, Raul sau Zidane ori expunerea trofeelor câștigate. Stația de metrou: Santiago Bernabeu
 • Parque del Retiro– Inițial conceput ca parc regal, astăzi este locul de relaxare pentru madrileni. În momentul creării lui, parcul se afla departe de oraș, astăzi fiind însă situat central, la foarte mică distanță de Prado. Aici puteți vizita Grădina de Trandafiri, vă puteti plimba cu barca pe lac sau chiar sa vă relaxați savurând o sangria
 • Muzeul Prado – Unul dintre marile muzee ale lumii strânge în interiorul galeriilor sale opera spaniolă din secolele XI – XIX , aici remarcându-se operele lui Velasquez, Goya sau El Greco. Nu trebuie să omiteți de asemenea, Grădina plăcerilor, opera pictorului flamand Bosch, ce nu a putut fi descifrată nici până în ziua de astăzi, sau operele de prim rang ale artiștilor italieni sau germani. Stația de metrou: Atocha sau Banca de Espana.
 • Plaza de Cibeles – una dintre piețele emblematice ale Madridului, locul în care fanii Realului sărbătoresc marile victorii. In centrul pieței regăsiți fântâna ce o reprezintă pe zeița romană a fertilității, iar piața este înconjurată de Banca Spaniei și de Palatul Cibeles.
 • Gran Via – Una dintre cele mai aglomerate străzi din Madrid. Locul chic al brandurilor de lux, un fel de Calea Victoriei a Madridului. Ultima parte a Gran Via construită spre sfârșitul anilor 20’ vă conduce către Plaza de Espana.


Sfaturi utile

1.Transport:

Madridul are una dintre cele mai dezvoltate sisteme de metrou din lume, dispunând de 11 linii de metrou ce te conduc fară probleme către majoritate punctelor de interes. Marea majoritate a obiectivelor sunt grupate oricum în centrul oraşului şi le poti vizita foarte uşor la pas.

 • Aeroportul International Barajas, locul unde zboară cursele din Romania, inclusiv cele low-cost, este situat la 13 kilometri de centrul oraşului şi dispune de conexiune de metrou ce te poate duce în centrul oraşului. Linia 8 de metrou ajunge la staţia Nuevos Ministerios, de unde aveţi conexiuni către restul oraşului. Atenţie însă, trebuie cumpărat un ticket special ce costă câţiva euro în plus fată de preţul normal al unei călătorii cu metroul.

Madrid Card: costă 47 euro pentru 24 de ore şi oferă intrarea gratuită la majoritatea atracţiilor turistice precum Muzeul Prado, Palacio Real, Stadionul Santiago Bernabeu sau Catedrala Almudena. Oferă o serie importantă de discounturi la restaurante, localuri, sau facilitatea de a caştiga timp şi a nu sta la cozi. Poţi adăuga pentru  14 euro şi transportul inclus pentru 2 zile. Mai multe detalii aici.


2. Mâncare și localuri tradiționale:

Museo del Jamon: un băruleț tipic spaniol, unde puteți încerca chorizo sau jamon alături de madrilenii veniți să se relaxeze și să socializeze. Localizare : De la Puerta del Sol spre Catedrala Almudena, pe Calle Mayor 7.

La Mayor Cerveceria: restaurant – berărie, aflat pe Calle Mayor, între Palacio Real și Plaza Mayor. Oferă o gamă foarte bogată de beri din lumea întreagă, dar și meniuri diverse cu Paella. Recomandat și pentru atmosferă.

Azoteea – Circulo de Bellas Artes: la această terasă te poți bucura în șezlongurile comode, savurând o sangria rece de Madridul admirat de sus, dintr-o altă perspectivă. O puteți găsi foarte aproape de Plaza de Cibeles și la începutul bulevardului Gran Via. Pentru a prinde un loc la apus, recomandăm să faceți rezervare în prealabil. Accesul pe terasă costă 4 euro, dar merită din plin.

Corral de la Moreira – localul unde poți vedea un spectacol de Flamenco la el acasă, inclus de New York Times în lista celor 1000 de locuri pe care să le vezi într-o viață. Adresa: Calle de la Morería, 17 – situat central , foarte aproape de Catedrala Almudena. Trebuie să faceţi rezervare în prealabil pentru a prinde loc la spectacol, iar accesul ce include show-ul + cina costă aproximativ 45 de euro de persoană.

3 august 2019
vacanta tenerife

Tenerife – experiente exotice in Hawaii-ul Europei

Descopera ce are de oferit Hawaii-ul Europei intr-o vacanta in Tenerife, insula celor o mie de experiente exotice. Ghid turistic complet! Si daca tot povestim in acest articol de Tenerife, care este prima imagine care iti vine in minte? Pentru noi e o destinatie de inspiratie, insula celor o mie de experiente exotice, nu degeaba este numita Hawaii-ul Europei. De la trekking pe munti sau vulcani, la parcuri naturale cu […]
18 iunie 2019
vacanta in andaluzia cordoba

Vacanta in Andaluzia – Ce poți sa vizitezi in inima Spaniei

Afla ce poti sa vizitezi in Andaluzia, ce e de vazut si ce ar fi bine sa stii inainte sa iti planifici o vacanta in sudul Spaniei – ghid de calatorie!
19 ianuarie 2019
citybreak zaragoza spania

ESCAPADA DE WEEKEND: city break in Spania traditionala – Zaragoza si Aragon

Toti ne dorim sa ajungem in locuri speciale, mai putin vizitate. Noi am inceput seria de escapade de weekend cu un citybreak in Zaragoza si Aragon. Incepem o serie de articole inspirationale, dar si practice care speram sa va ajute sa calatoriti mai mult si mai frumos anul acesta. Vom numi serialul ***ESCAPADA DE WEEKEND***, cu propuneri complete de city break-uri de sub 500 de euro de persoana in locuri […]
7 octombrie 2018
Bermeo tara bascilor spania

Tara bascilor: o cultura milenara, o tara ne(re)cunoscuta

Calatoria mea in Tara Bascilor, sau Euskal Herria asa cum este ea numita in propria limba, mi-a aratat o cu totul alta partea a Spaniei, o parte care pare desprinsa total din stereotipiile si peisajele ce ne duc cu gandul la tara coridelor. Pare mai degraba o bucata din Irlanda ori Scotia, teleportata si asezata undeva in nordul peninsulei Iberice. Basca, limba ce a fost cenzurata ani la rand de […]
1 septembrie 2018
Palma de Mallorca Travelship

10 motive pentru care sa iti petreci vacanta de vara in Insula Mallorca

Pleaca in vacanta in Mallorca, o insula rupta din rai, cu coaste brazdate de valuri turcoaz, golfuletele mici si apusuri desprinse din povesti! Undeva in mijlocul Marii Mediterane, intre continentul unde au aparut primele civilizatii si batranul continent european, se afla o insula parca rupta din rai, ale carui coaste sunt brazdate de valurile turcoaz ale marii, golfuletele mici ascund pesteri neatinse parca, iar peisajele si apusurile sunt desprinse din […]