Traseu 5 tari in 5 zile - Cinque Terre | Travelship: calatorii memorabile

Traseu 5 tari in 5 zile – Cinque Terre

traseu 5 tari

Cum ar fi sa va urcati intr-o zi in avion, sa zburati 2 ore si sa incepeti un traseu de 5 zile in care sa vizitati 5 tari? Nu e o glumă, e o propunere!

Nu este tipul acela de concediu din care speri să vii acasă după ce ai stat tolănit toată ziua pe plajă sau în natură, însă vei compensa din plin prin frumusețea locurilor vizitate. În total în cele 5 zile am parcurs peste 1.000 de km cu o mașină închiriată, iar punctul de plecare și de sosire al traseului a fost Bergamo, aeroportul low-cost al orașului Milano.

După ce am încercat traseul, vi-l recomandăm și vouă cu încredere și vă promitem că locurile pe unde veți ajunge compensează cu mult cele câteva ore de condus pe zi 😋.

Aaa, și să nu mai vă ținem atât în suspans…cele 5 țări vizitate au fost Italia, Austria, Germania, Liechtenstein și Elveția. Iar ca principale ingrediente ale excursiei au fost Lacul Como, peisajele din Alpi, orășele de basm, Genova, Cinque Terre sau Milano. Și dacă încă nu v-am convins deja, mai jos am scris detalii despre buget și fiecare loc vizitat în parte.

Cât ne-a costat acest traseu prin 5 tari?

 1. Bilet de avion Ryanair București – Milano dus-întors, 40 de euro.
 2. Mașina închiriată pentru toate cele 5 zile – 50 de euro (costul total include și benzina și taxele de drum, însă am fost 5 persoane în mașină).
 3. Cazarea – 110 euro pentru 4 nopți.
 4. Bani de cheltuială, intrări obiective, etc – aprox. 150 euro.

Total buget pentru 5 zile și 5 țări vizitate – 350 euro de persoană.

Ziua 1: Plecare din Bergamo. Lacul Como – St. Moritz – Innsbruck

 • Lacul Como: Prima oprire din Bergamo a fost lacul Como. Roadtrip-ul pe malul lacului din nordul Italiei se află în top în aproape orice ghid de călătorie. De o parte a drumului sunt stăduțe înguste ce șerpuiesc printre vilele istorice, iar de cealaltă parte se află lacul, înconjurat de munți și păduri verzi. Încă de pe vremea romanilor, este un loc exclusivist în care oricine și-ar dori să se retragă. Noi ne-am mulțumit prin a admira peisajul și a face câteva poze în Varenna și Bellano.
 • St. Moritz: Nu departe de Lacul Como, drumul trece prin Alpi, și veți ajunge în Elveția. În drum, vă recomandăm să vizitați două mici sate: Soglio – un sătuc de poveste cu case din lemn și piatră, parcă desprins din poveștile cu Heidi și Guarda, o mică așezare vorbitoare de rheto-romană, unde căsuțele de piatră cu fațade pictate au rezistat perfect trecerii timpului. St. Moritz este orașul de unde se spune că a plecat turismul de iarnă. Cu peste 300 de zile pe an cu soare, magazine și restaurante de lux, un lac superb ce poartă același nume, dar bineînteles, dotările pentru practicarea sporturilor de iarnă (St. Moritz a fost de două ori gazda Olimpiadei de iarnă), este ușor de înteles de ce St. Moritz este preferatul oamenilor cu dare de mână din lumea întreagă.
 • Innsbruck: Aflat într-o depresiune înconjurată de către Alpii de peste 2000 de metri, Innsbruck nu este numai “cea mai mare destinație de ski din Alpi”, ci și un oraș istoric superb ce a fost în trecut capitala Imperiului Habsburgic și centrul politic al Europei. Puteți petrece lejer 2-3 zile aici, fie că vă interesează istoria și cultura, sporturile de iarnă ori natura în general.
Idee de traseu Milano - Innsbruck

349 km parcurși în 6 ore. Cazare în Innsbruck

Lacul Como roadtrip Italia spre Austria

Lacul Como

Soglio sat traditional Elveția Alpi

Soglio, sătucul dintre munți

St. Moritz statiune exclusivista ski Elvetia

St. Moritz

Guarda sat traditional Elvetia Alpi

Guarda, orășelul cu case pictate din Alpi

Innsbruck capitala sporturilor de iarnă

Innsbruck, capitala sporturilor de iarnă

Ziua 2: Mittenwald – Liechtenstein – Bellinzona – Milano

 • Mittenwald: Puțină lume a auzit de Mittenwald, micul orășel de doar 8,000 de locuitori aflat în sudul Bavariei, la granița cu Austria. Celor cărora le este cunoscut Mittenwald, sunt probabil pasionații de viori (aici este o tradiție de peste 300 de ani în a produce viori de calitate), sau cei ce iubesc sporturile de iarnă și vin în apropiata stațiune Garmish-Partenkirchen. Noi nu facem parte însă din niciuna dintre cele două categorii, și, cu toate acestea, Mittenwald ne-a suprins într-un mod extrem de plăcut: pare că este un orășel de basm, cu căsuțele de lemn ornate cu flori la geam și fațade pictate cu motive tradiționale bavareze. Mai adăugăm și cadrul natural al Alpilor ce înconjoară zona, și uite așa Mittenwald a fost una dintre destinațiile noastre preferate ale acestei excursii.
 • Liechtenstein: Cum ar fi, ca de ziua ta, să poți invita toți locuitorii țării la tine acasă? Ei bine, acest lucru este posibil în Liechtenstein, statul cu o suprafață totală cam cât a Bucureștiului. Aici, de ziua națională a țării, regele invită la palatul său toți cei 37,000 de locuitori. Deși este unul dintre cele mai bogate state ale lumii, nu vă imaginați însă că pe aici veți găsi zgârie nori impunători sau magazine de lux precum în Monte Carlo sau Singapore. Aveți nevoie de 2-3 ore pentru a vizita toată țara, iar ca obiective, nu ratați castelul din Vaduz (se poate vizita doar din exterior, fiind reședința familiei regale), castelul Gutenberg din Balzers, sau o plimbare prin Vaduz, capitala de 5.000 de locuitori.
 • Bellinzona: Orașul vorbitor de limbă italiană, este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Elveția, în special datorită celor 3 castele fortificate ce fac parte din Unesco, dar și a naturii foarte darnice ce înconjoară orașul.
Traseu Innsbruck Milano prin Elvetia

473 de kilometri parcurși toată ziua. Cazare în Milano.

orase de basm Europa Mittenwald

Mittenwald orașul de basm din Germania

Castelul din Vaduz Liechtenstein

Castelul din Vaduz, Liechtenstein

Ziua 3: Genova – Portofino – Moneglia

 • Genova: Dupa ce ne-am băut cafeaua în Milano, am plecat dis de dimineață spre Genova, orașul lui Columb, pentru a ramane in grafic in acest traseu prin 5 tari. La fel ca și Veneția sau Pisa, Genova a dominat vreme de secole comerțul maritim al Europei, fiind un oraș extrem de dezvoltat. Acest lucru se putea vedea la tot pasul, fie că vorbim de arhitectura bogată a clădirilor, de piețele impunătoare decorate cu statui mari, sau de palatele de marmură. Dacă vă opriți în Genova pentru câteva ore, așa cum am făcut și noi, vă recomandăm să vizitați casa unde s-a născut Columb (aflată în Piazza Dante), să dați o tură pe faleză și să vizitați portul, să rătăciți printre străduțele vechiului oraș și să vizitați Piazza de Ferrari ori să admirați Palazzo Balbi.
 • Portofino: La doar 50 de minute de mers cu mașina de Genova, se află Portofino, un fost sătuc de pescari de pe Riviera Italiană, astăzi o adevărată bijuterie vânată de către marile celebrități de pe glob pentru a-și ancora iahturile luxoase. Este de altfel și unul dintre cele mai frumoase locuri din lume, după părerea noastră. Pentru o vedere de neuitat asupra portului colorat, puteți urca până la Castello Brown, iar la întoarcere, dacă cele 10 minute de urcat v-au obosit puțin, vă puteți relaxa la o cafea italiană pe malul mării. Pe cât este de frumos însă, pe atât este de mic locul, așa că 2-3 ore vă sunt suficiente pe aici.
 • Moneglia: Am ales ca loc de cazare așezarea de pe Riviera Italiană, poziționată strategic între Portofino și Cinque Terre (ce urma sa-l vizităm a doua zi), acolo unde cazările sunt mult mai scumpe. Orășelul nu-I rău deloc și puteți face și puțină plajă pe aici, dacă doriți. Noi am fost cazați în Moneglia la Villagio Smeraldo, acolo unde am avut propria căsuță cu vedere la mare.
Traseu Milano Cinque Terre cu masina

222 de kilometri parcurși toată ziua. Cazare în Moneglia (lânga Cinque Terre).

Genova vedere de sus

Genova văzută de sus

Portofino vedere port

Portofino, cel mai frumos loc în care am fost vreodată

Ziua 4: O zi de traseu prin 5 tari la Cinque Terre

 • Cinque Terre, sau “Cele 5 pământuri” în traducere liberă, sunt o mică porțiune din coasta stâncoasă a Liguriei. Toate cele 5 sate sunt incluse în Patrimoniul Unesco și păstrează cu mândrie tradițiile și arhitectura secolelor trecute, fără mari muzee sau obiective mărețe: doar soare, apă, tradiții și cultură.
 • Ai nevoie de nervi de oțel pentru a ajunge cu mașina până aici și de buzunare generoase pentru a o parca. Așa că, cea mai bună variantă este să vă luați un abonament de o zi la trenul ce leagă micile sate din jumătate în jumătate de oră, și să le vizitați în voie. Dacă aveți suficient timp la dispoziție (cel puțin 12 ore), puteți să mergeți și pe potecile de hiking ce leagă satele. Cât despre mult recomandatul Cinque Terre Card, vă spunem că ne-am descurcat perfect și fără el. Cardul oferă acces pe superbul traseul de-alungul mării – Via dell’Amore sau pe unele trasee de hiking și costă 7,5 euro/zi.
 • Cele 5 sate sunt, de la est la vest:
  • Riomaggiore: poți urca străduțele înguste pentru priveliștea superbă de la castel.
  • Manarola: aici puteți fotografia cel mai reprezentativ punct de belvedere pentru Cinque Terre, cu ale sale casute colorate cocoțate pe stâncile ce dau in mare.
  • Corniglia: am urcat cele peste 400 de trepte spre sat, printre plantațiile de viță de vie terasate, până în piața centrală. Este singurul dintre cele 5 sate ce nu are port.
  • Vernazza: ne-am pierdut printre sutele de turiști și tarabe de suveniruri. Este cel mai turistic dintre toate, dar poate și cel mai frumos, cu al său port natural înconjurat de stânci și de o biserică veche.
  • Monterosso: Tradiții, arhitectură, peisaje și în același timp, relaxare la plajă? Da, în Monterosso, orașelul cu cele mai bune plaje și cele mai numeroase magazine și hoteluri de la Cinque Terre.
 • Am petrecut toată ziua la Cinque Terre și nu am folosit decât trenurile locale. Cazare tot în Moneglia.
Monterosso plaja Cinque Terre

Plajă la Cinque Terre? Se poate la Monterosso!

Manarola punct de belvedere Cinque Terre

Manarola, probabil cel mai bun punct de belvedere de la Cinque Terre

Vernazza localnici Cinque Terre

Vernazza, cel mai turistic loc de la Cinque Terre

Ziua 5: Moneglia – Milano – Bergamo

 • Milano: Unul dintre orașele cele mai cosmopolite în lume, Milano este pe lângă „capitala modei” și motorul economic al Italiei, un oraș cu o istorie impresionantă dar în același timp cu un aer modern ce dă tonul progresului.
 • O zi este cam puțin pentru a vizita Milano si imprejurimile, însă dacă veți avea un program organizat, puteți vedea cele mai importante atracții din Milano (toate sunt grupate în zona centrală):
  • Domul: este cea mai mare biserică gotică din lume și a avut nevoie de câteva sute de ani pentru a fi finalizată. Pentru o priveliște superbă asupra Domului și a pieței, vă recomandăm să mergeți la terasa Aperol Terazza, aflată chiar deasupra Galeriilor Vittorio Emanuel.
  • Galeriile Vittorio Emanuel: sunt un etalon în shoppingul mondial încă de acum 150 de ani, fiind considerate cel mai vechi mall din lume.
  • Mânăstirea Santa Maria della Grazie: aici se află pictată pe un perete celebra operă Cina cea de taină, a lui Leonardo da Vinci. (aveți nevoie de rezervare pentru a putea vizita pictura).
  • Castelul Sforzesco: este unul dintre cele mai mari castele medievale din Europa, de unde familiile Sforza-Visconti ori împărații Habsburgi au condus Milano timp de secole. Astăzi, castelul găzduiește câteva muzee sau expoziții interesante.
  • Pinacoteca di Brera: galeriile de artă și pictură de aici, pot concura oricând cu muzee celebre în lume precum Prado sau Luvru.
  • Teatrul Scala: puteți face turul uneia dintre cele mai cunoscute opere din lume, acolo unde au concertat de-a lungul timpului Maria Callas sau Pavarotii.
Traseu cu masina Cinque Terre Milano, aeroport Bergamo

240 de kilometri parcurși toată ziua de la Cinque Terre la aeroportul din Bergamo, cu oprire în Milano.

Punct de belvedere piata Domului Milano

Piata Domului din Milano, văzută de la Aperol Terazza

cumpărături la Galeriile Vittorio Emanuel din Milano

Galeriile Vittorio Emanuel

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!