Hello! Vrei sa stii ce drepturi ai cand zbori cu avionul? Si cum poti fi despagubit atunci cand ti-a intarziat avionul ? Esti pe site-ul potrivit. Pai.. sa incepem, zic! 😉
Poate ca ti s-a intamplat de cateva ori ca zborul tau cu avionul sa fie amanat sau anulat. Iar lucrurile se pot complica si mai mult atunci cand mai ai un zbor de prins dupa. Si cireasa de pe tort, poate al doilea zbor e cu alta companie aeriana si atunci intrebarea este cine ce isi asuma? Sunt intrebari la care ar ajuta sa stii raspunsul inainte de a-ti lua biletele de avion, nu de alta, dar s-ar putea sa vrei sa iti cumperi biletele astfel incat tu sa fii asigurat si sa fii “despagubitul”.
In Europa, lucrurile sunt mai bine reglementate, iti poti afla drepturile destul de usor, iar drepturile pasagerilor sunt protejate, deci te sfatuim sa profiti de acest lucru.
Pe de alta parte, SUA spre exemplu nu are aceste reglementari care sa protejeze consumatorii, ca urmare nu iti poti recupera banii nici atunci cand acest lucru se intampla ca urmare a unei intarzieri initiale cauzate de compania aeriana.
In Asia si America de Sud este si mai complicat, nu exista o autoritate clara careia sa i te adresezi (mai poti apela la Ambasada Romaniei in tara respectiva), insa nu ai nicio baza legala care sa reglementeze mersul lucrurilor aici.
Avand in vedere cadrul legal actual, in cele ce urmeaza vom vorbi de Europa, iar legislatia se aplica pentru toate zborurile realizate pe teritoriul Europei (cu decolare sau aterizare in Europa sau daca se zboara pe teritoriul Europei, indiferent de originea companiei aeriene).
Una dintre politicile generale a companiilor aeriene este aceea ca daca un zbor are intarziere mai mare de 3 ore, ai dreptul la rambursarea completa a banilor pe care i-ai platit pe bilet. Iti poti recupera banii de la majoritatea companiilor aeriene cunoscute: Air France, KLM, Lufthansa, British Airways, Ryanair, Wizzair, Blue Air, LOT, Austrian Airlines, TAP, TAROM, Qatar Airways, Air Canada, Air Serbia, FlyDubai, EL AL, Aeroflot, Pegasus sau Turkish Airlines. Pe acest link poti citi mai multe detalii despre conditiile in care poti cere despagubire de la companiile aeriene din Europa.
Poti obtine in acest caz despagubiri de pana la 600 de euro in functie de intarziere, zbor si de compania aeriana.
Bineteles ca pentru orice zbor anulat puteti fi despagubit, puteti cere atat rambursarea banilor platiti, cat si asigurarea unui nou zbor. Compania aeriana este obligata sa iti ofere o alternativa de zbor si sa iti acopere toate costurile asociate acestei intarzieri (cazare in cazul in care zborul propus este a doua zi).
Este o practica obisnuita sa se faca over-booking pentru a salva din costuri (statistic 1% dintre oameni pierd zborul si atunci e mai profitabil pentru companiile aeriene sa rezerve in plus decat sa zboare cu locurile goale). Asta inseamna ca isi asuma niste despagubiri si in acelasi timp pentru tine inseamna ca ti se paote refuza imbarcarea la un anumit zbor. Nu se intampla des, insa poti avea acest ghinion, mai ales in perioadele foarte aglomerate. Noi am patit-o in zborul din Guatamela catre Mexic si nu a fost foarte usor sa fim despagubiti.
Sunt doua moduri prin care poti obtine despagubiri de la companiile aeriene:
Politica lor este una simpla si poti primi chiar pana la 600 de euro, in functie de distanta. Spre exemplu:
1. Pentru un zbor de 1500 km, poti primi 250 de euro;
2. Pentru 1500-3500 km poti primi 400 euro;
3. Pentru distante mai mari de 3500 km poti primi 600 de euro.
Ambele companii sunt foarte ok (am pus mai jos cateva informatii utile despre fiecare), noi insa am recomanda sa apelati la AirHelp, ni se par mult mai clari si mai transparenti si am auzit ca se misca mai repede. Au pe site-ul lor chiar si un videoclip care te indruma rapid.
Airclaim:
AirHelp
Ca sa fim balansati, sunt multe situatii si in care nu veti putea cere despagunire:
O astfel de agentie este Kiwi care pentru 10-20 de dolari extra iti garanteaza conexiunea. Noi am patit-o si ne-a salvat de multe ori (de exemplu in Bahrein, cand ne intoarceam din India, daca nu aveam biletele luate prin Kiwi ar fi trebuit sa mai platim 200 de dolari de persoana in plus). De aceea, va recomandam sa va luati bilete cu asigurare de conexiune intre zboruri atunci cand nu zburati cu aceeasi companie sa aveti un bilet comun luat! Aici gasiti si cateva sfaturi care va ajuta in calatoria cu avionul.
Indiferent de circumstante, daca zborul dumneavoastra a fost anulat, trebuie sa aveti intotdeauna la dispozitie una din urmatoarele optiuni: rambursarea costului biletului, redirectionare sau asigurarea zborului de intoarcere. De asemenea, aveti dreptul la asistenta.
Ati putea solicita si despagubiri (daca ati fost informat cu mai putin de 14 zile inainte de data programata a plecarii). Totusi, dupa cum spuneam, compania nu trebuie sa plateasca despagubiri daca poate dovedi ca anularea a fost cauzata de circumstante extraordinare.
In baza legislatiei UE, grevele pot fi considerate circumstante extraordinare, prin urmare compania aeriana nu este obligata sa va plateasca despagubiri. Totusi, pentru a fi scutita de plata despagubirilor, compania aeriana trebuie sa demonstreze ca: i) exista o legatura intre circumstantele extraordinare si intarziere sau anulare si ii) intarzierea sau anularea nu ar fi putut fi evitate nici daca s-ar fi luat toate masurile rezonabile.
Daca nu ati primit un raspuns satisfacator din partea companiei aeriene, puteti contacta autoritatea nationala competenta pentru a beneficia de asistenta suplimentara.
ATENTIE, DA, insa doar daca zborurile sunt operate de aceeasi companie aeriana, altfel nu veti putea fi despagubiti. Cu alte cuvinte, daca ati cumparat un zbor cu escala operat de doua companii aeriene diferite si ati pierdut al doilea zbor din cauza primului zbor care a avut intarzieri, nu sunteti eligibili sa fiti despagubiti!
fac parte din aceeasi rezervarecompania trebuie sa va ofere posibilitatea de a opta intre rambursarea costului biletului si zborul de intoarcere catre aeroportul de imbarcare cu prima ocazie sau redirectionarea cat mai repede posibil catre destinatia finala/redirectionarea la o data ulterioara agreata de dumneavoastra, in conditii comparabile de transport si in functie de locurile disponibile. Daca sunteti redirectionat si ajungeti la destinatia finala cu o intarziere de cel putin 3 ore, aveti dreptul la o despagubire.
Sper ca articolul v-a fost de folos si v-a ajutat in calatoria voastra sau in viitoare calatorie! Cu bine! 😃
Aventuri memorabile pentru tineri
Prietenii de neuitat
Experiente acasa la localnici
Oricand in vacanta! (plata in rate)
Fara stres, gata de plecare!
Aventuri, nu vacante banale!