Vaccinuri in calatorii? Infografic vaccinuri necesare pentru fiecare destinatie

Vaccinuri in calatorii? Infografic vaccinuri necesare pentru fiecare destinatie

calatorie hangzhou china

Ne place sa calatorim, insa e important sa ne si protejam sanatatea si sa ne luam masuri de siguranta. Unele vaccinuri in calatorii sunt obligatorii, asa ca te sfatuim sa te informezi inainte de orice calatorie despre ce vaccinuri sunt necesare in acea destinatie.

Mai ales in zonele mai exotice si indepartate, in functie de zona si clima, exista boli grave de care poate abia daca ai auzit. Insa vestea buna este ca, spre deosebire de virusul actual COVID19 cu care se lupta intraga umanitate, pentru multe dintre ele s-a inventat deja vaccin sau tratament.  Asa ca e de datoria ta sa te informezi si sa ai grija sa te pregatesti inainte de orice calatorie.

Pentru ca am calatorit in peste 60 de tari si organizam si calatorii de grup, noi ne-am documentat si am scris acest articol despre vaccinuri in calatorii care speram sa iti fie de ajutor.

calatorii tineri travelship kenya

Care sunt pasii pentru a-ti face vaccinurile pentru o calatorie?

Cea mai eficienta metoda este bineinteles vaccinarea, asa ca pentru orice calatorie poti urma cativa pasi simpli:

  1. Verifici pe internet care sunt riscurile epidemiologiece ale tarii pe care o vei vizita: mai jos noi am creat un infografic cu vaccinurile necesare pentru majoritatea destinatiilor din lume. Pentru ultimele informatii actualizate, te sfatuim sa consulti site-ul oficial MAE – Conditii de calatorie. Daca vei calatori in Europa, vei afla ca nu exista riscuri epidemiologice mari (exceptand situatia actuala cu COVID19, asa ca iti poti face bagajul linistit.
  2. Daca vizitezi tari mai exotice, de obicei tropicale (de exemplu, tari din Africa, America Latina sau Asia), iti recomandam sa iti faci o programare la un medic epidemiolog cu cel putin o luna inainte. Daca ai abonament la un spital privat, poti apela la aceasta optiune care este mai rapida (atentie insa pentru ca consultatia nu este de obicei inclusa in abonament). Daca nu, te poti programa la orice doctor epidemiolog exista in orasul tau (cu totii folosesc aceleasi scheme europene de tratament). Spre exemplu in Bucuresti se pot face toate vaccinurile la Victor Babes sau la Institutul Cantacuzino, unde platesti doar vaccinurile, nu si consultatia.
  3. La acest consult, doctorul iti va spune pe loc ce vaccinuri sunt necesare sau recomandate si de cele mai multe ori ti le poate administra pe loc contra unui cost. Am detaliat mai jos si despre aceste tipuri de vaccinuri.
  4. Vei primi si un carnet de vaccinuri (de care te sfatuiesc sa ai grija!) cu care vei putea demonstra ca ai facut vaccinurile necesare in timpul calatoriei. Spre exemplu sunt tari care, in functie de zona din cae calatoresti, nu permit intrarea in tara daca nu demonstrezi ca ai facut vaccinul de febra galbena.

Cu cat timp inainte de calatorie trebuie administrat vaccinul?

In mod ideal, daca te duci intr-o zona tropicala indepartata, ar trebui sa faci o programare la epidemiolog sau la un specialist in medicina de calatorie cu 6-8 saptamani inainte. Asta pentru ca e recomandat ca vaccinarea sa se faca cu o luna inainte. Bineinteles  ca acest termen depinde de tipul de vaccin pe care trebuie sa ti-l faci, unele vaccinuri dureaza mai mult pana sa fie active (spre exemplu vaccinul impotriva febrei galbene te protejeaza abia dupa 10 zile).

Daca ai nevoie de un vaccin impotriva febrei galbene, trebuie sa stii ca in prezent este disponibil doar la un numar limitat de clinici din Romania. Gaseste cea mai apropiata clinica si fa-ti o programare din timp pentru a te asigura ca are vaccinul.

De asemenea, trebuie sa mai iei in calcul si faptul ca, pentru a sti daca etsi deja imunizat importiva unor boli (spre exemplu vaccinul de hepatita se facea in scoli obligatoriu), s-ar putea sa trebuiasca sa iti faci niste analize, care mai adauga timp pana la vaccinul efectiv.

stampila machu picchu pasaport peru travelship

Cat timp dupa vaccinare ramai imunizat?

Cat timp dupa vaccinare ramai imunizat depinde de vaccin. De obicei intre 5-10 ani, si la multe vaccinuri daca mai faci o doza la minim un an dupa primul, creste cu multe perioada de imunizare. Oricum, termenul de valabilitate este scris in carnetul de vaccinuri si sunt majoritatea vacinurilor odata facuta te protejeaza pentru o perioada destul de lunga si pentru toate destinatiile, deci merita investitia.

Dor vaccinurile pentru calatorii?

Daca te temi ca aceste vaccinuri dor, stai linistit, e o intepatura de ac, 1 vaccin dureaza 1-2minute si nu se compara cu prin ce ai putea trece daca te imbolnavesti intr-o tara straina! Mai mult, sunt anumite vaccinuri (spre exemplu tetanosul si antirabie) care sunt comprimate intr-un singur vaccin, deci nu ai de ce sa iti faci griji de prea multe intepaturi 😊.

vaccin obligatoriu vacanta calatorie

Care este diferenta dintre vaccinurile de rutina, necesare si recomandate?

Vaccinurile pentru calatorii se impart in trei categorii: de rutina, necesare si recomandate.

  • Vaccinurile de rutina sunt cele care sunt recomandate tuturor. Unele dintre ele sunt vaccinurile din copilarie pe care le primesti inainte de a incepe scoala, unele sunt recomandate in fiecare an (cum ar fi vaccinul antigripal) sau la fiecare 10 ani (cum ar fi rapelul tetanic pentru adulti).
  • Un vaccin necesar este unul pe care calatorii trebuie sa-l aiba pentru a intra intr-o tara, pe baza reglementarilor guvernamentale ale tarii respective. In majoritatea circumstantelor, febra galbena este singurul vaccin necesar in anumite tari. Retine ca vaccinul impotriva febrei galbene poate fi recomandat pentru a-ti proteja sanatatea, precum si cerintele legale inainte de intrarea intr-o tara unde sunt focare de febra galbena.

O recomandare a vaccinului este conceputa pentru a impiedica infestarea cu febra galbena; o necesitate de vaccin este incercarea tarii de a impiedica calatorii sa aduca virusul febrei galbene in tara. Cerintele de vaccin se pot schimba oricand, deoarece guvernele tarilor controleaza aceste decizii si acestea pot fi sezoniere sau permanente.

  • Vaccinurile recomandate sunt cele pe care medicii le recomanda calatorilor pentru a-si proteja sanatatea proprie, chiar daca nu sunt necesare legal pentru a intra in tara pe care doresc sa o viziteze. Vaccinurile recomandate nu fac parte din programul de vaccinare de rutina. Ele protejeaza calatorii de boli care sunt de obicei legate de calatorie. De exemplu, un vaccin anti-tifoid poate preveni tifoida, o boala grava raspandita prin alimente si apa contaminata.

Vaccinurile recomandate unui calator depind de mai multe lucruri, inclusiv varsta, sanatatea si, cel mai important, itinerariul. Spre exemplu, vaccinurile pentru bolile digestive (febra tifoida, hepatita) sunt recomandate in Asia, iar cele impotriva febrei galbene si tratamentul impotriva malariei sunt necesare in zonele de jungla si in Africa. Din toata lumea, Africa si India sunt zonele care necesita cele mai multe vaccinuri, deci odata ajunsi acolo veti fi imunizati pentru orice calatorie in urmatoarea perioada.

safari libertate animale salbatice africa kenya

Ce vaccinuri sa iti faci inainte sa calatoresti?

In primul rand, avand in vedere ca s-au inventat vaccinuri pentru multe boli care pot aparea in multe zone si circumstante, precum hepatita, tetanosul, difteria si rabia, este indicat sa le aveti facute oricum ca sa fiti imuni la aceste riscuri.

Pe de alta parte, in functie de locul in care calatoresti, este posibil sa intri in contact cu boli care sunt rare in Romania. De exemplu, desi rujeola este tot mai rar intalnita, focarele de pojar se gasesc frecvent in multe destinatii populare din Europa si nu numai. La fel se intampla si in cazul poliomielitei, care inca se gaseste in multe tari de pe glob, cu o igiena deficitara.

Este posibil sa ai nevoie de mai multe vaccinuri inainte de a calatori, in functie de destinatie, istoricul medical, activitatile planificate si alte probleme de sanatate, asa ca cel mai bine discuta itinerariul cu medicul tau pentru a te asigura ca vei primi vaccinurile si medicamentele specifice destinatiei.

NU UITA!

Inainte de a lua decizia sa faci un vaccin pentru a te imuniza impotriva unor boli prezente in tarile in care vei calatori, sa te consulti cu medicul tau, pentru ca acesta stie cel mai bine care e starea ta generala de sanatate, spre ce clinici sa te indrume, si lucrurile la care ar trebui sa fii atent pentru a-ti proteja sanatatea.

Infografic vaccinuri necesare pentru fiecare destinatie

Mai jos am comprimat informatiile cu privire la ce vaccinuri sunt necesare pentru fiecare destinatie. La final si un infografic util si vizual 😉. Pentru ultimele informatii actualizate, va rugam sa consultati si site-ul oficial MAE – Conditii de calatorie.

Speram ca gasesti util articol, noi l-am incadrat la Resurse utile pentru calatori si chiar consideram ca vaccinurile sunt o investitie pentru a te putea bucura de calatoriile tale. Ramai in siguranta si…pentru moment, #staiacasa.

REGIUNEA GEOGRAFICA

VACCINURI

Benin, Burkina Faso, Ghana, Guyana, Camerun, Congo, Liberia, Mali, Niger, Republica Centrafricana, Ruanda, Senegal, Togo, Coasta de Fildes, Zair

Febra galbena

Armenia

Meningita meningococica

Gabon

Difterie, tetanos, poliomielita

Europa de Nord

Hepatita B, tetanos si difterie

Europa de Sud

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, infectie meningococica, rabie

America de Nord

Difterie, tetanos, hepatita B

America Centrala  (clima temperat-continentala)

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida

America de Sud (clima tropicala)

Febra galbena, hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, infectie meningococica

America de Sud (clima moderata)

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida

Africa de Sud

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita

Africa de Nord

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, rabie

Africa de Sud – Sahara

Febra galbena, hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, rabie

Asia de Est

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, infectie meningococica, rabie

Asia de Sud-Est

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, infectie meningococica, rabie

Europa Sud-Centrala

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, infectie meningococica, rabie

Asia de Sud-Vest

Hepatita A si B, tetanos si difterie, febra tifoida, poliomielita, infectie meningococica, rabie

harta vaccinuri calatorie

*Sursa: https://www.catapultingintoadulting.com/preventable-diseases.