Iordania: Propunere traseu de 10 zile

Madaba oras de provincie tipic arab

Aflată la intersecția drumurilor istorice ce leagă Asia de Europa, Iordania este una dintre cele mai spectaculoase țări din lume atunci când vine vorba de însemnătatea istorică a locurilor.

Pământurile Iordaniei sunt scenă pentru multe episoade din Biblie, bătălii istorice sau orașe mărețe ridicate de nabateeni, romani ori musulmani. La toate acestea se adaugă cadrul natural cu deșert, oaze verzi pline de vegetație rară, munții mângâiați de razele soarelui, Marea Moartă sau fâșia de la Marea Roșie unde se poate face plajă.

Iordania este cam de 3 ori mai mică decât România, așa că 10 zile și o mașină închiriată ne-au fost suficiente să explorăm țara în lung și în lat.

Când este vremea bună pentru a merge în Iordania?

De plouat, plouă oricum foarte rar în climatul arid al Iordaniei, așa că principalul factor la care trebuie să fim atenți atunci când ne planificăm vacanța, este căldura excesivă. Evitați lunile de vară, iunie – august și mergeți cel mai bine în Iordania în lunile de primăvară, martie – mai.

Cum zburăm ieftin spre Iordania din România?

Tarom-ul este singura companie ce zboară direct din București către Amman, capitala Iordaniei. Dacă vă rezervați din timp biletul (3-4 luni înainte), puteți găsi un tarif bun, în jurul a 200 de euro dus – întors. Cam de 2 ori pe an (primăvara și toamna), cei de la Tarom mai fac și câte o super promoție și dacă sunteți pe fază, puteți prinde biletul și cu 100 de euro.

Sfaturi utile despre Iordania

Cum obțineți viza de Iordania, informații despre transport, siguranță, sau alte recomandări utile, am scris pe blog, aici.

Cum am închiriat mașină în Iordania și cum a arătat traseul pe zile?

Aveam la dispoziție 10 zile pline să ne bucurăm de Iordania și fiindcă auzisem că circulația este foarte ok (în afară de centrul Amman-ului), am ales să închiriem o mașină pe toată durata vacanței. Am rezervat mașina pentru 25 de dolari/zi direct de pe internet, de la Omaish Rent-a-Car, un furnizor local serios pe care vi-l recomandăm.

Nu uitați să va luați un GPS sau să instalați aplicația maps.me pe telefon și să downloadați harta Iordaniei. (aplicația funcționează ca un GPS offline și este extrem de utilă atunci când nu puteți folosi internetul sau nu aveti un GPS clasic).

Traseu cu masina prin Iordania idei traseu cu masina

Cam așa a arătat traseul nostru de 10 zile prin Iordania

Primele 2 zile – Capitala Amman și orașul roman Jerash

Amman a fost primul nostru contact cu Iordania și tot aici am întâlnit cel mai haotic stil de condus de până acum (ce-i drept, nu am ajuns prin India sau Africa). Orașul este împărțit în două mari puncte de interes: dacă ești turist, mai mult ca sigur vrei sa fii în Downtown pentru a simți atmosfera tradițională și a vizita principalele obiective. Dacă ajungi în Amman pentru afaceri, în partea de vest este o cu totul altă poveste: aici clădirile moderne de birouri iau locul tarabelor și magazinelor ambulante din centrul supraaglomerat.

Pentru a ajunge din Amman în Jerash, unul dintre cele mai bine păstrate orașe romane din lume, aveți nevoie mai puțin de o oră de condus.

Ce poți face în Amman?

  • Pentru distracție, cafenele și narghilea, virați prima la dreapta, pe Rainbow Street. Strada este un fel de Lipscani al iordanienilor, în ultimul timp fiind reabilitată. Clădirile vechi au fost modernizate, noi terase au răsărit și o dată cu ele și interesul localnicilor, al turiștilor sau expaților din Amman.
  • Istorie și cultură – Teatrul Roman. Teatrul Roman este printre cele mai bine păstrate din lume și se află chiar în centrul orașului, pe strada Al-Hashemi. Are o istorie de peste 1.800 de ani și de-alungul timpului și-a deschis porțile pentru luptele cu gladiatori, refugiații din războaie sau spectacole culturale. A fost restaurat acum 60 de ani și astăzi poate găzdui peste 6.000 de oameni. În asemenea condiții, să tot mergi la teatru! Biletul de acces pentru a face un tur costă 2 JOD iar programul este de la 08:00 – 19:00 zilnic sau 09:00 – 16:00 (vinerea).
  • Priveliște asupra orașului și istorie – Citadela din Amman. De pe cea mai înaltă colină din Amman, așezarea a fost condusă și apărată încă din Epoca Bronzului. Citadela, sau Jebel al-Qala’a în arabă, este cu siguranță simbolul orașului. Astăzi au mai rămas în picioare parțial, Templul lui Hercule și Palatul Omayazilor, însă pe lângă istoria locurilor merită să urcați aici și pentru priveliștea superbă cu întregul oraș ce se deschide în fața voastră. Dacă mergeți la apus, cu atât mai bine! Un bilet de intrare costă 2 JOD iar programul este între 10:00 și 19:00 (în afară de vineri când este program scurt).
  • Muzeul interactiv – Jordan Museum. A fost o surpriză plăcută pentru noi și am petrecut aici vreo 2 ore, deși am mai fi stat probabil încă 2 dacă nu ne grăbeam J. Muzeul, unul modern și interactiv, vă poartă într-o călătorie în timp prin care veți întelege trecutul Orientului Mijlociu, de la epoca bronzului, la vechile triburi nomade, apoi nabateeni și Petra, romani, bizantini sau musulmani. Este situat central, pe strada Ali Ben Abi Taleb nr. 10. Un bilet de acces costă 5 JOD iar programul este de la 10:00 – 14:00 zilnic, în afară de vineri, când este închis.
  • Și o cafea tradițională, condimentată cu muzică live arăbească: Seara am petrecut-o la restaurantul tradițional Jafra, despre care auzisem de la localnici ca-i numai bun pentru a simți ce înseamnă cultura arabă. Cu un decor autentic, muzică live, narghilea și cafea la ibric, ne-am declarat pe deplin mulțumiți.

Orașul roman Jerash

  • Este cel mai bine păstrat oraș roman după Pompeii și Herculaneum, fiind un adevărat muzeu în aer liber cu temple, stadion și alei pline de coloane rămase intacte de mii de ani. Ne-a impresionat la fel de mult precum Petra și ar fi mare păcat să nu dai o fugă până aici. Din Amman se ajunge în mai puțin de o oră, iar un bilet de intrare costă 10 JOD.

Cazare în Amman

Pentru a simți mai bine pulsul orașului, am ales să ne cazăm chiar în Downtown, la Arab Tower Hotel. Apropo de hotelurile de prin Iordania, chiar dacă pe Booking au review-uri bune, majoritatea ne-au dezamăgit în ceea ce privește curățenia. Așa că aveți grijă, deși sunt foarte ieftine, confortul lasă de dorit.

Despre Amman, am povestit mai multe aici.

Amman vazut de sus teatrul roman

Amman văzut de sus, de pe Citadelă

Orașul roman Jerash, la apus

Orașul roman Jerash, la apus

Ziua 3 – Pe urmele locurilor biblice: Betania, Muntele Nebo și Madaba

Pentru a 3-a zi în Iordania puteam la fel de bine să folosim ca și ghid Biblia, în locul ghidurilor consacrate J. Cu Hyundai-ul nostru închiriat am părasit traficul haotic din Amman de dimineață, pentru a ne îndrepta către prima oprire: Betania, locul în care se crede că a fost botezat Iisus. În nicio oră eram deja acolo. De altfel, cam toată ziua am parcurs cu mașina nu mai mult de 100 de kilometri în total. După Betania au urmat Muntele Nebo și orășelul Madaba, unde am avut și cazarea.

Dacă nu aveți mașină închiriată, puteți merge în aceleași locuri într-o excursie de o zi din Amman cu ajutorul agențiilor locale. Tururile le puteți rezerva foarte ușor online sau de la aproape orice hotel din Amman.

  • Betania: Indiferent de religie sau convingerile fiecăruia, este cu siguranță un loc plin de semnificație. Terenul arid ce înconjoară locul, aleea mărginită cu măslini și cele căteva biserici ridicate de curând, te introduc imediat într-o atmosferă desprinsă din filmele cu Iisus. Mașina ești nevoit să o lași la intrarea în situl arheologic și de acolo să iei un autobuz turistic însoțit de ghid (nu poți merge pe cont propriu) ce te duce până la râul Iordan. Autobuzele pleacă din jumătate în jumătate de oră iar un bilet costă 12 JOD.
  • Muntele Nebo: “40 de ani a rătăcit Moise împreună cu poporul israelit prin deșert până când a ajuns pe Muntele Nebo, acolo unde Dumnezeu i-a arătat Țara Promisă”. Aceasta este descrierea din Biblie a unuia dintre cele mai sacre locuri religioase din lume. Astăzi, poți ajunge ușor până în vârful muntelui direct cu mașina. De acolo poți admira Marea Moartă, Râul Iordan sau chiar Ierusalim-ul. Tot aici puteți vizita Memorialul lui Moise și o biserică bizantină refăcută parțial. Accesul este gratuit.
  • Madaba, orașul mozaicurilor. Micul orășel de 85.000 de locuitori este cunoscut în toată lumea pentru tradiția meșteșugarilor de aici de a crea cele mai compleze mozaicuri, dar mai ales pentru celebrul mozaic din secolul al VI-lea ce redă în milioane de bucăți harta Orientului Mijlociu, la acea dată. Pe lânga celebrul mozaic, ce ne-a impresionat în Madaba este pacea în care aproape un sfert din populația creștină conviețuiește de secole alături majoritatea musulmană.

Cazare în Madaba

În Madaba am fost cazați la Madaba Hotel, un hotel deținut de o familie locală, curat și foarte ok din punct de vedere calitate/preț, localizat chiar în centrul orașului, aproape de Biserica Sfântul Gheorghe. (locul în care este expus celebrul mozaic).

Despre ziua noastră pe urmele locurilor biblice am povestit mai multe în articolul despre nordul Iordaniei.

Locul de botez a lui Iisus din Betania

Locul de botez a lui Iisus

Muntele Nebo Tara Promisa vedere

Așa a văzut și Moise de pe Muntele Nebo “Țara Promisă” 🙂

strazile din Madaba oras provincie Iordania

Printre străduțele din Madaba

Ziua 4 – Să ne relaxăm precum Cleopatra, la Marea Moartă 😀

Următoarea zi a fost dedicată relaxării totale, așa că am pornit din Madaba către resorturile aflate la Marea Moartă. Avantajul Iordaniei este că are drumuri bine și o suprafață mică de străbătut, așa că în 45 de minute eram deja pe șezlong.

  • Marea Moartă este considerată a fi primul SPA din lume, locul din care chiar regina Cleopatra a Egiptului se trata cu nămol și sare 😀. Un alt superlativ al mării ce seacă de la an la an văzând cu ochii, din cauza irigațiilor excesive și a încălzirii globale, este faptul că aici este cel mai jos punct de pe pământ – minus 430 de metri sub nivelul mării.

Cazare la Marea Moartă

Majoritatea cazărilor la Moarea Moartă în Iordania sunt de tipul resort. Nu-i nimic, dacă tot rest