Tot ce trebuie sa stii ca sa iti iei viza in Thailanda in 2019 si 2020

calatorie thailanda cum sa obtii viza prieteni travelship

Cu totii ne-am minunat macar o data de frumusetile Thailandei si ne-am dorit sa fim acolo. Este o destinatie de vis din multe puncte de vedere: plajele cu nisip fin si apa turcoaz, peisaje salbatice, orasele cu istorie, cosmopolitul Bangkok, renumitele tarabe de street-food sau preturile accesibile pentru vestici. In plus, este singura tara din Sud Estul Asiei care nu a fost niciodata colonizata de europeni, ceea ce face ca astazi sa aiba o cultura unica. De altfel, cuvantul Thailanda tradus in romana inseamnă “Taramul celor liberi”. Dar despre destinatia Thailanda am scris mai multe aici, sa revenim la subiectul acestui articol: “Cum poti lua viza pentru Thailanda?”.

Mai devreme sau mai tarziu, probabil vei vrea sa calatoresti in Thailanda la un moment dat, mai devreme sau mai tarziu, asa ca o sa iti fie de folos informatia de mai jos. Am incercat sa sincludem tot ce trebuie sa stii despre viza in Thailanda, cum o iei, cat costa viza, cat dureaza si ce trebuie sa faci pentru a obtine o viza de Thailanda in functie de situatie.

Dar sa incepem cu inceputul, exista 3 tipuri de vize si am incercat sa explicam mai jos de ce tip de viza ai avea nevoie in Thailanda si ce trebuie sa faci pentru a o obtine in functie de situatie.

1. Visa-on-arrival (VOA)

Pe romaneste viza la sosire, reprezinta un document eliberat de autoritatile thailandeze pe care il poti obtine online, dar si din aerporturile mari direct.

Incepand cu luna februarie 2019, Thailanda s-a alaturat statelor vecine, Cambodgia si Myanmar, lansand un serviciu de solicitare a vizei online in 21 de tari, printre care si Romania. Poti aplica insa doar daca intri in tara prin aeroportul principal, Bangkok Suvarnabhumi. In acest caz, poti aplica completand formularul electronic aici.

Procesul online de obtinere a vizei iti faciliteaza plata deoarece nu mai esti obligat sa schimbi dolari sau euro in moneda locala pe aeroport si poti zbura fara griji in Thailanda.

destinatie calatorie vacanta thailanda cum sa obtii viza informatii utile noutati travelship

Documente necesare

Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe regasim: pasaportul (valabil minimum 6 luni de la data intrarii in tara), completarea unui formular tip, bilet de avion pentru retur cu maxim 15 zile dupa, fotografie 4 x 6cm si alti 2.000 THB (cca. 57 €) de persoana, reprezenatand taxa de viza, iar in unele cazuri ofiterul de frontiera iti poate cere sa demonstrezi ca ai in jur de 300 de euro la tine (in ultima vreme insa nu am auzit sa mai ceara asa ceva). Totusi e bine sa ia niste banii cash la tine – se accepta THB, EUR, USD sau orice alta valuta convertibila international .

Iar daca esti norocos, poate prinzi unul dintre programele guvernamentale pentru stimularea turismului prin care ai viza gratuita: spre exemplu in perioada 15 noiembrie-31 octombrie 2019, viza de Thailanda este gratuita, deci grabeste-te sa prinzi biletul!

Cate zile este valabila viza?

Visa on arrival (VOA) este valabila pentru o perioada de maximum 15 zile.

Cat dureaza sa iti iei viza?

Daca aplici online, ideal e sa aplici cu minim 30 de zile inainte de sosirea in Thailanda, iar daca planifici sa iei VOA direct pe aeroport, cel mai bine e sa iti iei 2-3 ore de rezerva, desi in mod normal ar trebui sa dureze intre 5-30 de minute.

In sezon, cozile sunt destul de mari, thialandezii nu sunt vestiti ca fiind cei mai organizati si rapizi (nu va asteptati ca lucrurile sa mearga dupa ceasul elvetian pe aici), asa ca, mai ales daca ai ceva avion de prins, ia-ti timp de rezerva!

In ce situatii recomandam aceasta viza pentru Thailanda?

De regula VOA este eficienta cand calatoresti, in conditiile unei singure intrari in Thailanda sau uneori s-ar putea sa ramana cea mai buna varianta chiar si pentru doua intrari, doar ca va trebui sa urmezi aceiasi pasi de doua ori.

Atentie! Ai nevoie de VOA chiar si daca esti in tranzit prin Thailanda, chiar daca zborul este cumparat cu aceeasi companie aeriana si ai doar o escala in care nu iesi din aeroport. Nu e tocmai o veste buna, insa te pui cu legea thailandeza? 😉

O alta varianta ar fi varianta viza turistica multiple entry, despre care mentionam mai jos, in articol.

thailanda plaje apa turcoaz natura verde barca viza thailanda travelship

2. Viza turistica cu o singura intrare (Tourist Visa single entry)

Viza turistica se obtine de la ambasada Thailandei la Bucuresti (str. Vasile Conta nr 12, sector 2) si necesita sa va duceti personal pentru depunerea tuturor actelor

Ofera posibilitatea de prelungire pe 30 de zile, o singura data in cadrul Departamentului de Imigrari.

Pretul unei prelungiri a vizei se ridica la 1900 THB (cca. 54 de euro), iar pentru o intrare vei plati 30 de euro.

Pentru extinderea vizei trebuie sa completezi un formular, sa ai la tine doua fotografii tip pasaport si sa achiti taxa mai sus mentionata.

Documente necesare

In acest caz sunt ceva mai numeroase: pasaport cu validitatea minimum 6 luni de la data intrarii in tara, copie pasaport, formular de viza completat cu majuscule, fotografie recenta 3.4 x 4.5 cm, biletele reale de avion (nu rezervari!), rezervari hotel, adeverinta salariat si extras de cont, buletin + copie si, desigur, 30 de euro (ai nevoie de bani cash in euro).

Cat dureaza sa iti iei viza?

In mod normal, odata depusele actele la ghiseu, dureaza o saptamana pana poti veni sa iti ridici viza. Insa noi recomandam sa depui toate actele cu minim o luna inainte, nu ai de ce sa risti 😉.

Cate zile este valabila viza?

Viza turistica (single sau multiple entry) iti permite un sejur de maximum 60 de zile in tara zambetelor, cu posibilitatea de prelungire de inca 30 de zile, deci in total poti sta in Thailanda 3 luni cu aceasta viza.

In ce situatii recomandam aceasta viza pentru Thailanda?

Viza turistica cu o intrare este perfecta pentru o sedere mai lunga in Thailanda: de exemplu daca vreti s afaceti o luna intreaga de miere in Thailanda si stati mai mult de 15 zile.

traditii dansatoare thai thailandeze cum sa obtii viza in thailanda luna de miere travelship

3. Viza turistica cu multiple intrari sau viza pe 6 luni (Tourist Visa multiple entry)  

Cam aceleasi reguli se aplica si pentru viza turistica cu mai multe intrari: se obtine tot de la Amabsada Thailandei in Romania unde poti aplica din start pentru viza cu mai multe intrari in tara. Costa 150 euro (se plateste cash).

Documente necesare

Vei avea nevoie de aceleasi documente ca la viza turistica cu o singura intrare, plus dovada detinerii a 6000 de euro constant in cont in ultimele 6 luni: Pașaport electronic (valabil pentru cel puțin 6 luni de la momentul primei intrări) + copie, formularul completat, fotografie (3,5 x 4,5 cm), carte de identitate sau permis de ședere în România + copie, extras de cont din care să reiasă că ai deținut în ultimele luni cel puțin 6000 EUR în mod constant, adeverință de salariat, bilet de avion dus-întors, dovada cazării (voucher sau booking online), taxa de viză – 150 de euro (ai nevoie de bani cash in euro).

Cate zile este valabila viza?

Viza turistica multiple entry, redenumita viza de 6 luni cu intrari nelimitate, iti permite o sedere de 6 luni in frumoasa  tara zambetelor, cu intrari nelimitate.

Cat dureaza sa iti iei viza?

E aceeasi procedura ca in cazul  vizei turistice cu o singura intrare, insa daca ai ditamai planurile, poti depune actele cu doua luni inainte, better safe then sorry, nu? 😊

In ce situatii recomandam aceasta viza pentru Thailanda?

Viza turistica cu mai multe intrari este potrivita mai multor situatii: fie ca vrei sa stai o perioada mai lunga in Thailanda, sa lucrezi de la distanta de acolo sau sa poate vrei sa calatoresti in mai multe tari din jur si sa alegi ca Thailanda sa fie ‘baza’ ta.  Spre exemplu, daca vrei sa calatoresti in Cambodgia, Vietnam, Laos etc. si esti nevoit sa reintri de mai multe ori in tara, aaplica pentru o viza pentru Thailanda de 6 luni.

Iar pentru informatii la zi si detaliate despre viza, va sfatuim sa verificati mereu si sectiunea Conditii de calatorie Thailanda pe site-ul MAE.

Asadar, sper ca ti-au fost utile informatiile despre cum poti obtine viza in Thailanda. Indiferent de perioada de sedere, daca iubesti adrenalina si actiunea, Thailanda este o tara care te asteapta cu bratele deschise. Temple, oameni cu zambetul pe buze, plaje perfecte cu barcute colorate, sporturi extreme precum rafting, skydiving, scuba diving cu rechinii-balena. Iar in 2019 (pe langa faptul ca viza e gratis), gazduieste campionatul mondial de jet sky 2019, asa ca ce mai stai pe ganduri?

circuit activ vacanta exotica Thailanda plaja barcute colorate stanci insule viza thailanda travelship

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share pe Facebook
Share pe Twitter
Share pe Google+
Contacteaza-ne!