Top 10 locuri de vizitat in nordul tarii | Travelship - calatorii memorabile

Top 10 locuri de vizitat in nordul Romaniei

sat traditional nordul tarii descopera romania

Nordul Romaniei este deseori omis atunci cand te gandesti sa planifici o vacanta, sau macar un weekend in Romania, dar sunt atat de multe locuri de vizitat in nordul tarii. Putini stiu ce comori ascunde aceasta regiune si se reorienteaza spre partea centrala si de sud-est a Romaniei, la munte sau la mare.

In partea de nord a tarii sunt doua regiuni spectaculoase, Maramures si Bucovina, niste zone care isi pastreaza vie traditiile si cultura.

muzeul satului locuri de vizitat in romania

Locuri de vizitat in nordul tarii: Maramures

Regiunea Maramuresului se afla in nord-vestul Romaniei. Aici timpul parca nu exista si satele traditionale,  vechi de secole, pastreaza inca obiceiurile vechi si amprenta dacica. Cultura rurala si mestesugurile stramosilor daci nu au fost atinse de nicio ocupatie straina care s-a perindat prin tara noastra de-a lungul veacurilor.

Satele maramuresene se remarca prin bisericile din lemn, unice in lume, prin arhitectura cu puternice influente dacice si portul popular care coloreaza ulitele satelor mai ales in zilele de mare sarbatoare.

Sarbatorile in Maramures sunt altfel decat oriunde in lume, avand o autenticitate aparte, iar oamenii de aici, pita lui Dumnezeu.

Niciunde nu gasesti oameni mai calzi si ospitalieri ca in Maramures sau in Bucovina.

Regiunea e oarecum izolata de restul tarii, pentru ca drumurile pana aici sunt deseori anevoioase si lungi, ca orice drum spre o comoara. Nu oricine are acces facil la ea.

Padurile reprezinta inca trei sferturi din suprafata regiunii si lemnul sculptat decoreaza majoritatea caselor si bisericilor din zona. Lemnul continua sa fie mijlocul de expresie pentru artistii artizani din regiune.

Daca barbatii se ocupa cu lemnul, femeile sunt maestre in tesut, aceasta parte a tarii fiind faimoasa pentru covoarele tesute manual si pentru broderiile complexe care impodobesc costumele populare, purtate inca de localnici la slujbele de duminica si la sarbatorile importante.

Aici sunt atat de multe locuri de poveste, ca ai putea petrece saptamani intregi fara sa te bucuri de tot ce are de oferit o vacanta in Maramures.

Noi am facut un clasament al celor mai frumoase locuri de vizitat in nordul tarii, si credeti-ne ca in realitate e o poveste magica.

maramures mocanita locuri de vizitat in nordul tarii

Top 5 experiente in Maramures

1. Un drum cu mocanita

Pentru o experienta unica in viata trebuie sa faci o plimbare cu mocanita, sau trenul cu aburi. E ultima cale ferata forestiera pe care circula trenuri alimentate cu lemn, la fel cum se circula pana in prima parte a secolului 20. Pornind din micul orasel Viseu de Sus, trenul cu aburi circula pe un drum pitoresc de aproximativ 25 de kilometri. Trenul ofera singurul acces – In afara de mersul pe jos – la asezari izolate, atemporale. In calatoria cu mocanita se fac opriri in zone cheie, de o frumusete deosebita, pentru admirarea privelistii sau pentru a culege flori sau ciuperci salbatice.

2. O plimbare prin cimitirul vesel de la Sapanta

Cimitirul vesel de la Sapanta e pe lista obiectivelor principale de vizitat in Romania si probabil nu mai are nevoie de nicio prezentare.

Localnicii din Sapanta si-au pus amprenta aici pe modul in care ar trebui perceputa moartea, si au transformat cimitirul satului intr-un loc colorat si vesel, in care crucile mormintelor sunt impodobite cu picturi si epitafuri haioase care iti vor inveseli ziua.

Trebuie sa iti aloci cateva ore pentru a vizita cimitirul, pentru ca vei fi tentat sa citesti ce scrie pe fiecare cruce, si nu sunt deloc putine.

Doza de ras este asigurata si cu siguranta vei pleca de aici mai putin inspaimantat de moarte, cu perceptia macar putin schimbata.

3. Muzeul satului maramuresean

Strabatut la pas, Maramuresul este o zona plina de viata si culoare. Istoria simbolurilor si traditiilor maramuresene poate fi descoperita la Muzeul satului maramuresean din Sighetul Marmatiei. O plimbare de cateva ore iti va da ocazia sa faci o incursiune incredibila printre casele din lemn ars cu porti sculptate. Experienta iti va da o cu totul alta perspectiva asupra vietii satului maramuresean, un tot unitar in care traditiile si obiceiurile se conserva cu grija, pentru a fi transmise si generatiilor viitoare.

 

 

4. Viziteaza Memorialul Durerii

Daca esti in Sighetul Marmatiei nu poti pleca fara sa vizitezi Memorialul Durerii.

E o experienta tulburatoare, dar fiecare dintre noi trebuie sa ne cunoastem istoria si sa vedem exact cum s-au petrecut lucrurile in vremea comunismului. In acest muzeu poti vedea lucruri din perioada comunismului, mijloace de tortura si chiar celula in care a fost inchis Iuliu Maniu.

E imposibil sa pleci de aici neravasit si cu ochii in lacrimi, dar este o experienta pe care trebuie sa o traiesti.

5. Manastiri si natura

La fel ca in Bucovina, Maramuresul este recunoscut pentru manastirile sale din lemn, cu o arhitectura specifica.

Probabil cea mai cunoscuta manastire din Maramures este Barsana. Un colt de rai asezat pe un deal, impodobit cu cladiri traditionale maramuresene si multe flori.

Manastirea Peri din Sapanta a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cea mai inalta biserica de lemn din lume.

Nici la capitolul frumuseti naturale Maramuresul nu se lasa mai prejos. Parcurile nationale sunt spectaculoase, cascadele de o frumusete rara si eco-turismul e in floare.

Daca ai cateva zile la dispozitie ar fi pacat sa nu cutreieri Parcul National din Muntii Rodnei, al doilea ca marime din Romania.

manastirea barsana maramures locuri de vizitat in nordul tarii

 

Locuri de vizitat in nordul tarii: Bucovina

Comparata deseori cu Elvetia, Bucovina este o zona neasemuit de frumoasa, pe care romanii nu au descoperit-o cum se cuvine.

Cunoscuta ca zona manastirilor, Bucovina surprinde pe oricine cu frumusetea locurilor, ospitalitatea localnicilor si mancarurile moldovenesti delicioase.

Putini stiu ca 7 manastiri din Bucovina sunt incluse in Patrimoniul UNESCO, datorita arhitecturii, vechimii, dar mai ales picturilor de secole care impodobesc atat interiorul, cat si exteriorul, in care s-au folosit pigmenti de culoare unici in lume. Frumusetea manastirilor este neasemuita si spune povestea secolelor incarcate de istorie.

Gastronomia bucovineana te face sa te simti si mai aproape de Dumnezeu. Preparatele traditionale, ca borsul, sarmalele, cozonacii si placintele te vor face sa te indragostesti si mai tare de aceasta regiune de poveste.

La tot pasul te vor incanta peisajele desprinse din povesti si as putea spune sincer ca Elvetia nici nu se compara cu Bucovina la frumusetea peisajelor, mancarea dumnezeiasca sau ospitalitatea oamenilor.

Aceasta zona binecuvantatata de Dumnezeu mai e numita si tara codrilor de fag iar frumusetea ei nu se poate descrie in cuvinte. Trebuie sa mergi sa vezi cu ochii tai.

Noi am ales cu greu 5 locuri pe care trebuie sa le vizitezi dar sunt atat de multe de descoperit in nordul tarii.

cetatea de scaun a sucevei bucovina vacanta in romania

Top 5 experiente in Bucovina

1. Manastirile Voronet si Putna

Bucovina este deseori asociata cu manastirile ctitorite de marii domnitori ai Moldovei. Sunt foarte multe manastiri de descoperit aici dar noi credem ca trebuie neaparat sa le vizitezi macar pe cele mai cunoscute.

Manastirea Voronet este una dintre cele mai valoroase manastiri din tara si este cunoscuta pentru celebrul „albastru de voronet”, o nuanta de albastru care impodobeste frescele manastirii. A fost ctitorita de catre Stefan cel Mare dupa victoria impotriva turcilor din 1488 si este numita „Capela sixtina a estului”. Interiorul dezvaluie picturi murale deosebite care dateaza de pe vremea domnitorului si care au fost conservate cu grija, ca o mostenire a neamului romanesc. Frescele reprezinta scene biblice importante ca Cina cea de taina , Spalatul picioarelor si Patimile lui Hristos. In naos se afla pictura lui Stefan cel Mare iar la exterior, cea mai impresionanta este scena Judecatii.

Manastirea Putna se afla la 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, fiind cea mai importanta ctitorie a lui Stefan cel Mare. Tot aici se afla Inmormantat  marele voievod si familia sa. Mihai Eminescu spunea despre manastirea Putna ca este Ierusalimul neamului romanesc. Deasupra intrarii in Manastirea Putna, pe fatada, se afla stema Moldovei datata cu anul 1471 . Curtea , de o frumusete deosebita , este meticulos ingrijita.

2. Muzeul satului bucovinean si Cetatea de scaun a Sucevei

Muzeul satului bucovinean te invita intr-o incursiune in gospodariile traditionale amplasate de-a lungul ulitelor unui sat ce pare real. In vatra satului, ca in orice sat traditional, se afla biserica si clopotnita, crasma Saru Dornei si scoala Securiceni. Cel mai spectaculos aici e ca toate Incaperile pot fi vizitate si sunt mobilate si aranjate in cel mai mic detaliu.

De-a lungul paraului care strabate muzeul sunt amplasate moara Manastirea Humorului, daracul pentru prelucrarea lanii si piua de sumane. Mestesugurile sunt descrise atent si personificate in ateliere in care vezi in cel mai mic detaliu cum lucrau mestesugarii bucovineni.

Chiar peste drum de Muzeul Satului Bucovinean se regaseste Cetatea de Scaun a Sucevei, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea in vecinatatea orasului medieval Suceava. Cetatea Sucevei a fost resedinta  domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, dupa care a devenit un monument istoric de nivel national.

Vizitarea cetatii va fi o surpriza extrem de placuta, aceasta fiind complet reabilitata, cu pastrarea aspectelor importante, pentru ca vizitatorii sa poata intelege, in imagini, trecutul glorios al Moldovei.

manastirea voronet vacanta in bucovina

3. Traseul Pietrele Doamnei si tiroliana de la Palma

Dupa vizitarea manastirilor, ca sa schimbam putin registrul, poti face un traseu spre Pietrele Doamnei.

Pietrele Doamnei se afla In Muntii Rarau, la o altitudine de 1634 de metri, si au o Inaltime de 70 de metri. Geologii austrieci au facut primele cercetari in zona si au descoperit ca aici exista formatiuni din calcar cu Incrustatii de corali, amoniti, alge marine si alte elemente ce formau recife in oceanul planetar acum mai bine de 140 de milioane de ani. Placutele explicative de pe traseu iti vor clarifica intrebarile si cu siguranta vei pleca de aici cu o cultura generala imbunatatita. Iti recomandam sa faci acest traseu echipat corespunzator si sa nu il ratezi. Privelistea de sus este de-a dreptul surprinzatoare.

Ca sa alimentezi spiritul de aventura, care si pe noi ne defineste, si sa simti putina adrenalina, nu poti pleca din Bucovina fara sa faci o tura cu Mega Tiroliana de la Palma.

Daca ai in plan sa vizitezi si manastirile Sucevita si Moldovita, minunate de altfel, Mega Tiroliana te asteapta la mijlocul distantei intre cele doua, in Pasul Ciumarna.

Tiroliana are o lungime de 1.1 kilometri si o diferenta de nivel de circa 100 de metri, plutind deasupra dealurilor intinse si a padurilor de brad.

4. Ciocanesti, satul cu case incondeiate, si Muzeul Oului

In Bucovina, exista trei muzee ale oualor incondeiate: unul in comuna Vama, unul In satul Ciocanesti, si celalalt In Moldovita.

Muzeul Oualor “Lucia Condrea” de la Moldovita, este cel mai mare muzeu cu oua incondeiate din lume. Acesta cuprinde peste 11.000 de exponate, aranjate meticulos In 106 vitrine, realizate de artistul plastic Lucia Condrea.

Muzeul de la Vama este o casuta in care sunt aranjate 45 de vitrine cu o colectie impresionanta de peste 7000 de oua din 82 tari de pe toate continentele. Colectia este privata si apartine profesorului Letitia Orsivschi, artist roman recunoscut la nivel national si international.

In toate cele trei muzee ai sansa sa descoperi oua bucovinene cu o vechime Intre 50 si 100 ani, oua din alte zone ale Romaniei si creatii faurite de artisti internationali, aranjate pe teme diverse.

Daca tot suntem in aria artistilor plastici si a frumusetilor faurite de maini pricepute, nu puteam rata o vizita in Ciocanesti, satul cu case incondeiate.

De cum pasesti In sat, casele Incondeiate te vor fascina. De-o parte si de alta a drumului, sunt case care mai de care mai pictate si mai aranjate, dovada vie a zicalei „fa rai din ce ai”.

Dintr-un sat uitat de lume locuitorii au reusit sa faca un adevarat muzeu, cu 600 de gospodarii una si una. Ciocanesti a fost declarat in nenumarate randuri unul dintre cele mai frumoase sate din Romania la momentul actual si merita din plin o vizita.

casa memoriala ion creanga bucovina

5. Casa memoriala Ion Creanga de la Humulesti

Toti am crescut cu povestile lui Creanga si am fost transpusi in mijlocul satului moldovenesc, cu traditiile si obiceiurile specifice locului. Dar mai ales ne-am amuzat de regionalismele inconfundabile folosite de Ion Creanga.

Ar fi pacat sa vii in Bucovina si sa ratezi o vizita in locul in care s-au creat amintirile din copilarie

Odaile sunt amenajate exact ca In vremurile marelui scriitor, iar pe fundal vei auzi in grai moldovenesc toate aventurile micului Nica.

Ion Creanga a locuit aici de la nastere pana In 1846.

Langa muzeu se gaseste si Parcul tematic „Ion Creanga”, un loc In care te vei Intalni cu personajele povestilor sale celebre. capra cu trei iezi si lupul cel rau, cocosul din Punguta cu doi bani cocotat pe o craca, vulpea din Ursul pacalit de vulpe sunt doar cateva. E prea frumos si incarcat de emotia copilariei ca sa nu treci si tu pe acolo!

Suntem siguri ca in nordul Romaniei mai sunt inca locuri spectaculoase pe care nu le-am vazut inca.

Spune-ne, pe tine ce locuri din nordul Romaniei te-au impresionat?