Viena - orașul nobil al secolului XXI - Travelship.ro

Viena – orașul nobil al secolul XXI

Top 3 cuvinte despre Viena: imperial, eleganță, muzică

Viena anilor 1880’. Pe stăzile pavate și iluminate cu lămpi mari, trec braț la braț oameni eleganți ce se plimbă printre trăsurile trase de cai. Era perioada de apogeu a capitalei unui Imperiu ce domina Europa la acea vreme. Anul 2015, anul în care am ajuns în Viena: oamenii se plimbă seara pe Ringstrasse, printre aceleași clădiri istorice din epoca barocului înconjurate de zeci de cafenele. Dintre toate însă, cel mai bine pare că s-a păstrat acea mândrie imperială a vienezilor de a ține întodeauna capul sus. Au și de ce să fie mândri de altfel, Viena fiind un oraș aflat în toate topurile cu „the most livable cities in the world”.

Fiind vreme de secole unul dintre cele mai importante orașe ale Europei și mai ales poarta de trecere între vestul creștin și estul controlat de otomani, Viena a atras întotdeauna bogații cu pretenții ai continentului, plus o mulțime de artiști, oameni de știință sau muzicanți de seamă. Între atâta lux și putere, eleganța și-a făcut ușor loc, orașul fiind numit capitala balurilor. Peste 200 de astfel de evenimente sunt și astăzi organizate aici, totul culminând cu Concertul de anul nou al Filarmonicii din Viena, un spectacol la care șansele de a prinde un bilet se joacă precum la loto.

Un oraș ce de-a lungul timpului i-a atras la porțile sale pe Mozart, Beethoven, Strauss sau Schubert își merită pe deplin supranumele de “capitala muzicii în lume”. Viena este locul ce și astăzi dă tonul muzicii clasice în lume, iar școlile de muzică de aici păstrează vie tradiția, atrăgând cei mai talentați muzicieni ai lumii.

 

 

Călători în Viena

Viena a fost primul oraș din cadrul circuitului nostru de 12 zile cu mașina prin Europa Centrală. Am ajuns aici pe la prânz după un drum destul de lung din România, așa că meritam pe deplin o mică pauză. Cum unul dintre sloganurile preferate ale vienezilor este “Hai la o cafea”, nu ne-a trebuit prea mult timp până când am jucat după regulile lor. Coffee time!

De altfel, Viena este cunoscută în toată lumea pentru tradiția localnicilor de a savura cafeaua alături de prieteni în timp ce își citesc liniștiți ziarele.  În fiecare după amiază în jur de ora 3, de la un colț la altul al orașului are loc așa numitul Kaffeejause. Nelipsita cafea și micile gustări de patiserie sunt atât de renumite încât UNESCO recunoște acest obicei ca o tradiție culturală ce trebuie păstrată cu orice preț.

Interesant este cum a pornit tradiția cafelei în Viena. În mod ironic, otomanii au contribuit la bunăstarea orașului, atunci când, grăbiți să se retragă după înfrângerea suferită în fața vienezilor, au lăsat la porțile cetății cantități mari de cafea. Vienezii s-au pus imediat pe treabă și, o dată cu reconstruția orașului au ridicat și câte o cafenea pe ici pe colo. Nu de alta, dar nu-i frumos să arunci darurile primite J.

Că tot a venit vorba de otomani, aceștia au fost dintotdeauna marii dușmani ai Vienei, luând cu asalt orașul de două ori de-a lungul istoriei. În timp ce în Europa avea loc perioada Renașterii, Viena trebuia să facă față războaielor cu musulmanii, așa că prin oraș nu veți întâlni foarte mult stilul renascentist. Stilurile ce domină arhitectural Viena sunt Barocul și Rococo.

 

Ziua 1: În stil vienez

Prima zi în Viena am început-o așa cum am povestit și mai sus, în stil tradițional, la cafeneaua Demel. Demel mai pe scurt, pentru că întreg numele pentru fanii limbii germane este… Hofzuckerbäckerei Demel J. Trecem peste nume pentru că ceea ce face special locul este vechimea și tradiția prin care cei de aici spun că au păstrat și astăzi rețetele de succes folosite pentru cafeaua Împăratului Franz Joseph. Într-adevăr locul merită vizitat pentru experiența unică, că deh, nu toată ziua ne putem bea cafeaua în localuri frecventate odată de împărați :), și bineînteles și pentru gustul “imperial” al cafelei de aici.

Era o zi superbă de august, așa că după pauza de cafea, ne-am grabit să mergem mai departe către Palatul Schonbrunn, fosta reședință de vară a împăraților Habsburgi. Deși în Viena sunt peste 150 de palate, Schonbrunn-ul sau în traducere liberă “primăvară frumoasă”, este una dintre imaginile de referință pentru Viena, așa că eram nerăbdători să ne începem vizitarea orașului de aici.

Forma actuală a palatului se datorează Împărătesei Maria Theresa, singura femeie ce a condus vreodată dinastia Habsburgilor. Visul ei a fost ca micul palat primit cadou de nuntă să ajungă la grandoarea Versaille-ului. În calea mărețului obiectiv au stat banii, proiectul fiind până la urmă ajustat, iar rezultatul final fiind un palat cu “doar” 1440 de camere, înconjurat de un parc verde imens, frumos decorat. De-a lungul timpului, o mulțime de alți monarhi ce au locuit aici și-au pus fiecare amprenta asupra stilului palatului.

Pentru a admira interiorul imens și grădinile aveți nevoie de câteva ore bune. Ar mai fi însă o variantă pentru cei ce vor să simtă locul în liniște… o noapte de cazare în dormitoul Imperial al Împăratului Franz Joseph. Însă pentru a fi pentru o noapte împărat, trebuie să faci ceva sacrificii: costul camerei imperiale este de aproximativ 1500 euro/noapte, iar rezervarea trebuie făcută cu foarte muuult timp înainte…mai mult decât suportă calendarul de pe Booking.com .

Vremea era în continuare superbă, așa că următoarea oprire a fost la Palatul Belvedere, renumit în special pentru grădinile sale verzi și pline de sculpturi. Tot Versaille-ul a stat la baza inspirației pentru acest palat construit de către Prințul Eugen de Savoia după o victorie răsunătoare împotriva otomanilor. Plimbarea ni s-a părut că a meritat din plin datorită grădinilor pline de flori unde ne-am petrecut relaxați o parte din după amiază. Dacă sunteți fani ai picturii, puteți vizita și interiorul palatului, transformat astăzi în muzeu dedicat picturii austriece.

Noi am preferat însă să mergem mai departe către parcul de distracții Prater. Dacă Parisul se poate mândri cu Disneyland, Viena are Prater, considerat a fi cel mai vechi parc de distracții din lume.

Încă de pe la anul 1766, Împăratul Iosef al II-lea a dat ordin ca terenul actual al parcului să fie donat vienezilor, să se construiască cafenele, iar circarii din toată lumea să fie bineveniți. Încet, încet locul și-a căpătat renumele de loc al distracției în toată lumea, iar roata imensă, veche de peste un secol poate fi socotită simbolul parcului. Am încercat și noi celebra roată, însă în afara faptului că din gondola de la înălțime am putut admira orașul de sus, nu ni s-a părut nimic foarte spectaculos. Mai multă adrenalină am găsit în Olympia Looping, montagne-russe-ul din Prater .

viena Schonbrunn ziua verde

Palatul Schonbrunn

viena grădini schombrunn gloriette

Grădinile Schonbrunn și monumentul Gloriette în spate

viena Palatul Belvedere verde alb

Palatul Belvedere, inspirat de Versaille

statuie viena apus

Apus peste Viena

prater roata viena

Roata gigantică din Prater

 

 

 

Ziua 2 : Viena între modernitate și istorie

A doua zi în Viena ne-am început-o cu o croazieră de o oră și jumătate pe Dunăre, pentru a admira și partea modernă a orașului: sediul Națiunilor Unite, zgârie-norii ce găzduiesc multinaționalele, turnul Danube sau partea de business a orașului denumită Danube City.

După croaziera relaxantă am mers către catedrala Stephansdom (Sf. Ștefan), punctul central al orașului și de altfel cel mai vizitat obiectiv din Viena, cu peste 3 milioane de vizitatori anual. Catedrala este simbolul Vienei și a fost așezată aici încă de acum 900 de ani. Totul a început cu o mică bisericuță. Anii au trecut, Viena a devenit o putere în Europa, iar monarhii ajunși la conducere au schimbat fiecare așa cum au putut aspectul a ceea ce este astăzi catedrala Sfântul Ștefan. Înaltă de 136 de metri, cu acoperișul său format din peste 230,000 de plăci de țiglă, catedrala își face auzită vocea prin al său clopot imens la fiecare sărbătoare în tot orașul.

Indiferent de numele purtat de imperiul ce a dominat multă vreme Europa Centrală, fie el Imperiul Habsburgic ori Austro-Ungar, un loc a rămas neschimbat pentru toți monarhii ce au deținut frâiele puterii începând cu secolul XIII: Palatul Hofburg, reședința oficială a tuturor regilor și împăraților. Palatul este foarte aproape de Stephansdom, așa că am ajuns rapid, tocmai bine pentru a prinde ultima intrare din ziua respectivă.

Hofburg-ul se întinde pe nu mai puțin de 24 de hectare și este compus din 18 grupuri de clădiri distincte, 19 curți interioare și 2600 de camere. Astăzi, aici încă lucrează peste 5000 de oameni, printre care și președintele Austriei care își are aici biroul.

Nu se poate bineînțeles vizita integral, însă vă recomandăm să citiți înainte despre imensul complex de muzee, pentru a vă face traseul în funcție de interese. Noi am ales apartamentele Imperiale, ce se disting prin obiectele de artă și luxul prezent la tot pasul, muzeul dedicat lui Sisi (găsiți aici obiectele și trista poveste a prințesei asasinate la Geneva) și Camera Tezaurului  (obiecte de mare valoare precum lancea ce se spune că l-a străpuns pe Iisus, Coroana Imperială a Împăraților Habsburgi sau unul dintre cele mai mari diamante din lume).

detalii catedrala stephan dom viena

Stephansdom, catedrala simbol a Vienei

oameni cladiri aglomeratie viena

Agitația din centrul orașului

Palatul Hofburg ziua viena

Palatul Hofburg – casa regilor și a împăraților

Hofburg viena noaptea

Hofburg-ul noaptea

 

 

Ziua 3: Plimbarea de pe Ringul vienez

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, perioada domniei lui Franz Joseph puterea Austro-Ungariei ajunsese la apogeu, banii curgeau din plin, iar arhitecții de succes și oamenii de știință erau atrași precum de un magnet de elegantul oraș al acelor vremuri. Viena secolului XIX ajunsese la o populație de peste 2 milioane de locuitori.

Astfel, Împăratul Franz Joseph a putut pune în aplicare un plan ce pentru mulți ar fi părut un vis. A urmat o perioadă de doar 30 de ani în care pe o raza de 5 kilometri în jurul centrului orașului, au fost dărâmate vechile ziduri ale cetății și au fost construite adevărate opere de artă arhitecturală ce sunt în mare parte mândria Vienei de astăzi: Opera de Stat, clădirea Parlamentului (decorată cu motive grecești), Primăria, Universitatea din Viena, Muzeul de Istorie Naturală și multe altele.

Am rătăcit câteva ore plimbându-ne pe Ringstrasse, cu mici opriri din când în când la câte o pauză de cafea sau o înghețată.

Nu puteam vizita Viena si Ringstrasse fără să facem și un tur al Operei de Stat, locul din care la fiecare început de an se transmite în toată lumea Concertul Filarmonicii din Viena. Interesant, în timpul turului am aflat lucruri inedite precum faptul că este o adevărată onoare și astăzi să faci parte din Corul băietilor de la Operă. Nu de alta dar din cor au făcut parte în vremurile apuse Mozart sau Schubert. Astăzi locurile în cor sunt limitate la 100 de persoane, iar concurența pe post este similară cu cea a gărzii Papei de la Roma.

Nu departe de clădirea Operei se află Primăria din Viena sau Rathaus. Construită în stil gotic, clădirea iese în evidență prin măreție, stilul unitar și turnul ce domină orașul. Am dat o mică tură prin interiorul clădirii, mare parte din camerele deschise publicului fiind folosite pentru organizări de evenimente, baluri sau concerte selecte.

În afara de artă, muzică și palate, Viena mai este cunoscută ca fiind o destinație apreciată de shopping. Ne apropiam ușor ușor de finalul vizitei noastre în oraș, așa că am păstrat pentru final plimbarea și slalom-ul printre magazinele de pe Mariahilferstrasse, cea mai renumită zonă de shopping a orașului.

Magazine de toate felurile, de la branduri de renume, la cele locale, suveniruri, terase, toate își au locul aici și îi pot face pe cei mai pasionați dintre noi să se întoarcă ceva mai săraci acasă. Nu a fost cazul nostru pentru că trebuia să plecăm către următoarea noastră destinație din cadrul circuitului, Nuremberg .

Ringstrasse viena calator

Să înceapă plimbarea pe Ringstrasse

Operei de Stat viena

Clădirea Operei de Stat

muzica strada viena

Muzicanții de astăzi 🙂

Parlamentul Austriei 2 turisti

Parlamentul Austriei

viena festival film agitatie

Festivalul de film de la Viena, agitație mare în fața primăriei

 

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

Fii la curent cu cele mai tari calatorii si experiente!

Buna! Vrei sa afli primul despre calatorile memorabile organizate de noi si sa afli noutati despre destinatii si vacante?

Aboneaza-te la newsletterul nostru saptamanal si vei primi cel mai tare email din Inbox-ul tau! ;)

DE CE #CALATORIICUTRAVELSHIP?


Aventuri memorabile pentru tineri

Prietenii de neuitat

Experiente acasa la localnici

Oricand in vacanta! (plata in rate)

Fara stres, gata de plecare!

Aventuri, nu vacante banale!