Top 10 orasele medievale din Europa de care probabil nu ai auzit

apus in Assisi orasul pacii

Am decis sa incepem o noua serie de articole, top 10 … ce speram ca va vor ajuta in descoperirea de noi destinatii si vor fi sursa de inspiratie pentru viitoarele calatorii. Suntem pasionati de istorie si de-alungul timpului am vizitat multe orasele istorice, mai ales prin Europa. Am ales dintre toate, cele mai frumoase 10 astfel de destinatii, pe care le-am impartasit cu voi in articolul de mai jos.

10. Kazmierz Dolny, Polonia

Fara discutie unul dintre cele mai fermecatoare orasele medievale din Polonia este Kazmierz Dolny, aflat la o ora de capitala Varsovia. Arhitectura medievala in stil renascentist, stradute inguste pavate cu piatra si castelul impunator, se imbina perfect cu natura inconjuratoare. Raul Vistula traverseaza lin oraselul si formeaza un adevarat izvor de liniste si inspiratie. De altfel, Kazmierz Dolny a devenit in ultimul secol unul dintre locurile preferate ale artistior polonezi.

Ca o curiozitate istorica, orasul a fost un important centru evreiesc iar in anii de dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, populatia evreiasca ajungea pana la 50% din totalul locuitorilor. Asta pana majoritatea au fost ucisi de catre nazisti iar orasul orasul a ajuns sa fie decimat. Astazi insa a renascut precum o pasare Phoenix si asteapta sa fie redescoperit.

Cum ajungi in Kazmierz Dolny?

Puteti ajunge fie din Varsovia fie din Lublin.

  • Exista mai multe autobuze zilnic din Varsovia sau Lublin. Aveti de asemenea posibilitatea sa folositi serviciul Blablacar. Si mai simplu, ajungeti intr-o ora de condus din Varsovia daca veti inchiria propria masina.
Kazmierz Dolny sat traditional Polonia

Asa arata de sus Kazmierz Dolny

Kazmierz Dolny oras medieval Polonia

Natura imbratiseaza istoria

9. Nafplio, Grecia

Unul dintre cele mai romantice orasele ale Greciei, Nafplio reuseste sa te surprinda prin naturaletea  si prin cele 3 fortarete medievale. Pozitia strategica a transformat locul intr-unul dintre cele mai importante puncte strategice din Evul Mediu, fiind disputat si stapanit pe rand de catre otomani si venetieni, pentru ca apoi, pentru o scurta perioada de timp, din 1821 si pana in 1834 sa fie capitala primului stat grec modern!

Greu de crezut ca acest linistit orasel din Pelolones a fost capitala Greciei, insa  istoria are intotdeauna  surprizele sale… Nu ratati sansa de a urca cele 1000 de trepte pana in varful fortaretei Palamidi, de unde puteti vedea imagini superbe cu Mareea Egee si asupra unei mari parti a  peninulei Pelopones. De asemenea oraselul ofera nenumarate plaje superbe, multe dintre ele salbatice.

Cum ajungi in Nafplio?

  • Napflio este la aproximativ 3 ore fata de Atena si exista mai multe autobuze care pleaca din capitala Greciei zilnic. Compania ce opereaza cursele se numeste Ktel si puteti gasi pe site-ul lor mai multe detalii.
Napflio fosta capitala a Greciei

Napflio – fosta capitala a Greciei

Napflio oras traditional Grecia

In trecut, unul dintre cele mai importante orase ale Evului Mediu

8. Besalu, Spania

O adevarata comoara ascunsa la intrarea in Muntii Pirinei,  Besalu este astazi doar un sat, insa zidurile sale vechi ascund o istorie infloritoare care se intinde pe 2 milenii, fiind intemeiat de catre romani. Besalu a fost un important centru comercial si chiar capitala unui regat care se intindea pana in Franta de astazi. Indiscutabil una dintre cele mai frumoase experiente este imaginea podului vechi, cu orasul vechi in fundal, o fotografie pe care cu siguranta o veti pune in rama.

Cum ajungi in Besalu?

V-am facut curiosi?  Ei bine, Besalu este la mai putin de 2 ore de Barcelona, in regiunea Catalunia si foartea aproape de granita cu Franta.

  • Puteti ajunge aici foarte usor cu autobuzul, direct si fara sa schimbati. Compania se numeste Teisa iar pentru program si alte detalii puteti verifica aici.
  • Evident exista si varianta de a inchiria o masina pentru o excursie de o zi ceva mai ampla ce poate cuprinde si alte locuri frumoase din zona satului Besalu.
Busalu sat traditional Spania

Vechiul pod din Besalu, imaginea emblematica a locului

Besalu sat medieval Spania

Peste 2000 de ani de istorie…

7. Tourrettes-Sur-Loup, Franta

Asezat pe o roca, suspendat parca deasupra unei vai si inconjurat de un peisaj splendid. Am ajuns in Tourrettes-Sur-Loup, este unul dintre cele mai bine pastrate sate medievale din Europa. Desi se afla la doar 20 de kilometri de Nisa si la o aruncatura de bat de plajele Coastei de Azur, satul nu a fost luat cu asalt (inca) de multimea de turisti, asa cum se intampla cu alte sate medievale din zona precum Eze sau Saint Paul de Vence, iar acest lucru contribuie la pastrarea atmosferei si a sarmului, ramase neschimbate de secole.

Plimbati-va in liniste pe aleile si stradutele inguste, admirati si fotografiati fiecare moment sau descoperiti unul dintre cele 30 de ateliere si galerii de arta ale artistilor care au ales sa vina la Tourrettes-Sur-Loup  pentru un plus de inspiratie.

Cum ajungi in Tourrettes-sur-Loup?

  • Fiind aproape de Nisa capitala Coastei de Azur puteti ajunge in Tourrettes-sur-Loup destul de simplu: puteti inchiria fie o masina pentru o excursie de o zi ceva mai ampla care sa cuprinda si alte locuri frumoase din zona cum ar fi Saint Paul de Vence sau capitala parfumurilor Grasse.
  • Puteti alege si varianta autobuzului local numarul 400, “Ligne d`Azur”, care pleaca din Nisa si trece prin St. Paul de Vence ajungand pana in Vence. De aici luati autobuzul numarul 511 spre Grasse, si coborati dupa 10 minute In Tourrettes-Sur Loup. Pentru orar incercati aici.
Tourrettes-sur-Loup, Franta

Tourrettes-sur-Loup vazut din departare

Stradutele din Tourrettes-sur-Loup, Franta

La plimbare, printre stradutele pietruite

6. Guarda, Elvetia

O adevarata comoara ascunsa, Guarda este un sat medieval perfect conservat ce se afla in Alpii Elvetieni, la peste 1600 de metri altitudine,  nu departe de granita cu Austria si intr-o zona in care se vorbeste limba retoromana. Pe langa panoramele superbe asupra piscurilor alpine pe care le ofera, satul prezinta o particularitate ce consta in decorul exterior al caselor: acestea sunt pictate intr-un mod artistic, prezentand elemente traditionale vechi de sute de ani.

Cum ajungi la Guarda?

  • Masina personala poate fi cea mai buna varianta, mai ales daca includeti Guarda intr-un circuit de mai multe zile prin Elvetia si Austria. Puteti inchiria simplu o masina, de aici.
  • Cel mai apropiat aeroport este Zurich insa nicio companie low cost nu zboara din Romania aici. O alta varianta de aeroport mult mai ieftin ar fi Milano, si apoi masina inchiriata pana in Guarda, unde ajungeti cam in 4 ore de condus.