Traseu 10 zile cu mașina prin Cuba

Aveam biletele de avion pentru Cuba în buzunar și deja ne imaginam conducând o decapotabilă clasică a anilor ’40 în stil Elvis Presley, printre fermele de tutun, explorând în voie „Perla Caraibelor”. Ei bine, după o mică căutare pe internet ne-am trezit rapid: nu prea ai cum, dacă ești întreg la minte 😅, să închiriezi pe o perioadă atât de lungă o mașină clasică, și mai ales fără șofer. Piesele mașinilor vechi sunt de-o seamă cu Fidel și stau să crape la prima groapă, iar prețul pentru a închiria o mașină clasică cu șofer inclus, este undeva între 20-30 de dolari pe oră!!!

Totuși, traseul era deja pregătit în detaliu și nu ne imaginam altfel decât să străbatem în lung și în lat țara. Așa că, am închiriat o mașină normală (cu decapotabila ne-am mulțumit să ne plimbăm 2 ore prin Havana) și am plecat la drum. Ne aștepta o călătorie înapoi în timp, într-o țară ce seamănă cu un fruct interzis. După revoluția lui Fidel, cubanezii s-au izolat de capitalism și au ales, sau mai bine zis, au fost nevoiți să aleagă, carul cu boi în loc de tractoarele John Deere, Chevrolet Fleetmaster în loc de BMW sau Ford, sau înghețata cu aromă socialistă Coppelia în loc de Kinder sau Raffaello. Parcă suntem într-un film clasic al anilor ’50. Dar nu, asta este Cuba astăzi. O țară cât un muzeu.

Timpul trece însă, și după ce Raul Castro a preluat puterea, izolarea Cubei începe încet încet să dispară. Americanii deja au sosit. Oare cât va mai rămâne Cuba unică? Vă propunem să o vizitați cât mai rapid. Traseul îl aveți mai jos. 😉

Când este vremea bună pentru a merge în Cuba?

Perioada optimă, cu ploi foarte rare și temperaturi între 24-28 de grade, este între jumătatea lui noiembrie și până în aprilie. Deși temperaturile sunt constant calde tot timpul anului, între mai și octombrie este sezonul umed, cu șanse zilnice de ploaie.

Cum zburăm ieftin spre Cuba din România?

București-ul nu este un mare hub aerian, așa că nu veți găsi zboruri directe spre Havana sau Varadero, iar cele cu escale au de multe ori prețuri ce sar de 800-900 de euro.

Puteți ajunge totuși în Cuba cu un total de 500-600 de euro, dacă veți alege să zburați de pe un mare hub de legătură din Europa. Cele mai bune legături pentru România spre Cuba (Havana sau Varadero), sunt din Roma, Milano sau Londra. Mai multe sfaturi despre cum să vă găsiți biletele de avion am scris în articolul De unde zbori cel mai ieftin din Europa către restul lumii? Top 7 aeroporturi.

Sfaturi utile despre Cuba

Cum obțineți viza de Cuba, informații despre transport, siguranță, sau alte recomandări utile, am scris pe blog, aici.

Cum am închiriat mașină în Cuba și cum a arătat traseul pe zile

Noi am ales să vizităm Cuba pentru 10 zile și am mers pe varianta cu mașină închiriată. O altă soluție ar fi fost să luăm autobuzele turistice Viazul, ce fac legătura facilă între majoritatea orașelor mari din țară. Totuți, am mers pe varianta mașinii proprii pentru că vroiam să explorăm în voie locurile și pentru că 10 zile nu înseamnă deloc mult pentru o țară precum Cuba.

Mașina în Cuba se poate închiria doar de la centrele deținute de către stat. Deși sunt câteva site-uri ce vă oferă varianta de a rezerva online (unul dintre ele este Cuba Explora), dacă doriți cel mai bun preț, mergeți direct la unul dintre numeroasele centre aflate pe lângă marile hoteluri din Cuba. Noi am plătit 75 de dolari/zi pentru un Sandero nou-nouț. Cu tot cu asigurare și taxe incluse. Cât despre depozit garanție sau card de credit solicitat? Ce e aia în Cuba?? Nici vorbă. 😀

Și un sfat extrem de important dacă veți închiria mașină: nu uitați să vă downloadati o aplicație cu harta offline a Cubei, pentru a nu sta cu harta fizică pe genunchi ca pe vremea bunicului. Noi am folosit Galileo Offline Maps și am fost foarte mulțumiți. Cât despre trafic…nicio problemă. Se circulă liniștit, drumurile sunt asfaltate și semnalizate foarte bine. Cubanezii au chiar și o miniautostradă – Autopista National, ce leagă nordul de centrul țării.

Primele 3 zile: Havana

Havana este o capitală captivantă, cu o mare pasiune pentru viață a localnicilor. Deși ceasul a stat în loc după revoluția din 1959, Havana trăiește prin spiritul liber al oamenilor de aici. Nu există internet și calculatoare, dar există vecini ce împart strada la vorbă până la 2 noaptea. Nu există clădiri de birouri de sticlă, dar există localnici ce dansează veseli în stradă.

Orașul nu dispune bineînteles de metrou, dar compensează prin taxiurile omniprezente și foarte ieftine. Transportul în comun nu l-am încercat, însă Havana este compactă (partea istorică) și se poate parcurge ușor la pas.

Ce să vizitați în Havana?

 • Puteți să vă rezervați cam o zi întreagă pentru Havana Vieja, formată de perimetrul dintre cele patru mari piețe istorice: Plaza de Armas (aici găsiți o mulțime de tarabe cu suveniruri locale), Plaza de la Catedral (Catedrala San Cristobal – dedicată lui Columb), Plaza de San Francisco (locul în care acostau vasele din Europa în trecut) și Plaza Vieja. Printre stăduțele vechi vă puteți relaxa la terase sau vizita numeroasele muzee sau clădiri istorice.
 • În Plaza de la Catedral vă recomandăm să încercați Ropa Vieja (mâncarea tradițională a cubanezilor, formată din bucățele tocate de vită în sos), la Doña Eutimia, un paladar (restaurant de familie) cu tradiție în Havana.
 • Museo de Ron (Muzeul romului, aflat în Havana Vieja, lângă Plaza de San Francisco, pe Calle San Pedro nr. 262). Cubanezii sunt maeștrii romului, așa că merită să vă opriți pentru un tur cu ghid la muzeul ce explică istoria băuturii din trestie de zahăr, dar și cum se preparară ea. La final, puteți degusta mai multe tipuri de rom.
 • Mergeți pe urmele lui Ernest Hemingway la hotelul Ambos Mundos. Hotelul este situat pe Calle Obispo (una dintre principalele străzi comerciale ale Havanei, foarte aproape de Plaza de la Catedral). Camera 511 a fost casa marelui scriitor american ce s-a îndrăgostit de Cuba și a ales să locuiască aici timp de câtiva ani. Nimeni nu a mai folosit de atunci camera ce a fost transformată în muzeu. Vă recomandăm să mergeți aici pentru micul dejun. Cu 10 dolari aveți bufet all you can eat și o vedere superbă asupra Havanei vechi, de pe terasa restaurantului.
 • Plimbați-vă într-o decapotabilă clasică la apus pe Malecon, faleza Havanei, sau prin Vedado, cartierul unde își aveau palatele gangsterii de peste ocean din anii post Fidel. Mașini vechi cu șofer găsiți peste tot în Havana. Încercați să negociați tariful. Noi am plătit 60 de dolari pentru 2 ore de plimbat.
 • Chiar lângă Parque Central, veți găsi hotelul Iberostar. După părerea noastră, vederea Havanei la apus de pe terasa cu piscină nu se compară cu nimic. Mergeți și savurați un Cuba Libre și bucurați-vă de Havana. 😀
 • Savurați înghețata Coppelia, creată special la ordinul lui Fidel, pentru a-i îndulci pe cubanezi. Înghețata, povestea ei, clădirea ciudată și cozile imense sunt celebre în toată lume. Peste 400 de angajați servesc 16,000 de litri de înghetață zilnic pentru 35,000 de oameni.
 • Plaza de la Revolución este punctul 0 în care mulțimile de zeci de mii de oameni se strâng la adunările importante. Pe latura de nord a pieței, pe fațada Ministerio del Interio se găsește gravura lui Che Guevara înaltă cât 5 etaje – cel mai fotografiat loc din Havana.
 • Pentru a vedea cum se fabrică trabucurile celebre în lumea întreagă, faceți un tur al Fabricii de trabucuri Partagas. Adresa: San Carlos 816 e/Sitios Y Penalver. Tururile sunt din 15 în 15 minute între 9-10:15am & 12:00-1:30pm. Turul costă 10 CUC/persoană.
 • Vizitați Fortareața Morro și castelul La Cabaña. Al treilea cel mai mare fort din Americi veghează în continuare Havana, așa cum a reușit să o apere de pirați și invadatori timp de sute de ani. Merită să faceți un tur al impunătoarei cetăți și chiar să asistați la ceremonia de seară, atunci când, la ora 8:30, gărzile îmbrăcate în costume de epocă își schimbă tura și salve de tun răsună de cutremură orașul.
 • Dacă doriți să simțiți ritmurile de salsa la ele acasă, un loc celebru în toată Havana este Casa de la Musica din cartierul Miramar.

Cazare în Havana

Hotelurile sunt deținute de către stat și sunt o variantă foarte scumpă pentru Cuba. În schimb, cubanezii au așa numitele Casa Particular – apartamenteți case deținute de către localnici și închiriate turiștilor. Pe airbnb.com găsiți o mulțime de variante de cazare. Chiar și în zonele centrale din Havana, un apartament de 2 camere pentru 4 persoane, nu costă mai mult de 50-60 de dolari/noapte. Noi am fost cazați la un apartament prin Airbnb superb (Sonando en Cuba s-a numit), cu vedere la Malecon și aflat la 10 minute de mers pe jos de Havana Vieja.

Despre Havana am povestit mai multe aici.

 

Pe strazile din Havana cuba

Pe străzile din Havana

Masini de epoca colorate prin Havana Cuba

Gata de plecare? 

2 zile în Valle de Vinales

Valles de Vinales, regiunea aflată la 180 de kilometri vest de Havana, este după părerea multora, cea mai pitorească regiune a Cubei. Fermele de tutun unde iau naștere cele  mai renumite trabucuri din lume (Cohiba sau Montecristo) sunt apărate de razele puternice de soare de către dealurile roșiatice numite Mogotes. Din când în când, printre sătucele liniștite în care țăranii își îngrijesc gopodăriile și petecul de pământ, mai vezi câte un car cu boi. Nu suntem în poveștile lui Creangă, suntem în Cuba rurală a anilor 2017 😀.

Sunt trei drumuri principale ce leagă Havana de Vinales, unde am și ales să dormim pentru o noapte. Pentru că am avut mașină închiriată, am ales varianta unui drum ceva mai lung, dar mult mai pitoresc. Circuito Norte serpuiește printre munti, plaje cu vedere la mare și ferme tradiționale de tutun. În total, drumul are 145 de km și durează 3 ore. Mai există și varianta ceva mai rapidă cu Autopista National, un fel de miniautostradă ce leagă Havana de vestul țării.

Din Havana spre Vinales, pe Circuito Norte, am făcut numeroase opriri. In dreptul localitatii San Diego de Nunez ne-am abătut  de la drumul principal pentru a urca 10 kilometri serpentinele până la Soroa și Las Terrazas.

 • Las Terrazas este un parc național în care vă veți simți pierduți în imensitatea naturii.
 • Am luat masa de prânz la la Cafetal Buena Vista, o fosta plantație de cafea din 1801, acum amenajată ca restaurant tradițional.
 • Apoi am mers către Banos del San Juan, un loc în care apa limpede și natura crează un loc ideal de relaxare unde singurii paznici sunt o colonie de vulturi.

În Vinales vii pentru natură, pentru a cunoaște viața rurală simplă a cubanezilor și pentru relaxare. Tot orășelul are 2-3 străzi principale și majoritate oamenilor de aici își câștigă existența din turism.

 • Nu ratați o plimbare călare prin Parcul Național Valle de Vinales. Gazda noastră (El Liche – adică păduchele în traducere liberă 😀), ne-a aranjat turul pentru care am plătit 10 dolari de om. Dacă veți rezerva de acasă de pe internet, veți plăti de cel puțin 5 ori mai mult.
 • Vă recomandăm să vă luați un tur cu ghid local și să descoperiți zona pe bicicletă. Noi am plătit 25 de dolari/om și am rezervat de pe internet prin At Cuban Style.  Turul a durat 4 ore, timp în care ghidul nostru Javier ne-a explicat istoria locului, tradițiile locale, am vizitat cele mai frumoase puncte de belvedere, am mers la o fermă locală de tutun unde am văzut o demonstrație live cu fabricarea unui trabuc, sau am vizitat Mural de la Prehistoria, niște imensități de picturi pe stâncă create la ordinul lui Fidel. Artă cubaneză, ce sa-i faci! 😀

Cazare în Vinales

Pentru a simți cu adevărat gustul legumelor și al fructelor produse local, vă puteți caza într-o pensiune agroturistică locală. Noi am stat prin Airbnb la Agroturismo “La Campiña” Cabaña, o mini fermă tradițională, îngrijită de o familie de localnici foarte de treabă.

Am povestit aici mai multe despre Valle de Vinales.

Peisaj in Valle de Vinales Cuba

Printre plantațiile de tutun în Valle de Vinales

Calare prin Valle de Vinales Cuba

Călare prin Valle de Vinales

1 zi Cienfuegos

Din Vinales am mers aproape 5 ore spre următoarea noastră destinație, Cienfuegos, unde am ales să și dormim pentru o noapte.

Cienfuegos este unul dintre cele mai vii orașe ale Cubei, cu o arhitectură remarcabilă, ce amintește de stilul francez (acum 200 de ani, orașul a fost populat cu imigranți francezi).

Cienfuegos nu este un oraș foarte mare. Vă recomandăm să vă plimbați pe faleza (Malecon) printre localnici, să dați o tură prin centrul orașului acolo unde puteți urca pe terasa Palacio Ferer pentru o priveliște superbă, sau puteți merge să beți un cocktail la Palacio de Valle, un palat superb construit în stil marocan, una dintre cele mai frumoase clădiri din Cuba după părerea noastră.

Cazare în Cienfuegos

În Cienfuegos am fost cazați prin Airbnb la Magda y Nestor, o familie extraordinară ce ne-a pregătit și un mic dejun delicios pe terasa casei cu vedere la mare.

Palacio de Valle Cuba

Palacio de Valle

3 zile Trinidad

Trinidad este la doar 84 de kilometri de Cienfuegos. Dacă vă imaginați un oraș ce le are pe toate, Trinidad este acela: un farmec colonial aparte,  o plajă infinită cu nisip fin, sau munți cu păduri bogate și peisaje de îți taie răsuflarea.

Am împărțit tematic cele 3 zile petrecute în Trinidad